Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro evculku
ecila
| 18. 2. 2009 17:32
Ahojky,
moc ti děkuji za odpověď.Hned se člověk cítí líp .Aspoň vím ,že bude líp.Nekrvácím,břicho mě trochu pobolívá,ale není to tak strašné,spíš mě bolí v kříži.
Na kontrolu k dr.která mě operovala jdu za 14dní,tak myslím ,že po té kontrole se člověk také uklidní.Já mám ještě trochu strach ,abych neměla problém s moč.měchýřem.Slyšela jsem ,že dost lidí později musí podstoupit podvázání.Tedy aspoň se mnou v nemocnici byli ten den co já operovány dvě pani s tímto problémem.Ale to už maluju čerty na zeď.Asi musím začít myslet trochu pozitivněji.
Měj se fajn a ještě jednou díky .Pa ,Ecila
pro Ecilu
evculka
| 18. 2. 2009 14:37
Ahojky,
8. den je ještě hrozně brzo, to jsem se taky jen tak plahočila sem tam a bylo mi nejlíp, když jsem ležela! Polehávej a nic moc nedělej, jen ať tě rodinka pěkně jednou obskakuje! Jen ať si všimnou, že maminka není žádný lamželezo a nemusí vždycky skály lámat! Vyloženě poslouchej svoje tělo, jakmile tě nebude nic bolet a budeš se cítit líp, snaž se co nejvíc chodit a začít se pohybovat, doktoři to doporučují, je to pro rekonvalescenci lepší než jen ležet jak mumie, ale když ucítíš únavu, zase si jdi odpočinout. A vydrž, těch prvních 14 dní je člověk fakt unavený a vyčerpaný, ona ta operace není nic, na co by si člověk odskočil jen tak mezi řečí Určitě mi zase napiš, jak se cítíš. A krvácíš ještě? Bolí tě to bříško? Pa, Evculka
ecila
amalka
| 18. 2. 2009 12:36
Hýčkej se, odpočívej, hlavně nechvátej na žádnou práci, ať se chvíli starají druzí!!!Jde to pomalu, ale jde to!!!!!!!!!!!! To budeš cítit, na co už stačíš, nic nepřeháněj, raději lenošit, než si ublížit!!!!!!!!!!!Přeji dobré hojeníčko....
pro evculku
ecila
| 18. 2. 2009 11:26
Ahoj,právě jsem narazila na tyto stránky.Jsem po operaci dělohy ,vaječníky mě nechali,dnes je to 8den.Připadám si strašně unavená,nejsem schopna se pořádně najíst.Myslíš ,že je to normální?Měla jsi také takové stavy?Nevím jestli mám spíš víc ležet nebo se začít zapojovat do normálního běhu rodiny.Připadám si naprosto nepoužitelná.Můžeš mě napsat jestli jsi také měla takové stavy?Moc děkuji .Ecila
pro Nelu
evculka
| 17. 2. 2009 21:36
Milá Nelo, ta kamarádka je hloupá, že tě tak straší. Mám to právě za sebou a je mi úžasně, i když prvních 14 dní jsem se cítila slabší. Pokud ti nechají vaječníky, žádný přechod ani podobné pocity mít nebudeš. Navíc, já už po 3 týdnech měla šílenou chuť na *** takže ohledně ***u se také neboj, že bys přišla ztrátou toho malinkého svalu, zvaného děloha, o potěšení při ***u. A žádné břicho nepoklesne, co jsou to za hlouposti? Kamarádka je buď hloupá, nebo tě chce vyděsit. Každopádně ji neposlouchej a ničeho se neboj, psychika je důležitá a když půjdeš do nemocnice s veselou, máš nejlepší předpoklad pro to, aby bylo všechno brzy OK!!! Pa, Evčulka.
