Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 3. 6. 2014 15:05
Ahojky,
holky, je mi 52 let a mám 12 dní po operaci odstraněni dělohy a vaječníků. Jsem už pět dní doma a mám pocit, źe je mi
hůře neź v nemocnici. Jsou to hormony ?.I jizva mi v levé části
začala otékat.Neškube to,ale mám strach aby nezačala hnisat.Oplachuji Řepíkem a odedneška i stříkám jemnou jodisolovou desinfekcí Betadine.A jak je to s pohybem. Chodím ráno a navečer na malé procházky, ale po nich jsem na padnutí. Holky a co jídlo a pití.Mám jíst vše.... i když jídlu moc nedám
Kolik toho pít ? Štve mě, že lítám na WC a musím se zvedat. Moc přitom namahám jizvu a břicho.Máte nějaký fígl jak se nejlépe zvedat. Manžel mi moc pomahá, ale já a moje tělo jsme zmatení, proto tolik otázek.
anonym
| 3. 6. 2014 21:01
TO Eva: Ahoj, myslím si, že na procházky je ještě brzy, zatím bys měla spíš ležet, stačí pohyb po bytě (třeba na ten záchod). Já jsem na procházky ven začala chodit asi po třech týdnech a i tak jsem toho měla ze začátku plné zuby. Hodně pít se doporučuje, je to i prevence zánětu močových cest. Mně v nemocnici rehabilitační sestra naučila vstávat tak, že jsem se přetočila na bok, spustila nohy z postele a tak vstala. Břicho se tak nenamáhá, říkala, že by se tak mělo vstávat aspoň dva měsíce po o. V jídle jsem se nijak neomezovala a jedla vše, na co jsem zvyklá (mamka a tchyně mě obětavě opečovávaly ) Na tu jizvu bych se asi zeptala doktora. A to, že se ještě necítíš, je normální. Snaž se opravdu hodně odpočívat, brzy se to zlepší. Já jsem po operaci už rok a půl, ale myslím, že se to opravdu zlomilo po těch třech týdnech. Držím palce
týna71
| 3. 6. 2014 09:35
Ahoj holky jsme 11 týdnů po operaci, odstraněna děloha i vaječníky , pracuji jako pečovatelka. První 12 hodinová směna a večer jsem odpadla , bolesti v břiše i bedrech. Máte s tím někdo zkušenosti děkuji
anonym
| 4. 6. 2014 17:00
TO týna71: Ahojky Tyno, ja jsem pul roku po LAHV, 2 mesice chodim do prace, jsem ve zdravotnictvi, taky prace s lidmi. Muzu ti rict, ze jsem prave druhy tyden doma v PN s bederni pateri, total zablokovana, kazdy den memanzel vozi na kapacky. Dnes uz to je lepsi, muzu aspon chodit,ale prvni dny to byl horor.Bylo mi receno, ze se tohle po hysterektomii stava
Kdyz mi muj gynkolog rekl, ze po trech mesicich muzu vse, jako driv, proste jsem mu uverila, snazilajsem se nezvedat tezke veci.Jenze ono asdi nejde jen o ta bremena...proste jsem se pretahla...Ale do prace proste hodit musim! A nikdo za me nic neudela...
Jak se tomu vyvarovat?? Nemate radu nekdo?? :-\
anonym
| 4. 6. 2014 18:59
TO Anna: Až si dáte bedra do pořádku, tak doporučuji posílit vnitřní stabilizační systém - hluboké svaly kolem páteře a svaly spodního břicha, tím bedrům hodně odlehčíte. Bolesti beder jsou od nevyváženého poměru svalů mezi břichem a zády. A bedra protahovat, ať se trochu povolí svalstvo. Já jsem problém s bolestí beder neměla ani po operaci, ale je fakt, že já celý život cvičím, takže břicho nebylo tak ochablé, i když po operaci je člověk nějako dobu mimo provoz. A hned, jak jsem po operaci mohla začít cvičit, tak jsem hned zařadila mimo jiné i tyto cviky, právě proto, abych předešla bolesti v bedrech. A to jsem měla operaci řezem, jizva odhora až dolů cca 25 cm, radikální hysterektomie, kromě vaječníků mi brali vše, i uzliny, takže v břiše bylo najednou všechno jinak, ale ono se to tam nakonec nějak poskládalo a při cvičení mi to nedělá žádný problém. Mějte se hezky a brzy se uzdravte!
