Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Pro Minku
Geminia
| 14. 4. 2009 19:19
Ahoj, jsme tu nová, ale občas vás chodím číst..
No to jsi tomu dala.. Sice si nepamatuju, jaký způsob operace jsi prodělala, ale hysterektomie se všeobecně počítá mezi těžší operace.. přece jen nám kus těla chybí..
A že máš špatné sny po narkóze? To je klidně možné, kamarádka (zdravotní sestra) říká, že narkóza je pěkný svinstvo, bohužel musí být a každý ji snáší úplně jinak..

Přeju ti dobré hojení, pěkné dny a nezlob..
danině, keri a všem
minka
| 14. 4. 2009 19:09
Ahojky, tak jsem opravdu doma. Neděli jsem téměř prospala, cesta z nemocnice mi docela dala zabrat, ale v neděli mi bylo tak dobře, že jsem si dovolila pověsit prádlo na sušák a ... začala krvácet . Tak už vím, že i když se v posteli cítím dobře, ve skutečnosti jsem pořád ani ne týden po operaci. Dneska k lékaři a při cestě pozdravit v práci. Dvě hodinky venku a zbytek dne až do teď jsem spala, jo a břicho bolelo. Fakt se musím zklidnit. Náladu mám dobrou, jen v noci horrorové sny (dcera říkala, že sepíše a vydá jako bestseller), je možný, že je to po narkóze?
polyp na jizvě po HY
bony
| 14. 4. 2009 14:03
Dobrý den všem,

jsem devět týdnů po hysterektomii, dnes jsem byla na kontrole a p. doktorka mně zjistila polyp na jizvě zevnitř. Prý to nic není,poslala mně na gyn. v pátek na odstranění polypu. Nemáte to někdo s tím zkušenosti? Budu ráda když se někdo ozve. Děkuji a hezký sluneční den všem.
pro minku
Keri
| 14. 4. 2009 11:03
Vítej doma, to byl teda fofr! Tak teď si užívej sluníčka a odpočívání. Pohodové léčení ti přeje Keri
pro minku
danina
| 14. 4. 2009 07:20
Tak tě vítám z nemocnice,vidíš,máš to za sebou,tak teď se nechat doma rozmazlovat a fakt nic nedělat,je to důležitý a ono tě tělo ani nenechá,hned se ozve,jak něco přeženeš. Den ode dne se to vylepšuje,aspoň u mě a u tebe to bude stejný . Psaly tady některá děvčata,že mají špatnou náladu,lítostivost a tak,to já teda nemám,já měla takovou radost,že budu mít pokoj,že dnem operace všechny moje špatné předoperační nálady skončily. Užívám si rozmazlování,kdy se to taky příště povede a pomalu se zapojuju do domácích prací.Jak ale cítím břicho,okamžitě končím a jdu si lehnout.Chodím na procházky,sice krátké ale přece,sluníčko svítí,reklamy na vložky se nás už netýkají, jsme šťastné ženy Tak přeju krásné sluníčkové dny Dana
Gino
amalka
| 12. 4. 2009 18:18
Děkuji, a ještě k té kýle. Když jsem byla v nemocnici po operaci už na normálním pokoji, tak jsem si zvedala páčkou část postele, co je pod hlavou a jedna spolupacientka mi vyhubovala, co že to dělám a jestli si chci udělat kýlu. Že její tchyně si ji udělala dvakrát i přesto, že se hlídala a nezvedla prý ani kastrůlek s jídlem. Takže je pravda, že je potřeba dodržovat rozumnou míru zátěže, ale na druhou stranu si říkám, že když se bude mít "něco" stát, tak se mi to stejně stane. Mne moje paní doktorka strašila ještě tím, že když vezmu brzy za něco těžšího, tak se může nějak "otočit" pochva a prý mi to už nebude chtít nikdo nikde znovu operovat. Tak nevím, co je na tom pravdy. Když jsem si tady přečetla komplet celou diskuzi, tak jsem zjistila, že někdy se názory a doporučení lékařů přeci jenom liší. Člověk musí sám tak nějak pomaloučku a opatrně zjišťovat, co může. S jistým omezením je potřeba už ale počítat napořád. Ale to bývá i z jiných důvodů, než je ta "naše" operace. Hlavně jsem ráda, že jsem ji zdárně přečkala, před rokem to u mne totiž vypadalo i na možný nádor na vaječníku, což by bylo přece jenom složitější .....
