Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Vám věem
Keri
| 30. 3. 2009 14:55
Ahojky, mé přípravy jsou u konce a zítra ráno nastupuji do nemocnice. Všem děkuji za povzbuzení a příspěvky. Čekatelky drže se a ostatním přeji uzdravování s velikou dávkou sluníčka. Keri
pro Majdu K
Emanuela
| 30. 3. 2009 14:10
Zdravím paní Majdo,
moc mě potěšil Váš příspěvek, mám úplně totožné problémy jako Vy, operace mě čeká 14.4. Tak se začínám psychicky připravovat, tak snad to nějak zvládnu. Operaci mi budou provádět laparoskopicky- dělohu včetně vaječník ven. Doufám, že nenastanou žádné komplikace a do týdne mě pustí domů. Snažím se vše do Velikonoc zvládnout teď, když pak budu muset "lenošit" ! Budu se těšit na Vaše další příspěvky,, jak probíhá Vaše rekonvalescence. Taky jsem se chtěla zeptat, zda si budete žádat o lázně. Já taky trpím dost těžkou anémií, způsobenou velice silnou a dlouhotrvající menstruací a od toho se odvíjí další problémy s bolesti zad, a brněním končetin, prostě stálý pocit těžkých nohou.. Taky jsme prošla všemi možnými vyšetřeními a vyřkli mi stejný "ortel" jako Vám. Zdraví Ema...
hysterektomie
MajdaK
| 30. 3. 2009 09:23
Ahoj, jsem tu poprvé, tak shovívavost se mnou Je mi 46 let, měla jsem dlouhodobě problémy s úbytkem železa a chvíli i anémii, po všech nezbytných nechutných vyšetřeních, která měla vyloučit různé možnosti nádorů, jsme došli k závěru, že veškeré problémy mám kvůli silné menstruaci (myomatická děloha). Pravidelnost jsme řešili antikoncepcí (cca 4 roky), ale síla se už pak ovlivnit nedala. V listopadu jsem šla na kyretáž, ale výsledek byl nijaký a následná léčba hormony (Klimanorm) taktéž, menstruace byla tak silná, že jsem se rozhodla ihned situaci řešit. Ještě že jsem to udělala, protože "platnost" kyretáže je 6 měsíců, kdybych se rozhodla později, musela bych na ni nejprve znovu.
Po poradě s lékaři ve Vinohradské nemocnici jsem souhlasila i s odstraněním vaječníků (kamarádka si trvala na svém, vaječníky chtěla zachovat, je 6 měsíců po výkonu a má na vaječníku již cystu). 19. 3. mne operovali, měla jsem akorát problém s tlakem, který mne zlobí normálně (nízký), jinak klasický průběh pooperační, dali nás na JIP, abychom byly pod kontrolou a po 2 dnech na pokoj. Asi jsme si to všechny představovaly snazší, ale musím říct, že teď se cítím normálně, občas mne zabolí jizva, uvnitř dobrý. Zátěž nám řekla rehabilitační sestra - 6 týdnů do 2 kg, pak do 3 měsíců 5 kg a pak normální zatížení. 6 týdnů neluxovat, nežehlit a nevytírat, prostě klapky na oči.
Určitě to takto dodržím, nemíním se do nemocnice vrátit, jak se to stalo další známé.
Takže, toto je můj příspěvek, snad některé z Vás pomůže, nebojte se toho, všechno se dá vydržet, když Vás pak pustí za 6-7 dní domů, doma se marodí lépe.
Co se týká problémů po odstranění vaječníků, budu Vás případně informovat , ale věřím, že i toto zvládnu, nemíním být stařena, i když babička už skoro 6 měsíců jsem.
odstranění vaječníků
Rad
| 30. 3. 2009 00:25
ahoj všem,já jsem konzultovala odstranění vaječníků také z primářem.Měla jsem je naprosto v pořádku.Zdůvodnil mi návrh tohoto postupu přesně tak,jak paní primářka v tomto příspěvku. Výzkumy jsou různé a mnohdy si přečteme,jak se vědci či lékaři mýlili a že je vše zase jinak.
Prosím zdoban o informaci,jak dlouho se šetřila po operaci a kolik kg tak po jaké době zvedá,jak je to s fyzickou aktivitou ?