anonym
| 8. 6. 2014 19:36
TO Jana:
Přispěju také svou zkušeností s hysterektomií. Jsem po ní 2 roky. Vše je naprosto v pořádku. Mne dokonce přestala bolet bedra, která zlobila vždy před menstruací a jinak se ozývala i průběžně. Dělohu mi brali kvůli myomům, tak si to vysvětluji tak, že mi zvětšená děloha tlačila na páteř.
anonym
| 4. 6. 2014 19:00
TO týna71: příspěvek níže je samozřejmě pro Váš, nějak se mi tam vloudila "Anna"
anonym
| 4. 6. 2014 19:17
TO Jana: diky za radu, myslim, ze i pro mne je rada cenna, ted jsem s bederni druhy tyden doma.
anonym
| 2. 6. 2014 17:49
ahoj holky, dnes jsem byla na pravidelné gyn.prohlídce a 13.8. mám jít na hysterektomii. Je mi 46.let, mám čtyři děti, dr.mi řekl o třech variantách, jak by se můj zdrav.problém dal řešit a vzhledem k věku navrhl hysterektomii. Vzhledem ke svému hektickému tempu (nic neumím dělat pomalu , to bude pro mě zkouška, ale alespoň budu mít čas na časopisy, kterýma mě mamka zásobuje, na knihy, které nestíhám číst a snad i na šití na patchwork, na který nemám čas. Jsem ráda, že jsem na tuto diskusi natrefila.
iksko
| 31. 5. 2014 22:58
Jinak musím napsat znova svůj poznatek, že považuju za naprosto přelomový 4. a 5. týden po operaci (řezem), co se rekonvalescence týče. Zatímco 4. týden jsem byla ještě úplně nemožná, chodila stále trochu v předklonu, břicho táhlo, nevydržela jsem stát či chodit déle jak 30 minut, břicho nadmutý a oteklý. Tak najednou jak mávnutím kouzelného proutku 5. týden funguju už úplně normálně, musím se vědomě hlídat, abych něco nezvedla, protože mě už nic nebolí a netahá, jak kdybych žádnou operaci nepodstoupila. Jen to břicho ještě úplně nesplasklo, nad řezem je ještě takový převis, ale je to už výrazně lepší, už nosím džíny a nevadí mi a spím na břiše A mám z toho pozitivního vývoje radost
A v krámu jsem se musela sama sobě smát, když jsem roztrhala balení minerálek a pak jednu po druhé celé balení postupně zas naskládala do vozíku. No co, hlavně že to jde nějak obejít, ať si myslím kdo chce co chce
anonym
| 31. 5. 2014 19:43
Ahojky holky , mám jit na hysterektomii jen dělohy, a chtěla bych se vás co nemáte jen dělohu, jestli jste meli nějaké hormonální problémy, návaly, padani vlasů, růst vousů a tak. Je mi 40 let.
anonym
| 31. 5. 2014 22:09
TO Anonym: Děloha s hormony nemá nic společného, takže vše výše uvedené s odstraněním dělohy vůbec nesouvisí.
iksko
| 31. 5. 2014 22:42
TO Anonym**: TO **Anonym: Hormony po odejmutí dělohy zůstávají. Pouze se dočasně může snížit funkce vaječníků, zřejmě z toho "zmatku v břiše" či z jinak uspořádaného prokrvení. Já (jsem 5 týdnů po odejmutí pouze dělohy, 38 let) jsem se první 3 týdny po operaci v noci dost potila, ale nebyly to vyloženě návaly, jen mě ráno překvapovala propocená peřina. Už to skoro zmizelo. Jinak jsem normálně cítila ovulaci, stejně jako před operací.
