Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

Candys
Dorka
| 7. 5. 2008 14:26
kozoovčí sýr to jsem tak nazvala já. Je to ovčí sýr s kozím dokromady, vypadá jako balkánský sýr a koupila jsem ho ve zdravé výživě v Asance. Je to řecká specialita a jmenuje se tuším Helios.
Kuchařka
Smeraldina
| 7. 5. 2008 14:26
Je to MAKROBIOTICKÉ NEDĚLNÍ VAŘENÍ od Dagmar Lužné.Je fakt svělá.
Tady ještě přidávám zajímevý recept na pickles.Zkuste
PICKLES Z BÍLÉ ŘEDKVE A ŘASY KOMBU.
2 DÍLY VODY,1 DÍL SOJOVÉ OMÁČKY,1 STŘEDNĚ VELKÁ ŘEDKEV DAIKON,PROUŽEK ŘASY KOMBU,5 TENKÝCH PLÁTKŮ ZÁZVOROVÉHO KOŘENE
Vodu se sojovou omáčkou smácháme a nalijeme do čisté sklenice,kam jsme navrstvili řasu kombu,na plátky nakrájenou ředkev,a plátky zázvoru.Směs musí být ponořená.Necháme kvasit tři dny v pokojové teplotě,potom můžeme konzumovat.

Tady vám ještě napíši recept na skvělou pomazánku(třeba dětem do školy a rozloučím se)
POMAZÁNKA Z TOFUNÉZY.
1 mrkev, 1 cibule, 1 lžíce krášku, 1 lžíce sladké kukuřice, tofu salámek bylinkový,kelímek tofunéty.
Mrkev a cibuli očistíme,nakrájíme na jemné nudličky.Spolu s hráškem a kukuřici vložíme do vroucí vody a blanšírujeme 2 min.Přecedíme a necháme vychladnout.Salámek nakrájíme na jemné nudličky,smícháme se zeleniniu s apojíme s tofunézou.
holky
Dorka
| 7. 5. 2008 14:24
vy mi děláte chutě. Jáhle s cibulovou omáčkou té omáčky bych mohla hodně to musí být dobrý.
smeraldina
sylvik
| 7. 5. 2008 13:58
prosím tě jak se jmenuje ta kuchařka?je od uhrina?
kukuřičná strouhanka
sylvik
| 7. 5. 2008 13:55
brácha je na bezlepce takže mamka i babička používají na obalování kuku strouhanku a jsou spokojený

recept na poh.pomazánku.
1hrnek uvařené pohanky
100g brynzy nebo tvarohu
česnek,pažitka,sůl
pohanku a brynzu rozmixovat a smíchat s prolisovaným česnekem,solí a pažitkou..
recept je z potraviny pro zdravou výživu od mandžukové
a tenhle je z dámy

*mrkev, jáhly, červená čočka, mladé cibulky nebo pórek, olivový olej, pepř*

POSTUP PŘÍPRAVY

Stejné množství čočky a jáhel uvaříme v témže hrnci v osolené vodě.
Stačí 10 minut povařit. V případě, že by jáhly nebyly měkké, nechte
dojít pod pokličkou. Ke zchladé čočce a jáhlům přidáme najemno
nastrouhanou mrkev, mladou cibulku nebo pórek a okořeníme pepřem nebo
kořením dle vlastní fantazie. Rozmixujeme na hladkou pomazánku.
Recepty
Smeraldina
| 7. 5. 2008 13:53
CIZRNA S MRKVÍ A PORKEM.
250g cizrny,6 cm řasy kombu, 1 větší mrkev, 1 menší porek, sojová omáčka arowroot,umeocet.
Cizrnu namočíme přes noc.Propláchneme.Vložíme do kastrolu se studenou vodou.Vaříme s řasou kombu 1 hodinu.Mezitím si nakrájíme mrkev na kolečka a a zelenou část porku a na širší nudličky.Do hotové cizrny vložíme zeleninu,dochutíme sojovou omáčkou nebo umeocteme a azahustíme arowrootem.Přidáme nakrájenou nbílou část porku na ozdobu.

A teď něco sladkého.
KUSKUS S OVOCEM.
200 g kuskusu,500 ml bio jablečného moštu,hrst rozinek, 4 lžíci kompotovaného nebo čerstvého ovoce, 4 lžíce rostlinné smetany Provamel.
Mošt přivedeme do varu a vsypeme kuskus.Přidáme propláchnuté rozinky a vaříme 3 minuty.Dortovou formu propláchneme a vlijeme uvařený kuskus.Uhladíme a necháme vychladnout.Na talíř klademe úhledné tvary,které polijeme rozvarem z ovoce..
ROZVAR:Ovoce smícháme s troškou vody,přivedeme do varu,přidáme smetanu provamel a poléjeme kuskusový koláč.

