Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro K
loja
| 9. 1. 2009 19:05
Já jsem byla na operaci přes břicho 9.9.08. Do práce jsem nastoupila přesně za 2 měsíce po operaci. Vycházky jsem dostala při první návštěvě u svého gynekologa, tedy 3 týdny po operaci. Taky byly začátky horší, ještě i první 2 týdny v práci, bolelo to břicho dost, ale teď už o ničem skoro nevím
pro K
mamkaa
| 9. 1. 2009 18:05
Já jsem dnes ani venku nebyla .Dopoledne jsem vařila a nějak jsem toho měla dost Venku je chladno a tak jsem se bála abych nepřistydla.Včera jsem si udělala výlet autem a každý otřes a ty díry na silnicích jsem cítila.Tak jsem dnes byla raději doma.Taky Ti ted víc chutná.Já mám ted chutě jak kdybych byla těhotná.Zatím se měj hezky a dítka at jsou hodná.
mamkaa
K
| 9. 1. 2009 11:24
ono to asi tak rychle nepůjde, taky mi tu stačí pár metrů po rovince...uvidíme
pro mamkaa
K
| 9. 1. 2009 11:22
tak to jdeme na kontrolu ve stejný den! tak ať to dobře dopadne, jsem na to zvědavá. Zatím ahojky K.
pro K
mamkaa
| 9. 1. 2009 09:32
Vycházky jsem dostala hned na začátku neschopenky.Mám vycházky dvě hod.dopoledne a pět hodin odpoledne.Já jsem se na vycházky ,ale hned zeptala jestli mohu chodit a tak mě je doktor napsal.Když jsem se vydala na první vycházku ,tak jsem si myslela jak to půjde a ,že obejdu vesničku pomalu.Já jsem ale ušla 300 m a měla jsem dost.Včera jsem jela delší trasu autem a pak mě to docela zase bolelo,asi ty otřesy.Ještě to není jak má být.Na kontrolu jdu příští čtvrtek.Jinak mě bylo řečeno,že do práce půjdu asi až v březnu.
pro mamkaa
K
| 9. 1. 2009 07:57
Ahojík, díky Jejda, to bych tedy dítko taky nedala!!! Do nedávna u nás tchýně i spala - s dětma v ložnici a k mrňouskovi vstávala Fakt mi to moooc pomohlo, teď už mi to je blbý, zvládali jsme to - manžel byl pak na neschopence,tak taky pomohl (než teda skončil ve špitále). Teď tu mám na návštěvě mamku,tak taky nemusím tolik tahat, ale to víš, ono mi to nedá, nejsem zvyklá se válet a ono nám to snad ani nikomu nedochází, že by se ještě mohlo teď něco stát...Takže tak nějak dělám všechno,ale svým tempem...
Mám ještě dotaz: Vy, co to máte za sebou už delší dobu, jak dlouho jste byly na neschopence a hlavně, kdy jste dostaly nějaké vycházky???
Přeju všem krásný den
...a Leni, myslím na Tebe
pro K
mamkaa
| 8. 1. 2009 21:45
Já vím a chápu Tě.Já jsem nebyla jiná ,když jsem měla malé děti.Co tvoje mamča nebo tchýně nějak by Ti nepomohli.Já jsem tedy také kdysi ,když byla děcka malá měla podobný problém.Tchýni jsem neměla a mamka byla hodně nemocná.Byla jsem v šestinedělí a měla vysoké teploty.Moje lékařka mě nabídla dítě dát po dobu mé nemoci na 14 dní do kojeneckého ústavu.Já jsem ale odmítla a také jsem se přemáhala .Pak to ,ale dobře dopadlo.Držím Ti palce .
držím palec
Mag
| 8. 1. 2009 20:33
Ahoj Leni, držím palec, ať ti to dobře dopadne a ať jsi brzo zpátky! Pak se ozvi, jak se ti daří.

