Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Spřízněné duše

Diskuze

Ďakujem za privítanie
Ria
| 7. 4. 2006 18:24
Ahojte každý deň si čítam Vaše príspevky a veľmi ma zaujímaju tak mi nedalo a skúsila som sa pridať. Tak Vám pošlem recept na miešaný šalát na zimu. Uhorky ktoré sa nedajú už inak spotrebovať pokrajame na kolieska. Tak isto zelené nedozreté paradajky.K tomu sa pridajú menšie obielené cibulky a čierne korenie.Obaríma zriedeným octom zvareným so soľou a necháme zakryté do druhého dňa. Na druhý deň zlejeme ocot, znovu prevaríme a nalejeme na šalát.To sa opakuje dva tri krát, potom sa /mišmaš/ naloží do pohárov zaleje octom pohare sa obviažu a odložia.Ja si pamätam ešte zo svojho detstva že aj moja mama to tak robila.Je tu kopec receptov ktoré sú písané v takej starej reči. Niekedy sa na tom normálne zasmejem.
Zuby
anonym
| 7. 4. 2006 17:50
A fakt je, že od té doby, co ten cukr nejím, tak se mi neudělal na zubech jediný kaz!
Ahoj holky
anonym
| 7. 4. 2006 17:49
Ahoj Rio, to je dobře, že sis našla cestu taky do jiné diskuse než nad 55, taky je taky dobře,:o)) a zdravím taky luckymilku, docela jsi tu chyběla. Ještě k tomu cukru - představte si, že já, bývalý čokoholik, teď nesmím ze zdravotních důvodů ani ten med, slad, či cokoli jiného, takže sladké nejím vůbec, už delší dobu a odvykla jsem tomu natolik, že mi to už vůbec nechybí. Ale kdysi jsem nedokázala projít kolem cukrárny, aniž bych si koupila větrníka. A když už mě to přece jen neovladatelně přopadne, vždycky je tu umělé sladidlo a taky v létě pěstuju na zahrádce stévii. Ale pro rodinu peču dorty a koláče strašně ráda. Ta knížka, co zmínila Ria, musí být docela zajímavá, ale tady v ČR se asi nesežene.
cukr
lenka
| 7. 4. 2006 17:45
No ne nadarmo se cukru říká bílé zlo. Mě po něm taky vždycky bolely zuby.
babičky
lenka
| 7. 4. 2006 17:44
Vůbec se nám nepleteš do diskuze, my jsme rády....tak honem sem se těmi recepty od babičky, moc nás to zajímá, co píšou v té knize.
Re Babičky
Ria
| 7. 4. 2006 17:30
Prepáčte mi že Vám skáčem do Vašej diskusie,ale ja som si kúpila knižku od Terezie Vansovej RECEPTY PRASTAREJ MATERE.No a tam sú zaujímave veci ako sa za odkladali potraviny na zimu samozrejme bez naších mrazákov.
Zdravím všechny dušičky
anonym
| 7. 4. 2006 17:24
Tak už vás konečně "vidím", instalovali mi nový pc a musela jsem chvíli vydržet bez. Teď se musím pomalu do toho dostat, protože mi bude ještě nějakou dobu trvat, než příjdu na vše co umí. S tím cukrem máte pravdu, vařím s ním, vyrábím, ale nekonzumuji, mé zuby mají na něho alergii a jen při trošce, třeba jednom bombonu mě rozbolí. Takže používám náhradní, ale raději nešetřím a koupím si ty dražší, přece jen mají lepší chuť. Člověk si zvykne na všechno /skoro/.
babičky
lenka
| 7. 4. 2006 17:01
Nezkoušela jsem to, ale už jsem párkrát přemýšlela, že musím někde zjistit, jak třeba naše babičky skladovaly na zimu ovoce a zeleninu, když neměly mražáky a vůbec vymoženosti dnešní doby...vím akorát, že mrkev se dávala do sklepa do písku a že pak dlouho vydržela. Asi hodně ovoce sušili. Já cukr taky vůbec nejím, při vaření používám med a teď i ten obilný slad, dávala jsem ho do rajské omáčky a bylo to moc dobré.