Hysterektomie
evculka
| 17. 2. 2009 20:40
Ahojky, proč jsi z toho nešťastná? Vždyť to je paráda , já to mám za sebou právě taky (dnes je to 5 týdnů) a moc se těším, že nebudu moct otěhotnět, nebudu potřebovat kupovat drahé vložky a budu se v létě moct pořád koupat!!! Pokud už máš děti, na co by ti děloha byla? Je to jen zdroj případných problémů (myomy, rakovina a další ) takže jakmile si děloha odpracuje své (poslouží jako inkubátor pro mimino), pryč s ní! Na nic není! A ty jsi úžasná bez ní ještě víc, neboj! Chlapi nic nepoznají a i kdybys jim to řekla, proč by to někomu mělo vadit? To je přece plus, nebát se otěhotnění a být neomezená při koupání i v ***u!!! Neboj, držím ti palce, abys na to začala koukat jako já a moje kamarádky, které to máme všechny za sebou a jsme mnohem spokojenější a klidnější než kdykoliv předtím. Pa, hezky se uzdravuj a kdyžtak napiš, jak ti je, hned se ti ozvu ! Evculka
díky za reference
vwin
| 17. 2. 2009 19:08
děkuji Vám za reference, byla jsem tam zatím pouze na té biopsii, ale taky se mi to tam zdá docela "přátelské" k pacientům. Dnes jsem tam byla na vyšetření a doktora jsem se ptala na délku hospitalizace, prý 6 dní.
termín operace
vwin
| 17. 2. 2009 19:06
Dobrý den, tak dneska padl termín, jdu 19.3. do nemocnice, 20. na operaci . A nakonec to nebude spodem, ale řezem, protože prý na to, že jsem 4x rodila tak mám dělohu vysoko, vůbec není pokleslá a proto by to prý šlo špatně, tak mě raději fiknou. Ale teď už je mi to vlastně jedno jak, hlavně ať to mám za sebou. A jinak mi doktor řekl, že vaječníky "bohužel tam musí zůstat" že jsem ještě mladá (43). Oni asi ty názory jednotlivých doktorů se opravdu v tomto směru liší. Musím věřit tomu, že udělají co je potřeba. Jen mě mrzí, že neměli dřívější termín, bylo by to lepší než čekat ještě měsíc.
pro Daju2
A
| 17. 2. 2009 14:53
Docela mne udivilo, že jsi už v práci, když děláš kuchařku, protože to je náročná dřina to tahání hrnců. Mám dceru kuchařku, takže vím co to obnáší. Myslím, že jsi šla moc brzy při takto náročné práci? Opravdu Tě doktor pustil? Jsem už stará páka, po operaci mám 19. den, ale nemohu říct, že bych měla nějaké ukrutné bolesti? Něco málo cítím na levé straně, ale při včerejší kontrole mne doktor potěšil, že to bude trvat ještě minimálně půl roku než se to uklidní. Mám si uvědomit, že to je velmi těžká operace ......
Tak hlavu vzhůru, svěř se lékaři a koukej se šetřit!!!
A
pro vwin
A
| 17. 2. 2009 14:45
Mám zákrok za sebou uz 19 dnů a teprve nedávno jsem objevila tuto diskuzi, která je hrozně fajn a povzbuzující. Nedá se říci, že jsem měla strach, i když při pomyšlení na termín mne lechtalo kolem žaludku. Fakt, jak se tady píše, dá se to vydržet. Byla jsem řezaná, nejsem už nejmladší - 64 let, ale pro mne bylo nejhorší vlézt a vylézt do postele. Jinak to bylo den ode dne lepší a teď už uvažuji, že půjdu do práce. Včera jsem byla na kontrole a protože mám divný pocit na levé straně, zmínila jsem se lékaři, který mne "potěšil", že mne to bude bolet ještě tak půl roku, protože ať si uvědomím, že to je těžká operace. Tak není co řešit, jsem v poho.