Zdravím vás všechny, děvčata, a doufám, že jste v pohodě... Se zvedáním zátěže (i mrňouska) opatrně, upozorňovali nás na to v nemocnici. Nejen kvůli močáku, ale i kvůli popraskání vnitřních stehů a kvůli možným srůstům. Taky se toho bojím, jenže - zkoušely jste někdy, kolik váží papiňák s polévkou? Papa, mějte se moc hezky!
pro mamkuu
Strimona
| 8. 1. 2009 14:11
P.S. Ještě k tomu zvedání. Mám si toho brát o dvě třetiny míň, než před operací (dal mě příklad na pytlu cementu), ale začít až po šestinedělí a pak přidávat. To aby neklesl močový měchýř. A můžu i opatrně cvičit. Třeba každou hodinu, ale opravdu pomálu. Ahoj.
pro mamkuu
Strimona
| 8. 1. 2009 14:07
Ahoj, tak jsem byla 8.1. na kontrole v nemocnici. Prý je všechno v pořádku, proběhlo klasické vyšetření, ale nic nebolelo. Ptala jsem se, jak je to s tou plastikou děložního čípku, ale žádná nebyla, jelikož čípek už od operace nemám. Takže žádná cytologie atd. Prý od těchto vyšetření budu mít klid. Teď už mě můžou zlobit jenom vaječníky, ale ty jsou zatím v pořádku. A vnitřní stehy mě mají sami vypadnout do dvou měsíců. Dnes jsem byla u svého gynekologa, ptal se jak se daří, vyšetření nebylo. Trochu mě bolí víc záda a taky po jídle jsem nějaká nafouklá a mám problémy s vyprazdňováním. Ty záda mám možná od toho povalování. Napsal mě Nimesil a Pangrol. Za 14 dní na kontrolu. Vypadá to, že do práce půjdu asi od února. Takže zdravím a měj se hezky.
pro mamkaa
K
| 8. 1. 2009 10:58
Ahoj, já vím ale jak bys to řešila s takovým prckem? a ještě máme vztekací období Takže mi to třeba včera večer celkem bralo nervy a bylo mi fakt ouvej...Po neustálým řvaní, vynucování si atd, jsem si připadala jako macecha...natahla jsem se na ten gauč, dala TV víc nahlas a už jsem nevstala! prostě jsme se nechutně prořvaly k spaní Byla jm KO. Zajímavý je, že dokud mi tu někdo s pomáhal, tak byl celkem klid - cepuje takhle jen mne!
pro K
mamkaa
| 8. 1. 2009 10:16
Myslím ,že by jsi neměla tak těžké dítko zvedat.Mě gynekolog řekl nezvedat nic těžkého nad dvě kg a to tak dva měsíce.Zvedáním se ta pochva tlačí dolů a to tě nutí na malou.
odpověď pro všechny
leni
| 7. 1. 2009 19:04
Děkuji Vám všem za velikou podporu pondělí se neunavně blíží a snad vše dobře dopadne .Zatím pa a určitě se zase ozvu.
...a
K
| 7. 1. 2009 18:16
Jinak dítko bych asi ještě nezvedala a dodržela 6neděl - jenže manžel je na kapačkách na neurologii se zádama Tak nám tu je hned nějak smutno. Do teď pomáhal, tak to taky musíme už zmáknout bez taťky... Tak zatím papa K.
Pro Mag
K
| 7. 1. 2009 18:08
Ahoj Mag , po 3týdnech jsem se taky cítila líp než po těch 4 A s tím vyprazdňováním, to Tě bude asi zlobit déle. Mám s tím trable pořád, a když potřebuju na malou, tak musím hned, jinak mám pak větší bolesti, jak to zadržuju. Ješět nemám po 6ti nedělí a jak nosím 10ti kilové mrně po schodech 2patra, tak to prostě cítím. Ale nepřeháním to, kdž to jde, zkoušíme trošku i po schodech ťapat po svých! Ale teď navečer už jm unavená a těším se až obě dítka naženu do postele, poklidím to nejnutnější a natáhnu se k TV! Po 20h už prostě potřebuju klid a to stejně v noci vstávám a přikrejvám a hledám dudinu a tak. Takže bříško má už několik dní celkem záhul a zatím ok, prostě když mě píchá nebo bolí, tak si sednu nebo lehnu a odpočinu si. Vycházky taky nemám napsaný a na kontrolu jdu 15.1. Přesto už jsem nevydržela a už po druhé jsem byla s kočárkem venku - tedy dnes pouze 20min v ulici, a po rovince! Jak zavřeme očenka, tak šupky domů a dochrupká si to v chodbičce za pomoci el.chůviček Jinak jsem moooc ráda v teplíčku, to se neboj, na nějaký velký chození pořád nemám energii. Takže si tu zimu taky pěkně užívej v teple - za oknem se na to bílo kouká nejlíp A dej zase vědět, jak se daří! Také se opatruj K.
Nejen Pro Leni....