Děkuji, Radka
pro mmmm
saskia
| 29. 3. 2009 10:08
Ahoj, myslím, že si to budeš muset rozhodnout sama.
Nikdo tě nemůže přinutit nechat si odstranit zdravé orgány. A pokud nechceš hormony, tak bych si je na tvém místě nechala.
Lékaři mají naprosto rozdílné názory, mohu potvrdit z osobní zkušenosti. Já si zdravý vaječník nechala.
Držím palce
pro mmmm
zdoban
| 28. 3. 2009 21:00
Ahoj,byla jsem na operaci před rokem, v září mě bylo taky 50,dělali mě to břišní cestou a po poradě s paní primářkou jsem si nechala vzít vše,stejně ten přechod by přišel brzy.Neberu a ani jsem nebrala žádné hormony,kupuji si merillin,je to čistě přírodní preparát a jsem naprosto v pohodě po všech stránkách.Všichni mě říkají,že vypadám dobře.Jsem babičkou 2 vnuků a třetí je na cestě a když jdu s nimi tak si ostatní myslí,že jsem jejich maminka ,což mě samozřejmě lichotí a občas mě to přijde pěkně k smíchu.Taky jsem tady někde četla,že se po odejmutí všeho z ženské stane zlá stará bába ale to není vůbec pravda když člověk o sebe dbá a myslí a žije pozitivně nic takového se nestane a hlavně provozovat *** ten je velmi důležitý pro spokojený život.Paní primářka mě říkala,že když se nechají vaječníky/taky jsem je měla zdravé/tak se může stát ,že se tam časem něco objeví a špatně se to diagnostikuje a hlavně většinou pozdě a pak je potřeba další operace,tak jsem se rozhodla odebrat vše a ničeho nelituju.Ale to si musíš samozřejmě rozmyslet sama.Nic ti nenutím ale jen jsem ti napsala mou zkušenost a názor.Měj se pěkně a klidně napiš,když budeš chtít něco vědět.Eva
vaječníky
amalka
| 28. 3. 2009 18:01
Už jsem v této diskuzi psala, že jsem NECHTĚLA odstranit vaječníky, pokud budou v pořádku. Měla jsem to štěstí, že "můj" poradce je člověk velice znalý a mohu mu stoprocentě věřit, že jeho názor na věc je pro mne nejlepší. Přijde mi to takové zvláštní, takhle "hromadně" po určitém věku odstraňovat vaječníky. Příroda přece moc dobře ví, co "potřebuje" mít žena ve svém těle. Tu rakovinu můžeme mít "klidně" někde jinde, když jí budeme"mít dostat". Ale každá žena se musí rozhodnout nakonec sama, co považuje pro sebe za nejlepší řešení. Někdy to opravdu jinak nejde, než je odoperovat, ale pokud jsou v pořádku, tak bych to dobře uvážila a promyslela ....
k odstranění vaječníků
vwin
| 28. 3. 2009 17:36
Se mnou byly v nemocnici dvě paní, obě 49leté a byly jen na odstranění dělohy kvůli myomům, vaječníky jim oběma byly ponechány. Asi záleží opravdu na jednotlivých nemocnicích nebo spíše lékařích (toto bylo v HK v SANUSu).
hysterektomie
2DNR
| 28. 3. 2009 17:28
Pokud máte ty vaječníky v pořádku, tak na jejich odnětí nepřistupujte. Alespoň já bych to udělala - s vědomím, že riskuji někdy v budoucnu rakovinu, která je u vaječníků zákeřná, protože se na ni většinou přijde pozdě a těžko se léčí. Jenže také vím, že vaječníky i po přechodu produkují menší množství hormonů, které jsou pro tělo důležité (pro srdce, kosti, všechno si to nepamatuji). Hlavně pro ženu, která nechce nebo nemůže pojídat hormony je zachování vaječníků důležité. Našla jsem nedávno na toto téma článek v časopise Gynekolog. Dá se najít na internetu (http://www.gyne.cz/…/2001/201c11.htm). Jmenuje se to "Je oprávněná profylaktická oophorectomie?". Je to sice odborný článek, ale celkem srozumitelný a hlavně jeho závěr je jasný - preventivní odstraňování vaječníků je nesprávné v každém věku ženy, pokud z nějakého důvodu nepatří do rizikové skupiny. Bohužel naši gynekologové tento článek asi většinou nečetli nebo ho ignorují. Vůbec se mi nelíbí, že u žen od určitého věku neznají jiné řešení gynekologických problémů než hysterektomii. Četla jsem, že v Anglii udělali studii při které zjistili, že 90% všech hysterektomií se provádí bez dostatečných indikací. U nás to bude zřejmě obdobné. Dobře si to rozmyslete, držím palce.
