Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

blue 1110
Japo
| 19. 11. 2008 16:51
Zdravím, já jsem nejdřív stříkla dezinfekcí a pak mazala a masírovala nejdřív calciovou mastí, později čistou vazelínou z lékárny, ale asi to není až tak důležité, hlavně, aby se mastilo :), trochu víc mě potrápila centimetrová díra uprostřed jizvy po hadičce. Ale postupně se vyhojila. Jsem 7 týdnů po operaci, jizva super, nad ní ještě zůstal "bachor", ale už je menší. Včera jsem se na kontole ptala na omezení. Takže *** ano, ale sama musím vědět, ostatně i ve všem ostatním. Já bych tedy zatím sportovat nemohla. Ale jsou také, které jsou třeba úplně fit. Budu ještě 2 týdny na nemocenské, nemám pořád tu výdrž na chození a sezení a pak po 9 týdnech do práce. Všechny zdravím, s odstupem času viděno, dalo se to vydržet
Sádlo? Sádlo!
Rosmarine
| 19. 11. 2008 14:04
Blue, opravdu čisté a nesolené sádlo je na všechny jizvy to nejlepší - ale ne kupované. Vyškvař si ho sama.
Taky je dobrá taková tyčinka-jakoby ve rtěnce (zelená), kterou prodávají v lékárně - jmenuje se Placenta a urychluje hojení. Mám ji tedy vyzkoušenou na záděry a prasklinky na patách.
Ahoj děvčátka
Rosmarine
| 19. 11. 2008 14:01
Červíku a Zuliko jsem ráda, že vás tu vidím. Oběma vám moc držím palečky, holt život není peříčko - o tom vím své, ale Červíčku věř, že se všechno v dobré obrátí. I když teď se Ti určitě zdá, že je toho moc.
Zuliko a co Ty, jak se cítíš? Já jsem 8 měsíců po operaci - po ženské stránce jsem naprosto v pořádku, ale přetrvává u mě hrozná únava. Je to asi spojené i s mým dalším onemocněním, ale někdy se mi zdá, že bych mohla celý den jen tak ležet v posteli a koukat do stropu. Jsem z toho trošku otrávená, protože jsem ještě před pár lety byla docela aktivní človíček a teď jsem taková mrtvola .
No, jo, ale asi nemůžeme mít všechno jen pohodové, že?
Holky, opatrujte se a napište novinky.

P.S. Všem ostatním na tomto fóru přeji rychlé uzdravování, radost v duši a pozor, opravdu to s těmi předvánočními úklidy nepřežeňte. Půl roku jsem opravdu nezvedla nic těžšího jak 5 kg. A vše mám v pořádku a to mi za měsíc bude 50.
po operaci
blue1110
| 19. 11. 2008 12:08
Ahojky mam jen takovy dotaz...od kdy jste si jizvu po operaci mazali a masirovali? Pry je nejlepsi sadlem.Jake mate zkusenosti a za jak dlouho po operaci jste zacali sportovat???Aerobik,plavani atd....Mej te se vsichni fajn a verte ze vse dobre dopadne!!!!!
po operaci
blue1110
| 19. 11. 2008 12:08
Ahojky mam jen takovy dotaz...od kdy jste si jizvu po operaci mazali a masirovali? Pry je nejlepsi sadlem.Jake mate zkusenosti a za jak dlouho po operaci jste zacali sportovat???Aerobik,plavani atd....Mej te se vsichni fajn a verte ze vse dobre dopadne!!!!!
pro cervik
zulika
| 18. 11. 2008 09:58
ja mi to moc lito

Vydrž-určitě se zase vše v dobré obrátí

Já byla na operaci v únoru-brzo mě čeká další vyšetření po třech měsících-chodím tam kvůli rakovině.
Taky se mi podařilo získat aspoň ČID - ale teď čekám kolik vůbec dostanu a taky musím hledat ještě nějaký přivýdělek.

Držím vám všem palce-ať se vše hojí jak má
ahoj
cervik
| 17. 11. 2008 17:11
ahoj všem,dřív jsem tady psávala-že špiním i po operaci,byla jsem znova na vyšetření a šok budto pujdu vypalovat stehy -granulace,prostě to sešití nějak není v pořadku a nebo mám něco od manžela,má milenku a já k vánocům rozvod.Máme dítě.Mrzí,mě že jsem to vše podstupovala,ale snad bude líp.
