Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro Emanuelu
vwin
| 26. 3. 2009 16:10
Mne odvezli na sál před půl druhou, na JIPKu mě přivezli ve tři, takže vše trvalo tak, jak doktor předpokládal - říkal hodinu až hodinu a půl, ale to byla operace řezem, takže při laparoskopii nevím jak dlouho trvá. A k problémům se zády - trpím na ně taky, nemocniční postel mi vůbec nedělá dobře, injekce které dávají proti bolesti břicha mi na záda moc nepomáhaly, takže mi pak dali Brufen a bylo to dobré. Největší zlepšení samozřejmě nastalo třetí den, kdy jsem víc chodila (první a druhý den po operaci mi stále kapaly infuze, takže o chození se mi mohlo jen zdát, z postele jsem se vlastně zvedla v závěru druhého dne, kdy infuze dokapaly a sestřička mi pomohla dojít do koupelny a umýt se.
ještě pro Emanuelu
Mahulena
| 26. 3. 2009 15:27
Já jsem byla na operaci v pondělí a pustili mně ve čtvrtek a to jsem tu operaci měla komplikovanou na sále 3,5 hod.Ale mě bylo opravdu už dobře.Když to tady čtu,tak mi to přijde proti ostatním dost brzo.Ze zádama nevím,mne nebolely.Porod je fakt horší.Držím palce.
pro Minku
Mahulena
| 26. 3. 2009 15:15
Nedá mi to nereagovat na tvůj příspěvek i když jsem více jak rok po operaci,taktéž jsem byla na LAVH ,brali mi i oba vaječníky.Byla jsem též u Apolináře na G5 .Samozřejmě jsem se také bála,byla to má první operace a pobyt v nemocnici,krom porodnice a taky co dnes člověk o zdravotnictví slyší.Musím ale říci,že jsou tam všichni strašně hodní a ochotní ,jak sestry, tak lékaři .O všem informují.Dávají tam dokonce samovstřebávací stehy po laparoskopii,takže se nemusí ani na stehy.Někdo se tady ptal,jak dlouho operace trvá ,myslím,že bez komplikací asi 2 hodiny.Držím čekatelkám palce.
Hysteroktomie
Emanuela
| 26. 3. 2009 10:38
Zdraví Vás nová čekatelka, 13.dubna nastupuji do nemocnice a podstupuji operaci odstranění dělohy i vaječníků. Hodně mi psychicky pomáhá číst tuto diskuzi, stejně jako Vám všem, které Vás tato operace čekala a nyní ji už máte úspěšně za sebou. Mám dotaz, jak dlouho samotný zákrok (operace) asi trvá. Mám navíc velké problémy s páteří, tak se chci zeptat, zda poté jste pociťovaly i bolesti zad v oblasti beder.Operace mi bude prováděna laparoskopicky, tak by mě taky zajímalo zda budu v nemocnici týden nebo snad kratší dobu. Díky za odpověď.
Pro : minka
skliba2
| 26. 3. 2009 02:40
Minko, už to máš za pár... a prožíváš to taky dost statečně a v pohodě, což je skvělé !!! Dobrá zpráva je, že budeš U Apolináře. Reference mají na jedničku .
Rozhodně (a nedá mi to, abych to stále dokola nepřipomínala) se nezbavíš jenom protivného myomu, ale operací zásadně vyloučíš i možnost případných problémů s děložním čípkem ! Ještě před rokem bych Ti nedokázala vysvětlit, k čemu je dobrá cytologie a co znamená "špatný" nález na děložním čípku. Dnes už bych to také mohla "částečně" vyučovat... Bohužel stále častěji se objevují zprávy o tom, jak to také nemusí dobře dopadnout, když se problém neodhalí včas. (viz nyní často mediálně proklamované informace o V.I. P. osobnostech, kterým ještě nebylo ani třicet...). Je ale dobře, že se o tom píše a ženský začaly chodit na kontroly !!!
A tobě přeji vydařeného beránka (nikdy jsem neměla odvahu ho upéci, ale snad se někdy odvážím... ) a jarní sluníčko a po operaci napiš, jak se cítíš. Podpoříš další, nové čekatelky...
pro: vwin
skliba2
| 26. 3. 2009 01:54
Jsi šikulka a moc zdravím a gratuluji!! Cítím z Tebe dobrou náladu, což je nejlepší recept pro tento čas.