anonym
| 31. 5. 2014 22:56
Taky jsem se cca 10 dnů po operaci v noci potila, může to být z narkózy, to mi bylo řečeno.
anonym
| 28. 5. 2014 11:49
Ahojky všem,
je mi 39 a jsem po zákroku již 2 roky, ale tato diskuze mi moc pomohla měsíce před zákrokem i následně v době rekonvalescence i když jsem vlastně příspěvky jen četla. Ale dobře si pamatuji všechny pocity nejistoty a strachu před operací. Proto bych ráda všechny čekatelky na zákrok chtěla povzbudit a popřát štěstí a rychlé uzdravení. Mé zkušenosti..před operací velký strach v podstatě ze všeho, z bolesti, neznáma a všech možných předsudků, které se často s touto operací pojí. Operace proběhla v pohodě a dávala jsme se dohromady tak týden, jediný problém byl , že jsem měla v té době dceru 18 měsíců (k tomu další 2 větší dětičky)takže musel fungovat manžel . Snažila jsem se opravdu 6 týdnu dodržovat klid celé dny jsem polehávala , ale tak za týden jsem už normálně např. uvařila ...v podstatě jsem žádné velké problémy neměla,,změna pro mne pro následující život také nijak významná, jen jsem aerobic vyměnila za Pilates a jogu, ale to možná spíše kvůli věku nejsem nijak omezená a na menstruaci si ani nevzpomenu. a co se váhy týče také nemám žádný problém. trošku mne trápil zánět močového měsíce, který se mi několikrát po operaci vrátil, ale zjistila jsem , že když dodržuji pitný režm nevrací se Jediné co jsem při rekonvales. používala byly bachovky a na parfemech z bachovek jedu dodnes, ale hlavně proto , že jsou prostě úžasné všechny vás zdravím a doufám, že budete mít vše vpořádku tak jako já :)
anonym
| 28. 5. 2014 09:52
Ahojky vespolek
koukám že tu přibylo pár lidiček, tak chci povzbudit jsem asi tak deset týdnu po zákroku. Cítím se dobře, žádné potíže jen teď cítím napěí v prsou předpokládám, že je období kdy bych měla periodu, a nic . Takže zákroku opravdu nelituji jsem bez potíží a zmizeli křeče, které mne trápily průběžně. Což byl nejspíše důsledek endometriozi, kterou po zákroku zjistili. Takže holky nebojte, nejhorší je ten strach před, no a pak asi tři dny. Pak už je vše lepší a lepší každným dnem
iksko
| 25. 5. 2014 22:43
Tak jsem tu před týdnem láteřila, že skoro po 4 týdnech po operaci neujdu víc jak 1km a dneska jsem ušla svižnou chůzí 5 km v kopcích a asi bych ušla i víc, ale bála jsem se abych to nepřehnala. Břicho nebolelo a cítím se velmi dobře. Tak paráda, jsem byla asi zbytečně netrpělivá, je prima, jak je to každý den lepší a za týden už takový pokrok
anonym
| 24. 5. 2014 22:30
Helenoočko,,,,,,,,,,,,nemáš žádný rakov.nález,takže se neboj tak hrozně,nic se dít nebude.Mně brali vše řezem,při přijmu už žádné prohlídky nebyly vůbec,pouze se mnou sepsali papíry,žádný anesteziolog nepřišel,nevěděla jsem ani,kdo mě bude operovat,v předoperačním sále už jsem si přála jen at mě uspí,jinak nic ,jak jsem byla v háji,a to jsem byla ve velké nemocnici v Praze ,nastandart byl v mém případě vyhozené peníze,probudila jsem se na JIP,s tím,že mi přšel dr,říct,že uzliny byly