Všechno jsou to recepty s makrobiotické kuchařky a jsou ozkoušené a přijdou mi chutné.
Recepty
Smeraldina
| 7. 5. 2008 13:39
Tady jsou nějaké mé oblíbené recepty.Třeba se Vám budou hodit.ZELNÝ LIST PLNĚNÝ POHANKOU.
Uvaříme klasickou pohankovou kaši,tak jak kdo je zvyklý.Vmícháme ji do cibulky,mrkve a celeru(nakrájené na kostky a podušené)Přidáme tamari a kysané zelí.Hmotu nakledeme na list zelí,který jsme předtím napařili.Zavineme,dáme na plech a pečeme s trochou vody 20 min.
ZAPEČENÉ POHANKOVÉ TĚSTOVINY.
350g pohankových těstovin,1 větší cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce umeosta, 2 lžíce pohankového mléka, 2 lžíce maizeny,kurkuma,saturejka,dobromysl,sezamový olej,sůl.Uvaříme těstoviny.Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.Cibuli smícháme s těstovinami.Dáme do zapékací mísy.Připravíme si zálivku.(200 ml vody,umeocet,sojová omáčka,pohan.mléko,maizena,koření.)Tímto polijeme těstoviny.Zapečeme.
pro Dorku a Smeraldinu
Candys
| 7. 5. 2008 13:18
díky za tipy, určitě vyzkouším.
Dorko, kde se dá sehnat ten kozoovčí sýr? ještě sem ho nikde neviděla. Pomázánku z pohanky taky neznám
pohanka
sylvik
| 7. 5. 2008 13:10
pohanku jsem měla dneska k obědu.uvařila jsem jí společně s červenou čočkou a kouskem wakami řasy.k tomu jsem si ve woku orestla na kolečka cuketu,plátky celeru a česneku a zakápla troškou tamari.k tomu spousta čerstvé zeleniny a na talíři jsem to ještě posypala řeřichou
vločky
sylvik
| 7. 5. 2008 13:07
já mám taky moc ráda pohankové vločky.včera jsem měla ke snídani kaši a dala jsem lžíci pohankových,rýžových a ovesných.kaše ani nesladím.stačí přidat kousek ovoce a posypat skořicí.jinak je moc dobré čerstvé sojové mléko od Kalmy.to ale používám jen občas a kaše vařím jen ve vodě.
Pohanka,luštěniny
Smeraldina
| 7. 5. 2008 12:54
Já si pohanku dávám věršinou jako přílohu,posypanou konopným semenem.Nebo třeba slanou jáhlovou kaši.Tady je recept.Jáhlová kaše(4 porce):šálek jáhel,malý květák nakrájený na tenké plátky,půl šálku nasekané petrželky a 2 a půl hrnku vody.Propláchneme jáhly, necháme dobře okapat.Vodu přiveďte do varu.Nákrájíme květák a spolu s jáhlami dáme do vody.Vaříme na mírném ohni 20 min.Poté rozmačkáme mačkátkem na brambory a posypeme perželkou.
Plus si na to dávám cibulovou omáčku:2 velké cibule,lžička oliv.oleje,2šálky vody,2 lžičky sojové omáčky tamari,1 lžička arrowrootu.Oloupáme a nakrájíme cibuli.V pánvi zahřejeme olej s troškou vody a vsypeme cibuli.Dusíme 15 min.Poté přilejeme vodu.Ve studené vodě rozmícháme tamari a arrowroot.Nalejeme na cibuli.Necháme zesklovatit.Poté vše rozmixujte a přelijte přes kaši.
Ahoj Candys
Dorka
| 7. 5. 2008 12:23
taky jsem ráda, že se to tady znovu rozjíždí. Já mám ráda hodně kozoovčí sýry. Úplně kozí jsou pro mě moc aromatický, ale s petrželkou nebo s kořením gyros nemají chybu . Ty vločky budu muset taky vyzkoušet, zatím jsem ulítla na ovesných s pšeničnýma klíčkama. Dávám si je většinou do jogurtu a můžu se jich užrat.
Pohanku používám přesně jak píšeš ty, dávám ji hodně do špenátu a zeleniny. Zkoušelas pohankovou pomazánku?
pro Vendy
Candys
| 7. 5. 2008 12:18
Vendy je mi to moc líto, nevím, co se k tomu dá víc napsat. Všichni ti tady držíme palce a myslíme na tebe. Doufám, že ti to aspoň trošku pomůže a zahřeje u srdíčka. Moc hezky si napsala, že je důležité žít přítomností a užívat si každou minutu štěstí.... Bohužel ne každý si to uvědomuje. Drž se
Regi
Dorka
| 7. 5. 2008 12:17
ten název "sojová rýže" zněl zajímavěuž je mi to jasný . Sojový granulát používám taky dávám ho většinou do karbenátku a je moc dobrý. Ještě jsem jednou narazila na instatní sojový granulát s příchutí slaniny byl skvělý, ale úplně zmizel z obchodu. Kukuřičná srouhanka by taky nemusela být špatná třeba do karbenátku nebo sekané
zdravím
Candys
| 7. 5. 2008 12:14
Hurrá sem moc ráda, že se to tady znovu rozjíždí Vítám všechny nově příchozí, ráda se od vás něco dozvím a přiučím.
Zuzu, taky mi moc chutnají pohankové vločky. Dávám si je do jogurtu většinou namíchané s dalšíma (ječné, žitné, ovesné, ...). Jinak kozí jogurty sem si taky moc oblíbila - nejvíc mi chutná ten bílý z Ratibořic.
V poslední době si taky hodně často dělám k snídani různé kašičky podle kuchařky Hanky Zemanové - nejvíc z rýžového nápoje a zatím jsem vyzkoušela kaše z pohankové krupice, rýžových a jáhelných vloček. Mňamka.

