Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

dotázek
slunecnice9
| 20. 3. 2009 10:51
Ráda bych věděla, co vlastně člověk po LAVH může a nemůže. Doma mě nenechají vůbec nic dělat. Snaží se, takže jenom polehávám. Ale je to ubíjející. Byla jsem operována 10.3. a bohužel mám k tomu ještě alergickou rýmu a kašel, což je trochu nepříjemné. Zatím se tedy ani na nic moc necítím, ale co pak? Můžete mi některá napsat, jak dál aniž by si člověk způsobil nějaké problémy do budoucna? Děkuji předem za odpovědi.
PRO MINKU
slunecnice9
| 20. 3. 2009 10:43
Mám to dělané také laparoskopicky a ponechané vaječníky. Nemám pocit, že bych se změnila. Jen pocit úlevy. Naopak jsem daleko klidnější.
Pro KUK
Dadunka
| 20. 3. 2009 10:28
Já když jsem nastupovala do nemocnice,tak mi primář při příjmové prohlídce vše vysvětlil dopodrobna co mi budou dělat a jak vše bude probíhat.Ale každá nemocnice je jiná.Je pravda,že jsem byla nejvíce informovaná od kamarádky,která byla na operaci rok přede mnou.Takže jsem měla s sebou také toal.papír,svoje vložky,2 noční košile,2 ručníky,a také čokoládu a sušenku na zakousnutí-moje poslední záchrana (a jak se hodily).Také jsem nevěděla,že se mám dole oholit (úplně),ale raději jsem si vzala i holítko.Pokud nemáš,tak sestra ti ho dá,nebo tě oholí.Jednu starou paní,co byla se mnou na pokoji i oholila.Zřejmě záleží,jak jsou sestry ochotné.V Hořovicích byly sestry zlaté a opravdu se staraly velmi dobře.Je to menší nemocnice,takže tam není takový frmol jako v Praze,kde to odsýpá jako na běžícím pásu.
pro KuK
skeble
| 20. 3. 2009 08:37
Ještě bys měla při nástupu do nemocnice projít "příjmem", tam je ještě trochu šance se na něco zeptat. Co s sebou? Kafe (pokud jsi závislák), jemný toal. papír (erár bývá někdy děs) , ručníky raději 2 a tenké, aby dobře schly (já byla ve sprše pořád), jogurt nebo smetanu, aby se střeva dobře rozbíhala (první den dávají br.kaši a pak už normál - guláš apod).
Držím palečky
Druhý břeh.
KuK
| 19. 3. 2009 22:24
Milá děvčata. Děkuji Vám všem za slova podpory. Díky Vám jsem překonala krizi z minulého týdne a stojím na břehu a hledím na druhou stranu a vše se zdá již tak blízko. Nastupuji v neděli 22. 3. a díky téhle diskusi tak trochu vím do čeho jdu. Od svého gynekologa ani od obvodní lékařky jsem se nedozvěděla vlastně nic. 8. 1. mi můj gynekolok oznámil termín operace a odeslal k obvoďačce. Ta mě objednala na předoperační vyšetření. Když jsem si šla pro výsledky, čekala jsem alespoň nějaký rozhovor...např. co mě čeká, co s sebou do nemocnice. Dopadlo to tak, že sestra vyšla do čekárny a podala mi papíry se slovy - schopna výkonu. Připadala jsem si v tu chvíli jako kus č. 426.Moc Vám děkuji a těším se na návrat mezi Vás KuK
Pro Minku
Dadunka
| 19. 3. 2009 21:37
Pokud bude operace provedena laparoskopicky přes pochvu,tak je pro pacientku šetrnější co se týče pooperační péče.Budeš mít jen 3 malé jizvičky a dobře se to hojí.Měla jsem totéž před rokem.Po operaci je nutno se opravdu šetřit a nic nezvedat.Pokud ti nechají vaječníky,tak ani do přechodu nepřijdeš a nic by se nemělo pro tebe změnit.Jen k lepšímu,žádné vložky i *** je dle mého lepší.Já jsem při chuti více, než před tím.Nevím,čím to je,ale je to tak.Nevím proč tvoje maminka po operaci byla jiná.Netuším.Pokud chceš cokoliv vědět,co tě čeká a jak vše probíhá,tak mi písni třeba na e-mail.Vše ti ráda vysvětlím.Pa Dadunka
slunečnice, jsi sluníčko
minka
| 19. 3. 2009 19:31
díky za tvůj optimismus, když jsem četla tvůj dopísek, málem jsem se na to začala těšit . Mám poměrně vysoký práh bolesti, tak toho se nebojím. Jo, to znám, děti pomůžou, ale já to umím líp, že? Na to si budu muset dát sakra pozor. Měj se a "srůstej"
pro Dadunku, Skebli, Ecilu
minka
| 19. 3. 2009 19:26
Díky moc za povzbuzení.