K
| 7. 1. 2009 17:48
Ahoj Leni, jsem ještě o něco mladší než Ty a mám to taky za sebou, tak se toho neboj. Důležitý je se s tim prostě psychicky srovnat. Děti máš a už "velký", celkem samostatný, tak to prostě zmáknete, oni si - i Tobě pomůžou ;) Já mám roční mrně, tak to je takový složitější v tom, že o samostatnosti ani řeč a ještě nechodí, teď teprv začíná...
Situace, v které jsi není lehká, přesto věř, že Tě to zase posílí a o to víc a líp se s tím vším popereš Budu na Tebe moc myslet a držím palečky(celé rodince!)
Jinak tu padl dotaz na typy operací - mne operovali laparoskopicky a mám 3 vpichy(jeden v pupíku a 2 po starnách jizvy po dvou císařích), po operaci jm byla na JIP a měla vývody 2(na moč a na krev), to vytažení bylo nepříjemné,ale dá se to ;) Vedle mne byla paní asi 54let, té brali dělohu spodem a dělali plastiku pochvy - to se prý dělá u starších žen(bylo nám řečeno, že proto, že jsou "opotřebovanější"). Paní byla brzy po operaci fit a pořád si pochvalovala, že jelikož nemá komplikace, tak se cítí celkem dobře, břicho prý lehce bolelo jako při menzes. Já měla 3 vpichy jelikož mi odstraňovali i srůsty po císařích, asi to bylo třeba víc "pročistit". Sestry nám dávaly malé injekce do bříška-něco na ředění krve či co a toho jsem se bála a vůbec nebolela! horší bylo, když tu stejnou injekci dávala jedna sestra do ruky(to bolelo jak čert-prý ji dávala jinam jen proto, že to do břicha nerada dává )
Takže ono je to u každé z nás nějak jinak, přesto jak čtu, tak to máme všechny v něčem podobné.
Mám alergii na antibiotika a trochu astma, tak řešili pro změnu co mi nasadit,aby mi to neudělalo paseku při narkóze atd...No tak nakonec jsem se probudila jen jsem tedy děsně zvracela a to mi slibovali, že dají něco aby néé a ono prdlajs
NAkonec jsem si řekla, že když to ven musí a zvládlo to tolik ženskejch, zmáknu to taky! Tak věřte, že se probudíte a bude den ode dne líp a to vám všem ze srdce přeju! K.
Pro K.
Mag
| 7. 1. 2009 17:27
Ahojky, to je mi líto, že máš takovou bolavou zkušenost. Já klepu na dřevo - cítím se dobře, dnes to je přesně 3týdny po operaci. Ještě mě zlobí vyprazdňování, raději nejím nic nadýmavého - potom totiž trpím. Pořád mám citlivý ten steh v pupíku. Ale jinak to jde - doma v pomalém tempu stíhám uvařit a poklidit. Nic těžkého nezvedám, to se ještě bojím. Občas cítím únavu - tak zalezu pod dekua je to. Mám tu výhodu, že děti mi už odrostly... Na kontrolu jdu 23.1. Ale v neschopence nemám vůbec napsané vycházky - mám tu loňskou neschopenku. Ty ven chodíš?Teda v těch mrazech tady u nás se mi ani nechce...Jak to máš s vycházkami ty? Pa, písni a opatruj se! Mag.
Ahoj děvčata a milá Mag!
K
| 7. 1. 2009 16:53
Ahoj všem a díky Mag za hezké přivítání Omlouvám se, že jsem nereagovala dříve, přečetla jm si Tvůj vzkaz a odpadla jsem ...Ač jsem byla mezi svátky už 4týdny po operaci, začala jm silně krvácet, tak mne manžel vezl k lékaři, který mne operoval. Krvácela jsem dost celý večer a noc, měla jm silné bolesti a všichni doktoři u nás měli dovču ;/ Ráno jsem vyplašená tlf. p.doktorovi a ten mne uklidnil, že se to někdy stane, ale že mám hned k němu přijet. Děsila jsem se, že zase skončím ve špitále! Naštěstí mi udělal veškerá vyšetření, včetně vnitřního ultrazvuku a uklidnil mne, že se touhle dobou(cca po 4týdnech)vstřebávají stehy a hojí se to a mně se tam sice udělala nějaká kapsa krve(prostě se to nevstřebalo) a musí se to vyplavit, tak jsem dostala nějaké tablety na vkládání a zobání na bolesti a železo na únavu+klid na lůžku a pak postupně dělat vše podle toho, jak se budu cítit. Tak jsm zase na nějaký den lehla...zvedání dcerky se zase odložilo Na kontrolu jdu 15.1., je mi o dost líp, sice po delším sezení břicho stále bolí,ale bylo mi řečeno, že pobolívat po námaze může i rok. Tak jsem na to zvědavá!
