Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro Strimonu
mamkaa
| 3. 1. 2009 22:06
Ahoj a dík za písnutí.Já se Ti také ještě ozvu .Jdu na kontrolu 15 ledna.Tak se měj zatím moc hezky.Já sem zatím nakukuji skoro každý den.Ahoj
pro mamkuu
Strimona
| 3. 1. 2009 21:28
Ahoj. Dřív jsem se nedostala k počítači, tak píšu až teď. Mě je 42 let. Než jsem šla na operaci, tak mě doktor řekl, že nejspíš mi to budou dělat vaginálně, ale jisté to nebylo na 100%. Prý na sále by se to mohlo změnit. Asi podle toho, jak by to bylo pro ně nejlepší. Tak nevím. A o plastice nepadlo ani slovo. Zkusím se zeptat na kontrole. V nemocnici toho moc nenamluvili. S těmi vpichy jsem se setkala u dvou mladých holek. Jedna měla dva a druhá tři. Taky nevím proč. Dva dny přede mnou byla na operaci paní, té bylo 68 let a dělali jí to vaginálně. Až budu po kontrole, ozvu se. Moc zdravím a užívej si volna.
Holky dík!!
Rennda
| 3. 1. 2009 14:26
Všem Vám moc děkuji. S tím špitálem je to asi opravdu individuální. Mám ještě chvíli na rozmyšlenou, než se někam objednám, tak se uvidí. Mějte se všechny moc fajn. Pápá
pro Rendu
Kleo
| 3. 1. 2009 14:10
Ahoj, myslím, že rada do které nemocnice je velmi individuální. Moje známá si nemohla vynachválit Bohunice. Faktem je, že kdo z lékařů mohl, již "Obilňák" opustil - neb ho slučují právě s Bohunicemi. O "Milosrdných bratrech" se raději vyjadřovat nehodlám vůbec. Já mám zkušenosti se špitály velmi různé(a všechny bohužel více či méně negativní). Proto jsem volila k operaci soukromé zařízení(absolutní spokojenost z mé strany), což jsem si ale mohla dovolit zejména proto, že jsem neměla žádné jiné zdravotní problémy typu diabetes či vysoký tlak. Pokud jsou problémy tohoto typu, vždycky je lepší komfort nemocničního zázemí - kdyby náhodou něco... Držím palce, aby všechno dopadlo dobře. Byla jsem poslední listopadový týden(h.abdominálně) a protože jsem neměla žádné další problémy(ani zde popisované únavy, závratě, bolesti, komplikace...), tak jdu v pondělí do práce. Sice se mi nechce - ale když mi nic není, nebolí....tak se mi ani nechce válet doma...
Pro Renndu
Pivka
| 3. 1. 2009 10:37
V nemocnici to probíhalo přesně tak, jak píše Mag. Paní s diabetem byla neustále pod kontrolou a chodili jí měřit glykémii každou chvíli. I ona měla cukr hrozně vysoký. Dopadlo to nakonec dobře a šla s námi po 6 dnech domů. Je jasné, že nervy dělají s hladinou cukru v krvi divy. Nervům si neporučíš, ale věřím, že lékaři to zvládnou na jedničku. Neboj se, opravdu to umí i s diabetičkami. Neboj, bude to dobrý. Držím moc a moc palečky.