negativní,tak ,že snad by to mohlo být dobré.Měla jsem všechny komplikace co byly možné,ale to asi proto,že jsem z těžce doktorské rodiny.Horší bylo potom čekání na histol.co bude dál..................kdyby mi dali premedikaci jako se to dělá jinde,když Tě vezou na sál a ne v 5h.ráno a na sál jsem šla ve 14h.bylo by vše jiné.Nemyslím,že je tu někdo větší bábovka než já,a to mám za sebou slepák,žlučník,autonehodu s následky,,,,,,,,,takže ,když jsem to zvládla já,bud uplně v pohodě,nevím kam jdeš,ale menší nemocnice jsou lepší...........moc a moc držím palce
anonym
| 24. 5. 2014 21:22
helenocka, nepamatuji si už přesně, přece jenom je to šest let, ale první prohlídka na příjmu byla klasická gynekologicá při které ještě tenkrát přihlížela nějaká slečna medička, tedy pochopitelně s mým svolením, protože já jsem měla v břiše "parádně" zvětšenou dělohu prorostlou mnoha myomy..... A zároveň se mnou při téhle první prohlídce dr. probrala papíry od mé praktické lékařky, moji váhu, případné alergie a další věci z této oblasti.... Já jsem sice také stydlivka, ale tam šlo tohle stranou, prostě jsem to neřešila, že je mi trapně. Myslím, že to žádnému z nás není příjemné, ale co se dá dělat, všichni jsme lidé, že ano, nahatí jsme se narodili, těla máme téměř stejná tak zase o tolik nejde. Pak jsem ještě byla na prohlídce u primáře, který chtěl vědět jak jsem se rozhodla ohledně vaječníků - chtěla jsem je nechat, samozřejmě pokud budou v pořádku. Někdy k večeru jsem musela za jiným dr. který mě měl podrobněji seznámit s tím co tento zákrok obnáší, ale zastavila jsem jeho vysvětlování s tím, že to podepíšu a nic moc vědět nechci, abych případně neutekla. No a večer ještě ten anesteziolog, který nám řekl potřebné věci ohledně narkózy. Mezi tím ještě něco se sestrou, už přesně nevím co, a také klystýr. Holení bylo myslím až ráno, těsně před operací, doma se nehol, je to myslím, zbytečné.... Večer jsem sice prášek na spaní také dostala, ale nevzala jsem si ho, ani prášky na uklidnění, nějak toho nejsem příznivec, a šlo to i bez nich........... Helenko, jestli můžu poradit - hlavně si nic dopředu nepředstavuj, ona je skutečnost stejně úplně jiná a fakt ne tak strašná jak si myslíš!!!! Jsou mnohem horší věci na světě a člověk je vydrží..............Nadstandart je dobrý, že tě nebude nikdo rušit, mě tam tenkrát šíleně chrápala jedna paní, možná i proto jsem před operací nedokázala usnout. Šla jsem ji tenkrát v noci poprosit jestli by si nemohla lehnout na bok, ale než jsem stačila zdřímnout chrápala zase. A tak když jí chtěli dát po operaci na pokoj ke mně, poprosila sestřičku jestli by nemohla jít jinam a bez problémů mi vyhověli. A já byla na pokoji převážně s maminkama co byly po císaři a dětičky měly v inkubátoru, převážně předčasně narozené. Takže řešily kojení a miminka a bylo to príma, až jsem se tenkrát smála, že se mi snad z toho začně dělat mléko. Ne, opravdu to neber tak tragicky, to bude dobré. Tak s odvahou do toho a uvidíš, že to půjde.
