Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro corinu
saskia
| 24. 2. 2009 11:20
Ahoj Ivo,
mám také jen jeden vaječník, o druhý jsem přišla v 50 letech a po ca týdnu jsem byla bez problémů a žádné klimakterické potíže, na které už mám věk , nemám .
Ale každá jsme jiná, někdo projde přechodem bez potíží a někdo se trápí.
Asi tvoje tělo potřebuje delší čas. Tvůj druhý vaječník přišel částečně o prokrvení, když ti odebrali dělohu, a tak se musí vzpamatovat. Chce to čas, buď trpělivá.
Pro daninu
Erin
| 24. 2. 2009 11:13
JInak já jsem za tu dobu, co jsem byla doma ještě zhubla, protože jsem fakt tu dietku dodržovala. Jedna jsem hodně ovoce, zeleninu a vlákninu. A snažím se to dodržovat pořád, jaro se blíží a pak i do plavek
Pro daninu
Erin
| 24. 2. 2009 11:12
JInak já jsem za tu dobu, co jsem byla doma ještě zhubla, protože jsem fakt tu dietku dodržovala. Jedna jsem hodně ovoce, zeleninu a vlákninu. A snažím se to dodržovat pořád, jaro se blíží a pak i do plavek
Neboj
Erin
| 24. 2. 2009 11:05
Ahoj. Já byla na hysterektomii 15.1., od 16.2. jsem už v práci. K té ditetě mě kolegové druhý den přinesli řízek Jinak já měla z té operace strašnou hrůzu. Ale proběhlo to naprosto v pohodě. Jen mě pořád trošku bolí bříško, jinak žádné problémy nemám. Mě se odlomila týden před operací jednička nahoře
Pro dabo
danina
| 24. 2. 2009 11:03
Ahoj Dani, úplně ti závidím ten termín , můj pan doktor měl 27.2 už plno,tak jdu až za měsíc. Jsem moc ráda,že jsem narazila na tyhle stránky,protože čím víc informací mám, tím jsem míň nervozní a taky ten pocit,že v tom nejsem sama moc pomáhá. Tak ti budu držet palce,aby všechno dopadlo co nejlíp a aby ti bylo brzo dobře a ozvi se,ať víme jak se ti vede.Dana
danine
corina
| 24. 2. 2009 09:54
Ahojky danino,neboj se,zvladnes to.Kdyz jsem to zvladla ja,plasan,ktery ma skutecne fobii na doktory Ja jsem ted 4 tydny po operaci a tyto stranky jsem nasla az po ni. Coz je skoda,mozna bych se mene bala a byla bych vice pripravena. Kazdopadne ted uz nemam takovy strach,kdyz jsem si precetla,ze jsme na tom skoro vsechny stejne ,po operaci a ze vsem se to lepsi a lepsi a cim delsi doba od zakroku,tak je vsem lepe.ja v to budu tez doufat.
Jinak jedna rada ode me,nevim,zda ti budou delat klystyr. Pokud ano neboj se,me pred nim dost nastrasily a tak sem z toho mela hruzu. Ale vse bylo v pohode,jen jsem opravdu dodrzela 2 dny dietu,kterou oni doporucuji.2 dny pred zakrokem sem jedla kasovitou stravu a jogurty a jeden banan a den nastupu uz jsem jedla jen polevku a pila hodne vody. A odpoledne po klystyru slo vse uplne hladce,zadne boleti,krece nic.