Mag
Rennda
| 2. 1. 2009 17:23
Ahoj a moc díky za odpověď. Já jsem na tom o trochu hůř. Cukrovku mám od 18 / teď je mi 40/ a jsem na inzulínu. Moje výsledky glikemie jsou momentálně jak na vlnové dráze. Pohybuji se v rozmezí 2,5 - 20. Mě než dají dohromady, tak strávím v tom špitále měsíc. Asi to dělá ta psychika. Ještě jednou dík a kdybych zase potřebovala radu, tak to písnu
diabetička
Mag
| 2. 1. 2009 12:50
Ahoj Renndo,tak se ti jako diabetička hlásím - mám cukrovku už 4 roky,jsem na dietě a po zjištění, že musím jít na hysterktomii jsem si nervovánín glykémie taky pěkně rozhodila. Ale ničeho se neboj, zvládneš to. Já jsem diabetes všude nahlásila. tak mi upravili v den přijetí stravu. Mohla jsem ve 14 a v 17 hodin ješte jíst - měla jsem s sebou jablko a jogurt. Od 17hod. už jsem nejedla, jen jsem mohla pít. Na operaci jsem šla v 11 hodin, ale ráno jsem hlad neměla. Když jsem měla po operaci, hned mi měřili glykémie a dávali mi infuze - celkem 4. Vůbec jsem žádný výkyv hypo ani hyper necítila. Druhý den jsem ráno dostala k snídani bílou kávu, k obědu bujon a k večeři taky. No a pak už jsem mohla jíst normálně, měla jsem dietu 9 šetřící, dávali mi Lučinu, jablko, strouhanou mrkev... Fakt to šlo zvládnout. Glykémie mi měřili ještě asi 2x a vždycky to bylo přijatelné - nejvíc mi vylezla na 7,4, druhý den se vrátila zase pod 6. Dělali mi to laparoskopicky, i když jsem silná a mám sádelnatý pupík . Jestli chceš ještě něco vědět, písni víc, co tě zajímá. Pokud to bude v mých silách, odpovím.
Pa, drž se! Mag.
Japo
Rennda
| 2. 1. 2009 09:29
Díky za odpověď. Zkusím zatím počkat, třeba se ještě někdo ozve.
Ahoj Rennda
Renna
Japo
| 2. 1. 2009 08:09
Zdravím,byla jsem 30.9.2008 na operaci v Brně u Milosrdných bratří. Nevím, co ti mám doporučit, mám jen tuto zkušenost. Péče celkem dobrá. Byla jsem řezem přes břicho, brali mě vše a byla jsem tam 7 dní. Pokud budeš chtít případně nějakou podrobnější informaci, tak mi napiš. Jarka
ještě dotaz
Rennda
| 1. 1. 2009 23:00
Jakou nemocnici v Brně zvolit. V jednom z příspěvků bylo "ne obilňák". Tak se ptám proč. Byl mi totiž doporučen.
Díky Rennda
Pro Pivku
Rennda
| 1. 1. 2009 21:51
Velice děkuji za odpověď. Já totiž začínám mít větší strach z cukrovky , než z té operace. Že kvůli cukrovce nastanou komplikace. Od chvíle co to vím, se mi dost rozhodila glikemie. Chtěla bych se ještě zeptat, zda to té paní dělali laparoskopicky nebo klasickou operací. Ještě jednou moc děkuji za odpověď.
P.S. Nemusíte mně vykat. Vy jste tady takový "správný holky" do nepohody. Tak bych se k Vám chtěla přidat.
Ahoj Rennda
Pro Renndu
Pivka
| 1. 1. 2009 19:19
Se mnou byla na operaci též diabetička a dopadlo to naprosto OK. Ničeho se nebojte. Jsem od srpna po operaci a cítím se naprosto v pořádku. Teď v lednu půjdu na kontrolu a doufám, že bude všechno dobré. Pokud něco potřebujete vědět, písněte do vzkazů ať zbytečně neopakuji to, co jsem sem už psala. Hlavu vzhůru, bude to dobré !!!
Hysterektomie
Rennda
| 1. 1. 2009 18:13
Zdravím všechny, které na těchto stránkách přispíváte již získanými poznatky a tím pomáháte takovým jako jsem já.
Před vánocemi mi sdělili, že mám uvažovat o operaci - odstranění dělohy. Nic jsem o tom nevěděla, až jsem se dostala na stránky do Vaší diskuze. Přečetla jsem všechny příspěvky.
Mám z toho přesto strach. Mimo jiné mám totiž cukrovku. Je prosím mezi Vámi některá jako já a má to už za sebou?
Předem Vám děkuji za odpovědi a všem přeji hodně zdraví a štěstí do nového roku.