To se Ti ulevilo, viď? Teď se chvilku rozmazluj (!!!!!!!) a rozhodně nepřeceňuj stav. Žádný záclony, velikonoční úklid a podobné úchylky.. Rozhodně vydrž v klidu !!!! minimálně 2 měsíce !!! Moje gynekoložka byla také nedávno na stejné operaci a opravdu 2 měsíce neordinovala. Asi moc dobře ví proč! Přeji ti hojení bez komplikací a úsměv na tváři, který sice nevidím, ale i takto (z virtuálního rozhovoru) cítím.
vwin, bessy
corina
| 25. 3. 2009 20:16
Ahojky vwin!! tak te vitam doma , vse jsi krasne zvladla,jsi statecna holka a to je dobre. Ted uz to bude ze dne na den lepsi a lepsi,sama to pocitis. I kdyz ti pan doktor rikal,ze jsi zdrava,stejne se opatruj a nic nedelej,nestoji to za to.
Ja tez pouzivam mesickovou mast a chvalim si ji,hlavne si pak ji nejen maz,ale i jakoby masiruj,aby jizva byla pruzna. ja to na jedne strane moc nedelala a mam tam boulicky,tak se snazim ted.ta druha je vlacnejsi.
jen se divim,ze uz ti brali stehy rovnou v nemocnici,me brali az 5 den,co jsem byla doma.
A ke vsemu me pan doktor naucil figl,mela jsem si je jakoby natahovat,sem a tam,takze nikde nezarostly a krasne sly ven.Ale uz to mas za sebou a to je moc dobre.takze se opatruj papa Iva

pro bessy: me nastesti vzali jen jeden vajecnik a ten druhy se jiz vzpamatoval a tak zacal pracovat a ja uz jsem docela v pohode. Hlavne mam pocit,ze uz nemam ty silene stavy,nez jsem vzdy dostala menzes,rikam,ze jsem zila tak 2 tydny v mesici,nekdy i mene. ted bych rekla,ze jsem uplne v pohode. I v praci se stale usmivam a resim vse mnohem klidneji .taky jsem mene nervozni.
A ty nejaky mas???

Iva
čekatelka s termínem :-)
minka
| 25. 3. 2009 15:03
Ahojky všem.
Dneska jsem se byla objednat v nemocnici a termín mám 9.4. s nástupem 8.4. do nemocnice U Apolináře v Praze 2. Prý to bude metodou LAVH, ale to je asi jedno. Teď jsem dočetla dopísek od vwin a její zkušenosti, tak se nechám překvapit . Začínám si zařizovat chod domácnosti - byla jsem nechat očkovat pejska proti borelioze, v sobotu vyperu záclony a umeju okna, další víkend převlíknu postele, 7.4. ještě stačím upéct beránka, mazanec asi nebude, něco navařím do mrazáku a pak už budou hospodařit holčičky sami. Docela mi spadl kámen ze srdce, už se přece jen rýsuje něco konkrétního. Včera jsem měla objednat dceru na zubní chirurgii a připadala jsem si docela neschopná, když jsem nedovedla říct kdy se to hodí. Teď už můžu - a dík za všechny vaše zkušenosti a názory- něco plánovat, i když vše s výhledem za dva měsíce. Připadám si už svobodná. Ne, netěším se, ale budu to mít za sebou a nebudu muset na procházky s pejskem nosit vložku (když jsem popoběhla, můj drahý myom se začal natřásat a já si úplně normálně cvrkla do kalhotek). Budu dál sledovat vaše zkušenosti - už teď jsem poloviční doktorka .
Lenka
pro vwin
amalka
| 25. 3. 2009 14:58
Tak Tě moc zdravím a vítám už na tom "druhém břehu" .
A teď hlavně opatrně, pomaloučku a přeji Ti moc a moc, aby se vše dobře zahojilo a bylo v pořádku.
