Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro mamkuu
Strimona
| 15. 1. 2009 16:42
Ahoj, já jdu na další kontrolu 21.1.( o té první jsem ti psala 8.1.), tak jsem zvědavá. Chtěla bych jít do práce až od února, tak uvidím, co doktor. Já zrovna dneska zkoumala, co ty stehy a vytáhla jsem tři. Docela jsem se lekla, byly to dost silné nitě a hned mě napadlo, jestli to bude vše držet pohromadě. Ale vypadá to, že ano. Pořád mě bolí záda. Příští týden to už bude 6 neděl, tak bych mohla zkusit, jestli bude fungovat ***uální stránka. Mám ale takový dojem, že mě to nechybí. To spíš jen manželovi. Snad se to poddá. Zdravím tě a zase si napíšem, ano?
pro loju
mamkaa
| 15. 1. 2009 14:46
Ahoj,tak dnes jsem byla na kontrole a vše dopadlo zatím dobře.Na další kontrolu jdu 3.2 a to doktor říkal ,že mě ukončí neschopenku.Dva měsíce prý stačí být doma.Jinak jsem ještě unavená,když jdu na procházku obejdu naši malou vísku a jsem pak hotová.Doufám ,že se to zlepší..Jinak jsem tady dnes už psala Strimoně.tak tam se dozvíš ještě to další.Měj se hezky a budu ráda,když se ozveš.Ahoj
pro Vlaďulu
Mag
| 15. 1. 2009 12:56
Ahojky, je mi celkem dobře. Nejhorší to bylo ty první 2 dny, ale to jsi pod kontrolou v nemocnici. Pak se to den ode dne lepšilo. A teď už mám pocit, že je to OK. Jen mě občas přepadne slabost, tak si musím sednout nebo na chvíli lehnout. Až bude po 18dnech tvůj manžel končit dovolenou, budeš určitě už fit, neboj. Jasně že je nějaké omezení - se schody jsem se na počátku taky potýkala, ale po cca 14 dnech už to šlo. Mě víc zlobilo vyprazdňování, pohyb celkem šel. Ale je pravda, že jsem se od začátku šetřila - nic jsem nemusela zvedat, manžel i vařil...pohoda. Teď už to zvládám sama. S tou péčí o dceru a o malého to máš určitě složitější. Ale nezoufej, věřím, že to zvládneš! Držím palec a zdravím
pro Strimonu
mamkaa
| 15. 1. 2009 10:18
Ahoj tak ted jsem přišla z kontroly od gynekologa.Říkal že se to hojí a padají ty vnitřní stehy.Dva stehy zrovna mě ukázal ,jak mě prohlížel.Říkal že ty stehy vypadávají po dobu ,až třech měsíců.Jinak ,že to mám dobré a za čtrnáct dní jdu opět na kontrolu a ,že ukončí PN.To budu tedy dva měsíce akorát doma.Zvedat,že bych těžká břemena neměla jen do pěti kg a to na stálo.Jinak ,že hrozí že pahýl na pochvě se bude tlačit ven,když se to stane je nutná operace.S tím zvedáním je to těžké ono se to řekne.Doufám ,že jsi dopadla také na kontrole dobře.Měj se hezky a těším se na odpověd od tebe
pro MAG
vladula
| 14. 1. 2009 23:26
ahoj. Gratuluju, po 4 týdnech máš už to nejhorší za sebou , nebo ne? Píšeš, že nechodíš moc ven, protože se ti nechce to mrazu, ale kdyby se ti chtělo, šlo by to vůbec? Já budu muset nprmálně fungovat a starat se o děti, manžel bude mít 18 dní dovolený a týden ošetřování a a z toho 11 dní budu v nemocnici. Dcera na štěstí začala od ledna chodit do školy s kamarádkama , takže mi odpadne raní buzení a oblíkání chlapečka a cesta do školy, ale budu ji muset vyzvednout odpoledne. A jak se dá chodit do schodů? Fotky bych si ráda prohlídla, ale nejdou mi otevřít. Asi máme blbej prohlížeč. tak hezky oslav to měsíční "víročí". měj se krásně. Vlaďula
zima
Mag
| 14. 1. 2009 14:02
A ještě jednu zimní
zima
Mag
| 14. 1. 2009 14:00
Ahoj holky, tak já jsem dnes přesně 4 týdny po operaci Na kontrolu jdu příští týden, ale zatím moc ven nechodím. Jednak nemám vycházky a jednak jsou tu silné mrazy - a tak se mi nikam ani nechce... Ale pár fotek ze zabrádky vám sem posílám. Jak se daří?