Takze se drz a hlavne se nenervuj nestoji to za to.
Iva
čekání
KuK
| 23. 2. 2009 21:37
Ahoj děvčata. Tak si krátím čekání na operaci pročítáním diskuse. Docela mě zaujaly poznatky o dietě po operaci. Vzpoměla jsem si na péči mého bývalého manžela, který mi po operaci slepého střeva ( před třemi roky ) přinesl první den tlačenku a druhý den bramborový salát Doufám, že opatrování od mých synů bude teď o něco lepší.
Dnes jse mi rozpadla stolička a ke všemu jsem zub spolkla. Mám zánět, bolí to a moje zubařka má dovolenou. Když je pech tak je pech. Už vím jak budu trávit ty 4 týdny do operace
Pro Renndu
RU
| 23. 2. 2009 16:49
Ahoj,já jsem byla také prvně na výškrabu a potom na operaci.Dnes jsem od operace 10 den a cítím se báječně a to jsem byla řezem a mám jizvu 26cm.Ten výškrab to jsem tam ráno došla ,hned mě brali a ráno druhej den jsem šla dom.Tak jak všichni píšou,nejhorší je to čekání
pro daninu
dabo
| 23. 2. 2009 16:47

Ahoj Dani,jdu taky na hysterektomii a to 27.2.takze uz je to za dva dny.Smisene pocity tam jsou,co si budeme povidat.Cekala jsem na termin 5tydnu.Urcite vse dobre dopadne,urcite Ti pisnu Pa Dana
pro daninu
dabo
| 23. 2. 2009 16:46

Ahoj Dani,jdu taky na hysterektomii a to 27.2.takze uz je to za dva dny.Smisene pocity tam jsou,co si budeme povidat.Cekala jsem na termin 5tydnu.Urcite vse dobre dopadne,urcite Ti pisnu Pa Dana
pro daninu
zdoban
| 23. 2. 2009 16:31
Zdravím a přesně vím co prožíváš.Mám to za sebou 10 měsíců komplet vše a řezem.Je mě 50 a vše v pohodě,ničeho se neboj,abys netloustla musíš samozřejmě jíst s mírou a zdravě a mít přiměřený pohyb,pravidelně cvičím a snažím se nejíst večer.Neberu vůbec žádné hormony jen přírodní preparát Merilin,ten mě doporučila moje gynekoložka.Myslím si,že je to hodně o psychice.Držím palečky a opravdu se neboj budeš se v pohodě uzdravovat.Vše funguje jak má i ***. Když se budeš chtít něco zeptat klidně písni.Zdraví Eva a hlavu vzhůru ,taky jsem měla strach.
pro daninu...
ecila
| 23. 2. 2009 16:19
Ahojky,já mám tedy po operaci úplně jiné zkušenosti.Jsem dnes 13den po a stále hubnu.Mám dole 5kg a nejde mě přibrat.Teď už to vypadá,že se to snad zastavilo.Aspoň doufám,protože z mých 54kg mám 49kg a to už je fakt málo.
Takže se neboj,ono to nějak dopadne.Důležité je ,že tvoje problémy zmizí.Měj se a držím palečky ecila
pro daninu
amalka
| 23. 2. 2009 15:03
Určitě je lepší řešit to operací, pokud už není jiná pomoc, než se pořád trápit. Do Tvého termínu už není tak daleko, tak Ti přeji, ať to rychle utíká a máš už operaci zdárně za sebou. Není to opravdu tak strašné, jak si člověk myslí... Zdravím a kdybys chtěla něco vědět, ptej se, tady se vždycky najde někdo, kdo poradí a dodá alespoň trošičku "síly" a povzbuzení. Já jsem si tyhle stránky četla až po operaci a i tak mi pomohly lecos vysvětlit a pochopit.
není čeho se bát....
Helenka9
| 23. 2. 2009 15:01
Ahojky,
neboj, ono se to sice hezky říká, ale jak už tady nesčetněkrát zaznělo, tak opravdu to čekání je z toho všeho nejhorší...Já se taky bála, jako všechny tady a pořád jsem si říkala, jestli to nemám odložit, ale jsem ráda, že jsem to podstoupila a mám jak se říká klid, teď už se jen hezky zahojit
Začít cvičit až doktoři dovolí, taky něco málo zhubnout a pak už hurá do nového života!!!
S tím přibíráním ti já zatím neporadím, jsem 3 týdny po operaci, ale co jsem pozorovala ženy v okolí o kterých vím, že jsou po této operaci, tak všem se ulevilo a vypadají líp a to říkám vážně, nemysli si že jsem toto před nastoupením do nemocnice neřešila, tak jsem se na to zaměřila a fakt je ten, že většina z nich jak se říká "vykvetla" , strašně se jim ulevilo!!!
Bude to O.K. uvidíš, já to brala, že budu jako na tý nový startovní čáře a začnu od nova a koukni na tohle období, to je nejhezčí, bude jaro a pak léto a pohoda, budeme se hojit za pomoci sluníčka!!!
jupííí!!!
držím palečky papa H.
hysterektomie
danina
| 23. 2. 2009 13:44
Ahoj, zdravím všechny. Minulý týden jsem se s gynekologem domluvila na hysterektomii, na podzim jsem měla kyretáž ale nezabrala a už mě nebaví všechny ty problémy. je mi 47,děti dospělé,tak vlastně o nic nejde,ale přesto mám smíšené pocity. Ale když tady čtu jak to zvládají jiné,je to fajn, dodává to optimismus. Teď je nejhorší to čekání,jdu 27. března. A taky mám starost,že přiberu, musím si neustále váhu hlídat,nechci ztloustnout..
Pro RU a všechny holky kolem
Kleo
| 23. 2. 2009 12:34
Moc vás všechny zdravím a držím palce, ať už vás teprve nějaká operace čeká, nebo ji máte za sebou a začal pro vás nový život!!!. Jsem ráda, že začínají převažovat optimistické příspěvky, neboť skutečně není nic horšího, než čekání. Mám skoro 3 měsíce po řezu, od 5.ledna chodím do práce a všechno je v pohodě. Dnes nějak nemůžu pochopit, proč jsem vlastně na podzim panikařila a z čeho jsem měla ty nervíky. Přeju všem, abyste to cítily minimálně podobně. Nic není krásnější, než když se cítíme v pohodě a pokud možno zdravé - což od určitého věku je docela výkon,že...je mi 46 a cítím se tak na 20....
těsně po....
Helenka9
| 23. 2. 2009 10:56
Ahojky,
nevím jak je to s jedním vaječníkem, nechali mi oba, ale je pravda, že ještě v nemocnici mi taky občas přepadla taková ta lítost a slzičky a nevěděla jsem proč vlastně, zkrátka mi bylo děsně smutno....
Doma mi to přešlo, ale s tím pocením v noci, tak to jsem měla taky ale opět jen tak asi 3 krát a dost.
Bude to v pohodě uvidíš.
Jsem se pobavila těma obědama u vás
to je legrace ....dovedu si to přestavit....