Pro letusku007
Pivka
| 16. 11. 2008 10:13
Taky moc a moc zdravim. Já jsem už téměř měsíc v práci a zatím musím zaklepat, dobrý. Někdy to taky trochu přepísknu a pak malinko skučím, ale cítím se moc fajn. Přestala mě bolet i třísla . Na kontrolu jdu v lednu, ale zatím jsem od lékaře slyšela jenom samou chválu na perfektní práci a hojení. Doufám, že to tak bude i nadále. V bazénu jsem také ještě nebyla, vyčkávám jako vy. Přeju moc a moc zdravíčka , nepřepískněte předvánoční úklid a zase se ozvěte. Pa J.
Japo
Sim2
| 15. 11. 2008 16:31
Na tema hormonu jsem se paní doktorky už ptala,ale zatím pokud ještě moc nechodím po venku,je prý příliš brzy,kvuli embolii.Před tou operací jsem byla moc unavená měla jsem noční pocení a často mě brala migréna.Zřejmě kvuli tomu špatnému vaječníku.Asi už to byly přechodové stavy,ale nebylo řešení .Jenom jedno vysadit Depo proveru a to jsem nechtěla.Jinak co se týká té operace,Ono se to vše odoperuje ze závěsu a v celku se vše spodem vytáhne.
pro pivku
letuska007
| 15. 11. 2008 15:32
Zdravím po delší době,
jak se vede? Začala mi normálni honička, jen s tím rozdílem, že netahám petlahve a kartony mlíka z Tesca, to vozí manžel. Jinak jsem se zamotala do kolotoče okolo rodiny po uši. Někdy přeci jenom břicho bolí, tak ulehnu, většinou po kolotoči v kuchyni nebo po vyžehlení tří praček. Pokud se v budoucnu neobjeví problémy, je mi fajn a nepoznala bych, že nemám jeden orgán. Na život bez vložek jsem si rychle zvykla, jen do bazénu se ještě bojím, počkám až na kontrolu v prosinci.
Jak je to u vás?
M
Sim2
Japo
| 15. 11. 2008 13:05
Zdravím, líbí se mi, jak jsi rozumě vyřešila budoucí strachy o svoje zdraví. Přeji ti, že ti je tak brzo dobře. To ti tímhle způsobem brali i vaječník? Nejsem v tom znalá, ale myslela jsem si, že s vaječníky spodem to není tak jednoduché. Chtěla jsem se ti zeptat vzhledem k tvému "mládí" jestli jsi už s lékařem probírala nasazení nějakých hormonů. Já mám vše venku 6 týdnů, začly mi návaly, hlava pobolívá, ale není to nic ukrutného, co bych z mého pohledu musela řešit. Vlastně k mému věku už bych to měla mít za sebou. Mám za sebou dvě operace prsou nezhoubných nádorků, tak se mi do hormonů moc nechce. Byla jsem v září na mamografu a pí doktorka mi nedala jasnou odpověď, zda ano nebo ne. Jdu v úterý na kontrolu a myslím, že se to téma bude probírat. Procházím internet a fakt nevím, zdá se mi, že jsou z pohledu lékařů v dodávání hormonů samá pozitiva (nebo je to jejich pohodlnost). Možná, že je dost žen, které to zvládly bez chemie a předají nějaké zkušenosti. Zdravím všechny.
Pro Máriu
Sim2
| 15. 11. 2008 11:19
Co by jsi potřebovala vědět.Pokud budu schopná odpovím ti
hysterektomi
Sim2
| 15. 11. 2008 10:54
Ahoj všechny,které jste podstoupily hysterektomi.Je mi 44 let a od 30 let jsem měla neustále problémy.Začalo to častými záněty,několik kyretáží a před 5 lety jsem už měla takové bolesti,že mě paní doktorka poslala na laparoskopii.Při té se ukázalo,že mám cysty na levém vaječníku,endometriozu,srusty pobřišnice a zdeformovaný vejcovod.Tak vše se odoperovalo a pak jsem 5 let brala imjekce Depo provery.Ted jsem alerok měla špatné výsledky na děložní čípku a v srpnu se to jště zhoršilo.Měla jsem podstoupit konizaci čípku,ale v rodině máme 5 blízkých s rakovinou,sice ve starším věku,ale 3 už z nich na rakovinu umřelo a tak než bych čekala na pozdější případné nepříznivé výsledky,rozhodla jsem se pro hysterektomii i s pravým vaječníkem.Myslím ,že pokud jsou už na světě děti,které mám a jsou už dospělé,je zbytečné se trápit čekáním na špatné výsledky popřípadě další operace zbývajíciho vaječníku.Na hysterektomii jsem byla ted 4.11.2008 a 10.11.2008 mě pustili domu .Jednalo se o laparoskopicky asistovanou vaginální hysterektomii.Není to nic příjemného,ale nejhorší je den před operaci a možná čas strávený na jednotce intenzivní péče,ale druhý den po operaci už je dobrý a třetí jsme už šli v nemocnici s manželem na kafe.Dá se to přežít ,tak se nebojte a pro ty ,které se rozhodují,jestli si nechat vaječníky ,nebo ne,tak záleží na zvážení .V mém případě mě doktoři k ničemu jinému ani nepřemlouvali.Poku jsou v rodině nějaké případy rakoviny je lépe se jim vyhnout.