pro Mag a čekanky ;)
K
| 11. 1. 2009 21:13
byla jsem před zákrokem taky děsně nastydlá! cpala jm do sebe spoustu vitamínů a i jm se domlouvala na veškerá předoperační vyšetření tak, abych nemusela dlouho čekat mezi marody v čekárně! sestry mi vždy vyšly vstříc byly celkem chápavé, že jsou to nervy a nechceš operaci odkládat kvůli marodění. Na anesteziologii mi řekla Mudr., že podstatné je,abych neměla horečku a ucpaný nos!!! Takže jsem se snažila z toho dostat a povedlo se! (pak zas nevyšly jiné testy, takže stejně odklad) Ale jak tu již někdo psal, dost dělá psychika - i rýmu můžeš mít díky strachu...Mazala jm si pod nos eukalyptovou mast(Bio karité od Salusu, mažeme i dětem a pomáhá )před spaním i v nemocnici a i s rýmou jm nakonec narkózu jakž takž zvládla ;) Teda zvládla! - probudila jsem se Tak hlavu vzhůru! K.
pro Vlaďulu
K
| 11. 1. 2009 21:02
Ahoj, nevím, zda se mi to povede porovnat - já si s druhým císařem fakt s bolestma sáhla na dno, takže dnes už chápu obavy doktorů a jejich upozornění, že druhé ne...Prosadila jsm si těhotenství, protože jme čekali dlouho a chtěli jme taky větší rodinu - bohužel. Ale o to víc si vážím toho, že jm pak zvládla druhé(aspoň nemáme jedináčka )...Prvnímu je také 8, druhé rok ;) Po druhém císaři mi udělali sterilizaci,jelikož 3těhot. by mi šlo o život nebo bych stejně nedonosila a nemohla jm brát ani antikoncepci. Řekla jsi to dobře - po porodu máš radost z miminka, bolesti jsou - máš prostě rozřezané břicho(doktoři tvrdili, že je to podobné), ale miminko neváží tolik, takže jsem 2kilové mímo zvládala v pohodě...Máš ještě celkem klid, mrňousek často spinká ;) Po téhle operaci by ses se svým raráškem prát fakt neměla, přeci jen 2kg neváží, je potřeba kolikrát prudčeji reagovat. Já sebou 2x škubla, když jm se lekla jak mrně padalo a už jsem frčela znovu se silným krvácením...Fakt si na to pak dávej pozor! Věřím, že to s manželem krásně zvládnete, když si bere dovolenou Je bezva mít někoho při malých dětech k ruce! myslím i ten měsíc stačí, když už jsou dítka samostatnější. Budete určitě šikulky a i si to už nechají vysvětlit Ročnímu dítku nevysvětlíš, že ti nesmí skákat po břiše Měj se krásně pa K.
pro leni
K
| 11. 1. 2009 20:44
Milá leni, mysli na to, že jsi staečná holka a prostě to jinak ani být nemůže!!! fakt to není tak hrozný, jak to vypadá myslím, že horší je psychika - já se nejvíc bála,abych se po narkóze probrala, když mám doma ještě malý děti atd... A vidíš, vše se zvládnout nakonec stejně musí jinak to nejde Držím palce a ozvi se až budeš, jak tu bylo psáno, "na druhé straně" My tě tu pak přivítáme pa.K
pro LENI
vladula
| 11. 1. 2009 15:58
Ahoj. tak se drž! Přeju hodně štěstí . Vlaďula
pro KUK, vladulu a čekanky
Mag
| 11. 1. 2009 14:44
Ještě jsem si vzpomněla na jednu věc:Opatrujte se i teď, před zákrokem. Nesmíte nastoupit s virozou či chřipkou, nevzali by vás... a čekat na další termín to raději nee! Mě na to upozornila moje paní doktorka - a tak jsem 14 dní předem preventivně brala Megacéčko, multivitamín a kapala jsem si echinaceové kapky na podporu imunity. A musím říct, že i když kolem mě bylo plno nachlazených lidí (třeba týden předem mi kardiolog dělal EKG viditelně nemocný - kýchal a kašlal šíleně) , tak jsem to překonala a bez virozy jsem nastoupila. Teď sice už kýchám a smrkám, ale už jsem na druhé straně . Tak se držte, děvčátka, přeju pevné zdraví i nervy!
pro leni
Mag
| 11. 1. 2009 14:32
Ahoj Leni, držím celé pěsti a věřím, že to v pohodě zvládneš! Doktoři jsou bezva, dokážou to - a ty se rychle zotavíš, věř tomu! Přeju klid a pevné nervy. Až to půjde, písni, jak to probíhalo. Pa, myslím na tebe!