MAg, a jak se cítíš Ty dnes???
pro Leni
mamkaa
| 5. 1. 2009 21:53
Já jsem měla jeden drén z močového měchýře a jeden z pochvy.Ten z močového měchýře vytáhli na JIP hned ráno a ten z pochvy jsem měla ještě o den déle,ale to záleží na množství té odteklé krve.Sestřička chodila a vždy tu krev vypustila do odměrky a zapsala množství.Pak lékař rozhodl kdy drén vyndat.Když se to vyndává ,tak se malinko vytvoří podtlak a trošku to zabolí.Po vyndání pak to trošku jen cítíš ,ale za chvilku to ustane.Tak se neboj zvládneš to.
dík za odpověď
Kamka
| 5. 1. 2009 21:53
Ahoj, dneska jsem byla na kontrole na gynekologii. MUDr. mě poslala na urologii na nějaké speciální vyšetření. Jdu tam ve středu, tak uvidím. Měj se Kamka
dren
Mag
| 5. 1. 2009 18:12
U nás cévku na moč nedávali nikomu, hned po probuzení nás posazovali na posteli a vedle postele byl "nočníček" na vyčurání. Sestřičky nám pomohly, která se cítila na to dojít si na WC, popadla "kabelku" a došla si až tam. šlo to celkem dobře. Na přístrojích jsme byly od operace do večera a přes noc, pak už ne.
dren
Mag
| 5. 1. 2009 18:05
Ahoj Leni, já měla jednu tenkou hadičku z břicha do takové lahve na boku postele - někde tomu říkají "kabelka". To jsem měla do druhého dne odpoledne. Pak sestřička hadičku vyndala (trošku to v břiše zašťouralo, ale šlo to vydržet ) Pochvu na sále vyplnili tamponádou, to taky vyndala sestřička druhý den - prostě tahala a tahala šňůrku, až to bylo venku. Taky to nijak zvlášť nebolelo, jen to může být neobvyklý pocit - ale do minutky je to pryč. Pak už jsem měla buničitou vložku, ale skoro vůbec jsem nekrvácela, jen sem-tam někdy kapička. Já jsem dost velká citlivka, ale fakt to šlo zvládnout. Trošku mě pobolívalo břicho - jako silnější menstuační bolest. Řekla jsem to sestřičce a ta hned přišla s maličkou injekcí - ani nebyla cítit - a byla pohoda. Od 2.dne odpoledne už místo injekcí dávali léky - u násTralgit. Taky působil rychle, nic nebolelo . Neboj se, dobře to dopadne... Držím palce!
pro leni
skeble
| 5. 1. 2009 17:52
Mě brali jen dělohu vaginálně. Oholila jsem se sama ještě doma, nástup ve středu v poledne, navečer mi dali klystýr (pokud to neznáš z porodu - nic příjemného, ale nebolí to, prostě takový umělý průjem), ve čvrtek ráno oblbovací prášek - prima věc, přestala jsem mít hlad, v poledne na sál, probrala jsem se na jipce s cévkou na moč a v pochvě "tamponáda". Oboje mi vytáhli v pátek ráno a šla jsem na normální pokoj.
Na rozdíl od jiných jsem se předem nebála, spíš jsem se těšila, že konečně ustanou problémy ( a ustaly !!!).
drén
leni
| 5. 1. 2009 16:51
tak to jsem znovu já dočetla jsem se ,že se zavádí po hysterektomii drén budu ho mít jenom z břicha nebo jak jsem tady četla u jednoho příspěvku i z pochvy. Uklidněte mě prosím.
děkuji
leni
| 5. 1. 2009 14:06
Zatím všem moc děkuji jsem ráda,že tato diskuze je a že nejsem na to tak sama, s manželem moc počítat nemůžu má dost starostí se sebou prodělal rakovinu střev a teď je po operaci lymfomu a čeká ho další řada chemoterapie. Ale i tak se snaží,abych nebyla tak nervozní. Děti taky pomáhají mám trojčata kterým je teď 11 let tak to nějak zvládneme. Zatím díky a ještě jednou jsem ráda ,že tady jste. Pa
pro Kamka
mamkaa
| 5. 1. 2009 12:24
Ahoj.Měla jsem taky ten problém s močením,ale dostala jsem od lékaře na deset dní antibiotika Nitrofurantoin.Po dobrání to ještě asi tři dny zlobilo,ale ted už je to v pořádku.Měla by jsi to asi říci svému obv.lékaři nebo na gynekologii.