Nemáte někdo recepty na jídla z pohanky? Já ji většinou dělám se špenátem nebo se zeleninou, ale chtěla bych vyzkoušet zase něco nového. Díky.

Mějte se krásně, venku svítí sluníčko a hned mám lepší náladu.
Ahojky
Dorka
| 7. 5. 2008 12:12
všechny zdravím .
Vendy, chudinko to musí být pro tebe a celou tvou rodinu moc těžké. Užívej každé minuty kdy je tatínek s vámi. S tou hladovkou nevím, já bych měla strach, ale říká se že člověk má zkusit všechno a třeba se vám podaří tatínka přesvědčit, aby něco ještě zkusil. Přeji hodně sil tobě i tatínkovi. S pozdravem Dorka, pa
strouhanka
zuzu
| 7. 5. 2008 11:32
nemam s ni zkusenosti, ja strouhanku nepouzivam, nevim,kde bych ji vyuzila
Pro zuzu -
Regina
| 7. 5. 2008 11:26
. já používám pohanku leta, za mého mládí to byla normální obilovina, pak na léta zmizela až když s objevily první obchůdky se Zdravou výživou jsem ji opět začala hojně používat. -
Instatní pohankové vločky jsem koupila u nás v Hlučíně - máme zde pěkn obchid se širokým nabídkou - je od firmy ProVita z Frýdku- Místku. i polentě , kterou také hojně kupiji, nyní jsem objevila i kukuřičnou strouhanku - zatím jsem ji neužila - máš s ní zkušenosti?
pohanka
zuzu
| 7. 5. 2008 11:08
ahoj, ja take pouzivam pohanku, vlocky si davam do jogurty, vytecne , ale o instantnich jsme neslysela?? ale klasicke mi uplne staci, ja ty instantni veci nejak nemusim..snad jen kukuricnou polentu, ta je hotova za minutu, kdezto krupice trva mnohem dele uvarit..Vendy take preji mnoho sil, jako vsechny holky tady.
Vendy
Smeraldina
| 7. 5. 2008 09:33
Vendy,to je mi hrozně líto,že je na tom tatínek takhle.Myslím na Vás na oba a na celou Vaši rodinu,jak to teď máte těžké a bolestivé.Přeji Vám všem hodně síly,lásky a světla.
pro Reginu a Marianu
vendy
| 7. 5. 2008 08:50
Moc děkuji za podporu , je to moc těžké období, snažím se s tím vyrovnat...ale je to tak zatraceně těžké...člověk je úplně bezmocný...ale zase na druhou stanu se mu úplně srovná žebříček hodnot...teď třeba vím, že takové ty každodenní starosti...jsou nádherné starosti...že člověk často hledná problémy tam kde vůbec žádné nejsou a zlobí se kvůli malicherností .....člověk se pořád za něčím honí a někdy mu život utíká mezi prsty..je důležité žít přítomností, užívat si každou minutu štěstí.....
pro petrasan
vendy
| 7. 5. 2008 08:38
Taky jsem četla knížky o urinoterapii i hladovce..já osobně bych se asi rozhodla spíše pro tu hladovku..pokud bych měla nějaký závažnější problém. Hodně zajímavá je knížky "Rakovina, leukémie a jiné zdánlivě nevyléčitelné nemoci"...je to knížka jednoho rakouského léčitele..je o tzv. breussově metodě..její podstatou je hladovka..a pití speciální zeleninové šťávy a bylinkových čajů. Je to moc zajímavá knížka..pokud tě to zajímá..určitě stojí za přečtení . Přílohou knížky je deník nějakého pana Dvořáka, který měl rakovinu, lékaři mu už neuměli pomoci a dostal se z toho právě toutou hladovkou. Velmi dobré zkušenosti z hladovkou má tatky Marcela Chydžijská (léčitelka)....která tuto hladovku také vyzkoušela. Koukni na http://www.e-stranka.cz/…/12/12obreus.htm . Jenže takové rozhodnutí chce pevnou vůli, odhodlání a víru a můj tatínek je ve stavu, kdy už bohužel není schopný rozhodnout o ničem ..........