Rennda
pro Mamkuu
loja
| 31. 12. 2008 11:31
Sono břicha mi dělal můj gynekolog, myslím, že má dobře vybavenou ordinaci.Já mám čerstvých 53 let, a nevím, že by mi dělali nějakou plastiku, žádný lékař nic neříkal. Mám pryč všechno, to mi navrhl primář, ale kdybych s tím nesouhlasila, tak by mi možná vaječníky ponechali, ale já chtěla pryč všechno, ať mám pokoj. Hormony bych taky brát nemohla, kvůli křeč. žilám. Menzes jsem měla od roku 2007 do letošního dubna ob dva měsíce. Pak do září nic. Ale žádné potíže typu návalů, pocení zatím nemám, tak jen doufám, že nic takového už nepřijde.
pro Strimonu
mamkaa
| 31. 12. 2008 09:44
Ahoj.Možná je to trošku odlišné,když se to dělá vaginálně,ale sono mě nedělali ani po propuštění.Můžu se zeptat kolik ti je roků.Já jsem se ptala proč někomu tu operaci dělají vaginálně a někomu laparoskopicky.Tady v naši nemocnici říkali ,že to je podle věku.Že starším ženám se to dělá spodem a dělají ještě plastiku.Byla tam pani o dva roky starší než já a už ji to dělali spodem.Mě bude 48 roků.Taky jsem se divila že některá žena má na podbříšku tři vpichy a některá jen dva.To jsem ještě tedy nezjistila proč to tak je.Taky jsem zvědavá co řekne gynekolog na kontrole,jak budu dlouho doma.Práci nemám lehkou a celý den stojím na nohách u stroje.Tak se měj hezky a přeji ti brzké uzdravení.
pro mamkuu
Strimona
| 30. 12. 2008 22:47
Ahoj, teď už ani nekrvácím (slabě, asi týden po operaci) ani nešpiním. Hned druhý den po operaci jsem byla na ultrazvuku břicha. Já jsem taky pořád trochu unavená, mám trošku zvýšenou teplotu (37,2) asi poslední tři dny, snad je to po těch vánocích. Snažím se po chvilkách polehávat, ale nedá mě to. Můj gynekolog mě říkal, že budu doma 8 - 10 týdnů. Kvůli zaměstnání. Kdybych jenom seděla u počítače, tak by to bylo asi 6 týdnů. Kdyby Tě ještě něco zajímalo, napiš. Zdravím.
PRO LOJU
mamkaa
| 30. 12. 2008 19:25
Tak to jsi měla dobrý ,že ti dělali sono celého břicha.Dnes jsem mluvila s jednou pani,která byla na operaci na jaře,ale říkala že žádné sono celého břicha ji nedělali.Dělal ji sono jen na gynekologii to jak se běžně dělá.Moji dcery tchýně byla na operaci už před 3 roky v Praze a ty to sono celého břicha dělali asi třikrát.To tě na to sono poslal gynekolog do nemocnice.Já jsem jinak měla i kolem vaječníku srůsty a ty mě také odstranili.Jeden vaječník mě nachali, protože nesmím brát žádné hormony.Píchám si na ředění krve clexan.Tak doufám ,že to bude v pořádku.
pro Mamkuu
loja
| 30. 12. 2008 18:37
Doktor mi dělal pokaždé sono celého břicha, myslím, že hledal jestli se mi tam neutváří nějaký infiltrát- tedy ložisko s nějakou tekutinou. Pokaždé říkal, že je to dobré. Pracuji jako zdravotní sestra. Určitě se do práce nežeń, já myslím, že tak 2,5 měsíce by bylo tak akorát. Kolegyně byla na operaci laparoskopicky a do práce nastoupila za 3 měsíce, taky neměla žádné komplikace.Asi to záleží na tom, jestli umíš správně říct své problémy. Já tedy neumím. A ptala jsem se taky na lázně, protože vím, že ještě nedávno na tuto operaci byly, ale doktor říkal, že se dávají jedině u komplikací. Takže nic.
pro loju
mamkaa
| 30. 12. 2008 12:29
Chtěla jsem se tě zeptat to sono ti dělali tím jak na to nasazují kondom nebo sono celého břicha.Mě známá říkala že ji dělali sono celého břicha,tak nevím.Práci mám těžkou musím zvedat až 15 kg.Jakou práci vykonáváš ty ,že tě začalo bolet břicho.Měj se zatím hezky pa.
