Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

hysterektomie
ivn12
| 18. 4. 2009 16:01
Ahoj, ve středu 22.4. mě čeká odstranění dělohy laparoskopicky v nemocnici Na Homolce.Nervy pracují na plné obrátky. Dost se bojím pooperačních bolestí, je to fak tak hrozný, jak tu píšete? Máte některá zkušenost s touto nemocnicí.? Děkuji za odpověď.IV
pro MajduK
zdoban
| 18. 4. 2009 14:37
Ahojky,užívám GSMerilin již skoro rok a v pohodě.Samozřejmě na každého zabírá něco jiného.Poznáš to až po delší době.Po operaci jsem se v noci budila apotila ale dnes už je to dobré,spím jako miminko.Eva
pro minku
MARKYSEK
| 18. 4. 2009 14:00
Ahojky stehy mi vyndali v nemocnici jak mě propouštěli,měla jsem to laparoskopicky.Špinila jsem po propuštění asi ještě 10 dní,že mi vypadávaly stehy jsem ani nepostřehla .Ted jsem 7 měsíců po operaci a začala jsem mít výtoky.Je to dost nepříjemné tak už jsem se objednala a v úterý jdu k doktorce,tak jsem zvědavá co mi řekne.Mějte se se všichni krásně papa Markysek
Ležení na břiše a padání vlasů..
Geminia
| 18. 4. 2009 12:14
Ahoj děvčata.. spát na břiše moc nedoporučují, při jizvě na břiše to moc nešlo. Já našěstí na břiše moc nespím (ale to spíš kvůli většímu poprsí ) ale teď po 6 týdnech jsem se ráno probudila na břiše a nic se nedělo.. asi záleží na každé z nás, jak se bude cítit V břiše to máme teď přece jen jinak uspořádané, pozašívané. Já spíš cítím změnu při dlouhém sezení a protože v práci celý den sedím u počítače, budu se muset po hodince protáhnout a projít.. ale to dělám vždycky .

K padání vlasů: jestliže ti odstranili vaječníky, změnila se u tebe hormonální rovnováha, přestaly se vylučovat hormony, proto ti vlasy padají (po porodu taky padávají, ale srovná se to, taky hormonální změna) . Nevím, jestli ti bude gynekolog hormony dávat enbo budeš brát jen nějaké podpůrné prostředky (Sarapis, GS Merilin, Mabelle apod.).
PO porodu mi doktorka předepsala nějaké tabletky, ale zaboha si nevzpomenu, jak se jmenujou. Já beru Vápník-Hořčík-Zinek, http://www.kzw.cz/…cik-zinek-15.asp , je to proti řídnutí kostí (to nám hrozí) a taky na zlepšení kůže a vlasů.
Myslím, že tím nic nezkazíš..
Ahoj Alena
Pro minku..
Geminia
| 18. 4. 2009 11:19
Mě z jizvy nitě vyndavali, den před odchodem z nemocnice.. po LAHV nevím, jak to je.. ale ještě jsem si kousek nitky vytáhla i doma
Pro minku..
Geminia
| 18. 4. 2009 11:14
Ahoj, já jsem prodělala operaci řezem, ale uvnitř to máme všechny stejné.. taky mi říkali, že budu špinit, příp. jemně krvácet.. to se opravdu čistí to vnitřní šití.. já špinila tak 10 dní, pak jen v den, kdy jsem to s námahou přepískla.. mě tedy řekli, že mám uvnitř nitě samovstřebávací, ještě před týdnem doktorka jeden steh nahmátla, ale byla velice spokojená..