Je to divný pocit když si člověk takové běžné věci jako je vaření nemůže udělat sám a ten úklid, já trpím dámy, jak vidím to, že by bylo třeba vyluxovat, ach jo!
ale musím vydržet, za ty komplikace to nestojí.

pa H.
pro amalku
corina
| 23. 2. 2009 10:30
Panecku,zvedat jen do peti kilo. je pravda,ze ja v praci i tak zvedam max. do 9 kg,pak nadavam na chlapi,ze jsou desni a lini,coz je fakt. Sedeji na zadku a kdyz maji pomoci,clovek slysi jen same reci. No uvidim,bud me vyhodi a nebo se nejak domluvime

Jinak jsem opravdu moc rada,ze to mam uz za sebou.nastesti to u me slo rychle,16. prohlidka a 28. nastup do nemocnice,pomalu sem nemela cas zaridit vse potrebne doma Ale je pravda, s operaci sem byla smirena,nic jineho se nedalo delat. Jen jsem se bala prave tech pooperacnich potizi.
propusteni
corina
| 23. 2. 2009 10:22
Ahojky, u me propousteni probehlo tak,ze rano lekar rekl,ze mohu domu,o diete se nezminili,ale sama vim,ze po operaci je vzdy lepsi dietnejsi strava a to hlavne bez nadymacich potravim. papiry uz mi davala sestricka a ta me vlastne vse zakazala,necvicit,nic nedelat,netahat zadne veci,neuklizet,jen pomalu chodit a hodne odpocivat. vychazky sem tez nedostala,az po prvni kontrole.
NO jsem aspon rada,ze jiz mohu umyt nadobi a uvarit. ze zacatku se o me staral syn,coz byla opravdu sranda vikendove obedy okolo pul treti,jelikoz rad spinka ,byly pro me mucenim. Nastesti uz nejsem na nem zavisla.