pro mamkuu
loja
| 30. 12. 2008 11:28
Já se dovolím sem vložit. Byla jsem na operaci 9.9, v nemocnici jsem byla 7 dnů, operace přes břicho- tedy podbřišek. Vím, že v některých nemocnicích dělají sono při propuštění, v té naši tedy ne, jen mě zkontroloval primář. Měla jsem kontrolu u svého gynekologa po 3 týdnech od operace. Ten mi udělal sono a ještě při každé další kontrole, celkem asi 4x. Do práce jsem nastoupila po 2 měsících od operace. A musím říct, že těch prvních 14 dnů v práci bylo těžkých. Silné bolesti břicha, byla jsem na tabletách. A pak se to upravilo a je to v pořádku. Ještě mám občasné potíže s močením a bolesti v zádech , ale ty nevím jestli mám přičíst plotýnkám, ale začaly zároveň s bolestmi břicha. Ale jinak už ani nevím, že jsem na nějaké operaci byla.Přeji hodně zdraví do nového roku.
pro Strimonu
mamkaa
| 29. 12. 2008 22:32
Ahoj ,tak to jsem byla na operaci jako ty ve stejný den.Chtěla jsem se zeptat zda ještě špiníš.Já ještě ano.Jinak jsem slyšela že se má po této operaci udělat sono břicha.Tobě někdo něco už naznačil.Mě tedy žádný lékař nic o sonu břicha něříkal.Jsi ještě trošku unavená a jak ti říkali ,že budeš dlouho doma na neschopence.Děkuji Ti za odpověd.
Hysterektomie
Strimona
| 29. 12. 2008 22:03
Ahoj děvčata!
Chtěla bych se také podělit se svými zkušenostmi. 10.12.2008 (středa) jsem byla na operaci, odnětí dělohy vaginálně s ponecháním vaječníků. Měla jsem jít před měsícem, ale nikdo mi neřekl, že mám přestat brát HA. Asi ve 12,30 hod mě operovali, kolem 15,00 hod jsem se probrala, byla jsem na JIP napojená na různé přístroje a hadičky. Dávali mě infuze a léky proti bolesti. Dalo se to vydržet, ale nemohla jsem už pořádně usnout. Ráno šup z postele, ranní hygiena a po svých na pokoj. Šlo to. Nejhorší bylo asi nafouklé břicho, ale moje spolupacientka mě dala Espumisan a ono to pomohlo. V pátek ráno po velké vizitě mě pustili domů. Musela jsem slíbit, že nevylezu z postele, ono to ani jinak nešlo, ještě dva dny mě bylo všelijak. Pak se to už jenom lepšilo. 6.1. jdu na kontrolu do nemocnice. Nahmátla jsem si vzadu nějaké stehy, tak mě je snad vyndají. Jinak informace skoro žádné, jen díky této diskuzi jsem věděla do čeho jdu. Všechny zdravím a držím palce těm, které to čeká.
pro Mag.
mamkaa
| 29. 12. 2008 18:48
Ahoj já byla na operaci 10.12 a ještě mám občas když déle sedím nebo chodím bolesti břicha.Když jdu na malou ,tak to ještě taky není tak jak má být.Myslím si ,že opravdu to ještě chvilku potrvá.Já jdu na kontrolu 15.1.Chodím trošku přihnutá v pase mě vadí guma od kalhot.Musíme doufat že to bude dobré.Přeji Vám všem hodně zdraví v roce 2009
Vítej, K.!
Mag
| 29. 12. 2008 14:13
Ahoj K., vítej v diskuzi! Sice tu nejsem zrovna dlouho, ale termíny operací i plánovaných kontrol máme skoro nastejno, takže k sobě "patříme" . Já byla operovaná také laparoskopicky, o pár dní později: 17.12. Na kontrolu jdu 23.1., jsem dneska vlastně 12 dní "po". Zdravotně to je jako na houpačce,jednou dole a jednou nahoře . Mám i podobný problém - hrozně špatně se vyprazdňuji, břichem mi vždycky projíždí silné křeče.Navíc pořád bolí pupík, ten se snad nevyhojí S tím mrňouskem to máš těžší, moje děťátka už jsou odrostlá a samostatná ,takže už je rozhodně nezvedám...
Moc se mi líbí slova tvojí lékařky, je to obrovská pravda! Nervům ale neporučíš, mě taky zradily - byla jsem jak brečící troska. Dneska už je to pryč, jen si říkám, jak jsem mohla být tak lítostivá?Asi to bylo i vysílením z neustálého krvácení a špinění...