Nějak mi teď přišla na mysl slova herce Steva Mc Queena:
"Nikdy neříkej, že to, co jsi právě překonal, bylo tou nejtěžší překážkou, protože nemůžeš nikdy vědět, co tě ještě v životě čeká. Utvrď se jen v tom, že se dokážeš prát."
A to my jsme už docela dokázaly, viď, Gino? A nejenom my dvě, ale i všechny ostatní "absolventky", které začaly před časem psát tuto diskuzi a postupně se přidávají další a další ..... Takže přeji všem, ať se daří zvládat vše, co nás v životě potkává.....
zdraví amalka
Amalce
gina
| 12. 4. 2009 17:35
to je ale pravda s tim tahanim !! Mne taky rekli, ze minimalne 1/2 roku jen max.2 kg, ze kyla muze byt klidne i tak dlouho po operaci !!! A na prace na zahrade taky zapomenout na dlouho !!!!
Drzim palce s praci !!!! A hlavne zdravi !!
pa
G
pro Ginu
amalka
| 12. 4. 2009 17:14
Ahoj Gino,
to jsem moc ráda, že se dnes cítíš líp a chutná Ti jíst. Co se týká "nálad", to máme určitě všichni podobné, a ani nemusí být člověk po nějaké operaci. Prostě někdy mám pocit, že je toho všeho na mne nějak moc, jindy zase, že to zvládnu , ale po té operaci jsem opravdu byla šťastná, že jsem ji přečkala a nic víc jsem tenkrát neřešila. Trochu jsem z té euforie vystřízlivěla po té, co jsem se dozvěděla, že nesmím nic těžkého nosit a u mne v práci je to problém.
Takže mi dělá starost to, že už bych neměla nikdy tahat víc jak pět kilo. Přitom v práci už poponáším minimálně těch sedm a někdy bych potřebovala vzít i za víc, ale snažím se to všelijak "dělit" pokud to jde, ale nevím , je to nepříjemné.Teď se u nás propouští a vypadá to tam všelijak, tak nechci vypadat jako nějaký invalida .... Doktorka mi řekla, že těch 5kg nemám nosit půl roku a dál už mi nic neřekla, ale tady v diskuzi jsem se dočetla, že je to napořád.
Gino, přeji Ti , abys měla stále lepší náladičku a také aby Ti zase chutnalo a bylo vše v pořádku. Měj se moc hezky, ahoj amalka
Amalce
gina
| 12. 4. 2009 16:37
Hezke Velikonoce, Amalko
diky za podporu ! No samozrejme, ze bude lip ! Treba dneska je to uz bajecny ! Docela jsem se napucla chlebem s maslem a natvrdo uvarenym vajickem !!! To je docela lahoda !
Ted jsem zrovna cetla v MFDnes hodnoceni nemocnic a FNKV vysla hodne spatne. Je tam trosku stredoveke zarizeni, ale personal /hlavne sestricky/ jsou uzasne !!!
Jeste jednou vsem - Krasne svatky
Gina
pro Minku
amalka
| 12. 4. 2009 16:09
Ahoj Lenko ,
moc gratuluji k úspěšnému zvládnutí operace a přeji Ti, aby se vše krásně zahojilo a bylo v pořádku.
Teď budeš mít čas na procházky, tak si to jaro hezky užívej , zdraví amalka
všem co mi držely palce a nyní i čekatelkám
minka
| 12. 4. 2009 14:26
Ahoj holky, už jsem doma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Operovali mě v Praze u Apolináře ve čtvrtek v půl devátý ráno - šla jsem jako první-nejlepší zpráva za poslední měsíc! Operace byla laparoskopicky a trvala pouze hodinu. Na JIPu jsem přišla k sobě v půl jedenáctý, hned jsem dostala injekci proti bolesti a pak napojená na přístroje pospávala. Nejvíc mi vadilo pípání těch chytrých mašinek,které nás hlídaly. V pátek ráno šup z postele, vyčistit zuby, chvilka odpočinku v posteli a šup do sprchy. Potom už odchod - po svých na normální pooperační oddělení, ještě několik čípků na bolest a hlavně chodit, aby ze mě vyšel ten vzduch, kterým mě nafoukli. No, trošku jsem to přehnala a začala krvácet, ale prý nic mimořádného. Vzduch se držel, dali mi Espumizan -lepší, v sobotu návštěva rodinky, kratší procházky už i chuť k jídlu -ale je to nemocniční strava, takže nic moc-, večer Vratné lahve a dneska ráno mi při vizitě řekli, že můžu domů. Vyšetřili mě a to krvácení je prý v normě, prý hematom v šití. Ten den nás operovali-odstranění dělohy 10 ženských, tak jako na běžícím páse. Mají to zmáklý, když si představím ty bolesti po embolizaci myomu nebo operaci slepáku, tak se to nedá srovnat prostě pohodička. Fakt nejhorší bylo se pro to rozhodnout a pak čekat. Na operačním sále se mi představila paní doktorka i anesteziolog a byli moc fajn. Díky všem, co mi pomohly přečkat nekonečné čekání svým povzbuzováním i zkušenostmi a všem čekatelkám držím palce. Lenka
Moje zkušenost
Geminia
| 12. 4. 2009 03:00
Zdravím všechna děvčata.. chodím vás číst už pár týdnů..