pro Leni
mamkaa
| 5. 1. 2009 12:19
Ahoj.Já jsem se oholila tedy sama den před operací.Večer mi dali dvě tabletky jedna na spaní a druhá na alergii.Ráno jsem dostala dva krystýry a výplach pochvy .Pak jsem čekala až půjdu na sál.Odvezli mě tam na posteli a na oper.sál jsem si přešla sama.Po operaci mě dali na JIP a tam jsem byla do druhého dne.Léky na bolest ti dají,když si řekneš.Domů jsem šla pátý den po operaci.Ted jsem doma čtvrtý týden a za týden jdu na kontrolu na gynekologii.Prvních čtrnáct dnů budeš unavená,ted už to docela jde.Měj se hezky a držím palce
čekanka :-)
Mag
| 5. 1. 2009 10:25
Ahoj Leni, vítej v diskuzi, čekanko
Můžu ti popsat, jak operace proběhla u mě - měla jsem velký myom na přední stěně, zasahoval do děložního hrdla a už byl neléčitelný. 17.12. jsem byla na operaci, taky LAVH. Jsem o pár let starší, ale řekli mi, že když to bude možné, vaječníky mi nechají - a nechali. Jsem ráda, nebudu muset užívat hormony. Operace byla v pohodě, horší bylo to období před ní. Nervy si dělaly, co samy chtěly, pořád se mi chtělo brečet... Nastoupila jsem v poledne den předem - udělai ultrazvukové vyšetření, řekli kdo a v kolik mě bude operovat. Poto mě sestřička oholila - sice jsem se doma oholila předem, ale ještě mi lépe vyholila poševní vchod. Byla moc taktní, neboj se toho. Večer mi dali klystýr a ráno znovu, dalo se to vydržet. Asi hodinku před op.mi píchli injekci a tak už jsem podřimovala. Jen jsem si pak přelezla na lehátko a na sále na op.stůl - a pak už jsem spala a spala. Když jsem se vzbudila, bylo to za mnou. Chodili nám píchat injekce proti bolestem, takže nic nebolelo. Zbytek dne a noc jsem prospala a ráno další den už to bylo v pohodě.
Ničeho se neboj, bylo nás tam na stejnou operaci více a všechny jsme to zvládly, po 3 dnech jsme šly domů! Buď v pohodě, držím ti palečky, ať to máš v klidu a pořádku za sebou!
Jestli tě ještě něco zajímá, písni. Jsem teď doma v neschopence, tak mám čas na odpověď
hysterektomie
leni
| 5. 1. 2009 08:46
Ahoj všichni,
jsem tady nová a chtěla bych vás poprosit o trochu uklidnění v červenci 2008 mi našly myom na přední stěně měl 11 mm teď v prosinci už měl 4 cm a navíc cystu na pravém vaječníku na operaci nastupuju už teď 12.1. doktor říkal,že mi to budou dělat laparoskopicky+vaginálně (LAHV),ale odstraní jenom dělohu a vaječníky se pokusí nechat, je mi 36 a děti už mám trojčata 11 let tak si myslím,že dělohu už potřebovat nebudu. Prosím řekněte mi,co mě čeká před operací (dostanu klystýr a budou mě holit ........atd) a po ní bude co budu mítí cévku a dreny. Děkuji moc vím,že toho chci vědět moc ,ale jsem dost nervˇozní ,když nevím co mě čeká. Lenka
kontrola
Kamka
| 4. 1. 2009 21:33
Zítra to budou přesně 4 týdny, co jsem byla na operaci. Nevím, jestli jsem taková padavka, ale jsem stále ještě hodně unavená, i když domácí práce a vaření už zvládám, ale po obědě si musím jít lehnout. Ale hlavní problém mám s močením. Myslela jsem, že se to upraví, ale prozatím nic. Nevím, jak to mám popsat, ale připadá mi, že se neumím úplně vyčurat. Myslím si, že už jsem, zvednu se a v ten moment začnu znovu močit. Děs běs. A o kašlání a kýchání bych mohla napsat samostatnou kapitolu

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53