Ale teď už bude (doufám) jen a jen lépe,začínám na to nahlížet jinak. Přeju Tobě i všem ostatním děvčatům moc pohody a hlavně to nejdůležitější: buďme v roce 2009 hodně zdravé!!!
Ahoj holky
K
| 28. 12. 2008 00:22
Jsem tu nová a jsem moc ráda, že tahle diskuze vznikla! Moc za to dík Mám to také za sebou - 3.12. nástup, 4.12. operace laparoskopicky. Jelikož mám po 2 císařích a komplikovanějších těhotenstvích(druhé už mi nedoporučovali-třetí zakázáno, podstoupila jm sterilizaci během porodu), tak to je asi vše nějak náročnější na hojení... A mám roční dítko, takže tak nějak za 5min 12 (a pořád nad dětmi brečím s vděčností, že je mám), vše se událo rychle a odloučení na těch pár dní do špitálu bylo dost psychicky náročné. 3týdny po cítím občas trochu bolesti nebo píchání, ale největší problémy byly od začátku s vyprazdňováním. Stále dokola řeším, že nemohu to naše mrně zvedat - nosit jelikož ještě nechodí. Musím mít pořád někoho po ruce. Není pro mne nic horšího než, když natahuje ručky a já nemohu těch skoro10kg zvednout Taky se učím přijímat pomoc od druhých a jsem jm za to vděčná. A moc se těším, až bude vše nějak v normálu - přesto mám ještě v sobě moc otázek, jak co bude(třeba s milováním)....Čeká mne 1.kontrola až v půli ledna, tak uvidíme.. Nestihla jsem tu vše pročíst, tak se omlouvám, ale pro ty z vás, které to čeká:
mám bezva doktorku, moc mi pomohlo, když mi vyprávěla, jak jí jedna pacientka hystericky vykládala, že "pak "už nebude "ženská", jak se s tím má smířit?! a moje Mudr.jí řekla: "Copak budete míň ženská, když vám vyoperují slepé střevo nebo žlučník?" To se mi moc líbilo! Pokud už máte dítě není co řešit, je třeba se s tím jen smířit(a s psychikou je to fakt složitý)a vzít na vědomí, že zdraví máme jen jedno a chceme si ještě přeci něco užít Takže všem, které to máte za sebou: "Jste statečné holky! život jde dál a my se s ním poperem - jsou přeci horší věci!
Přeju všem pevné zdraví, odvahu a zázemí Ahoj K.
všem
zulika
| 24. 12. 2008 13:09
vám přeji překrásné prožití vánočních svátků a pak jen spoustu zdraví
potíže
mamkaa
| 23. 12. 2008 13:18
Koukám každá to má jiné asi záleží jak je člověk stavěn.Je to jako u každé jiné nemoci,každý to snáší jinak.Musíme jen doufat ,že to bude dobrý,Přeji vám tady všem hezké vánoční svátky a brzké uzdravení.
potíže
mamkaa
| 23. 12. 2008 13:12
Koukám každá to má jiné asi záleží jak je člověk stavěn.Je to jako u každé jiné nemoci,každý to snáší jinak.Musíme jen doufat ,že to bude dobrý,Přeji vám tady všem hezké vánoční svátky a brzké uzdravení.
stehy
skeble
| 23. 12. 2008 11:15
Já byla vevnitř dost posešívaná a samo nevypadlo nic. Asi po 14 dnech při prvním "průzkumu" ve sprše jsem si vytáhla úplně zezadu dva velké uzlíky a nahmatala několik nitek, které ještě držely. Doktor povídal, že co zůstane vevnitř, to se vstřebá. Jsem 6 týdnů po a nikde nic.
Výtok byl čím dál světlejší a slabší ,ale celkem asi 3-4 týdny.
Jo a s Tramalem apod radím brzdit, ono je to dost návykové . Když začne bříško bolet, tak ulehnout, kňučet a nechat se opečovávat
RADÍKA
mamkaa
| 22. 12. 2008 17:18
Já jsem po operaci 12 dní a dnes ráno vypadl jeden steh asi 1 cm dlouhý,tak nevím zda už nějaký vypadl dřív.Jinak dnes mě bolí zase víc břicho tak mě ještě nebolelo,tak nevím zda je to normální.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53