nástup
leni
| 11. 1. 2009 13:24
ahoj děvčátka,
tak se mi to blíží zítra ráno mám nástup a v úterý jdu na sál tak mi držte palečky a já se vám hned jak to půjde zase ozvu
pro kuk,vladulu a i další čekatelk
amalka
| 11. 1. 2009 13:02
Já vím,že ten strach před je hrozný,moje dr. mi dokonce napsala nějaké léky na uklidnění,které jsem si ale vůbec nakonec nevzala.Snažila jsem se do toho jít s tím,že je to prostě potřeba,protože mi zvětšená děloha moc tlačila např. na močový měchýř a měla jsem i bolesti do nohy atd. Říkala jsem si,že ty problémy už nejsou k normálnímu životu a je to nutném vyřešit. Po operaci jsem měla jenom cévku z moč. měchýře,drén ne. A jinak mohu říct,že když jsem měla po operaci,tak jsem byla tak nadšená,že už je to za mnou,byla jsem v takové euforii,že mi veškeré potíže nepřišly zdaleka tak hrozné,jako ten strach před operací.Ale bojí se všichni,v nemocnici jsme si vzájemně dodávali odvahu a když člověk vidí,co ženských už to má za sebou a další zase čekají jako vy,nějak to prostě zvládne každá. Injekce a léky na tlumení bolesti zabírají také dobře,fakt to není tak zlé
pro KUK
vladula
| 11. 1. 2009 12:40
ahoj. Asi jsem to špatně napsala, nepůjdu na operaci v říjnu, to bych do té doby strachy zešedivěla. V říjnu mi řekli, že půjdu koncem února. Ale i ty 4 měsíce čekání jsou protivné, vždyť to víš. Jen mám trochu strach, abych nedostala nějakou chřipku nebo angínu těsně před zákrokem, protože čekat další 4 měsíce, to by mě kleplo. Tak se měj krásně a nezapomeň, jsme statečný a nebojíme se..... Vlaďula
Vladula
KuK
| 11. 1. 2009 10:09
Až v říjnu?No to je neskutečné. Budene si na ty hrdinky hrát spolu. Také ti držím paleček. Myslím, že čekání je horší než potom realita.To už poto nejde zastavit, ale obavy, otázky a to ostatní před tím....KuK
K
KuK
| 11. 1. 2009 10:03
Mos děkuji za podporu, když tak čtu, jak jste statečné holky, tak to snad budu muset zvládnout také. Já mám již větší kluky, ale zase jsem na ně sama. Problém bude v práci, nevím jak to bude vypadat, když tam tak dlouho nebudu.S Váma to snad zvládnu. KuK
pro K
vladula
| 11. 1. 2009 01:53
Ahoj. Moc děkuju. Můžeš mi, prosím, říct, jestli jsou pocity po operaci srovnatelný s císařem? Je mi samozřejmě jasný, že chybí radost z miminka a když si představím takovou bolest pro nic. Pořád doufám, že horší než druhý císař to být nemůže. Vůbec ti nezávidím takovouhle zátěž s ročním miminkem. Naší holčičce je 8 a klučíkovi budou koncem března 3. Na nočník si umí dojít sám, zrušili jsme malou postýlku a dali mu válendu, abych ho nemusela tahat, ale zas je problém ho teď v té posteli udržet. taky pořád leze někde po výškách, skáče po gauči nebo po posteli a sundavat ho musíme másilím... Manžel si vezme měsíc dovolený a pak to budu muset zvládnout sama. Když bude nejhůř, nechám chlapečka, ať si dělá co chce. bude mít velkou radost. Pochopila jsem, že tvojí holčičce je rok a jak staré máš druhé dítko?Já se dost těžko vyrovnávám s představou, že už nebudeme mít další děti. Jedinou výhodu vidím v tom, že konečně po 3 letech přijde den, kdy nebudu potřebovat vložky . Tak se měj krásně a buď i dál statečná, jako doteď. Moc moc děkuju a snad brzy . Vlaďula
kuk
K
| 10. 1. 2009 22:10
ahojky, tedy já se nedivím, že když čekáš tak dlouho, že to je o nervy! Já šla na konzultaci na gynek. v listopadu a hned jm se dozvěděla, že za 14dní jdu na operaci!!! to byl fakt šok! říkala jm si, jak to zvládnu všechno připravit a dodělat rozdělané...Když už jm se s tím srovnala, pro špatné výsledky a naonec i obsazenost či co mi to přeložili na 4.prosince, tak to čekání mi přišlo taky nekonečný Je mi jasný, co se ti honí hlavou.. Tak se zkus soustředit na věci, který potřebuješ udělat před, aby ses pak nezatěžovala...Držím palečky!