Jinak me zarazi,ze skoro rok muze mit clovek problemy,ach jo,aspi budu muset byt hodne trpeliva,coz moc nejsem.

Jeste mam dotaz,ma tu nekdo zkusenost s jednim vajecnikem?? Zda opravdu bude fungovat za dva?? ja tesne po operaci byla desna,i v nemocnici sem brecela,byl pro me problem jit za sestrou a rici si o prasek na kasel,prvni sem to obrecela,teprve pak sla. Doma to same,jak nastal problem,mozek se mi zatemnil a ja jen bulela. Pravda,ted uz je to mnohem lepsi,mam i mensi navaly,tyden po operaci sem se vzdy probudila uplne mokra a i pres den jsem mela silene navaly.

Moc vam dekuji za odpovedi
ne bezlepková ale bezezbytková
Helenka9
| 23. 2. 2009 10:03
Omluva
jsem si popletla diety
omlouvám se
ještě k dietě
Helenka9
| 23. 2. 2009 10:00
Ahoj Ecilko,

moje propouštění z nemocnice vypadalo tak, že mi dali do ruky propouštěcí zprávu a jen mi řekli, že nesmím do první kontroly nikam
Když byl doktor na odchodu, tak jsem se ho ptala jestli můžu jíst všechno nebo jestli mám nějaké omezení, či dietu, na to mi odpověděl, že můžu jíst všechno, že se jen nedoporučují citrusové plody, protože se někdy stalo, že to způsobilo neprůchodnost střev!!!! No já nechápala, kdybych se nezeptala, tak se doma cpu pomerančema a ani nevím, že by se mohlo něco takového stát....řeknu si jo, vitamíny, ty potřebuju ......no vidíš
řekl mi, že štávu si vymačkat můžu ale plody raději ne.
Jsem z toho taková rozpačitá nevím jaké mají zkušenosti ostatní ale já sdílného doktora při propouštění teda neměla.
Abych řekla pravdu, jím všechno jen nejím uzeniny, ty já miluju, tak teď je zatím nejím, zatím, jím hlavně hodně jablíček, to kvůli vláknině (jím je loupaná) piju všechno bez bublin, to kvůli nadýmání, jo a hlavně piju dost: voda, čaj, jablkový džus... hodně děvčat tady běduje na problémy s vyprazdňováním, já to měla tak 7 dní, víc ne a hlavně jsem pochopila, že když toho spoustu vypiju, tak to jde samo a bez problémů .
Dřív, před operací jsem ten pitný režim mírně řečeno flákala, ale je to všechno o tom, teď jsem si to na vlastní kůži zkusila a potvrdila.....
No jasně, že jsem věděla, že se má vypít denně 2-3 litry tekutin ale teorie je jedna věc a praxe v práci potom druhá!!! To bylo jedno kafe druhý a kafe a půl litru vody .........hrůza!!!!
Zkrátka a dobře, já bych to o té bezlepkové dietě brala jako doporučení a sama poznáš, ber to s citem, já taky moc nekořením, snažím se to mít starvu takovou malinko dietní
Já měla srostlý myom se střevama a dietu mi nedali, jen mi říkal abych až půjdu na stolici, tak abych byla hodně opatrná......nevím jak jsi to měla ty??? ale myslím, že co doktor to jiný názor, mně těma srůstama vyplašil hodně a bála jsem se jít, tak jsem to řešila tím proléváním vodou a pohodička!!!!
Dneska 20.den po operaci a jsem v pohodě!!
Totéž přeji tobě Ecilko a všem děvčatům tady ....
Krásné pondělí!!!!
pa pa H.
poděkování
slunecnice9
| 23. 2. 2009 05:57
Děkuji všem za povzbudivá slova. Určitě se ozvu až budu mít po všem. Už aby to bylo za mnou. Zas mám už 22 dní problémy vcelku. Snad se i na ten zákrok těším. Jen aby to dopadlo.
pro Renndu
ecila
| 22. 2. 2009 22:20
Ahoj,