Jinak mě se stalo něco podobného jako tobě, po měsíci jsem měla pod jizvou v podbřišku místo nateklé, červené.. ráno jsem se probudila, břicho mokré.,.. strašně jsem se lekla, že krvácím, ale byla to taková vodička, jako když ti praskne puchýř, malinko nažloutlá.. v jednom místě mi jizva praskla a odtud tekla ta voda (tak 1 cm). Volala jsem honem kamarádce, zdravotní sestře, a po delším vyptávání, zda to není krvavé, mě uklidnila, že se jizva čistí, vytéká prý nějaký infiltrát.. nechala jsem 3 dny čistit, dala jsem si přes to čistou gázu, měnila.. pak to přestalo, otok zmizel, podbřišek zbledl, dirka se zahojila..
Lepší když se to čistí (to asi i ty dírky po LAHV) než kdyby to hnisalo.. pozor, kdyby začal téct hnis nebo se změnila barva vodičky, jeď do nemocnice,.. museli by ti dát drén na čištění.. to se prý stává..

Opatruj se a šetři se, sice jsi po LAHV, což je k bříšku šetrnější, ale uvnitř jsi na tom stejně jako ostatní

Přeju pěkný den.. Alena
Sarapis
MajdaK
| 18. 4. 2009 10:27
Ještě bych se chtěla zeptat, vím, že některé z Vás užívají Sarapis, zkoušela jste některá GS Merilin?
hysterektomie
MajdaK
| 18. 4. 2009 08:22
Soptik:

Já bych si taky tak už chtěla alespoň na chvíli lehnout na břicho. Jsem měsíc po operaci břišní stěnou a ještě to asi nějaký čas nepůjde. Ale už nevím, jak bych si v noci lehla, převaluji se z boku na záda, ze zad na druhý bok. Navíc jsem i po odstranění vaječníků a následkem toho může být horší spaní, několikrát za noc se vzbudím a pak právě nevím, kterou z těch poloh vybrat. Možná, že kdybych už konečně mohla zase spát na břiše, jak jsem byla zvyklá, tak bych se nebudila.
Byla jsem na kontrole u lékaře, ptala jsem se na možné problémy po odstranění vaječníků, doktorka mi říkala, že se dostavují do měsíce-6 týdnů, já tedy zatím pociťuji jen to občasné buzení v noci a řekla bych, že se "jinak" potím, já jsem se potila i předtím, ale teď bych řekla, že je to "jinak" cítit, doufám, že zabere antiperspirant, doma to nepoužívám, ale do práce budu muset. Máte někdo po odstranění vaječníků problém s vlasy, že by více padaly? Nemám vlasů na rozdávání , tak abych něco neprošvihla!
dotaz
minka
| 17. 4. 2009 22:14
Ahojky, jsem po LAVH operaci 8. den a od včerejšíhoho odpoledne jsem začala víc špinit resp. lehce krvácet. Volala jsem na gynekologii a řekli mi, že se vylučují vnitřní stehy, ale žádná z vás o této zkušenosti nepsala. Dalším problémem jsou stehy po laparoskopii. Řekli mi, že vypadnou sami, ale vypadl zatím jen jeden a z pupíku a jednoho stehu mi začíná téct "vodička" a je to okolo dost zarudlý. máte zkušenosti s tím, za jak dlouho vám stehy vypadly nebo vám je vyndavali?
ležení na břiše pro Soptika
gina
| 17. 4. 2009 16:32
ahoj
no ja jsem po laparo ležela na břiše až po měsíci, ale spiš mě vadila střeva nějak divně zpřeházená či co mě to bolelo.
Přeji rychlé hojení
gina
histerektomie
soptik
| 17. 4. 2009 16:20
Chci se zeptat, za jak dlouho jste ležely na břichu? Nějak zatím nemůžu, ale už mě to na boku nebaví.......
Pro ginu
Geminia
| 17. 4. 2009 15:09
Ahoj děvče,
tak to jsi skvělá, gratuluji ke sportovním výkonům..