Jinak, v SANUSU v HK byla neteř, sice na jiné operaci, ale byla úplně nadšená jaký tam je bezvadný personál a všechno kolem. Tak žádné stachy, bude to dobré!
A
pro evculku
skeble
| 17. 2. 2009 08:31
Dělali mi totéž a výtok jsem měla asi 3-4 týdny. Myslím že za to můžou ty stehy. Co je zašité v mase už se vstřebalo, ale nitky zůstanou v pochvě a tělo je musí "sežrat" a snaží se je vyplavit. Já jsem občas zašmátrala a postupně vytahala asi 6 nití (modrá tlustá bavlna -jako režná nit).
Hysterektomie
evculka
| 16. 2. 2009 19:23
Ahoj holky,
před 5 týdny mi laparoskopicky byla odstraněna děloha, k tomu mi dělali zadní poševní plastiku. Chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že pořád trošku krvácím (světle červený či nahnědlý výtok). Už jsem z toho fakt na nervy. Co tam sakra může pořád krvácet? Rány už by měly být dávno zacelené, ne? Už mě to štve. Poradíte mi? Moc díky a všem přeji pevné zdraví a všechno nej nej nej!
pro osky
skliba2
| 16. 2. 2009 15:54
... taky stejný zážitek - asi 3 měsíce po operaci též cca 14 dní bolest prsou a pod. posity jako vy...
Teď po 4 měsících dobrý...
pro osky - bolest prsou
skeble
| 16. 2. 2009 14:36
Ahoj, řešily jsme to tu s K na straně 189 a dalších. A vcelku nic nevyřešily. Obvoďačky jsem se ptala a ona nevěděla. Bolelo to 14 dní (bolest, citlivost a nateklost) a přešlo to samo. Vaječníky mi taky zůstaly, tak myslím že to bude od hormonů, uvidím jestli se to bude vracet, zeptám se na gyndě, mám taky chlapa, ale celkem upovídanýho.
Jestli něco na to objevíš, tak napiš.
hysterektomie
osky
| 15. 2. 2009 19:47
Ahoj všichni! Dne 10.10. jsem prodělala laparoskopickou hysterektomii, vaječníky mi byly ponechány. Posledních 14 dní mě hrozně bolí prsa a bradavky jsou dost citlivé. Nemáte některá zkušenost, co na to zabírá? Neví zda s tím problémem jít k obvodnímu nebo ženskému lékaři. Oba jsou chlapi a je mi trapné tam s tím jít. Díky za odpověď. Alena
dotaz
vwin
| 15. 2. 2009 19:17
Prosím, byla jste některá na operaci v Hradci Králové v SANUSU? Jaké máte zkušenosti, jak dlouhý pobyt atd.
pro Dagmar o2
laurin
| 15. 2. 2009 19:06
Ahoj Dagmar,jsem po hyster 4 měsíce také břišní cestou,bolesti břicha byly hrozné a velice dlouho. Také já myslela,že mi tam něco snad nechali.Chodila jsem dlouho jen v noční košili a ještě po 8 týdnech mě břicho bolelo. Jizva vůbec. Ale neboj,je to úplně normální a máš krátkou dobu po operaci, vše se spraví,chce to čas. Dnes je mi už dobře, akorát občas po nějaké námaze cítim nějakou bolest, ale nedá se to srovnat s tím co bylo po operaci. Drž se, bolesti přestanou, chce to opravdu čas
pro loju
Mag
| 14. 2. 2009 15:51
Ahojdy, děkuji za uklidnění, už jsem začínala mít dojem, že jsem fňukna a nic nevydržím. Taky bych byla doma ještě déle, ale finanční poměry to nedovolily, musela jsem nastoupit, abychom příští měsíc už nejedli jen suchý chleba . Naštěstí můj šéf je zlatíčko a sám mi dovolil jít domů podle potřeby. Snad už to bude jen lepší. Mně Ibalgin moc nezabírá, mám z nemocnice Tralgit, ještě asi 3 poslední tabletky. Když jsem doma, je všechno v pohodě a nic nebolí. Možná je to i pracovním stresem Tak děkuji a všem přeji, ať se hezky hojí
děvčata,
amalka
| 14. 2. 2009 15:35
omlouvám se za hrubku - histerektomie, v "zápalu" psaní jsem nepřemýšlela......