Měj se krásně , zdraví amalka
vítej doma
Keri
| 25. 3. 2009 12:40
Ahojky, přečetla jsem tvou zprávu jedním dechem a mám v sobě další náboj to zvládnout.Jdu na operaci 1.4.Přeji ti, ať jde hojení, jak má a jsi brzy ve formě.Keri
vwin hlásí příchod
vwin
| 25. 3. 2009 12:01
ahoj "holky", uteklo to jako voda a já, vystrašená čekatelka, jsem zpátky po operaci. Dnes je to pátý den a pustili mne domů. Operace řezem,k jizvu mám podélnou, stehy mi dnes "vypárali" (to tedy nebylo nic moc). Musím ale napsat, že mi to po operaci řezem připadalo skoro jednodušší než u těch, které byly operovány laparoskopií. Ty měly z břicha hadičku, já nic, jen cévku dva dny. A můj největší problém byl - jako už tady u mnohých z vás - jít poprvé "na velkou". Já už jsem prostě taková, mám to psychické, po každém porodu jsem šla až v poslední možné chvíli když už mi hrozili klystýrem, takže teď jsem s tím počítala taky. Tři čípky během dne to naštěstí zachránily a pak už to šlo samo, takže při dnešní ranní vizitě už jsem mohla hlásit splnění úkolu a pustili mě domů. Pan doktor mi při propuštění říkal - musíte si zapamatovat, že nemáte dělohu, protože jinak vám to vůbec nepřijde, manžel to taky ani nepozná. Na mazání jizvy jsem se ptala - prý měsíčkovou mast nebo sádlo, ale pak nesolit jak s humorem dodal lékař. Pak řekl, že jsem v podstatě zdravý člověk a na kontrolu mě objednal za 14 dní. Necítím se zatím moc dobře, je to opravdu krátká doba, jsem slabá, mám i nižší tlak, takže polehávám, ale nedalo mi to, abych se nešla podívat, co tady přibylo na diskuzi. Zdravím všechny, které mi před operací dodávaly odvahu, děkuji všem, které tady psaly o svých zkušenostech protože pro mě bylo moc důležité, že jsem věděla do čeho jdu a ráda mám o věci co nejvíce informací. No a čekatelkám vzkazuji - nebojte, zvládnete to taky!!
pro raju
Helenka9
| 24. 3. 2009 22:19
Ahoj, jsem taky 7 týdnů po operaci, výtok mám taky, včera jsem byla na kontrole na gyn a dostala jsem takové pytlíčky na výplachy.
Neboj se, to nic nebude, mě doktor řekl, že to vypadá zhojené a teď prý jen přeléčíme výtok. Takže žádná tragédie
Zajdi beze strachu na gyn ať se toho zbavíš !
Měj se hezky Helena
corina
bessy
| 24. 3. 2009 20:16
Infadolan používám od dětství na všechny oděrky a je výborný.
Teď jsem pročítala diskuze na jiná témata a musím říct, že my jsme nejlepší.
Vzali ti oba vaječníky nebo jeden?
pro raju
corina
| 24. 3. 2009 19:50
Tak prave stejny problem taky resim. Ted jsem objednana na patek na gyndu. tez jsem si myslela,ze jiz budu mit pokoj a ono ne. Tez nosim slipovky. takze se radeji obrat na sveho gynekologa,ale mozna to nic neni,jen nas preleci ,nejakymi cisticimi bobulemi .

Ja pak v patek napisu,jak jsem dopadla.

Drzim palecky, Iva
bessy
corina
| 24. 3. 2009 19:46
Ahojky, ja ji od zacatku natiram mesickovym kremem koupenym v lekarne asi za 55,- Kc. je dost mastny a hlavne,mesicek krasne leci . ten infadolan mi taky doporucovali.
Jinak tu prvni mast sem mela taky,natirala se dva dny a desne me to palilo,tak jsem ji prestala pouzivat a prave si koupila tu mesickovou. Hlavne ze stoji 190,- Kc a myslim si,ze je na uplne jine jizvy.
Ja ve vnitrku obcas citim bolest,ale mozna je to psychicke,mam pocit,jako bych tam mela srusty na vajecniku,coz je blbost,jelikoz prave tenhle nemam. Ale doktor rikal,ze prave mozek si nektere veci pamatuje a pak to vypada ,ze to boli. No snad se to zlepsi:)
Tak se mej krasne,papa Iva
pro corinu
bessy
| 24. 3. 2009 17:55
Ahojky a co jizva, natíráš ji něčím. Já jsem zkusila Contratubex, ale po tom se mi dělají kolem červené fleky, tak jsem si koupila Infadolan-ten je mastný a míň to táhne-aspoŃ se mně to zdá.