Opatruj se přeju pěkný den Alena
Amalce a vsem devcatum
gina
| 17. 4. 2009 14:59
ahoj vsem !
dnes je to presne 2 mesice po LAHV. Hlasim, ze jsem se vyskrabala na Snezku stylem Nordic Walking tedy s hulkama !
Za 3 dny jsem na horach usla cca 20 km a bajecny !! Vsem doporucuji chuzi na cerstvem vzduchu, jak mne bylo doporuceno!!!! Zadne jine cviceni zatim pry neZatim nezkousim ani koupel ve vane natoz jit plavat do bazenu.
Jsem spokojena se Sarapisem, myslim, ze na me ucinkuje.
Zdravim Amalku a vsechny
gina
Pro mmmm
Geminia
| 17. 4. 2009 14:45
Ahoj, tak to je dobře, nebude tě to trápit.. a příští týden ti uteče jako voda.. jak je plno práce, není čas myslet na hlouposti... A než nastoupíš, napiš sem, budeme ti držet pěsti

Pěkný den Alena
mmmm
mmmm
| 17. 4. 2009 09:58
tak menzes jsem dostala, příroda si to přeci jen zařídila sama. Takže operace snad ohrožená už ničím není a já nebudu muset čekat na žádný jiný termín, hurá. Mám v plánu ještě převléct povlečení a vše vyprat a vyžehlit, ale mám na to ještě celý příští týden. Ten bude dost hektický, protože mě čekají pracovní povinnosti, školení, uzávěrky, ale to je dobře, aspoň se to nepovleče. A pak to přijde......
pro Geminiu
zdoban
| 16. 4. 2009 17:39
Ahojky,jsem ráda,že jsi mě odpověděla.U mé operace paní primářka asistovala.Měla jsem to dost ošklivé,nejdřív mě to chtěli brát laparoskopicky ale myomy byly velký a začala jsem po zavedení jehly hodně krvácet tak mě museli otevřít,ztratila jsem dva litry krve a tak jsem dostala transfúzi.Operovali mě 4 hodiny a pak jem byla 24 hodin na JIP.Zítra to bude přesně rok co jsem se podruhé narodila.Byla tam ještě ta paní uklízečka/ukrajinka/?Byla hrozně hodná.Sestřičky taky i doktoři.Byla jsem tam 10 dní.Dnes je vše OK .Měj se hezky Eva
Hysterektomie
Geminia
| 16. 4. 2009 14:22
Ahoj, taky jsem před operací dělala, co jsme zmohla : Bydlím sice jen v bytě, ale převlékla jsem všechno povlečení, vyprala všechny potahy, velké prádlo, vyžehlila..
K těm vaječníkům.. radila jsem se v nemocnici s doktorem, co mě přijímal a dohodli jsme se a tak jsem to i podepsala před operací (musí se přiopomenout, aby to tam bylo) , že v případě úplně zdravých vaječníků mi budou ponechány, v případě jakéhokoliv náznaku půjdou ven.. Ostatně, jak jsem četla zápis z operace, oni si stejně všechno vyndají jak střeva z králíka a prohlédnoul pak vrátí, co je potřeba V případě ponechání vaječníků není třeba brát žádné hormony, letos mi bude 50, tak stejně pomalu přestanou produkovat hormony, takže prodělám přechod in natura..
Jinak už asi 1,5 roku roky beru Mabelle (fa Walmark), trpěla jsem od pozdního porodu těžkými migrénami v období menstruace a tento prostředek mi pomohl, poslední rok už jsem záchvaty migrény neměla..
Ohledně měnstruace bych si s tím nedělala hlavu, pokud bys začala menstruovat před operací, zkus do nemocnice zavolat a domluvit se (někdy operují v nouzi i při menstruaci), případně si nech napsat od ženského prášek pro oddálení menstruace. Ten mi dali den před operací taky, protože jsem ji sice ještě neměla dostat, ale zákon schválnosti by ji určitě přivolal (mívala jsem poslední půlrok nepravidelně).