Pro Minku
Dadunka
| 28. 3. 2009 14:38
Neboj se operace LAVH.Těmi dírkami v břiše ti to tam vevnitř jen vše odřežou,sešijí,ale dělohu s myomem vyndají spodem pochvou.Mě to taky tak dělali a měla jsem myomy o velikosti 11 týdnu těhotenství.Pa D
čekatelka čekatelce
Keri
| 28. 3. 2009 13:43
Ahojky, najdi si na netu o hysterektomii a konkrétně o LAVH, je to tam podrobně popsané. A neboj, určitě to zvládneme. Představ si, že já ani nevím, jak mi to budou dělat. Zeptám se až v úterý.Keri
sarce
minka
| 28. 3. 2009 13:11
Ahoj, já jsem čekatelka s termínem 9.4. a i když jsem s tím smířená, přece jen stále sháním informace. Mám myom na děloze, který je samostatně neodstranitelný , jak řekl doktor v nemocnici, o velikosti 3. měsíce gravidity a dost velké problémy s udržením moči. Operovat mě mají metodou LAVH, ale nevím, jak ten velkej fujtajbl budou tahat ven těma "knoflíkovejma dirkama". Bojím se, že to rozřezaj v břiše a budou tahat po kouscích a při mé smůle mi tam něco nechají. Radši bych to měla taky břichem. Chtěla jsem se zeptat-tobě dali na vybranou nebo to rozhodli sami?
po hysterektomii
loja
| 28. 3. 2009 13:07
Musím se přidat s příspěvkem. Mám po operaci 1/2 roku, předtím jsem měla menses tak co 2 měsíce. Na návrh primáře těsně před operací jsem souhlasila s tím, aby mi vzali i vaječníky, schvaloval to. Takže po operaci a i nyní nemám žádné potíže typu návalů, pocení a pod. Neberu vůbec nic. Operaci mi připomíná pouze jizva v podbřišku a výjimečně bolest v podbřišku. Kvůli oka mám doporučeno zvedat jen do 5 kil( už 12 let), takže víc nezvedám. Jsem sestra, naběhám se sice, ale nezvedám, dělám převážně papírovou práci. Do práce jsem nastoupila po 2 měsících od operace, ale prvích 14 dnů mě břicho dost výrazně bolelo, pak to přešlo. No jo, taky z polohy vleže do plné pracovní zátěže. Všem čekatelkám drží palce, a ostatním dobré hojení se.
po operaci
corina
| 28. 3. 2009 13:06
Ja jsem tez 2 mesice po operaci.jelikoz praciji ve skladu,je to tezsi prace,ptala jsem se pri ukonceni neschopenky,zda muzu vse delat. Lekar,co me oparoval rikal,ze jsem v poradku a ze muzu. Ted po tydnu v praci se mi opet objevila krev,bylo to malo,ale i tak me to vylekalo.nastesti jsem byla objednana na gyndu,kvuli jinemu problemu. nastesti se ukazalo,ze krev se jeste muze objevit,pry jsou po operaci v brisku nejake pahyly ci co..a ty to muzou zpusobit.Dostala sem leky a za 14 dni jdu na kontrolu. Nakonec se me lekar ptal co delam,kdyz jsem rekla,ze sklad,hned mi rikal,ze se musim setrit a nic neprehanet. Rikala jsem,ze v nemocnici rekli,ze jsem v poradku. tak hned rekl,ano,v poradku jste,jen nesmite tahat tezka bremena. Pry mohu max. do 7 kg a to ani radeji ne casto. Pry se stale mam setrit a to urcite po dobu 3 mesicu od operace. Tak clovek vlastne nic nevi..pritom jsou oba lekari ze stejneho centra. Ale ja se radeji setrit budu,par mesicu nestoji za komplikace.