mě doktor také před vánocemi řekl ,že půjdu na kyretáž.Já ale pro jistotu se objednala na konzultaci k primáři jedné nemocnice ,abych měla jistotu ,že je to tak dobře.On mě ale řekl,že by to byla operace navíc,protože by stejně došli k tomu,že musí děloha ven.Teď už jsem po operaci ,dnes 12den.Nicméně si myslím,že je to individuální,že záleží na nálezu.Určitě je lepší si to ověřit raději u dvou lékařů.Třeba by kyretáž stačila.
Moc zdravím a dej vědět jak jsi dopadla pa ecila
dieta...
ecila
| 22. 2. 2009 22:07
Ahoj Helenko,
děkuji ti za odpověď,tobě při odchodu z nemocnice takovou dietu nedoporučili?Tobě dovolili jíst vše?Já myslela ,že to musí po této operaci určitou dobu dodržovat každý.
nic nezvedat.....
Helenka9
| 22. 2. 2009 20:52
Ahojky děvčata,
docela závidím těm co doktoři řekli co nesmi, hlavně s tím zvedáním.....já jsem dneska 19.den po operaci a na první kontrolu jdu teď ve středu. Při propouštění z nemocnice teda doktoři sdílní nebyli.....nevím jaké máte zkušenosti vy ale mně vlastně neřekli nic a kdbych se na pár věcí sama konkrétně nezeptala, tak jsm odcházela s tím blíže nespecifikovaným "klidovým režimem"
Doufám, že se ve středu dozvím víc, mám už plán, sepíšu si ty moje otázky na papír jako Hujer!!!! a bude...
rychlé hojení a klídek všem
pa pa děvčata H.
pro corinu
amalka
| 22. 2. 2009 20:36
Myslím, že únava je normální, také jsem přišla kolikrát z procházky unavená, že jsem si říkala, co to se mnou je. Ale po čase se to srovnalo k běžnému "stavu" před operací. Močový měchýř mě "zlobil" dost dlouho, prostě byl hodně citlivý nebo jak to popsat. Teď jsem půl roku po operaci a pořád ho trochu "cítím" a takové mírné pobolívání a "tahání" v břiše na různých místech mám také ještě. Chce to určitě delší dobu, než se vše pořádně zahojí a zvykne na "nový stav" po operaci, přece jenom je to tam "předělané".A do práce určitě nepospíchej, mně řekli půl roku netahat víc jak do pěti kilo, a těch 5kg že už bych neměla zvedat, ale jenom tak posunovat. Prý to může pobolívat i rok.Ale u každého je to jiné. Hlavně, že už máš po operaci a teď hezky odpočívej a nabírej sílu, nic neuteče....
bezezbytková dieta
Helenka9
| 22. 2. 2009 20:25
Ahojky,
tohle jsem našla k té dietě:
Bezezbytková dieta popis

Velmi přísně je třeba bezezbytkovou dietu dodržovat v období akutních potíží souvisejících s onemocněním, v klidovém období nemoci nemusí být dieta tak přísná, ale je třeba její zásady zachovávat pořád. Hlavním znakem diety je konzumace takových potravin, které po zpracování trávicím ústrojím zanechávají minimum nestavitelných zbytků, čímž se sníží mechanické dráždění střeva a jeho následné reakce. Z jídelníčku by měly být vyřazeny luštěniny a většina ovoce a zeleniny. V případě jejich konzumace, musí být zbavena slupek a zrníček, nejlépe předvařená v kašovité konzistenci. Dalším hlavním pilířem je velké omezení cukrů ve stravě, zejména cukrů složených – řepný – sacharóza. Složené cukry mají delší řetězec, tudíž jejich zpracování je náročnější. Při potížích dochází k jejich špatnému zpracování, hromadí se ve střevě, kde dochází k jejich kvašení a dále zhoršují střevní potíže postiženého. Upřednostňuje se tedy používání jednoduchých cukrů – glukózy, fruktózy Bezezbytková dieta jídelníček