Dnes jsem byla v nemocnici s tím, že mě objednají. Ale zaplatila jsem "julínka" dostala papír na předoperační vyšetření a termín mi musí sdělit sám pan docent příští středu, takže další čekání a bezesné noci. Ten pan doktor co jsem s ním dnes mluvila řekl, že vaječníky zůstanou a s největší pravděpodobností to bude operace přes pochvu a laparoskopicky. Je to lepší? Mě už opravdu nezáleží na jizvě, jen jsem se nesmířila s tím, že budu bez dělohy.
Moje máma měla tutéž operaci ve svých 35 letech a od tý doby je z ní doslova ZLÁ ženská a já vlastně od svých 13 let nemám mámu. Tak se pochpitelně bojím, abych se nezačala chovat stejně.
Mám 2 holky 23 a 17 roků a máme spolu naprosto úžasný vztah, spíš jako sestry. Tak bych jim nerada ublížila, kdyby se změnilo moje chování. Jaké máte zkušenosti vy?
Pro corinu
RU
| 19. 3. 2009 13:34
Ahoj,já mám po operaci 5 týdnů a taky mě bolí na levé straně stejně jak to popisuješ.Mě to začalo bolet už měsíc před operaci a myslela jsem si že jak mě prohlíželi tak měto tam celé nějak rozbouřili a nemohla jsem pořádně nic jíst a sedění mě dělalo problém.Po operaci to mám mírnější,ale pořád to bolí tak nevím jestli to má souvislost s operací nebo něco jiného.Za týden jdu na kontrolu tak se musím zeptat.Taky doufám že to přejde,snad už bude jen lépe a lépe,to sluníčko nám k tomu hojení chybí měj se krásně
pozdrav
slunecnice9
| 19. 3. 2009 12:58
Ahoj všem, tak mám po zákroku laparoskopií. V úterý to bylo týden. Díky těmto stránkám jsem na tom byla o hodně lépe, protože, jak zde již v mnoha článcích zaznělo, informace od lékařů jsou někdy víc než sporé. Opravdu to není nic hrozného, pouze první dva dny byly nepřijemné díky cévce a drénu, ale jinak to fakt jde. Pro mě bylo nejhorší, že se mně k tomu přidala alergie (rýma jak trám a takové kýchnutí chvíli po zákroku to je zážitek), tak mě pustili domů již 5 den po zákroku. Jinak pouštěli až po 6. dnu. Horší to je snad doma, svádí to člověka něco dělat.Snažím se opravdu nic moc nezvedat a děcka se starají, ale stejně mně to včera nedalo. Alespoň jsem povrchu něco sem tam poklidila a trošku víc pochodovala. Hned jsem začala zase špinit. Což mě tedy trochu zastračilo, protože od 3. dne po operaci jsem byla úplně čistá, až nás to obě, co jsme byli na pokoji překvapilo. Paní, s kterou jsem ležela na pokoji, měla také od třetího dne bez problémů.
Všechny, co vás to čeká, není se opravdu čeho bát. Není to žádná hrůza. Je moc fajn, že existují tyto stránky. Díky nim alespoň mně se to podařilo zvládnout daleko lépe, protože jsem o tomto problému hodně věděla. Chce to jen po návratu domů fakt asi klid. To je pro mne, která si předtím moc zrovna nesedla děsný.