Přeju ti čekání bez stresů, operace je určitě potřeba a pokud jsi měla nějaké zdravotní problémy, pak už nebudou
Po operaci se fakt šetři, práce doma bude pořád, ale zdraví máš jen jedno Alena
Těžká břemena
Geminia
| 16. 4. 2009 14:10
Ahoj, mě řekla víc spíš moje kamarádka, zdravotní sestra..
Musíme odpočívat, nenosit těžké věci (je fakt že někdo říká max. 2 kg) aby nedocházelo ke srůstům, ke kýle a taky ke strhnutí těch kšand..
Zeptám se na příští návštěvě u gynekoložky.. a pak dám vědět..
Pěkný den Alena
Pro zdoban
Geminia
| 16. 4. 2009 13:46
Ahoj Evi, mě operovala sama paní primářka , protože bylo málo doktorů.Měla jsem nastoupit na operaci už 2.3., ale padla na doktory a sestry chřipka, tak mohli operovat snad jen 3 doktoři, proto mi operaci posunuli o 3 dny.. no a představ si, že když mě další týden pouštěli, začala řádit druhá vlna, zase začali posouvat operace. A taky pacienty odříkaly kvůli nemoci.. Holt jsou doktoři taky jen lidi
jinak jsem tam byla fakt moc spokojená s přístupem k pacientům.. od primářky počínaje po paní co uklízela..

Jinak co se týká nošení předmětů, nijak zvlášť mě v nemocnici nevarovali.. vlastně jen na šestinedělí, taky nic tahat, věšet, jako po císařském řezu.. Jenže tohle je operace těžší, právě si nesmíme strhnout ty "kšandy", jak psala jedna z nás.. Takže se příští čtvrtek zeptám mojí gynekoložky, jdu na kontrolu, doufám, že mě už uschopní.. Je to fajn ženská, taky má po hysterektomii, takže ví své.. Už teď mi říkala, že na práci na zahradě musím pomalu, nebýt dlouho ohnutá, prostě hlídat, zda se cítím dobře.. Už jsem zjistila, že když to trochu přetáhnu, začíná mě pobolívat vpravo v podbřišku, něco jako když vás píchá při běhání po dlouhém neběhání, ale tohle je spíš jako tlak..