Pro Japo: ja jiz 2 x slysela,ze na kolo se muze az za pul roku,tak opravdu nevim.
2 měsíce po operaci
Rad
| 28. 3. 2009 09:25
Přeji dobrý den, můžete sem prosím napsat své zkušenosti, jakou fyzickou zátěž máte 2 měsíce po operaci povolenou lékařem ,co děláte konkrétního za práce,do kolika kg máte povoleno zvedat předměty,práce kolem domu,na zahrádce rytí atd.(sama mám chatu s velkým pozemkem,který předělávám na okrasný,ale lékař mi i v budoucnu zakázal těžší práce,zvedání atd-již jsem psala). Napište sem prosím své aktvity co se tohoto týče.Nikde není totiž nic psáno,lékaři říkají každému něco jiného, jen zde si dle zkušeností můžeme utvořit nějakou "přesnější" představu a pomoct si tím vzájemně.Jak vidím,je nás plno,tak se ptejte lékařů-ty,které vás to čeká a prosím pište ať se nestane pro kohokoli z nás problém v budoucnu.Děkuji,pěkný den, Radka
mmmm
Japo
| 28. 3. 2009 08:35
Zdravím, před půl rokem mi brali břišní cestou vše, ačkoliv jsem menstruovala a vaječníky byly velice výkonné. Ale už je mi 56 let a primář mi důrazně doporučil vše ven pro budoucno, prý se to špatně monitoruje a mohou se na vaječnících dělat cysty apod. Nic o hormonech a už vůbec ne hned po operaci. Po čase se mi gyn.zeptal, nic nevnucoval. Mám taky hlídaná prsa, jak tady zaznělo a zatím kromě občasných návalů mám spíš pocit, že jsem se zklidnila. Beru vápník, E, D ....Ptala jsem se na "dama.cz" a pan doktor mi poradil rozhodně jen něco přírodního. Zatím necítím potřebu, možná časem něco zkusím. Myslím, že to strašení, že bez hormon.léčby se rozpadnem (kosti), zemřem předčasně zestárlé a všechny další hrůzyjsou uměle vytvořeny pro dodavatele léků. Jsem ve spojení s několika ženami, které po této operaci a věkem kolem 50 nic neberou a jsou v poho. Ale to je jen můj názor. Mě zajímá to kolo, jestli se k tomu ještě někdo vyjádří. Nerada bych mazala zpět na nějaké přišívání či co
PRO mmmm a SARCU
Rad
| 28. 3. 2009 00:50
Co se týče vaječníků,pokud má pacientka po 45 roku,je vhodné již při odstranění dělohy vzít i vaječníky.V budoucnu by se mohly na nich vyskytnout cysty nebo cokoli horšího !! Mě lékař řekl-žádné hormony, v případě problémů prvně přírodní!!
Pokud by to nepomohlo v nejkrajnějším začít s hormonama.Divila jsem se tomu,neboť na internetu bylo psáno,(asi staré info) že bezprostředně po odstranění dělohy se nasazuje hormonální léčba.A poněvadž nechci se dopustit chyby,napsala jsem dotaz jednomu p.primáři na gynek.do jiného města.Ten mně napsal-pokud možno žádné hormony, dříve se dávaly,nyní se zjistilo,že hrozí plno problémů,včetně kardiovaskulárních probl.-infarkty. Takže i já jsem vše konzultovala a nechala si vzít při jednom i vaječníky.