Nejprve jako čekatelka na operaci, teď už jako absolventka.
Bude mi za necelý měsíc 50 a po velkých problémech s myomatickou dělohou a silnou menstruací (měla jsem až anémii, totálně se mi rozhodil celý organismus) mi moje paní gynekoložka doporučila hysterektomii. Ještě předtím mě poslala na hysterektoskopii (výškrab), ale ten nic neřešil, jen si mě doktoři pořádně obhlédli. Byla jsem ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde jsem se setkala s výborným přístupem veškerého personálu.
K operaci.. podstoupila jsem ji 5.3., řezem přes břicho, v místech, kde jsem měla císaře, vaječníky, které byly v pořádku mi podle dohody nechali. Vše probíhalo v normálu, jen jsem měla druhý den nízký tlak, tak jsem měla problém se vstáváním (motala se mi hlava), přestože před operací mi tlak vylítl. Problémem bylo jen vstávání z postele, protože jsem malá. Ale poslední 3 dny jsem tam byla jako na rekreaci. Pustili mě domů za týden.
Výtok jsme měla tak 14-18 dní, teď už jsem čistá, i když ven si beru tenkou slipovku. Polehávala jsem první 2 týdny, to jsem byla jako moucha. Teď nedělám těžké práce, žehlím jen nutné a to vsedě a ne dlouho, jinak obstarávám veškerou domácnost. Včera jsem vařila a pekla na dva dny (mužovi na chatu) a dnes jsem se byla unavená a cítila jsem tlak v břiše. Takže nepřehánet!
Jsem ještě na nemocenské, kontrola tento pátek (5. týdnů po operaci)
proběhla ke spokojenosti mé i paní doktorky ale ještě zůstávám 2 týdny
doma (mám sedavé zaměstnání a delší sezení se projevuje tlakem v
břiše).
Do práce se už těším a hlavně taky do přírody, na celý víkend. Psychicky jsem v pohodě, rozhodně líp než před operací.
Napsala jsem vám toho až dost, koho tato operace čeká, nebojte se.. Já měla taky strach (ale zároveň jsem věděla, že to vyřeší moje problémy) a taky skvělou kamarádku, zdravotní sestru, která mi radila a povzbuzovala mě (má to taky za sebou).
Držím všem pěsti, jsou horší operace a horší zdravotní problémy.
pro vwin
gina
| 11. 4. 2009 18:16
ano, ano, to jsou moje stavy ! Presne vim o cem mluvis.
Taky jsem jednou nahore a pak zase dole. Ale Ty jsi jen 3 tydny po zakroku, to jsem byla hodne unavena taky. Nejsme padavky a nejsme a nejsme !!!
Holky, to přejde
papapapa
gina
pro Ginu
vwin
| 11. 4. 2009 18:07
Nedá i to, abych se nepřidala k debatě o snech. Já jsem půl roku před operací - v době mezi cytologiemi a biopsií a posléze v době čekání na operaci měla pořád opakující se sen, kdy se mi zdálo, že jsem sobě nebo někomu z rodiny zapomněla dát nějaký důležitý lék, v noci jsem vstávala z postele a hledala co by to mělo být, až jsem se z toho probudila. Už jsem si pomalu začínala myslet, že blázním. Operací tento sen zmizel, zdají se mi samé pěkné sny (dokonce i nádech erotiky). Myslím si, že moje podvědomí se snažilo bojovat s hrozící nemocí (měla jsem těžké změny na čípku). Někde jsem četla, že takovéto sny varují před nemocí.