pro bessy
skeble
| 24. 3. 2009 16:30
To mi něco připomíná... "Maminko,my jsme tak rádi že jsi doma! Já už nemám žádný čistý ponožky. " Myčku pustili jednou a pračku vůbec, zlatíčka.
pro bessy
danina
| 24. 3. 2009 15:51
Dík za podporu, momentálně mám smíšené pocity,ale převažuje ten,že se těším,že moje problémy časem skončí. A jinak,s tou chodbou,je mi to jasný,okna taky počkají na mě
pro minku
Keri
| 24. 3. 2009 10:21
Ahojky, jsem taky čekatelka, zítra začínám vyběhávat předoperační vyšetření.Mám za sebou nedávno operaci děložního čípku,už jsem to tu psala.Při propuštění nam řekli, že budeme špinit a nemáme nosit tampony ale vložky.Taky jsem byla zvyklá používat tampony.Teď už mi je to nějak jedno.Tak zatím papa spolučekatelko a až budeš mít termín dej vědět.Všem ostatním díky za podporu!Keri
vladule
mindda
| 24. 3. 2009 09:57
Jsi hodná, že si přidala svůj příspěvek, nejen mě, ale určitě tady každá oceňujeme zkušenost druhé.Já si to tak trochu myslela , že to bude dlouho špinit, ale chtěla sem si být jistá, že to tak maj i ty ostatní. To víš, vše je poprve, ale kdybych šla podruhé , tak už to vím, ještě že máme tu dělohu jen jednu.Tak se tu všechny dnes mějte hezky, i když u nás teď sněží, ale jaro je už přece tady! Mindda
pro minka
bessy
| 24. 3. 2009 07:41
Já jsem skoro nešpinila a vložka mně nevadí. Spíš mně kalhotky otravovali skkrz jizvu. Musela jsem mít 2 druhy: extrémně vysoké (ty mi mamka na moje výslovné přání koupila a udělala mi s nima 2. vánoce) a nebo extrémně nízké. Ale možná někdo ví víc.
pro corina
bessy
| 24. 3. 2009 07:37
Ja totiz podnikam, mame obchod a kolegyne je na vse sama. Uz toho ma taky celkem dost, proto jsem spechala. V praci většinou sedím u PC, občas prodávám, když je potřeba a s těžkými věcmi mi pomůžou. Akorád mně dost bolí záda a to jsme si den před operací koupili novou zdravotní matraci a nepomohla. Na rehabilitaci mně řekli, že gyn. operace možná pomůže, že je to tam všechno spojený, ale nic.
S výtokem po operaci zkušenosti nemám, ale možná to ani nebude mít souvislost. Kdysi jsem něco podobného měla a byl to zánět. To by se mělo v poho přeléčit.
Já také cítím pořád trošku jizvu. Zdá se mně ale, že je to spíš z vnějšku, než zevnitř. Vymyslela jsem na to fígl s ponožkama. Každou zvlášť jsem si sbalila do klubíčka, dala z každé strany jizvy a připleskla kalhotkama. Mám po operaci kila dole, tak se mně to v pohodě do ryflí vlezlo a není to vidět. A dnes jdu v sukni a to je ještě větší pohoda.
A ještě na závěr o počasí: Včera mně manžel vytiskl graf průběhu počasí loni a letos. Na základě toho jsme usoudili, že MUSÍ být v sobotu krásně.(Dnes v noci byly kroupy) Ale už jsme si teoreticky vybrali i jídlo. Čauky holky, valím do práce.
Prosím o radu
raja
| 24. 3. 2009 06:09
Ahoj.Nedávno jsem tu psal(porod se změnil v hysterektomii).Byla bych ráda za radu.Asi 14dnů po operaci jsem přestala krvácet i čpinit a pak vše ok.Taď je to 7týdnů od operace a ze mě uniká něco jako průhledný hlen.Někdy lehce zabarven do žluta.Musím nosit aspoň slipové vložky a je to dost nepříjemné.Máte s tím prosím některá zkušenost.Jsem z toho fakt nešťastná.Děkuji raja
Pro Minku
Dadunka
| 23. 3. 2009 21:56
Na tvůj dotaz ti můžu říci,že je jedno jestli máš vložku nebo tampon.Používej to na co jsi zvyklá.V nemocnici ale stejně dostaneš vložky (erární) .Tedy těsně po operaci,kdy ještě trochu krvácíš .Třeba si zase zvykneš.Já jsem používalapřišpinění jen slipové vložky a to jen minimálně.Třeba jen půl dne a skoro to ani nestálo za to.Držím palce,ať ti dají ve středu co nejbližší termín.Čekání je to nejhorší.