Tak držím všem pěstičky,co to čeká, ať Vám to dobře dopadne.Děkuji všem za vaše příspěvky a povzbuzování před operací.Moc mi to pomohlo!!!
pro minku
ecila
| 19. 3. 2009 10:09
Ahoj Minko,
já mám 6týdnů po operaci.Také mě brali jen dělohu.Můžu ti říct,že teď jsem šťastná ,že to mám za sebou.Je mě 38let a aspoň už budu mít klid.Opravdu je nejhorší to čekání,pak už je to vše rychlé.Kam jdeš na operaci?Já byla v Hloubětíně a byli tam všichni fantastický.
Napiš až budeš vědět termín.
Zatím ahoj ecila
pro Minku
skeble
| 19. 3. 2009 08:40
Vítej v klubu
Jsem moc ráda, že jsem se té potvory (dělohy)zbavila !! Močák má víc místa a konečně si nemusím plánovat cesty podle dostupnosti WC. Jasně že jsem se bála, ale spíš bolesti (nekonala se - prášky zabírají spolehlivě), narkozy a následné kocoviny (konala se jako vždy, ale jen půl dne). Rozhodně jsem neměla depku z toho, že nebudu mít jeden orgán, který v našem věku už je jen pro zlost !
Minko
Dadunka
| 18. 3. 2009 22:16
Také jsem se před rokem touto dobou bála a hledala nějaké informace.Zde jsem našla vše,co jsem potřebovala vědět.Pokud si přečteš diskuzi od začátku,tak budeš půl doktora.Měla jsem štěstí,že jsem nečekala na operaci dlouho.Ale ještě před operací mě doktor poslal do nemocnice na kyretáž a po 14 dnech jsem šla na operaci.Měla jsem 4 myomy,operace proběhla laparoskopicky s ponecháním vaječníků.Byla jsem v Hořovicích a péči lékařů a sester si nemůžu vynachválit.Nevím,jak dlouho budeš čekat na operaci,ale uteče to a budeš to mít za sebou.Není to tak hrozné,jak si teď myslíš.Porod je horší.paDaduna
jsem nová
minka
| 18. 3. 2009 22:00
Ahoj holky,
je ni 43 let a dneska jsem si vyslechla ortel a zítra se jdu objednat
do nemocnice. Jsem z toho pěkně na budku, ale jiná možnost už pro mě
není a tak brouzdám po netu a hledám nějaké informace. Před dvěma roky
mi řekl doktor, že mám na děloze myom 8 cm a prý operace a děloha ven.
Brrr, nebyla jsem schopná se s tím vyrovnat a tak jsem podstoupila
embolizaci-uškrcení tepny toho myomu-a ten se potvora zmenšil víc než
na polovinu. Jenže, chce se mu růst a tak má už zase svou původní
velikost a mě čeká operace, naštěstí bez odebrání vaječníků. Mám ale
problém s udržením moče, hlavně po ránu, když vstanu - to je boj dojít
suchá na záchod. Tak doufám, že mě vezmete mezi sebe a budete mi rádkyně a kamarádky na cestě k operaci a hlavně po ní.
pro Amalku,Ecilu,Corinu a Skebli
vwin
| 18. 3. 2009 17:46
díky moc za Vaše povzbuzení. Moc jsem se snažila být v klidu, ale dnešního posledního dne v práci jsem se trochu bála. Říkala jsem si, že v půl čtvrté prostě "uteču" abych se s nikým neloučila, jenže kolegyně chodily za mnou ujišťovat mne jak na mne budou myslet a jak mi drží palce a já jsem bulela....Teď mě ještě čeká večerní rozhovor s mojí mamkou na skypu, musím ho zvládnout rychle a bez emocí. Mějte se všechny fajn, díky za podporu. vwin
Pro všechny ženy
kamika
| 18. 3. 2009 16:40
Ahoj ženy, jsem tu tase po delším čase. Diskuze je o hodně dál. To je skvělé. Já mám po operaci půl roku a jsem bez komplikací. Je to snad lepší, než před tím. Všechny moc zdravím a těm co mají operaci před sebou držím palce. Ahoj. Kamila
Pro Raja
Dadunka
| 18. 3. 2009 11:49
Ahoj Rajo,také jsem zde nová.Zatím jsem si zde jen pročítala příspěvky a moc mi tato diskuze pomohla před operací- odstranění dělohy LAHV,která proběhla přesně před rokem.Ale to co jsi musela prodělat při svém 4 porodu,je fakt hrozné.Hlavně,že je vše již v pořádku a že máš zdravé miminko.To je nejdůležitější.