Pro Vlaďulu
K
| 10. 1. 2009 22:03
Ahojky Vlaďulo Nenervuj se tolik, jestli prostě na tu operaci musíš, tak se stejně nedá nic jiného dělat Mám to taky za sebou trochu podobně...Jsem po 2císařích, taky jme chtěli velkou rodinu a už po prvním byly komplikace,tak mi druhé nedoporučovali...Po druhém císaři jm na JIP myslela, že se zblázním - špatněmi napíchli epidurál a fakt jm měla dost silné bolesti...to by bylo na dlouhý povídání...Operaci mi doporučovali už po 1.porodu. Po 2.císaři mi nejdřív řekli, že tak za 2 roky,až dítko odroste a nakonec jm mazala fofrem ještě když byl malé rok! Tak se s tím taky pereme Jak máš velké děti? my máme problémy s usínáním a stále se brzy nad ránem budí na sunar, tak jsem nošení, chování a vstávání po nocích fakt nezvládala a pořád tu někdo spal u dětí - byla jsem vděčná za každou pomoc! Zkus si to nějak zařídit! Fakt to s malými dětmi nejde - za normálních okolností nemáme žádnou mateřskou dovolenou, natož teď, když potřebuješ po operaci klid. Naše mrně je taky ďáblík! Takže když se teĎ snažím zvládat sama(manžel ve špitále ), tak už mne párkrát čutla do břicha. zvedání, přebalování a třeba jen posazování na nočník nebo do židličky, oblíkání...kdy se dítko fakt kroutí a je třeba se trochu "poprat" - prostě ještě nemám za sebou 6týdnů po operaci a fakt je to záhul, i když se snažím vše nějak šidit, obcházet - břicho bolí dost.
Jo a paní, co vedle tebe řvala bolestí, třeba nic horšího nezažila a třeba to prostě jen nezvládala psychicky...Ty máš za sebou císaře a jsi statečná holka! , tak to ber tak, že je to podobné. Veř, že to doma s pomocí blízkých zvládneš! Držím palečky Když budeš chtít, kdykoli mi napiš ;) Jsem na neschopence K.
pro Kuk
vladula
| 10. 1. 2009 20:58
AHOJ. Je to hrozný, čekat takovou dobu, co? Mě dali termín v říjnu. Zdálo se to hrozně daleko a teď se mi zdá, že to letí rychle. Taky z toho chvílema šílím, někdy celou noc nespím a přemýšlím, jak to zvládnu a jestli vůbec. Nejhorší je, že si musím hrát na hrdinku a tvářit se, že se nic neděje, kvůli dětem, aby neměli strach. Tady je to bezva, můžu si tu pobrečet. Napsala bych ti NEBOJ, ale taky se bojím, tak se budem bát spolu, jo? Vlaďula
pro Amálku
KuK
| 10. 1. 2009 20:25
Amálko, moc děkuji za slova útěchy. Budu taky silná, nic jiného mi asi nezbyde. Nevím jakým způsobem budu operovaná, ale to je asi skoro jedno.Mám také velký počet myomů, tak se to rozhodne až později. Budu tady s váma. Máte někdo zkušenosti s havlíčkobrodskou nemocnicí? KuK
pro Vladulu
zdoban
| 10. 1. 2009 18:24
Ahojky,taky už mám po,byla jsem v dubnu 2008 a je vše v pohodě.Měla jsem to také břišní cestou a mám jizvu ,ale vše je OK ,brali mě vše .Je mě 50,mám stejně starou dceru jako jsi ty. Neberu ani žádný hormony ,nic mě netrápí,též jsem měla strach.Neboj opravdu se to dá přežít.Po operaci máš dva vývody,jeden na moč a druhý ti to čistí ale je to jen krátce.Na bolest ti daj injekci takže tě ani nic moc nebolí.Mě spíš bolely svaly okolo asi jak drží ty háky.Byla jsem v ÚVN v Praze a super.Eva
Dějuji.