dotaz pro zkušené
minka
| 23. 3. 2009 21:19
Ahoj, jsem stále ještě čekatelka -ve středu se dozvím termín, ale pilně pročítám vaše dopísky. Teď se rozběhla debata o špinění a krvácení, což mi nějak nedošlo. Mám jeden dotaz - je nutné nosit vložku nebo se to dá zvládnout s tampony? Já už snad vložky ani nosit neumím, naposledy po porodu dcery a to už je 16,5 roku. Jinak moc děkuji všem, které nás čekatelky povzbuzují, už to pro mě není krok do neznáma, ale celkem jasně vytýčená cestička.
PRO BESSY
corina
| 23. 3. 2009 20:59
Ahojky, no teda,ja si klid doma opravdu uzivala . V praci se nalitam a nanervuji po cela leta dostatecne,takze tohle pro me byl uplny ozdravny pobyt na nervy.Od teto doby rikam,ze dovolena by mela byt alespon 6 tydnu v kuse a povinne.
A jak tedy bylo v praci??
Ja dnes byla na odpoledni,coz je vetsi zatez,je nas min a vice prace a musim rici,ze jsem totalne mrtva. Chce se mi desne spat a trosku citim jizvu na nekolika mistech.

Jinak se mi objevil jiny problem, mam stale vytok,docela neprijemny,svedivy a dnes az palil. Takze jsem uz na patek objednana na gyndu.

Nemate nekdo nahodou stejnou zkusenost?? Radovala jsem se,ze uz nikdy zadna vlozka a uz zase od patku taham slipovky. Jiz jednou me po operaci prelecovali a ted to mam zas..chjoooo.

Tak se vsechny mejte moc krasne a cekatelky..nebojte se
Iva
pro mindda
bessy
| 23. 3. 2009 19:08
Čauky a díky. Já jsem měla komplikace při hysterektomii, ale je to operace, takže se to může stát. Ani jsem sama nevěděla, že mám v sobě takovou vůli se co nejdříve uzdravit. V nemocnici jsem byla 10 dní a pak se cítila fyzicky dobře. Já jsem spíš zvyklá na velkou zátěž, a teď mám stres z toho nicnedělání.(Je to samozřejmě už jen malý strýsek. Po tom, co dneska píšu se mi mooooc ulevilo). Další strach jsem měla, že budu rodinu buzerovat, aby si uklidili-jsou totiž hrozní bordeláři. Ale oni sami uklízeli a relativně dobře, stačilo přivřít jedno oko. Pak jsem se bála, že přiberu, když budu doma jen ležet. Ale v nemocnici jsem dost zhodila. Doma mě nejvíc zabavilo vaření. Denně byla teplá večeře-rajská, fazole, špenát, čočka, zapékané brambory,.... Mám teď prázdou mrazničku a špajz.
MINDDA
vladula
| 23. 3. 2009 19:05
Ahoj . Ptala ses na krvácení a špinění. Spousta holek už ti poslala odpovědi, tak taky přidám tu svou. Já jsem začala krvácet 10. den po operaci. Hned jsem volala doktorovi a bylo mi řečeno, že se 10. den začínají vstřebávat vnitřní stehy a jak tělo pracuje, tak to trošku teče. Výtok nebo slaboučké krvácení je prý běžné až do konce šestinedělí. Tak se měj krásně a odpočívej. Vlaďula
pro Keri
bessy
| 23. 3. 2009 18:52
Mně příšerně štve, že jsem na tyto stránky přišla až dnes v noci. Je to hrozně fajn slyšet povzbuzení. Držím palce.
pro daninu
bessy
| 23. 3. 2009 18:46
Ahojky, ve čtvrtek držím moc palce, už se těším, že to budeš mít brzy za sebou. Já jsem se také nechala rozmazlovat, ale chodbu jsem si po 2 měsících musela umýt sama.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 19:45
14519
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Hanka
17. 6. 2025 21:43