pro CSCTINA
Pivka
| 14. 11. 2008 15:55
Tak to jsem opravdu ráda, že všechno dobře dopadlo. Ze svého okolí znám několik maminek, které jsou bez jednoho vaječníku a mají dvě krásné děti. Opravdu se nebojte, buďte ale na sebe opatrná a všechno bude dobré. Hlavně klid a pohodu, ta léčí nejvíc.
pro CSCTINA
Pivka
| 14. 11. 2008 15:53
Tak to jsem opravdu ráda, že všechno dobře dopadlo. Ze svého okolí znám několik maminek, které jsou bez jednoho vaječníku a mají dvě krásné děti. Opravdu se nebojte, buďte ale na sebe opatrná a všechno bude dobré. Hlavně klid a pohodu, ta léčí nejvíc.
hysterektomie
osky
| 14. 11. 2008 08:47
Ahoj všichni! Dnes jsem objevila tuto perfektní diskuzi. Škoda, že jsem o ní nevěděla před mou operací. Jistě bych na ni šla klidnější. Jsem 5 týdnů a laparoskopické hysterektomii a ještě jsem stále na nemocenské, protože
při nějaké námaze mě ihned začne bolet břicho. Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po operaci jste začali cvičit nebo aspoň nějak posilovat bříško. Jednoduché domácí práce zvládám, ale nošení nákupu nebo delší sezení mi stále dělá problémy. Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den.
Konecne po konzultaci
csctina
| 13. 11. 2008 21:08
Dekuju Pivko za povzbudive slova .
Dnes jsem 4 tydny po operaci a mela jsem prvni konzultaci s gynekologem. Ten mi potvrdil, ze co se plodnosti tyce, tak se snizila asi o 30% a za 3 mesice mi udela skan, aby se prokazalo zda levy vajecnik a vejcovod jsou v poradku a popripade zjistit, zda neco brani v poceti.
Neuveritelne se mi ulevilo, protoze se s histologie ukazalo, ze cysta byla benigni a taky mi konecne nekdo vysvetlil co se stalo. A hlavne jsem dostala odpovedi na sve otazky. V podstate mi rekl, ze zacit znovu cvicit, posilovat, plavat a atd proste se vratit do stareho zpusobu zivota musim pomalu a hlavne podle toho jak se budu citit. Sama musim poznat a podle toho se prizpusobit jak na tom bude moje telo.
Unava, bolesti, tahani, problemy s mocakem a obecne nepohodli jsou pry normalni az do sesti mesicu po operaci.
Ale uz to bude jen lepsi, tak se je na co tesit
pro cstina
Pivka
| 13. 11. 2008 19:28
Myslím, že vaše obavy jsou zbytečné. Pokud máte ještě jeden funkční vaječník můžete v poho otěhotnět. Chápu vaše obavy a moc a moc držím , aby všechno dobře dopadlo. Hlavu vzhůru, bude zase dobře.
torze vajecniku
csctina
| 12. 11. 2008 22:18
Ahoj holky,
ja sem do teto kategorie asi nepatrim, ale presto mam radu po-operacnich bolesti jako vy. Pred 4 tydny me pritel musel odvest do nemocnice na ARO kvuli silne bolesti v podbrisku. Tam se doktori nemohli shodnout co to tu bolest zpusobuje, ale nejspis pry slepak a museji se laparoskopicky do me podivat popripade ten slepak vzit. Dva dny jsem v bolestech, bez jidla a piti cekala az na me prijde s operaci rada.
Po operaci, kdyz jsem se probudila tak mi hned rekli, ze slepak je ok, ale ze mi museli vzit pravy vajecnik a 3/4 vejcovodu, protoze se ten vajecnik "objesil" na vejcovodu a a tim zabranil prodeni krve a vajecnik odumrel. K tomu vsemu mi v deloze praskla cysta. Byla jsme v soku, protoze jsem absolutne nemela tuseni, ze mam/mela cystu a nemluve o problemu s vajecnikem. Takze zadna priprava na ranu, kterou mi rekli....