Jinak prosím Šárku ? - Co řekl lékař,jak je to s Tvojí budoucí zátěží fyzickou ???? Radka
Pro KERI
Rad
| 28. 3. 2009 00:31
Ještě prosím,napiš, co řekl lékař ohledně typu operace mám na mysli bez toho,aby se děloha přišila na pánevní vazy-jak jsem se dočetla na té stránce 11. Pokud by to případně šlo,tak bych neváhala.Přece není možné,aby jsi potom v zaměstnání tahala pacienty !!To co jsem zde napsala ohledně varování fyzické námahy je do slova pravda ! Pokud by jsi chtěla a dala mi kontakt,přepošlu vyjádření i jednoho pana primáře,který mi o tom na základě mého dotazu psal. Dej vědět ohledně té zátěže po operaci také !!! Radka
hysterektomie
sarca
| 27. 3. 2009 22:19
Mám to za sebou a chci Vás uklidnit. Před rokem mě operovali a musím říct, že si konečně užívám! Ničeho se nebojte, nejhorší je první týden po operaci. Myslím tím, bolest na řezu - odebrali mi dělohu břichem. Měla jsem jeden z myomů jako dětskou hlavičku a šla jsem na poslední chvíli. Klesala mi děloha, nemohla jsem udržet moč a v podstatě jsem měla největší strach z toho, jak to přijmu psychicky. Ta bolest po operaci je rychle zapomenuta. Problém jsem měla s vyprazdňováním, asi 14 dnů, pomohla mi glukóza. Následně jsem stále čekala, co přijde? Nic, jenom jsem si velmi rychle zvykla na to, že nemám menstruaci, což je super! Zároveň jsem za rok zhubla 16 kg! Užívám si teď života, jako nikdy předtím. Nebojte se, jděte do toho a neoddalujte to! Nejsem lékař, ale jsem ráda, že mi nechali vaječníky tak si zkuste ještě promluvit s lékařem. Ovšem za nejdůležitější považuji podporu u partnera! Pokud máte chlapa, co Vás má rád, tak to je 90% úspěchu.
hysterektomie
mmmm
| 27. 3. 2009 21:10
Před 2 měsíci mi gyn. oznámil, že mě čeká odstranění dělohy- mám myomy a zároveň jsem si ztěžovala na to, že mám pocity, že mi ta děloha klesá.Také se mi občas stane, že neudržím moč, při kýchnutí, atd.Včera mi řekl, že by mi doporučoval odstranit i vaječníky - vzhledem k mému věku. Letos mi bude 50, nerozumím tomu, ale nechce se mi do toho. Myslím do těch vaječníků. Chápu, že když jsou v děloze myomy, tak ty tam být nemají, tak ať tu dělohu odoperují, ale vaječníky mám snad zdravé. Přeci jen si myslím, že ty hormony ještě potřebuji. Na druhou stranu začínám mít potíže s měsíčkami, teď naposledy jsem to dostala za 14 dní a za 19 dní. Za týden jdu do nemocnice, kde mě prohlédnou a tam se domluvím na termínu. Mám strach, jak to pak se mnou bude, myslím po fyzické stránce.Hormony brát nechci, protože mám cystická prsa a první co mi řekla mamoložka bylo, abych se vyhýbala hormonům.Dočetla jsem se tady o Sarapisu, že je dobrý,určitě bych ho případně zkusila. Mám z operace strach, už abych to měla za sebou. Čtu tady, že to není tak hrozné. Tak to snad taky přežiju. Všechny Vás tady zdravím.........
Hysterektomie
Rad
| 27. 3. 2009 20:18
pro KERI ať vše proběhne v nemocnici bez problémů,pevné nervy ,dobré prostředí,hodné sestřičky,pečlivé lékaře a co nejdříve bez problémů doma!!! Radka
Hysterektomie
Rad
| 27. 3. 2009 16:22
Zdravím , ano na operaci jsem byla v Brně .Teď jde o to z jakého důvodu Ti nic neřekli- nedůslednost, nebo příkladně možnost toho ,že po odejmutí dělohy zůstala pochva na původních vazech a tím pádem se nemusí čekat než pevně přirostou. Nemocnici jsem si vybírala,jen mi nejde do hlavy,když by tato jednoduší cesta pro pacientku existovala,z jakého důvodu by ji lékaři nedělali všem-třeba někomu nelze?