Přeju všem děvčatům krásný den, ale už by příroda potřebovala deštík
ecila
MARKYSEK
| 16. 4. 2009 12:24
Ahojky Ecilo,tak to jsi mě šokla s tím nálezem,tak já se jdu objednat k doktorce.jsem zvědavá co mi řekne a pak písnu zatím se mějtě všichni krásně a užívejte si sluníčka papa markysek
PRO ZDOBAN
Rad
| 15. 4. 2009 23:27
ahoj, prosím o informaci,máš rok po operaci totální hyster. řezem jako já ,ikdyž já měla operaci ale 18.2. 09. Moc mne zajímá,ikdyž to může být u každé z nás jinak kolik kg jsi nosila cca po 3 měsících,půl roce atd ? Jaké fyzické aktivity máš nyní? Mne po operaci velice zarazilo,když jsem se dozvěděla od mého ošetřujícího lékaře v nemocnici,který mně řekl-nic těžkého nenosit,tak 5-7 kg tak rok,dva. Primář mi na můj dotaz odpověděl,když vezmete po 2 měsících do každé ruky tašku nákupu,vše v pohodě.Ale jak těžkou,že. Pátrala jsem dál,ale ve skutečnosti nikdo nedá přesně údaj.Jiný pan doktor řekl,že je to u každého jinak a záleží na hormonech,stavu průběhu operace,***uál.životě atd.Že nehrozí jen kýla,jak se zde zmiňujete,ale pochva,která je přišitá na takzvaných" kšandách" se může utrhnout a vypadnout ven, to znamená,že bychom se mohly v tomto případě ocitnout zpět na operačním stole. Bylo by dobré,kdyby ty z vás, které máte tuto operaci za sebou trochu více napsaly,co jim lékaři doporučili ohledně případné zátěže, aby jsme se v tom trochu více orientovaly a vybraly si zlatou střední cestu pokud možno. Od kamarádky známá mi vzkázala,že takových žen po hyster. zná hodně a prý po letech dělají vše jak dříve,takže i práce na zahradě atd. Přeji všem pěkné dny,uzdravování ať probíhá dle vašich představ Radka
norethisteron
mmmm
| 15. 4. 2009 13:17
já vím, že jsou tyto prášky na oddálení měsíčků, ale já si spíš myslela, abych ještě odmenstruovala, aby mě je vyvolal. Měla bych to dostat 20.4, takže kdyby to šlo normálně, tak bych to v pohodě stihla odmenstruovat. Myslela jsem si, že kdybych tam zítra zašla a píchnul mi injekci a já to opravdu dostala, tak by to bylo odbyté a já šla v klidu na operaci. Je fakt, že mi třeba řekne, ať počkám do 20 a když nic nebude, tak mi nasadí léky. No zítra budu chytřejší.
pro mmmm
minka
| 15. 4. 2009 11:41
Ahoj, dneska je to šest dní po operaci atýden, co jsem nastupovala do nemocnice. To čekání je fakt na celé věci to nejhorší. Ale naplánovalt si práci do poslední chvíle před nástupem je dobrý lék-teda mě moc pomohl (velký jarní úklid, pečení na velikonoce, se psem na štříhání, v práci kolotoč...) a najednou jsi v nemocnici. Nám nedělali klystýr, ale dávali nám 3 lahvičky s projímadlem - zábava na celé odpoledne a večer a pak už je to tady... Teď cítím, jak se to každým dnem lepší, dneska jsem uvařila špenátovou omáčku a umyla nádobí, ale už se zase válím . Jo, a věšení prádla fakt ne, to jsem začala krvácet. Chce to se zabavit, ale já opravdu taky psychicky strádám, že vlastně nic nemůžu. Držím palce, čekání je nehorší, ale DĚLÁNÍ, DĚLÁNÍ, VŠECHNY SMUTKY ZAHÁNÍ, DĚLÁNÍ JE LÉK.
mmmm
Japo
| 15. 4. 2009 11:36
Zdravím, tuším na straně 252 jsem ti již jednou psala, že menzes oddálíš Noretisteronem, gyn. ho píše bez problémů, v nemocnici s tím taky nemají problém. Poslední se vezme večer před operací. Dokud se prášek bere tak není menzes. Myomy způsobují právě časté a silné krvácení, a to bychom vůbec nenašly některé termín na operaci, nechat to na přírodě. Zdravím, vše bude OK . J
corine
mindda
| 15. 4. 2009 11:15
Teď jsem tu četla , že ti dává doktor bobule na zavádění, já je mám taky, macmirol, a to je 5týdnů od operace, říkal že tam není zánět , ale že se to dává na rychlé vyhojení, mám taky pořád slipovku, když jsem v klidu tak to jen trochu špiní, ale v pondělí jsme šli na pivo asi 1km tam a zpět a druhý den to začalo krvácet. Je to asi fakt , že se to uvnitř dlouho hojí a větší procházka , začne mě píchat dole na bocích, skoro v třislech a pak to hned zpustí. Taky jsem se těšila , že budu už bez vložky, a zatím stále kupuju. Jsem ale ráda , že to máš i ty, ne že bych ti to přála, ale měla jsem strach že to ostatní nemají.Musíme se utěšovat , že snad brzy skončí. Ale kdy????? Minda