Re: cukr
anonym
| 7. 4. 2006 14:21
S tím cukrem máš pravdu. Já se Ti přiznám, že třebaže se přímo vyžívám v přípravě všelijakých medů, syrupů, marmelád a zavařenin, sama cukr vůbec nejím, takže to konzumuje jen rodina a známí, když to někomu dám jako dárek. Vloni jsem to takto přehnala s jablečným a hruškovým džemem, teď ho mám plný sklep a nevím, co s ním. Říkala jsem si, že teď spíš vyzkouším takové to "zavařování našich babiček", čili úplně bez cukru, jen přidat k ovoci špetku soli, která by měla vytáhnout přirozenou sladkost. Nezkoušela jsi to někdy?
cukr
lenka
| 7. 4. 2006 13:55
Když mě na těch sirupech a medech vadí to množství cukru...moc mě láká třeba i ten pampeliškový med,a le zase- je plný cukru. Takže z těch květů dělám opravdu jen čaj. Přemýšlím, že až pošleš ten recept na bezin. likér, tam bude určitě taky cukr, že ho třeba nahradím obilným sladem.
Černý bez
anonym
| 6. 4. 2006 17:19
Určitě napíšu, musím ho vyhrabat někde v podzimních receptech, ale opravdu stojí za to. A co děláš s těmi květy? Jenom je sušíš na čaj? Já z nich totiž taky vařím syrup, podobně jako pampeliškový, je moc dobrý, rozředěný s vodou se dá pít jako limonáda.
likér
lenka
| 6. 4. 2006 16:28
Hrašku taky používám, to je dobrá věc. A napíšeš nějaký recept...třeba na ten bezinkový likér? Já totiž vždycky sbírám jen květy a přišlo mi líto nezužitkovat i ty bolule.
Bezinky
anonym
| 6. 4. 2006 15:58
Leni, na marmelády, džemy, syrupy, vynikající bezinkový likér, já ho dělám každý rok, takový spíš slabší, když je pak člověk v zimě nachlazený, je to skvělé na vypocení. Dokonce i víno se z toho dělá. Taky mám předpis na bezinkovou polévku. Ale úplně nejradši mám květy smažené v těstíčku Hraška, to je taková dobrota, že už se nemůžu dočkat, až černý bez pokvete.
černý bez
lenka
| 6. 4. 2006 15:49
Ty bydlíš na Moravě? Já jsem si myslela, že někde kousek od Prahy. Nám se letos chřipka vyhnula a myslím že vlastně i loni jsme měli štěstí...ten česnek je opravdu výborná záležitost na spoustu problémů. Nemáte někdo z vás ponětí, jak by se daly využít bobule, co vzniknou po odkvetení černého bezu?
počasí a nemoci
anonym
| 5. 4. 2006 21:11
No jo, má pořádnou chřipajznu a ještě je nachlazený, s tím česnekem máš pravdu, ale já jsem dokázala do něj vrazit aspoň velkou dávku C a trochu jídla. On má tuhý kořínek a léčí se polovinu doby co jiní, ale stejně se budu snažit ho udržet v posteli, ať už proto budu muset udělat cokoli haha. Jinak bydlím v dolině, ale na Moravě teď asi všude sněží.
Elspet
lenka
| 5. 4. 2006 19:26
Zdravíme nového člena...co nám o sobě řekneš?
sněží?
lenka
| 5. 4. 2006 19:25
Taky zdravím všechny. U vás opravdu sněží? Ty bydlíš někde na horách? Tady trochu prší, ale nic hrozného. Tvůj manžel je nachlazený? asi hodně, když ho museli přivézt, že? Nám doma pomáhá při nachlazení česnek..mažeme si chleba s nějakou pomazánkou a navrch hodně plátků česneku...no a čaj z černého bezu s medem.
zdravím všechny dušičky
anonym
| 5. 4. 2006 19:18
Dříve jsem vás nestačila pozdravit. Přivezli mi domů muže, nemocného a úplně vyčerpaného, tak jsem celý den vařila a pekla a starala se o něj, to já ráda, není to tak často. Sotva se vyspal, tak uvažuje, že pojede zpět. Zavrhla jsem to, že se musí aspoň 2 dny léčit, jinak může skončit v nemocnici. Tady celý den hustě sněží a jaký byl váš den?
chlapi
anonym
| 5. 4. 2006 16:57
Lovci, nenechají toho!
Diskuze a muži
anonym
| 4. 4. 2006 21:09
Chtěla jsem vám jenom říci, jestli jste si všimly toho, že se i na stránkách ženských diskuzí se ozývají muži, ale na jaká témata, zahrádka, vaření, to né, ale ***, prsa, nevěra to jo. Jsou to asi nějací ulítlí a zakomplexovaní chlapi, kteří se aspoň vybíjejí anonymně na ženských.