Je to kruté
anonym
| 7. 5. 2008 08:16
Vendy,Tak to dopadlo všechno špatně. Je mi to moc líto, psala jsi o tatínkovi moc pěkně. Teď to budete mít všichni moc těžké. Snažit se mu to co nejvíce ulehčit, to není nic lehkého. Přeji ti hodně síly.
Tady jsem dlouho nepročítala, musím to dohonit.Mějte se fajň.
Pozdrav z Hlučína -
Regina
| 7. 5. 2008 07:47
-
Přeji vám všem krásné středeční ráno - zde krásně svítí - a tak snad můžeme očekávat krísný den -
Dorko - ta záhadná "sojová rýže" je můj název pro nejdrobnější sojový granulát - tak a teď jsi v obraze , musíš uznat, že to není zas tak špatný název. - zatím zdravím a mějte se všechny fajn . -
taky zdravím
Dorka
| 6. 5. 2008 22:51
Reginu, Vendy, Zuzu a Sylvika snad jsem na někoho nezapoměla. Holky, pěkně jste to tady oživily. Já myslela, že už sem nikdo nepříjde.
Regi, sojová rýže co to prosím tě je? Neznám to, proto se ptám. Pohanku používám často, ale vločky jsem ještě nezkoušela. Mám doma vegetariásnkou kuchařku tak se ti můžu kouknout, ale ty chceš určitě nějaký osvědčený recept, že? Měj se moc hezky, pa
Ahoj Smeraldino
Dorka
| 6. 5. 2008 22:43
taky zdravím a vítám tě mezi námi . Tvůj příspěvek je zajímavý asi něco na té zdravé stravě bude. Já jsem teprve na začátku, ale už pomalu pociťuju změny k lepšímu .
Měj se moc hezky, pa
Ahoj Petro
Dorka
| 6. 5. 2008 22:26
zdravím to je ale náhodička, že jsme se tu potkali .Jsem ráda, že má ještě někdo zkušenosti s Wegiwashem. Já už jsem si na něj tak zvykla, že ho používám pořád a bez něj bych už asi nemohla být. Ovoce a zelenina mi bez opláchnutí tohoto přípravku nechutná. Ty testy bych taky uvítala, kdyby se tu objevil nějaký chemik a podal hlášení nebyla bych proti. Petro, ten přípravek má Biocertifikát? To jsem nevěděla, na obalu totiž nic takový napsanýho není. Aspoň jsem to nenašla.
Jinak v ořeších jsem ještě neprala ani v žádným jiným eko prostředku takže nemůžu v tomhle poradit.
Měj se krásně, pa
Pro Vendy -
Regina
| 6. 5. 2008 16:13
MIlá Vendy -protože jsem sama podstupovala infusní léčbu v Bolesťové poradně byla jsem jaksi mimo -
Dokážu pochopit bezvýchodnost situace .S Jendovou maminkou jsme prožívli totéž.
Ona však odmítla léčbu cytostatiky a kupodivu se držela dosti dobře - teprve, když ji nádor na játrech utlačoval srdce její tělesné funkce začínaly vynechávat a odešla vlastně na selhání srdce .- Myslím, že takové rozhodnutí je na každém, vždyť i Věra Galatíková tak odešla. -
Ale tonouci se i stébla chytá a tak podstupuje vše co by mu "možná pomohlo" -
Musím se sama za sebe přiznat, že nevím jak bych se zachovala . Je to velmi smutné dívat se jak Ti před očima odchází někdo drahý a ty mu nemůžeš pomoci - Moje maminka taky takhle ležela 3 měsíce - měla jsem jí stále doma bylo to srdce a mrtvičky .Nevím jak bych Te potěšila, ale vím jak je to náročné -vydrž a držím Ti palce - Život někdy bývá moc krutý - a přináší nám velmi těžké chvíle -
Francie
petrasan
| 6. 5. 2008 15:49
Zdravím Smeraldinu,