raje
corina
| 18. 3. 2009 09:35
Ahojky rajo,ctu tvuj prispevek a je mi te moc lito. nastesti mas doma zdrave miminko a to je to nejdulezitejsi . ja mam takovou vetsi bolest na leve strane,nekdy to vystreluje do zad. Rikala sem to a pry,ze nez se clovek opravdu vzpamatuje,muze to byt az pul roku. tak nevim,budu doufat,aby meli pravdu. Ale pokud mas opravdu velke bolesti,radeji to rekni a nebo zmen pak gynekologii.Bolest je soucast uzdravovani,ale myslim si,ze by nemela pretrvavat moc dlouho,pak nasvedcije,ze je nekde neco spatne. Ja mam v zaloze tez jeste jednoho gynekologa,ze kdyby neco se mi nezdalo a nebyla bych tady spokojena,pujdu k nemu,aspon na poradu .
Vic ti poradit ani pomoci nemuzu. Ale asi bys to mela opravdu zacit resit. Moc moc drzim palecky,at vse dobre dopadne.

Iva
gine,vwin a vsem devcatum
corina
| 18. 3. 2009 09:15
Gina: no vse jsi zvladla ohrome a to je moc dobre,uvidis,bude stale lepe a lepe. je super,ze se jiz nepotis,ja uz take ne a nalady se tez urovnaly,vajecnik se asi opravdu vzpamatoval a uz zase jede. ty prasky bez,kdyz ti pomahaji a na kontrole se na vse optej.Drzim palecky.

Vwin:neboj zvladnes to,prasky na spani davaji automaticky a opravdu ten strach pred je nekdy vetsi,nez cela operace. ja spala dobre,jelikoz jsem s tim byla smirena,u me se nedalo nic jineho delat. Budu moc drzet palecky,jelikoz ty jdes ve ct na operaci a ja do prace. Drz se a pak dej vedet,az budes doma .

No a ja jdu po 7 tydnes odpocinku a nicnedelani do prace,tak snad to zvladnu. Brisko stale tak nejak poboliva,tu pichne ,tam dyl boli,tak snad je to normalni,uvidim.Jedine co me opravdu trapi je nadymani.zacalo asi kolem 4 tydne a nekdy je to horsi nez sama operace.A nic nepomaha..docela sem z toho zoufala.Ptala sem se vcera lekare,rekl,ze to neni normalni,ale muze to byt tim,ze jsem pry zvykla vice se pohybovat a ted jak jsem doma,pohybuji se mene.Tak uvidim. takze na me myslete a drzte mi palecky,ja na vas tez budu myslet a zavidet tem ,co jsou jeste doma . me po dobu rekonvalescence delali spolecnost moji dva kralicci,takze se mi ted po nich bude styskat,jsou to ma zlaticka. No ted zas zacne pracovni rezim.
Mejte se krasne,kdo jde na operaci,nebojte se a ostatnim preji krasne dny plne pohody a diky za vasi podporu,moc,moc mi to pomahalo. Sem starsne rada,ze jsem tuto diskuzi nasla. .

Pa pa Iva
Porod se změnil v hysterektomii
raja
| 18. 3. 2009 06:05
Ahoj Vám všem.Již nějaký čas si Vás tady čtu.A až teď jsem dostala odvahu sem napsat.Tak tedy.