Jinak po 3 týdnech od operace taky nemám náladu nic moc, protože jsem taky stále unavená a i když se snažím nedělat nic těžkého, jen něco jednoduchého uvařit atd.. Taky jsem teď lítostivá, chvílemi se bojím abych nebyla rodině jen na obtíž, chvílemi mám na sebe vztek , že jsem padavka. Snad to přejde časem.
pro Ginu
amalka
| 11. 4. 2009 17:30
Gino, teda Ty "řádíš"!!! Já jsem měla po operaci takovou radost, že už ji mám za sebou, že jsem prostě byla v takové nějaké euforii, že jsem nic moc za potíže ani nevnímala. Ta radost to prostě "převálcovala", myslím tím ty ostatní problémečky, které po operaci asi běžně bývají ....
Krev byla v pořádku, chuť k jídlu "bohužel" také, takže jsem zase rychle nabrala zpět svoje kilíčka. Unavená jsem byla sice také docela dlouho, ale to se časem též srovná. Četla jsem, seděla u počítače, chodila na krátké procházky, postupně jsem se prostě snažila "normalizovat". Sny mám občas také všelijaké, ale to asi není operací, to jsem měla i před ní ...
Takže i Tobě přeji krásné nejenom velikonoce, ale i celé jaro a léto a podzim a .... ,no prostě měj se krásně, co nejlíp to půjde a uvidíš, však ono zase bude časem líp.
ahoj amalka
7.tydnu po LAHV
gina
| 11. 4. 2009 16:40
ahoj devcata ! zdravim vsechna po i pred !
tak jsem 7.tydnu po operaci ! a jak to vypada ?

*jsem totalne chudokrevna - musim mit zelezo
*mam obrovskou nechut k jidlu a nepribiram
*pred tydnem slabsi vytok - prvni, zkousela jsem prvni koupel ve vane, ale trosku krve, tak radsi zase sprcha
*poceni ustalo, ale budim se a sny jsou sileny !! Nekdy sahnu na Neurol
*beru Sarapis - sojovy - zda se mi vyborny !
*zatim zadny hormony pry az se telo srovna
*musim na mamograf a sono
*jinak mam radost, ze se do vseho vejdu, ale nemuzu
dostat tu spravnou naladu a chut !

No a tak s tou blbou naladou zapasim, ale jinak dobry !!!!
Tak jsem si ulevila a napsala skutecne pocity !!! Doufam, ze nikomu nezpusobim paniku. Tohle jsou urcite bezny a normalni pooperacni zazitky! Ja to ale premohu a v pondeli vyrazim na uz poradnou turu !

preji vsem KRASNE VELIKONOCNI SVATKY
Gina
kakamila8
amalka
| 11. 4. 2009 11:42
Ahoj Petro,
já jsem čekala na operaci víc jak čtyři měsíce, takže jsem si to tedy "užila". Do desátého května máš už jenom chvilku, to uteče! Co se týká menstruace, mám za to, že tady někdo psal něco o tom, že se buďto operuje i při "tom" a nebo dostaly ženské nějaké prášky, aby nekrvácely. Zkus se om tom poradit u gynekologa. Odkládání není určitě příjemné, když víš, že Tě to stejně čeká. A někdy se musí dlouho čekat na volný termín, alespoň tam co sem šla já to tak bylo.
Pro mne to byla úplně první operace, takže jsem se pořádně bála, ale opravdu to nebylo zdaleka tak všechno strašné, jak jsem si představovala. Myslela jsem si, že to bude mnohem, mnohem horší, než to nakonec bylo.
Zdravím, amalka
pro amalku
kakamila8
| 11. 4. 2009 11:11
Ahojky no nejhorší to je určitě před operací.A to čekání až do desátýho jenom doufám,že nedostanu měsčky musela bych zase čekat.Určitě napíšu až to budu mít za sebou.Moc děkuju.Petra
pro ecile
corina
| 10. 4. 2009 21:13
Ahojky, prave ctu tvuj prispevek. Ja mam ten stejny problem. Akorat se mi objevil uz 6 tydnu po operaci. Stale do me davaji nejake bobule. Ale ted uz se to preci jen zlepsilo. Snad budou posledni. Slipovku nosim stale tez a tak sem se tesila,ze uz budu mit pokoj. tak drzim moc palecky..papa Iva
ecila
MARKYSEK
| 10. 4. 2009 14:46
Ahojky ,ještě jsem nebyla u doktorky,nechci moc plašit,taky mě to nesvědí jen je to nepříjemné.Jsem zvědavá ,co ti řekne tvůj doktor.Jestli budeš chtít písni pak jak jsi dopadla zatím papa Markysek
kakakmila8
amalka
| 10. 4. 2009 11:10
Milá Petro,
neboj, každá z nás se před operací bála a všechny jsme sem potom po operaci napsaly, že se to dá docela "přežít", takže i Ty sem určitě časem také připíšeš zprávičku, že máš operaci zdárně za sebou a nebylo to nic tak strašného, jak to "před tím" vypadalo. V této diskuzi se člověk dozví opravdu spoustu informací , já jsem se k ní dostala sice až "po", ale i tak mi mnoho věcí dokázala objasnit lépe mež lékař....