Určitě snad nemají zájem o to,aby se jim pacientky případně vracely zpět.Jak jsem psala,jsem z toho rozmrzelá,kdybych to věděla dříve,zkusila bych o tom jednat předem.Napadlo mě dodatečně se lékaře zeptat,jaký postup u mne zvolil,ale mám pocit,že vzhledem k "varování",které jsem dostala mi to zavěsilli na takzvané "kšandy"-lékařsky.Pěkný den všem, Radka
Ecila
Emanuela
| 27. 3. 2009 14:05
Ahojky, díky za odpověď, moje operace bude trvat asi déle, když mi vezmou všechno, navíc budu asi žádat i podepření moč. trubice speciální páskou, jelikož se už přes rok léčím i na urologii, ale už jsem se tady v diskuzi dočetla, že to dělají po 46 věku, kdy odebírají dělohu i vaječníky zároveň automaticky.Tak nevím, jestli si mám o to žádat, tedy připomenout. Jinak jsem taky zvědavá, co budu a nebudu moci dělat po tom 6-ti týdenním doléčování se a nicnedělání. Bydlíme v RD, tak spousta z Vás jistě ví, kolik je práce v domě i kolem zahrady. Ale mám skvělého manžela i takřka dospělé děti, tak snad to s jejich pomocí zvládnu. Problém pro mě asi budou schody (které mi už činí potíže teď, jelikož mám problémy s páteří) a teď jsem se v předcházejícím příspěvku dočetla, že snad budu muset omezit i práci na zahradě. Nesadím sice zeleninu, ale kytičky pro radost. Dokonce už mám na oknech přísadu. Počítám, že snad v polovině června budu "práce schopna", když budu operována hned po Velikonocích. Zdraví Ema....
Pro Rad
Keri
| 27. 3. 2009 13:35
Ahojky, děkuji za tvůj příspěvek. Nemohu ti napsat svou zkušenost, protože mě operace teprve čeká, v úterý nastupuji do nemocnice. Jsem připravena po operaci se šetřit po dobu dvou měsíců. Po nástupu do práce to už možné nebude, protože mám fyzicky namáhavou práci.Pracuji u bezmocných starých lidí, takže tahání mnoha kil denně. Díky tvému příspěvku se budu ptát doktora co do budoucna, protože bych ráda předešla případným komplikacím.
Měj se hezky. Keri
pro Rad
Japo
| 27. 3. 2009 13:15
Zdravím, přesne nad tím samým přemýšlím.Asi jsi byla taky v Brně na operaci. Mně tedy v nem. neřekli vůbec nic o omezeních a můj gynek. mně řekl že "žádná". Sama cítím, že už bychom asi měly být opatrnější, ale "hranici" si taky nedovedu představit. Já sice nejsem kutil, ale práce na zahradě mě taky čeká a hlavně strašně ráda jezdím na kole, v květnu, tj. 7 měs.po operaci jedu na týden, ne že bych se přepínala, ale je to týden v sedle a někde v diskuzi padlo, že i s kolem se musí opatrně. Tak nevím. Třeba se k tomu ještě někdo vyjádří. Moc zdravím Jarka
Hysterektomie
Rad
| 27. 3. 2009 12:14
Přeji všem dobrý den.Je škoda,že tyto stránky jsem našla až nyní,ale přece jen.Mám 5 týdnů po odstranění dělohy -myom i vaječníků, operace břišní dutinou.Po operaci jsem byla dost dlouho značně unavená-což mě překvapilo.Ale vše jde zvládnout.Co mě překvapilo a jsem z toho dost rozmrzelá,když při odchodu mi lékař sdělil,že nic nemám nosit těžkého-tak do 5kg ,ale v budoucnu nic těžkého.Když jsem se ho zeptala,co to je nic těžkého,řekl nic nesmíte nosit tak rok dva.Po operaci je jasné,že to musím dodržet 2 měsíce,ale co pak,cítím se jak "odepsaná" .Tak jsem se pro jistotu ptala lékaře,který mě operoval a ten mě řekl,že když po 2 měsících vezmu 2 nákupní kabele,tak je to v pohodě,ale žádné pytle z cementem,žádná námaha a těžké práce.Dost mě to rozhodilo a stále nevím,co si vlastně mohu dovolit v budoucnu.Ty informace jsou nepřesné a můžu si myslet cokoli.Jsem dost aktivní a navíc mám chatu,kde jsem byla zvyklá pro potěšení kutit.Teď budu stát jak blázen a promýšlet,že vlastně nic nemůžu a pokud,tak propočítávat váhu?Možná to zní směšně,ale měla jsem v plánu udělat si suchou zídku z kamene,vytahuji sekačku ze sklepa atd. ale rozhodně se nechci vyskytnou zpět na operačním stole.Lékař mi totiž sdělil,že pokud bych to porušila,může se mi utrhnout šití vazů.Když jsem hledala zkušenosti jiných,našla jsem pouze od jedné paní psáno: do 2 měsíců 1kg,pak neomezeně.Od druhé-žádné hrabání,kopání,žádné těžké práce.Když jsem napsala dotaz lékaři z jiné nemocnice ohledně fyzické zátěže po hysterekt., napsal,že neexistuje tabulka v jakém časovém horizontu kdo může co nosit,že je to ovlivněno mnoha aspekty.Od hormonů,pevnosti,
***.životě atd.Když jsem si pročítala zde příspěvky,na 11 stránce je psáno,že existuje odejmutí dělohy bez toho,aby se pochva přišila na pánevní vazy-o tyhle stehy jde,proto se nesmí zvedat nic těžkého.Pokud je to pravda,je chyba,že jsem tuto možnost nevěděla a případně se před operací na tomto nedomluvila s lékařem.Třeba to pomůže vám,které tato operace čeká.Moje známá byla v jiné nemocnici na odstranění dělohy a jí při propouštění nezakázali nic těžkého po 2 měsících nosit-je možnost,že také při zhonu zapoměli.