30ledna jsem rodila své 4dítě,4císařským řezem.Při porodu mi porodníci prořízli močový měchýř.3dny po porodu mě nechali tak,že prý se to spraví,že je jen pohmožděný.Když stále krev z moči nezmizela,tak mě po 3dnech dělali vyšetření a za další 2dny jsem šla znovu pod nůž.Po probuzení na JIP jsem zjistila,že mi z břicha koukli 2hadičky na odvod krve,hadička z břicha(později jsem se dozvěděla,že vede do močáku),cévka.V každé ruce kapačka.V jedné infuze,v druhé plazma později krevní trnsfůze.Po tomto zjištění jsem se začla dusit,klesal mi tlak,saturace a já stihla jen zachrčet-nenechte mě umřít.Lékařka velmi rychle zasahla a dostala mě z toho.prý zřejmě alergická reakce na plazmu.Po pár hod.přišel lékař a já se dozvěděla,že aby se dostali k měchýři museli mi odebrat dělohu.Úplně mě to vzalo.Když to zkrátím,tak po 3týdnech v nemocnici (po celou dobu s cévkama) mě konečně pustili domů.Já šťastná,že už budu doma se svou rodinou.Ač bez mléka,které jsem ztratila,bez dělohy a rozřezaným břichem.Za to se zdravým téměř měsíčním miminkem.To jsem byla v domění,že doma se začnu dávat rychle do formy,jako po běžném císaři.Chyba lávky.Bolesti břicha a zad šílené a já sama s novorozencen,sotva 2letou dcerou(manžel v práci celé dny a strší děti ve škole).Připadala jsem si ,jako mrzák.Naprosto neschopná a bezmocná.Věčně jsem brečela a byla na dně.Pak jsem našla tuto diskuzi a hodně se o histerektomii dozvěděla.Odborné články jsem znala,ale vlastní zkušenosti co zde píšete mě hodně podržely a já začla doufat,že se to zlepší.V pátek to bude 8týdnů od operace a opravdu si proti tomu,jak jsem přišla po 3týdnech domů připadám,jak šohaj.Ještě mě čeká za týden opožděná kontrola po 6-ti nedělí a kontrola na urologii s močovým měchýřem.Proč píšu.Chtěla bych se Vás zeptat.Stále u mě přetrvává velká bolest na pravé straně břicha,nejen v podbřišku,ale po celém boku až k žebrům a v té samé výšce a místě záda.má to spojitost s hysterektomii?Někdy je to tak šílené,že mě to úplně složí.Děkuji předem za vaší odpověď a také za tuto fajn diskuzi,která opravdu umí podpořit.
raja
pro vwin
ecila
| 17. 3. 2009 22:55
Ahoj,
můžu tě uklidnit,prášky na spaní nám dávali každý den až do odchodu.Mohla sis ho vzít a také nemusela.Já si ho vzala každý den i když si myslím ,že bez něj bych také usnula.
Držím ti palečky a ozvi se .Pa ecila
gino
amalka
| 17. 3. 2009 22:55
Gratuluji a co se váhy týká, neboj! Já byla nadšená, když jsem po návratu ze špitálu vážila o sedm kilo méně, ale všechno už mám zase zpátky. Také mi nechutnalo ze začátku tolik, ale časem se vše vrátilo do starých kolejí. Přeji hodně zdravíčka, ať se vše hojí, jak má. ahoj
gině
ecila
| 17. 3. 2009 22:47
Ahoj gino,
nejhorší už máš za sebou.Já také hrozně zhubla.Šla jsem 56kg na 48kg a to jsem to proti tobě měla o dost lehčí.Brali mě jen dělohu a laparo.Dnes jsem přesně 6týdnů po operaci a už jsem 2kila přibrala.Také jsem měla děsnou nechuť k jídlu.Uvidíš za chvíli se ti vrátí a bude dobře.