Vladula a Gina
amalka
| 14. 2. 2009 15:29
To je určitě normální, že se bojíme před operací. Ale jak už jsem zde několikrát psala, ten strach a dny "před" samotným nástupem do špitálu pro mne osobně byly mnohem horší, než to, co potom následovalo v nemocnici..... Ještě tam jsem si při nástupu říkala , že se snad seberu a půjdu zase pryč, i když jsem věděla, že je to hloupost a tu operaci potřebuji. No, neutekla jsem, všechno vydržela a dnes jsem tomu ráda..... Určitě to není kdoví jak "příjemné", ale zase ne nic tak hrozného, co by se nedalo vydržet !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jsou mnohem horší operace, mojí tchyni například museli postupně amputovat obě nohy, co je proti tomu nějaká histerektomie !!!!!! Za pár týdnů se všechno postupně zahojí a kromě toho, že musím být opatrná a netahat nic těžkého, je to dobré a věřím, že zmizí i občasné "tahání" v břiše či nějaké to "zabolení" sem tam a bude dobře. Jak kdysi někdo poradil - když si myslíte, že je vám zle, máte nějaké "hrozně" velké trápení, tak se podívejte na ty, kteří jsou na tom ještě mnohem hůř, než vy a pak vám ta vaše "bolest" přijde o hodně menší a snesitelnější.....
Držím vám oběma moc a moc pěsti a přeji hladký průběh operace....
nase "hysterie"
gina
| 14. 2. 2009 13:46
Dobre odpoledne !!!
moc díky za pochvalu ! Já si na to hlavně hraju, že, jinak jsem pěkná sralbotka, sracicka a poseroutka.Od rána tady čtu všechny příspěvky a mám z toho těd krhavé oči, takže myom, který mě tahne, už ani necítím. No musíme se snažit a jak říká moje neljepší kamarádka Martina : Když to nedopadne dobře, tak špatně určitě !! hahaha ne to ne. To jsou takovy legracky.
Neboj neboj neboj ! Když čtu, že máš po náročných operacích tak jsi už velký mazák !
Ještě zitra jsem v praci cely den tak zas budu číst dál, abych se totálně zničila a pak už se budu jen těšit !
Hnedle samozřejmě napíšu co a jak a fakt neboj protože přece nebudeme jak se to říkí stahovat gatě když brod je daleko ?!?!?!
pro GINU
vladula
| 14. 2. 2009 13:29
Ahoj. Obdivuju, jak jsi klidná a v pohodě, přitom už za 2 dny jdeš "na věc". Já bych asi potřebovala, aby mi dali narkózu ještě doma a vzbudili mě až po operaci. Přitom (a nebo právě proto) mám za sebou 2 císaře a 12 hodinovou operaci srdce, ale bojím se jako čert kříže.
tak se drž a hodně štěstí. A dej vědět, jak jsi to zvládla. Vlaďula
pro Mag
loja
| 14. 2. 2009 12:06
Já jsem nastoupila do práce přesně po 2 měsících od zákroku. Taky spíš chodím, píši, fyzickou práci nemám.Ale můžu říct, že těch prvních 14 dnů jsem si denně brala 1 tbl Ibalginu, prostě ty bolesti byly silné a zároveň s tím mě i silně bolelo v zádech( na to já netrpím). Ibalgin pomohl a teď se mi stane výjimečně, že to zabolí, ale jinak v pohodě. Jen jsem si myslela, že jsem těch 14 dnů mohla být ještě na neschopence. Takže to jsou moje zkušenosti.
pro Ru
gina
| 14. 2. 2009 10:11
Ahoj Ru !
jak jsem v tom odpovidani tak na Tebe bych byla zapomnela.