Komáři
anonym
| 4. 4. 2006 19:33
Já zas nesnáším komáry. Což o to, tady jich zas tolik není, ale když jedeme k rodičům na Moravu, to aby si člověk vzal moskytiéru. A letos jich prý bude kvůli záplavám ještě víc. Už slyším to jejich odporné bzíííí. A z klíštat mám taky hrůzu, i já chodím do lesa nabalená jako mumie a ještě postříkaná a pak se doma dlouho a přípádně prohlížím. Není to žádný med dostat nějakou boreliózu nebo ještě horší encefalitidu. Klíšťata bych zákazala a komáry taky, i když o oni jsou to tvorové bóóóží. :o)) Nesmím na ně nadávat, nebo se v příštím životě narodím jako komár.
Klíšťata
anonym
| 4. 4. 2006 19:04
Tak to si neměla raději ani psát, mám z nich úplnou fóbii, až se mi všichni smějí, když jdu do lesa na hřiby, jen tak na polévku třeba, tak jsem zakuklená jak při útoku chemické bomby a všude mám zastrkané větvičky levandulí, jako česnek proti upírům. Nežijeme sice v infikované části, ale člověk nikdy neví, kdy se tu objeví třeba nějaký ten hmyz na návštěvě u příbuzných a vykříži se. A moly, ty také nesnáším ještě více než mouchy. Teď se budu pořád drbat a bude se mi zdát, že něco po mě leze, což se mi stává vždy, když o tom mluvím.
klíště
lenka
| 4. 4. 2006 17:39
Tak já jsem dneska viděla plno sněženek a malinkatých kopřiv....bohužel jsem taky viděla klíště, jak po mě leze...to je na zimě pozitivní, že jsou klíšťata zalezlé, ale holt jaro je tu a klíšťata taky.
Kytičky
anonym
| 4. 4. 2006 10:23
Tak mám takový dojem, že tahle diskuse teď patří naší trojce, i když já jsem tu nejkratší dobu. No a z těch jarních kytiček mám určitě moc ráda taky sněženky, a hlavně fialky, co nám rostou na stráni u baráku. A pak později mateřídoušku, ta tu roste v celých kobercích. A blatouchy a pomněnky u potoka. A z řezaných květin se mi asi nejvíc líbí růže, i když z hlediska trvanlivosti jsou určitě lepší gerbery neho karafiáty, a na podzim třeba jedna velká chryzantéma do vázy. A miluju kapradí.
květiny
lenka
| 4. 4. 2006 09:48
Já mám petrklíče moc ráda, vždycky je suším na zimu, protože nádherně voní i sušené a v čaji jsou výborné. Jinak mi taky moc voní frézie.
Dobré ráno všem dobrým dušičkám
anonym
| 4. 4. 2006 09:36
Petrklíče, sněženky ty já mám snad ze všech květin nejraději, dávají nám najevo, že už je to tady. Viděly už jste nějaké? Jinak mám ráda gerbery, více než růže apod. Jsou takové veselé a když je nedostanu, tak si je koupím sama, jen tak pro radost. Jaké jsou vaše?
Re:knížky
anonym
| 3. 4. 2006 20:20
No tak to jsme se tady opravdu sešly, obě vesničanky, obě blázni do kytiček a bylinek, obě překládáme. Já to dělám od roku 1992 a moc mě to baví.
knížky
anonym
| 3. 4. 2006 19:46
Ano, také z angliny, asi 12 let.
pro luckymili
anonym
| 3. 4. 2006 17:12
Můžu se zeptat, jestli taky překládáš z angliny? A jak dlouho? A knížky nebo spíš nějaké odborné texty?
Psa s sebou
anonym
| 3. 4. 2006 13:55
Jo a když někam jedeme, třeba k příbuzným na Moravu, bereme psa s sebou, byť je to dacan jako tele a zabírá celé auto. Kočku nám živí sousedka.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
9. 6. 2025 09:30
14478
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
8. 6. 2025 07:39
73461
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55
441
vlasta kandracova
5. 5. 2025 23:48
8780
ajax4502
19. 10. 2012 16:28
5
Dana Zummerová
15. 4. 2025 19:30
279
Marie77
1. 11. 2015 22:42
34
Zuki1
20. 3. 2025 06:40
440
Uivatel_5412851
16. 3. 2020 18:38
24
Killinka
28. 5. 2010 17:33
217
thatsme
25. 2. 2014 16:07
59
Pavol Szentivanyi
21. 2. 2025 09:48
21
DaTu
19. 2. 2025 19:56
100
Ka hov
7. 1. 2025 15:24
20
Libuse Pavlisova
1. 1. 2025 17:07
16832
strelenkalenka
22. 12. 2022 08:28
198
mazlik
1. 9. 2008 10:25
12