Hned druhy den mne propustili z nemocnice s tim, ze za 3 dny (!) budu ok a do tydne se budu moct vratit do prace. Abych to zkratila, v nemocnici mi nedali zadne informace a nebyt internetu tak bych do dneska poradne nevedela co vlastne se mnou bylo.
Zitra mam prvni kontrolu od operace a to jen diky tomu, ze jsem si ji sjednala soukrome. Mela bych ted asi rict, ze ziji v Anglii a tato operace byla delana chyrurgem, ktery tuto operaci predtim nikdy (!) nedelal, ale musel mne operovat jinak bych pry neprezila. Takze teprve zitra mam prvni navstevu gynekologa - soukrome jak uz jsem zminila (kterou si musim z vlastni kapsy platit), protoze statni zdravotnictvi dodneska neposlalo doporuceni k vysetreni u NHS (statni zdravotnicke zarizeni-bezplatne).
Posledni 4 tydny vzhledem k tomu, ze jsem nemela zadne informace jsem v podstate jen prezivala a doufala, ze po-operacni bolesti ktere jsem mela a jeste mam jsou normalni. Teprve po precteni vasich zkusenosti jsem se trosku uklidnila. Jen skoda, ze jsem si to neprecetla driv!
Je mi teprve 31 a moje hlavni otazka je, zda budu moci mit v budoucnosti deti. (Opet v nemocnici me odkazali na to,ze preci budu mit konzultaci s gynekologem a on mi na vsechno odpovi). Tu soukromou konzultaci sice mam, ale bohuzel bez toho doporuceni se muj zitrejsi gynekolog nedostane k papirum z operace a tudis mi nebude moci presne rict co se stalo...No ale to bych zase zachazela nekam jinam - nicmene slavne britske NHS ma daleko horsi uroven, nez u nas v CR!
Uf, potrebovala jsem to ze sebe dostat, a postezovat s, tak se omlovam za dlouhy clanek, ktery jen okrajove patri do teto diskuze.
Preji vsem brzke uzdraveni a zbaveni se bolesti
po třech týdnech
at
| 12. 11. 2008 17:50
Ahojky,
jsem taky po 3 týdnech po op.Zatím celkem vše v pohodě. Chodím každý den tak na 1-1,5 h na procházku,doma vařím bez zvedání čehokoliv těžkého. Všechno ve stoje je celkem fajn,horší je sezení a spaní v noci. Pořád se převaluju, už nevím,jak bych si lehla.břicho občas tlačí,píchne,ale zdá se mi,že je to pořád spíš z nafouknutí. Osvědčily se mi laktobacily a pořád ještě Espumisan.Už se těším.až se začnu víc hýbat,doma už se skoro nudím .Mějte se pohodově a bez bolestí
blue, marsy
Japo
| 12. 11. 2008 15:16
Zdravím, to je fajn, že si to užíváte. Já jsem si pořád říkala, že musím ven, že musím .... chodila jsem na vycházky, po půl hodině jsem přišla úplně vyšťavená, no a teď po 6 týdnech to jde samo. Všechno chce svůj čas. Je to velký zásah, když je to řezem, pořád ještě nejsem úplně fit. Záda, únava, různě to tahá zevnitř i zvenku, ale vidím, že je to normální. Těsně před koncem 6tého týdne ze mě vypadl steh. Je to možné po takové době? Tak se budu snažit si aspoň užít poslední dny, 18. jdu na kontolu - bude to 7 týdnů, tak uvidím, jak se s gyn.domluvím. Nerada bych začla nástupem do práce prášky na bolest, toho jsem si užila dost.
Všechny moc zdravím.
pro blue
marsy
| 12. 11. 2008 13:30
ahoj, tak další ženská to má za sebou, přeju hodně pěkný uzdravování , já jsem si těch 7 týdnů fakt užila, aspoň potom, když mi bylo lépe,( četba, internet,) teď už je to dobré, bolesti nemám, jen to trochu táhne na levé straně,tak už mám za sebou i první ***ování, po tom celibátu, a bylo to bez problémů,jen manžel měl spíš strach, aby mě to nebolelo a byl děsně něžnej!