Takže z toho mám v hlavě pěkný guláš.Moc vás prosím o vaši radu,co jste kdo konkrétně dělaly a co ne po jaké době-ikdyž to opravdu může být u každé jiné,trochu se lišit.Protože netahat nic těžkého je široký pojem.Bojím se případných komplikací,před kterými mě lékař varoval,ale přece jen mi na náladě nepřidá obava,že snad nebudu moci vzít rýč do ruky a zasadit třeba stromek .Děkuji vám za vaše rady a zkušenosti,Radka z Brna
emanuele...
ecila
| 27. 3. 2009 10:43
Ahojky,
mě operovali laparoskopicky,vaječníky mě zůstali,na sále jsem byla 90minut.Domů mě pustili šestý den.Záda boleli´(mě v kříži) ,ale ne moc,oni ti dávají když chceš dostatek prášků na bolest,tak se to v poho přežije.
Držím palečky ahoj ecila
Corina
bessy
| 26. 3. 2009 20:09
Jo já jsem vlastně neodpověděla, vaječníky mám oba, to jsem měla fakt strach aby mi nechali aspoň jeden, i když mě přechod nemine, tak po něm zatím netoužím.
A pojedeš do lázní?
Čauky, je ordinace jdu se dívat.
pro corina
bessy
| 26. 3. 2009 20:03
Čauky, holky
STEHY:Mně také vytahovali stehy v nemocnici.

JIZVA:Koukla jsem se včera na stránky laserového centra, abych měla představu, jestli jde něco dělat s mojí jizvou, ale mám ji celkem tenkou a nevystouplou, spíš trochu stáhlou, myslím, že radši ušetřím peníze. Koupím si nové plavky s vyššíma kalhotkama.
Jo a vše o jizvách jsem našla tady:http://www.hojeni-jizev.cz/…zva-po-operaci/.

ZÁDA: Záda mně bolí v bederní oblasti jak čert-i na zcela nové zdravotní matraci. Na nemocničním lůžku to bylo příšerný. Zajímavostí bylo, že jsem ležela na stejným pokoji a stejným lůžku jako před 22 lety na udržení těhotenství. Lůžka mají skvělou výdrž!
pro skliba2, emanuelu a mahulenu
minka
| 26. 3. 2009 16:33
Díky za podporu, je to fajn získat nové přítelkyně, i když za takovýchto podivných okolností.... Já mám taky bolesti v oblasti beder, ale vždycky jsem si myslela, že to patří k mým vyhřezlým plotýnkám. Byla jsem s tím dokonce i v lázních, ale teď se to zhoršilo a tak mám důvod, i když je to trošku zvrhlý, se těšit na tu operaci. Třeba i mě to pomůže od bolesti zad a já budu zase jak "mladá holka". A doma zůstanu, dokud mě doktor do práce nevyhodí . Sedím sice v kanceláři, ale i tak je to někdy pěknej frmol. Alespoň si mě pak budou víc vážit . Velký dík všem co píšete jako čekatelky - nejsem v tom same, i jako zkušené odbornice.
Lenka

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 19:45
14519
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Hanka