Mezi hlavní potraviny patří loupaná rýže, těstoviny, brambory, vejce, a libové netučné maso. Snášenlivost ostatních potravin je individuální. Ovoce a zelenina pouze ve velmi omezených množstvích a to pouze druhy, které jsou pacientem tolerovány. Bezezbytková dieta závěr

Dodržování a přísnost a složení bezezbytkové diety je zcela individuální a je zcela závislá na zdravotním stavu pacienta. Při diagnostice některého z uvedených onemocnění by se měly zásady dodržovat celoživotně a dietu průběžně upravovat dle momentálních potřeb.
zdravím
Rennda
| 22. 2. 2009 20:15
nejprve bych chtěla všechny pozdravit. Já své problémy probíla někdy před vánocemi. Bylo mi doporučeno odebrání dělohy. Šla jsem se tedy domluvit na termín a paní doktorka mi sdělila, že nejprve půjdu na "výškrab" a podle výsledků pak na operaci. Má s takovýmto postupem některá z Vás zkušenosti? Děkuji za odpovědi. Přeji všem, co to mají před sebou pevné nervy a co to mají za sebou příjemné uzdravování . Ahojky
dieta
ecila
| 22. 2. 2009 19:20
Ahojky,
po odchodu z nemocnice mě řekli abych dodržovala bezezbytkovou dietu.Nevíte někdo ,jak dlouho jí mám držet?Díky ecila
operace delohy
corina
| 22. 2. 2009 19:11
Ahojky vsichni,dnes jsem narazila na tyto stranky a peclive jsem si vse precetla a jsem za to moc rada . ja jsem po odebrani delohy a jednoho vajecniku.Na operaci jsem byla 29.1.2009.Mela sem dva mensi myomy a jeden veliky,ktery mi prorustal az k brichu. takze operace musela probihat klasicky,rezem. vaha me delohy byla 1,3kg. V nemocnici sem byla dost velka rarita. Operace probehla dobre,akorat me prvni vstavani po narkoze byl horor.Ale nakonec sem vse zvladla. Ted jsem doma na nemocenske a mam taky problem s mocenim. Mocak me stale jakoby tlaci a reze,lekar mi udelal sono,ale rikal,ze je vse v poradku,doporucil mi,at chvili piju urolog.caj.Ale jak jsem se zde docetla,tyto problemy ma skoro kazdy,tak jsem aspon klidnejsi.Je pravda,ze jsem operaci dost dlouho odkladala,prave proto,ze jsem se bala nasledku,slysela sem same spatne veci. No snad to vse dopadne dobre. Jinak se citim celkem fajn,ale sem stale unavena,po obede skoro vzdy usnu,ted sem dostala vychazky,ale spis se chvili jen plouzim a jdu dom,bricho me stale tahne dolu. Myslite,ze to brzo prejde??
Jinak ja pracuji ve skladu a jak sem se tady docetla,do prace radeji moc pospichat nebudu.Ani ted si nedokazu predstavit,jak bych tahala 10 kg krabice a k tomu litala po skladu.3.3. jdu na dalsi kontrolu a pry se domluvime dal...tak nevim...uvidim co bude. kazdopadne jsem moc rada,ze jsem zde nasla vase prispevky a jsem ted o neco klidnejsi,ze jste to zvladly a ja to tedy zvladnu taky

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
18. 6. 2025 17:12
14526
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
18. 6. 2025 14:09