anonym
| 24. 5. 2014 12:53
Ahoj holky, zitra nastupuji do nenocnice, v pondělí mě budou operovat, hysterektomie jen děloha. Sedím tady a brečím jak malé děcko. Jsem ve stavu, kdy přemýšlím , že nenastoupim. Mám jen velké bolesti zad dole v kříži, ale když jsem si tady celou noc cetla vaše příspěvky, tak mám strach , že to potom bude ještě horší. Mám myom 5, 5*5cm, to zase není , tak hrozné, že? Ja mám tak silenej strach, že se neprobudím, asi vypadám jako hysterka, ale já to nedám
anonym
| 24. 5. 2014 13:36
TO Anonym: Nejsi hysterka, a neboj, zvládneš to, vím o čem mluvím, mám za sebou stejný zákrok jako tě čeká. Také jsem před nástupem do nemocnice říkala, že umřu strachy dřív než vůbec dojde k operaci, i to ráno tam bylo hodně těžké, ale potom jsem se snažila brát to jak je a zbytečně se netrápit. Sice jsem noc před operací neusnula ani na vteřinku, ale říkala jsem si, že si to po narkóze vynahradím a dospím. A vidíš, je to už skoro šest let, všechno jsem zdárně přečkala a zpětně mohu upřímně a popravdě říct, že ze všeho nejhorší byl ten strach před než samotná operace a následná rekonvalescence. Byla to moje první operace, nikdy předtím žádná narkóza, nic, ale že se neprobudím jsem se kupodivu ani nebála, možná i proto, že vím, že by to nebyl konec, ale jenom přechod jinam... Tak hlavu vzhůru a věř, že vše proběhne co nejlépe a za chvilku už tady napíšeš, že to opravdu nebylo tak strašné jak se ti teď zdá. Držím palečky a přeji hodně síly i štěstíčka.
anonym
| 24. 5. 2014 14:14
TO Anonym:
Taky držím pěsti, taky jsem to absolvovala a řeknu ti, že mně to hodně věcí vyřešilo.Je to tam v nemocnici jak na běžícím pásu, je nás tolik ženských, co takovým zákrokem prošlo, navíc vše zaspíš, tak o co jde? Chápu, že ten strach předem je hrozný, já jsem se taky moc bála. Nastupuješ do nemocnice dneska?Na noc ti dají uklidňovací prášek, bude ti líp, no a před operací taky, tak se neboj. Až budeš mít po tom, určitě napiš. Uvidíš , že nám dáš zpětně za pravdu. Tak se drž!
anonym
| 24. 5. 2014 17:22
TO Anonym:nastupuji zítra dopoledne, možná jestli to nevzdám. urcitě napíšu, a doufám, že vám dám za pravdu . A jinak moc děkuji za podporu.
anonym
| 24. 5. 2014 19:22
TO helenocka: Myslím, že by byla škoda to teď vzdát když už se na to připravuješ, nervuješ a vůbec... Za čas by tě to stejně asi čekalo a musela bys tu "přípravu" absolvovat znova. Oni ve špitále posoudí jestli jsi schopná operace, hned při nástupu jsem měla prohlídku, a potom ještě další setkání s doktorama, včetně podrobných informací o operaci, a potom je potřeba podepsat souhlas. A večer za námi, co jsme šly druhý den ráno na operaci, přišel anesteziolog a probral to s námi. Jedna paní od něho chtěla slíbit, že ji určitě probudí z narkózy. Opravdu se zkus tolik nebát, i když vím, že mně se to dnes lehko říká, ale dobře si vzpomínám, jak mi bylo před nástupem hodně ouvej a po příjezdu do nemocnice jsem říkala že možná zdrhnu a do rána nevydržím. Vydržela, a jsem tomu ráda, protože by mě to stejně neminulo. Na operaci jsem čekala asi 4 měsíce takže jsem si užila nervů také dost. Ale ta úleva potom, že jsem to zdárně přečkala, že už to mám za sebou a nebylo to zase tak zlé jak jsem si předatavoval... já byla v takové euforii až se spolupacientky divily. Jistě, jsou příjemnější věci na světě, ale ani tohle není zase tak strašné jna všechny, které už jsme tohle zažily před tebou a žijeme v pohodě dál, bez vložek a dalších omezení, které nám ty "naše dny" každý měsíc přinášely. I když se neznáme, myslím na tebe a věřím, že to zvládneš podobně jako už tolik žen před tebou. AHOJ a určitě se ozvi jak to půjde.
anonym
| 24. 5. 2014 19:28
TO Anonym: Omlouvám se za neúplnou větu - mělo tam být - pomysli na všechny, které už jsme tohle zažily......atd. Rychleji myslím než píšu.