Takže přeji úspěšné zvládnutí operace, ale hlavně "pevné nervy" před ní, to je asi těžší, než samotný zákrok, alespoň pro mne to tak bylo. Měj se hezky a pokud máš nějaké otázky, které jsi nenašla zodpovězené na předchozích stránkách, klidně se ptej, vždy se najde někdo, kdo odpoví.
ahoj amalka
po kontrole
Keri
| 10. 4. 2009 10:57
Ahojky, mám za sebou první kontrolu a vše je v pořádku, jen si mám ještě zavolat ohledně výsledků krve. V týdnu mě hodně trápily zaražené větry, ale dnes už je dobře. Pa. Keri
operace
kakamila8
| 10. 4. 2009 09:02
Ahojky závidím všem co to mají za sebou,ale díky těmto stránkám aspon vím co mě čeká.Moc všem děkuju.Petra
Zdravím
danina
| 9. 4. 2009 16:20
Ahojky všechny vás zdravím,nové čekatelky i absolventky. Zítra budu mít dva týdny po operaci a je mi fajn,jen se opravdu musím šetřit,nic moc nedělat,hlavně nezdvíhat nenosit..Každým dnem ujdu o kousek víc a vydržím víc,takže jsem moc ráda,že jsem operaci absolvovala
pro kakamilu8
Keri
| 9. 4. 2009 13:34
Petro přečti si na straně 250 můj návrat domů, tam jsem popsala pobyt v nemocnici. Pročti si i příspěvky od ostatních je to hodně přínosné. Mně to pročítání před operací hodně pomáhalo a samozřejmě i povzbuzování od tzv.zkušených děvčat co už to měly za sebou. Jinak pokud se budeš chtít na cokoli zeptat není problém. Měj se hezky! Keri
pro Keri
kakamila8
| 9. 4. 2009 13:19
Ahojky děkuju za odpověd.Nikdy jsem neměla žádný problémy až ted.Můžu se zeptat,jestli po operaci jsi na pokoji nebo na JIP?vůbec nic o tom nevím.Děkuju Petra
pro kakamilu8
Keri
| 9. 4. 2009 12:59
Ahojky, přesně to samé mám za sebou. Byla jsem s čípkem na operaci tzv.LEEP a dle hystologie výsledek jako u tebe a doporučení k hysterektomii. Dnes jsem osmý den po operaci. Neboj se, zvládneš to jako všchny holky tady! Strach a čekání jsou nejhorší. Pa. Keri
operace dělohy
kakamila8
| 9. 4. 2009 11:09
Ahojky všem v květnu jdu na odstranění dělohy protože mi vyšla špatně citologie doktorka mi řekla že mám těžkou dysplasii neboli CIN III.Doporučily mi odstranění dělohy.Jestli máte někdo zkušenost s touto operací napište.Jdu poprvé na větší operaci tak mám trochu strach.Moc děkuji za odpovědi.Petra
pro Extraclasse
skeble
| 9. 4. 2009 10:33
"Dovnútra" může. Jinak všechno jako dřív, u mě dokonce některé techniky přibyly (dřív to na koníčka bolelo a teď dobrý!). Poslouchej svoje tělo, co je příjemné, je dovoleno.
Všem čekatelkám.
KuK
| 9. 4. 2009 09:01
Ahoj děvčata. Jem dnes17. den po hysterektomii (vaginálně ). Chtěla bych vás všechny vyděšené trochu uklidnit. Nejhorší jsou opravdu poslední hodiny před operací a to dlouhé čekání. Já sama jsem to chtěla týden před operací zrušit! Bolesti se dají díky sedativům snést v pohodě. Mám -li srovnávat, tak po slepáku před 3 roky a včera když mi trhali moudrák mi bylo mnohem hůř. Tak hlavu vzhůru a zatnout zuby , bude už jenom lépe. Já se cítím opravdu super. KuK

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53