no jo Francie, taky jsem tam nějaký čas pobývala - studijně a jako au-pair. Pravda , že jsem se tam naučila jíst spoustu věcí zejména zeleniny a objevila biomarkety. Na konci května se do Paříže zrovna chystáme, co stojí za to vidět kromě klasiky (muzea a galerie) a případně ochutnat a navštívit?
S Louvrem teď budu řešit i nějaké pracovní věci. Tak se celkem těším.
Luštěniny bohužel nejsou pro všechny, někdo má fakt problém s jejich trávením a chce to úpravy. Mixuju je a přidávám do nich různé koření, zejména kvůli trávení. A mimochodem víte, že klasické fazole by se neměly konzumovat syrové, že je v nich určitá dávka "jedovaté" látky pro tělo. Platí to jen pro syrové - tedy i klíčky. Toto jsem se dozvěděla ze St. zdrav. ústavu, kde zkoumají i potraviny.
Jinak jsem taky ráda, že se tu trochu rozproudila diskuze.
Vendy - je to možná kacířské, ale četla jsem knížky o urinoterapii a hladovce. Byly tam popisovány i případy lidí, kteří se uzdravili tímto způsobem, ovšem to už je velké sebeodhodlání a taky víra. Urinoterapii bych ještě nějak zvládla, ale s hladovkou... Nikdy jsem víc jak den nedržela a tam byly popisovány dlouhodobé - více jak týden. Věřím, že to bude očistné, ale člověk se s tím musí vyrovnat na mentální úrovni a musí překonat svůj pud sebezáchovy a nebýt ve stresu. Někdy bych ráda zkusila alespoň týdenní, ale chce se to někam zavřít a být v klidu. Pak předchází a následuje příprava, protože to nejde den ze dne si říct, končím s jídlem. No fascinuje mě to , víte o někom, kdo by to měl vyzkoušeno a případně se vyléčil? Znám lidi, co vydrželi týden, ale o nikom , co držel dlouhodobější víc nevím. Vůbec alternativní léčení - to by bylo téma k diskuzi. Souvisí to i s tím biem a životním stylem.
pro Smeraldinu
vendy
| 6. 5. 2008 14:23
V souvislosti s tatínkovou nemocí (malibní nádor mozku) jsme uvažovali úplně o všem...o léčitelích, makrobiotice, breussově metodě, zajistila jsem veškeré dostupné informace...kontakty na léčitele, kteří mají s rakovinou nějaké zkušenosti...jenže lékaři tatínkovi po operaci a zjištění, že je nádor zhoubný doporučili ozářky a chemoterapii, našim dotazům na možnosti nějaké alternativy se v uvozovkách "vysmáli". Tatínek se tehdy rozhodl pro klasickou medicínu a tato "léčba" ho naprosto zničila. Teď je to 3 týdny po ukončení "léčby" a má naprosto zničený krevní obraz..málo krevních destiček, bílých krvinek..zničený žaludek..trpí nechutenstvím, má poničený zrak a sluch, má hrozně nízký krevní tlak a je strašně slabý. Má naprosto zničenou imutinu.... Kontrolní magnetická resonance ukázala, že celé toto trápení bylo zbytečné, neboť nádor narostl i přes chemoterapii a ozářky znovu. Lékaři už mu nedokážou nijak pomoci.... Teď je tatínek v takovém stavu, že není schopen vstát sám ani z postele natož si něco sám rozhodnout. Většinu dne je naprosto apatický Stále si kladu otázky..co by bylo kdyby...se rozhodl podstoupit nějakou alternativní léčbu..jenže tyto otázky už mi nikdy nikdo nezodpoví

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
28. 10. 2025 07:48
15402
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40