anonym
| 24. 5. 2014 20:14
TO Anonym: můžeš mi trošku podrobněji napsat jaké prohlidky mě čekají. A mám se i oholit , doma nebo až zitra ve špitále. Nezlob se, že tak sonduji, ale já mám strach i s těchto věcí, jsem strašně stydliva , abnormalně, ja bych se nikdy ani s zenskyma nesprchovala, to jsem asi zdedila po svem tatinkovi, ten v létě nenosi ani krátké tričko, stále zahalen. Pořád si predstavuji jak to asi probihá. Nasetrila jsem si na nadstandartni pokoj a prý mám výhled na psychiatrii, snad neskoncim tam
anonym
| 24. 5. 2014 17:19
TO Anonym: moje je to také první operace. Moc děkuji za podporu. Minulý tyden o víkendu jsem měla teploty a zimnici, šla jsem k lékaři a v krku mi zjistili bacil, dostala jsem antibiotika na 3 dny, dnes jsem dobrala. volala jsem na gyndu a prý na operaci můžu prý to ničemu nevadí, ale me pořád palí v krku, možná je to i z nervů. Moč ttaké nemám vysetrenou měla jsem zrovna menses, vyšetří mi ji v nemocnici? Já vím jsem cvok, ale strach je to příšernej
anonym
| 24. 5. 2014 19:33
TO Helena:Já jsem po operaci dnes tři měsíce.Když jsem nastupovala do nemocnice,bolelo mě v krku a dost jsem chraptěla.Do rána mě to přešlo,bylo to asi od nervu.Taky jsem se hrozně bála.Ale všechno proběhlo bez problému.Měla jsem myom 10.cm a už mě to dost otravovalo.Mám operováno břichem.Jizvu promázávám domácím sádlem.Ještě jsem na neschopence,ale myslím,že od června pomažu do práce.Je mi celkem dobře,jen mě občas bolí záda a kostrč,ale to prý chce všechno čas.Je to zásah do těla a bude asi dlouho trvat,než se to všechno zahojí.Taky přeji at je všechno v pořádku.Určitě to zvládnete v pohodě.My ženský musíme vydržet všechno
anonym
| 24. 5. 2014 20:36
TO Helena.Byla jsem v nemocnici v Jihlavě.A tam už žádný prohlídky nebyly.Na příjmu se na vše potřebné zeptali.Měla jsem ultrazvuk sebou,takže nic.Byla jsem překvapená,že nebyla žádná prohlídka.Nastupovala jsem taky v neděli.Měla jsem ještě oběd......vývar,odpo mi udělali nálev a oholili.Jsem zvyklá z domu,ale prý to musí být dukladný Pak už žádný jídlo,ale pít do pulnoci.Na noc prášek na spaní.Takže v klidu a na psychiatrii určitě neskončíte
anonym
| 22. 5. 2014 12:49
Zdravím všechny diskutující, kdysi před 6 týdny jsem na tuto diskusi psala a moc jste mně psychicky pomohly,ono někdy stačí, když člověk ví, že ho vnímáte, zabýváte se jeho problémem, má od vás, které máte podobné problémy odpovědi, jsem za to moc vděčná. Dnes je moje situace taková, že břicho(operace nejdřív laparoskop., pak řezem, protože kvůli velkému množství srůstů byl nepřehled v dutině břišní) částečně necítím, jakoby nebylo moje s výhledem, že se to snad vrátí do normálu, jizva nebolí, mažu si ji doma vyškvařeným sádlem bez soli, (ale podle mě stačí obyč jakýkoliv krém), takže už si na ni sáhám.I když nejsem štíhlá a bříško jsem rovné nikdy neměla,mám ho mnohem větší a připadá mně nateklé, nafouklé.Ale skoro 8. týden- to snad není běžné, z toho začínám mít strach.Jinak až na tlak, který se mně hodně zvýšil, problémy nejsou.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
1. 6. 2025 18:40
14408
jizerka
1. 6. 2025 23:39
73434
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55