po operaci
blue1110
| 12. 11. 2008 09:19
Taky vsechny po delsi dobe zdravim jak tak ctu diskusi a prispevky......tak vse je otazka casu,radeji nic neuspechat.Taky se jako Marsy netesim do prace,vubec si to nedokazu predstavit.Asi jsi to Lojo uspechala ten navrat do prace,radeji jeste si vem neschopenkui nez byt na Ibalginu.Jsem ted 3 tydny po operaci - odstraneni delohy brisni cestou a jsem stale dost uvanena,snazim se odpocivat a obcas neco nenarocneho doma udelam,ale jen opravdu malickosti,to abych se postupne dostavala do kondice.Chtelo by to lazne,ale na ty pry v nasem veku uz nemame narok Pred 15 lety jsem take prodelala gynekologickou operaci a pak jela do lazni.Byla jsem ve Frantiskovych laznich,vyslo to akorat na jaro a bylo tam nadherne,clovek se tam dal celkove i psychicky do poradku.Psychika ta je hoooodne dulezita,od ty se pak odviji ty dalsi veci. Priznam se ,ze na *** ted vubec zatim nepomyslim,ale verim ze po tech 6 tydnech to nejak prirozene prijde .Jak rikam vse chce cas...a nechat vecem volny prubeh,tedy pokud to jen jde. Ja se to snazim doma uzivat ctu ruzny knizky na ktere jsem nemela cas,divam se na filmy na DVD,poustim si hudbu,pisu si s kamoskama emaily,vyhledam si veci na internetu a tesim se na sve milacky az se odpoledne vrati domu.Proste se nenudimMejte se vsechny co nejlip
práce
loja
| 11. 11. 2008 19:47
Takže druhý den a vpráci a je to pořádný zápřah, okamžitě nastoupily bolesti břicha, tak jsem zase na Ibalginu. Tak možná 14 dnů doma to ještě chtělo. A ten močák ten zase znova bolí. No nějak to budu muset holt vydržet. Zdravím
po
loja
| 7. 11. 2008 16:06
Tak já budu v neděli přesně 2 měsíce po zákroku, měla jsem po operaci stejné potíže jako téměř všichni tady- bolest břicha, bolest při močení a silná únava. Postupně se to začalo pak všechno zlepšovat, jen ta únava zůstává. Byla jsem 3x na kontrole u svého lékaře, pokaždé mi dělal sono i dnes, že je to v pořádku. Od 10.11 nastupuji do práce s tím, že kdyby to v práci nešlo( jsem zdr. sestra), tak si mám přijít a napíše mi novou nemocenskou. Všechny zdravím a ty , co čeká operace, nebojte se, dá se to.
pro At
marsy
| 6. 11. 2008 13:30
tak to já znám, ty plyny jsou děs!Asi až po 14 dnech jsem poprvé spala na břiše,a nafouknutá jsem byla tak 5 tydnů
od zákroku,
pro Tomajdu
marsy
| 6. 11. 2008 13:24
ahoj, dnes jdu na kontrolu na gyndu, tak jsem na to zvědavá,
jak se mi ta jizva hojí, dík za tip na mátový čajík, břicho už nebolí ale spíš to jako táhne, to prý se hojí ty jizvy - to říkala
moje dcera,ta byla už dřív na slepáku, tak má zkušenosti, zrovna dneska přijede,a tu čeká ještě operace kýly.
Tak jí lituju.
Já už se taky cítím dobře,akorád se mě teda vůbec nechce
do práce,,ach jo!Tak zatím ahojík tobě a všem ,
já se ještě vrátím na tuhle diskuzi
pro všechny,pro Tomajdu
at
| 6. 11. 2008 13:20
Ahoj,taky mě to moc zajímá,před operací jsem chodila na stepy,občas spinning,běhání venku( orienťák) a sem tam i posilovna. Teď jsem po op.hyster.necelé 3 týdny a zatím chodím pár dní tak na hodinu na procházky a moc se těším na "normální" existenci . Unavená moc nejsem,jen mám občas tlaky a píchání v břiše ,ale zdá se mi,že je to nejspíš z " nafouknutí ".Skoro nejhorší je to v noci. Moc už nevím,jak si lehnout. Jak jste na tom ostatní.... mějte se faj a všem přeju rychlé uzdravení
Pro všechny
Tomajda
| 6. 11. 2008 10:08
Ahoj všem. Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po operaci jste začaly cvičit, jezdit na kole atd . Dík.
pro Marsy
Tomajda
| 6. 11. 2008 09:33
Ahojky , jak se máš? Já se cítím celkem dobře, po tom šestinedělí mi připadá , že to přechází k normálu, ale na plno vše ještě nejde. Stále přetrvává ta večerní únava a někdy tlak v podbříšku.Už dost o mě. Jak jsi na tom ty? Jestli ti můžu poradit s tím zažíváním, zkus místo těch kapek 3x za den po jídle mátový čaj. Měla jsem s tím velké problémy a opravdu mi to pomohlo .Měj se hezky .

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
16. 6. 2025 15:11
14514
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53