Jdu na Vinohrady v Praze nastup v po 16/2 No to bude asi den otravy. K tomu samovyprazdneni se pak vratim .Zatim nevedi jestli laparo nebo rezem. Ale spis se priklanej rezat.
No ted me trosku rozhodila Dáša chudák jak ji to boli moc !
NO přece jí nenechají takhle se trápit ???? dneska přece musejí existovat nějake tlumiče bolesti !
Klidne si pobreč a odplav to ! Uvidiš, že se Ti ulevi ! Me to chytlo hned co jsem se to dozvedela a rvala jsem jak tur. Jenze jak jsem tady psala, pak vypadam jeste daleko hur a pohled je prej na me nevabny
Mej se a drž se a mej se a drž se !!!
zatim pa
ahoj Vladulo
gina
| 14. 2. 2009 09:45
ahoj ahoj ahoj !
nepanikar !!! Tak ja jsem jeste sbirala vsechny info vsude mozne od znamych a i klidne jedna pani povidala. Tak jsem se napr dozvedela, ze sestrina spoluzacka, kterou jsem nahodou videla loni na sestrine srazu, je po zakroku jiz 20 let /tak to nekdy mela jako Ty/. Jenze ona vypada naprosto jako manekyna !!!!! Neztloustla, nezestarla a nemůze si to pry vynachvalit !!!! Tak a tak to taky bude !
zatim pa
G
Mila Amalko a Ru a vubec vsechna devcata !
gina
| 14. 2. 2009 09:33
Ahoj vsechna prece silna devcata !!
Moc diky za vsechny odpovedi, protoze opravdu mne dost poohla tahle diskuse a Vase pozitivni prispevky !!!
No jasne, ze nas nic neporazi prece ! Pojdte, nebudem se bat, jo ?!?!?!?!?
Prave jsem se rozhodla, ze se totiz nebudu nervovat, protoze pak teda vypadam ja konkretne na 90. No a tak na to tady v praci kaslu a budu delat jakoby nic.
Jdu do FNKV v Praze a pak napisu jake bylo samozavadeni klystyru, ano ?????? Na ten se docela tesim, protoze jsem si stejne chtela udelat jarni ocistu strev. Tak doufam, ze me to aspon omladi
zatim pa vsem
Ach jo.
vladula
| 13. 2. 2009 22:35
Ahoj holky . Nemohla jsem si nevšimnout vašich zpráv plných optimismu a uklidňujících argumentů, proč je operace dobré řešení. Neměl by někdo nějakou útěchu i pro mě? Je mi 30 (takže to, že v mém věku už je děloha k ničemu ). Mám o dvě děti míň, něž jsme si přáli. Jestli někdo ví o nějakém jiném pozitivu kromě věku a dostatku dětí, budu vděčná, když se o ně podělíte. Už se mi to blíží a čím dál víc mě ničí, že je to definitivní. Mám strach že spanikařím a na poslední chvíli to vzdám. Tak se mějte krásně a děkuju. Vlaďula
pro: vwin
skliba2
| 13. 2. 2009 21:19
... oni to chlapíci, myslím, mají tak, že se uvnitř o nás moc bojí, ale většina to nechce dát najevo, resp. dávají to někdy najevo různými nepochopitelnými způsoby. Jsou, myslím, kolikrát víc zaskočeni než my samotné. Ale samozřejmě jsou výjimky. Jako ve všem.

V každém případě i zde platí, že všechno špatné je k něčemu dobré. (ANO, ČASTO SE OPAKUJI...) Je třeba v našem věku (je mi 45) o sebe více pečovat. Nemám na mysli parfémy, make-up a halenky... Mám na mysli to, že je potřeba se více zamýšlet, jestli by nebylo dobré trochu "UBRAT". Ano, možná i postupně přenášet naše doposud samozřejmé denní povinnosti alespoň částečně na jiné.