hysterektomie
mmmm
| 15. 4. 2009 11:10
Tak dneska jsem byla na krvi a na EKG. Nástup na operaci za 13 dní tedy 27.4 nástup do nemocnice a 28.4 operace. Teď momentálně mám strach, abych vůbec ještě odmenstruovala. Mám to dostat až v pondělí 20.4, takže mám relativně čas, ale mám nepravidelně měsíčky a tak je možné, že to vůbec nedostanu. Chystám se zítra ke gynekologovi, aby mně píchnul injekci, ale jestli je to vůbec možné, to nevím- zkušenost s tím nemám. Nerada bych propásla termín operace, protože další volný byl až koncem května. Teď se snažím doma vše udělat, chodím ještě pomáhat manželovi do lesa, zasadili jsme brambory a vyseli zeleninu, já okopala jahody a chystám se zasadit muškáty, snad nebude už mráz. Mám z toho nicnedělání po o.. hrůzu, protože jsem taková střela, co pořád běhá a něco dělá a teď nebudu moct ani pověsit prádlo, nebo vytřít podlahu. Máme poměrně dost velký barák a úklid leží vyloženě na mně. Manžel dělá vše kolem užitkové zahrady, já mám na starost okrasnou- tedy spíš to je můj koníček. Také jsem vloni najezdili hromadu km na kolách, to toto léto nebude připadat v úvahu vůbec.Chápu, že když mi bude blbě, že nic dělat nebudu a budu polehávat, ale až se mi uleví, tak to bude pro mě velké sebezapření. Také mám čím dál větší strach, tak jak se ten termín blíží. Říkám si, až za 14 dní, pak za 7 a najednou to bude zítra. Ale právě to čekání mě deptá, už kdybych to měla také za sebou, jako většina z vás v této diskuzi. Budou mi brát všechno, přistoupila jsem i na vaječníky, i když je mám pravděpodobně zdravé. Ale bude mi na podzim 50 a doktoři to vesměs doporučují, tak dám na ně. Je fakt, že mě ta menstruace už zlobí, mám to nepravidelně a dost silně. Tak kdo ví, jak by to bylo, kdyby mně je nechali,člověk tomu nerozumí a nikdo mi to pořádně nevysvětlil. Hormony brát nemohu / cystická prsa/, tak bych musela zkusit něco přírodního. No nemá cenu teď o tom přemýšlet, ještě nemám ani po operaci. Uvidím...
pro Geminiu
zdoban
| 15. 4. 2009 10:12
Ahoj, teď 17.4. to bude rok co jsem byla také na totální hysterktomii řezem.Byla jsem také v e vojenské nemocnici ve Střešovicích a naprosto s tebou souhlasím,bylo to tam super,všichni jsou moc hodní.Kdo tě operoval?Eva
pro všechny
kakamila8
| 15. 4. 2009 07:56
Ahojky všem.To čekání je hrozný,ale za měsíc to budu mít taky za sebou.Chtěla jsem se zeptat dostala jsem včera měsíčky bojím se abych to nedostala takhle v květnu nebo i dřív je něco na oddálení menstruace měla bych si zjít ke gynekoložce?Moc díky za odpověd petra
markysek a corina
ecila
| 14. 4. 2009 23:38
Ahojky,
tak jsem dnes navštívila lékaře ohledně toho mého problému.?Myslela jsem si ,že mě začíná nějaký výtok,ale pan dr mě řekl,že jedna jizva není zahojená a že tělo se tomu brání.Moc jsem to nepochopila.Nicméně to prý může vypadat jako výtok.Dal mě vaginální globule a pak mám přijít na kontrolu a pokud to tam stále bude ,tak půjdu na nějaký prý "mini zákrok"
Písni,jak si dopadla ty ,pokud tedy někam půjdeš.
Tak se mějte a já jdu pokračovat v léčbě.
Zdraví ecila
Geminie
minka
| 14. 4. 2009 19:38
Měla jsem to metodou LAVH teda laparoskopicky, což je ten problém-na břiše čtyři knoflíkový dirky a jinak pořád pěkná ženská . Já si připadám, jako když mi spadl děsnej kámen ze srdce a ještě větší z břicha - myom 9cm a 800 g.
Najednou mám v břiše strašně místa, nic mi netlačí, nemusím lítat na záchod a venku je tak hezky. Teď se mého hlídání ujaly dcery a drží u mě "služby". Jedna-vyskoškolačka dopoledne a druhá-středoškolačka odpoledne. Nesmím si ani kafe udělat sama. Tak se snad pustím do té haldy knížek, co si kupuju "na důchod" . A s těmi sny napíšu zítra, ale fakt jsem to nikdy neměla. Je jedno, jestli spím ve dne nebo v noci, ten strašnej sen přijde pokaždý a pokaždý jinej. Dcera mi říkala, že viděla, jak mi pod víčkama jezděj oči, tak doufám, že to brzo přejde.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53