vladula
| 10. 1. 2009 17:31
Holky( doufám, že vám tak smím říkat), moc vám všem děkuju. Pokud jde o mou operaci, nevím, proč ji nebudou dělat "spodem". Nemám miom ani žádný jiný nález. Myslím, že to bude přez břicho proto, že mám srdeční vadu a musí mít jistotu, že nepřehlídnou nic, co by mohlo vyvolat zánět . když jsem ležela na JIP po druhém císaři, byla na vedlejším pokoji ženská po nějaké gyn. operaci a celé dny a noci řvala bolestí. Říkala jsem si, že to musí být nesnesitelná bolest a že se tam snad nikdy nedostanu z jiného důvodu než je porod. A jako bych si to přivolala. Měla jsem docela velké bolesti už po tom druhém císaři a bylo mi řečeno, že je to tím, že podruhé řízli do stejného místa. Tak si ani nechci představit, že tam říznou potřetí. Koukám se v TV na Ordinaci v růžové zahradě a při mém štěstí mě bude operovat někdo stejně šikovnej jako Hakenová a Suk. Taky chlapeček je děsně vzdorovitej a pořádnej a až zjistí, že se s ním nemůžu "prát", bude už totálně nezvladatelnej. Tak hold bude spát, až se mu bude chtít (takže asi nikdy), hračky večer uklidí manžel vidlema do rohu a bude to. Holky řeknětě mi, prosím, jestli dávaj po téhle operaci taky drén na odtékání krve a hnisu? Ještě jednou vám moc děkuju a budu se těšit na odpovědi. Mějte se krásně. Vlaďula
hysterektomie
amalka
| 10. 1. 2009 16:30
kuk,neboj! i já jsem byla před časem v podobné situaci a na operaci jsem čekala několik měsíců. Bylo mi fakt hrozně,říkala jsem si, že dřív umřu strachy než se dočkám operace. Předtím jsem v nemocnici akorát rodila,žádná operace,nic jsem nezažila.Nakonec to všechno nebylo až tak děsné,jak jsem si představovala,šlo to vydržet a říkám upřímně,pořád jsem měla tak nějak rezervu-čekala jsem to prostě mnohem horší. Dnes jsem už čtyři měsíce po a dávno je ten strach zapomenutý. Naopak,jsem na sebe docela pyšná,že jsem to takhle zvládla. Operaci jsem měla kvůli velkému množství myomů břišní cestou,jizvu mám asi 15cm.Opravdu se zkus trošku míň bát,ber to postupně,neřeš vše dopředu a hlavně si nic nepředstavuj,stejně je to pak ve skutečnosti jiné. Jestli chceš vědět něco více,ozvi se.Držím moc palečky.
kuk
KuK
| 10. 1. 2009 15:17
ahoj děvčata, také mě to čeká, ale do 16.3: se asi zblázním
pro vladulu
Mag
| 10. 1. 2009 13:19
Ahojky čekanko , teď máš před sebou dlouhou dobu čekání... Já jsem to špatně snášela, ale diskuze tady mi hodně pomáhala. Určitě zkus poslechnout radu jedné z děvčat, která psala o "zásobování". Taky jsem poslechla, v mrazáku jsem měla navařeno dopředu na pár dní - a jak se to hodilo! Manžel se sice snažil, ale tohle mu pomohlo. A taky poslouchám radu o tom, že je jedno, jak je doma naklizeno... Vánoční gruntování jsem ignorovala - a ono se taky nic nestalo Jsem po LAVH, takže nemám žádnou jizvu - jen stehy po vpichu. Do formy se dostávám pomalu - a když se nedaří, tak se z toho nezblázním,ne? Všechno chce čas. Vycházky zatím nemám, ale venku už jsem se byla podívat na sněhovou nadílku na zahradě.
Tak držím palec, ať to čekání dobře zvládneš. Pa, hodně štěstí!
Vladula
Japo
| 10. 1. 2009 12:27
Ahoj Vlaďulo, jsi strašně mladinká a už máš takové starosti. Když ti budou dělat řezem, tak máš asi velký myom, že to nejde laparo. Já jsem byla 30.9. taky na abdomin. hyster. Neboj, i já jsem strašpytel. Dnes s odstupem můžu upřímně říct, že to není žádná hrůza. Nepřijemné pocity samozřejmě jsou, budeš se muset šetřit. Zkus povolat posily na dětičky, ať můžeš opravdu odpočívat. Každý den bude lepší a lepší, hlavně nic těžkého nezvedej a šetři se. Držím ti palečky. Když jsi četla diskuzi, tak vidíš, jak moc nás je.........Jarka
hysterektomie
vladula
| 9. 1. 2009 23:10
Dobý den. Se zájmem jsem si pročetla vaše zkušenosti s hysterektomií. Je mi 30 a v únoru mě čeká abdominální hysterektomie. Dost se bojím stavu těsně po operaci. Po druhém císaři mě ještě dost často bolí jizva a hlavně, jsem hroznej strašpztel. Když pominu fakt, že jsme chtěli víc dětí než máme, bojím se, jak se zvládnu postarat o ty, které mám? Už se těším, až bude všechno za mnou. Moc děkuju za vaše názory a zkušenosti. Vlaďula

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53