Dovolila bych si tě přesvědčit, že v tvém případě je děloha opravdu navíc a jak správně píšeš - stejně by časem, dřív nebo později, musela ven!!! Také jsem měla pochybnosti, zda je to nevyhnutelné ( i když jsem měla v konizátu nalezený neinvazivní carcinom). Byla tomoje první operace. Ale histologie odebrané dělohy stejně naznačovala, že by to časem propuklo i na děložní stěně nebo hrdle. A kolik i mladších žen na to dneska umírá - protože se to včas nezjistilo.

Měla jsem jenom vnitřní problém, zda odebrat i vaječníky. S operatérem jsem se dohodla, že je ponechá, pokud se mu budou zdát v pořádku. A s gynekoložkou, že je pak ohlídá. Také byla spíš nakloněna v mém věku vaječníky ponechat.

Nakonec mi vaječníky nechali a na gyndě mi dělají sono vaječníků každé 3 měsíce.

Nevím jestli jsem udělala správně. Dnes už vím, že kdyby mě to ale mělo nějak vnitřně víc zpochybňovat, tak by i vaječníky šly časem ven!

Navař si do mrazáku a 4 letou holčičku po operaci zvládneš. Děti vycítí, že mamka potřebuje pomoci a budou zlatíčka. Uvidíš.
díky
vwin
| 13. 2. 2009 20:31
díky moc, dneska fakt potřebuju s někým o tom mluvit nebo aspon číst o zkušenostech jiných. S manželem moc nemá cenu o tom mluvit, o ženských problémech toho chlapi moc nevědí a nejcennější jsou rady od těch, kdo už to prožily. Já už od toho prosince jsem byla vnitřně smířená s tím, že mě čeká konizace, tohle mě teď zaskočilo. I když je určitě lepší s tím ven, čím dřív, tím líp, třeba bych se tomu stejně nevyhnula a než se nervovat třeba každé 3 měsíce s cytologií,tak ať je to raději za mnou. Trochu přemýšlím o tom, jak to bude po operaci, mám holčičku 4letou, do školky nebude moci jít, protože by ji tam neměl kdo dovézt, vozím ji totiž do školky do města kde pracuji, manžel dělá úplně jinde, takže ji tam dovézt nemůže a z práce jezdí v 17 hodin. Tak snad aspoň 16letý syn se trochu zapojí do práce doma, i když taky jezdí dlouho ze školy.
pro leni
skliba2
| 13. 2. 2009 20:29
... jsem 4 měsíce po a vůbec jsem ti nepostřehla, že by mi nějaké stehy vypadly. Prý se vstřebají, ale tomu vůbec nerozumím. Dokrorka se vždy po kontrole tváří, že je vše v řádku, tak to neřeším.
I když o jednom stehu jsem věděla až moooooc dobře...
Byl v pupíku (měla jsem LAVH).

Po 3 měsících od operace mě občas něco píchlo v břiše. Když se to po několikáté opakovalo, tak už jsem byla naštvaná, že ten KLID už asi trval moc dlouho a budu zase marodná nebo co ???? Až ve vaně (s voňavou pěnou a skleničnou dobrého Merlota) mi došlo, že jsem byla v pupíku 2x šitá (podruhé na JIPce, když jsem začala z pupíku krvácet) a že jsem to své dokrotce vlastně neřekla. Takže mi vyndala jenom tu první vrstvu stehu. Tu druhou neviděla...
Steh - resp. tu modročernou nylonovou nitku jsem si sama vyndala ( ve vaně ideální pro ty, co prožijou podobnou srandu) a je klid ... Snad zase na nějakou chvilku ...

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 19:45
14519
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jirinaova
18. 6. 2025 09:58