Drž se a měj se fajn.Ahojky ecila
vwin
amalka
| 17. 3. 2009 22:47
Neboj, také jsem před nástupem do nemocnice skoro nespala. A noc před operací jsem nezamhouřila oko, prášek na spaní dávají, ale nevzala jsem si ho. Říkala jsem si, že na sále a po operaci se vyspím dost.... Držím moc a moc pěsti, však ono to uteče a za chvíli už budeš psát jako "zkušená absolventka", že to nebylo nic tak strašného a povzbuzovat další čekatelky. Tak přeji HODNĚ ŠTĚSTÍČKA a čekám na zprávičku po návratu z nemocnice.
ahoj amalka
Ecilce, Corine,Saskii, RU a Japo
gina
| 17. 3. 2009 20:33
ahoj vsechna moje mila devcata
dnes je to mesic co jsem po operaci ! Jeste jednou Vam chci podekovat, protoze s Vami se mi to zvladlo !!!!!
Bricho moc neboli, jen zada, poceni ustalo. Naordinovala jsem si Sarapis do kontroly. Mam zelezo na anemii. Ztatila jsem pri operaci pry hodne krve. Ted ale na me doleha trochu psychika, to se priznam. Hodne jsem zesedivela a mam DESNOU NECHUT K JIDLU !!! no a to jsem nadavala, ze jsem tlusta.
Proto je DOBRE MIT NEJAKE TO KILO PRED TOUTU OPERACI NAVIC !!!!!!!
srdecne Vas vsechny zdravi
Gina
Ecilce, Corine,Saskii, RU a Japo
gina
| 17. 3. 2009 20:33
ahoj vsechna moje mila devcata
dnes je to mesic co jsem po operaci ! Jeste jednou Vam chci podekovat, protoze s Vami se mi to zvladlo !!!!!
Bricho moc neboli, jen zada, poceni ustalo. Naordinovala jsem si Sarapis do kontroly. Mam zelezo na anemii. Ztatila jsem pri operaci pry hodne krve. Ted ale na me doleha trochu psychika, to se priznam. Hodne jsem zesedivela a mam DESNOU NECHUT K JIDLU !!! no a to jsem nadavala, ze jsem tlusta.
Proto je DOBRE MIT NEJAKE TO KILO PRED TOUTU OPERACI NAVIC !!!!!!!
srdecne Vas vsechny zdravi
Gina
neboj
skeble
| 17. 3. 2009 17:26
Něco na spaní dávají povinně, a bez odmlouvání
operace se blíží
vwin
| 17. 3. 2009 16:21
Už se mi to krátí, zítra si jdu pro výsledky přeoperačních vyšetření a ve čtvrtek do 14.00 se mám dostavit do nemocnice. Nervozita stoupá, na včerejšek jsem spala pouhé 3 hodiny, na dnešek jsem spala lépe, jaká bude dnešní noc, to jsem zvědavá. Nejhorší to asi bude ze čtvrtka na pátek v nemocnici. Doufám, že mi přinejhorším dají něco na spaní.. Každopádně pročítání téhle diskuze mi psychicky dost pomáhá, když vidím, jak tady hlásíte své pokroky a zlepšení, dodává to optimismus. Jsem ráda, že jsem tuto diskuzi objevila.
všem
mindda
| 17. 3. 2009 10:49
Omluva vypadl signál ,pak to jelo samo, tak je to hned4krát.Mindda
danině
mindda
| 17. 3. 2009 10:46
Neboj děvče, už se dočkáš, pak za pár dní , nám taky budeš psát, jak je ti doma dobře, a že se to dá normálně vydržet.Pokud teda netrpíš na záda, tak budeš v pohodě úplně, a dřív než já.A buď ráda , že si to vybereš v tuto dobu, venku to na jaro ještě nějakéj pátek nebude, a než ti otrne, tak se počasí umoudří. Káždý den se blížíš k lepšímu, a co dní čekání už máš za sebou? No tak teď je to za pár, já si předtím umyla okna, dala čistý záclony a hledala si mimo své práce ještě další, a večer jsem byla tak unavená , že jsem spala jako špalek , a ani si nevšimla , že je něděle a už jsem tam byla, a už je zase uterý a jsem doma.Tak piš, bude š si tím taky krátit čas. Jsme všechny s tebou.Užij si den.Mindda

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 19:45
14519
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Hanka
17. 6. 2025 21:43