Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

cizrna
sylvik
| 6. 5. 2008 14:04
cizrnu jsem měla zrovna dneska k obědu,k tomu salát z domácího kysaného zelí a kupu čerstvé zeleniny.
Zdravím vás všechny -
Regina
| 6. 5. 2008 13:09
- já jsem zde hodně dlouho nebyla a tak zdravím hlavně -
Vendy - s kterou jsme si občas dobře poklábosily o Zdravé výživě -
ale k věci - při minulém nákupu jsem si koupila Instantní pohankové vločky -
Udělala jsem si je jako kaši se "sojovou rýží" a jako přílohu jsem měla rajčatový salát - moc mi to chutnalo, ale ráda bych obohatila Receptář a tak prosím.zda máte nějaký vhodný typ na užití vloček či osvědčený osobní recept -
Předem vám děkuji a zdravím
zuzu
Smeraldina
| 6. 5. 2008 12:47
A ještě zuzu k těm luštěninám.Je to velká škoda,žes jim zatím nepřišla nachuť.Já mám nejraději cizrnu,adzuki,mungo,ale fazole,hrách čočku....Buď si je uvařím s kouskem řasy,zeleninou....Jako přílohu si většinou dávám pohanku.Anebo si je klíčím a dávám do salátů a různých jídel.Moc se omlouvám za případn gramatické chyby,ale už je to dlouho,co jsem mimo čr.
děkuji:-)
Smeraldina
| 6. 5. 2008 12:42
Děkuji za milé přijetí.Co se týče kozích jogurtů nejím je.Ale máš pravdu,v Paříži je toho spousta a velké množství zdravých,vegetariánských a a speciálně makrobiotických jídelen. Vendy co se týče tatínka,četla jsem si tvé příspěvky,držím mu obrovské palce.Možn to bude znít hloupě,ale neuvažovala jsi i léčiteli?Nebo spíše on?Také jsem se zapomněla zmínit,že tady Paříži je několik obchodů,kde se prodávají skvělé čerstvé zeleninové a ovocné šťávy.Je to skvělé.
dýně
sylvik
| 6. 5. 2008 12:31
slunko měla vloni v deníčku krásnou fotku s úrodou dýní,takže mám připraveno 15 sazeniček a zkusím si taky vypěstovat vlastní.no a ještě mám dvoje cherry rajčátka a klasická,ale ty budu mít taky na balkóně
petrasan a slunko
sylvik
| 6. 5. 2008 12:29
ahoj petrasan včera jsem četla tvoje povídání o bylinkách a dneska jsem hned na trhu koupila maggi bylinku.koukala jsem na ní už před týdnem ale nějak mě nelákala.já mám zatím letos rozmarýn,saturejku,yzop,meduňku,libeček,koriandr,majoránku,oregano.ještě musím zasadit petrželku a dokoupit bazalku,pažitku a tymián.bylinky mám v květináčích na balkoně.zahradu máme,ale taky dva pesany a to nejde moc dohromady.
pro Smeraldinu
vendy
| 6. 5. 2008 12:22
Vítám tě tady mezi námi , tvůj příběh je opravdu zajímavý...a jen mě opět utvrzuje o tom, že pomocí změny jídelníčku je organismus schopný zbavit se problémů, se kterými si klasická medicína neví rady. Já se také už delší dobu stravuju zdravě..tak jak popisuješ..a postupně jsem naučila jíst zdravě celou naši rodinu (tedy manžela a naše 3 děti). Poslední dobou (v souvislosti s tatínkouvou vážnou nemocí) jsem se začala hodně zajímat o makrobiotiku. Přečetla jsem spoustu zajímavých knížek a moc mě tento životní styl zajímá
ahoj
zuzu
| 6. 5. 2008 10:21
zdravim Te do me milovane Parize ..jasne,ze se k nam muzes pridat, ale posledni dobou se tu to moc nehybe, obcas ale nejaky ten prispevek nekdo prida...jak popisujes svuj pribeh, tak ti uplne verim, ono zmenit napr uzeniny za ovoce a zeleninu je pro telo sakra zmena...ja se take snazim vyhybat tomu vsemu co rikas, maso nejim, jen obcas ryby- tresku, lososa..caje take miluji bylinkove, zelene, pu erh aj.kvasenou zeleninu kupuju, ale i jenom treba zeli apod..obilniny jsou na dennim poradku, ale k lusteninam jsme si jeste nenasla tu pravidelnou cestu, obcas,. ale ne pravidelne...a co kozi jogurty?? ja co mam zkusenosti, tak ve francii je zdravych obchodku hafo, ale u nas uz take, lepsi se to kazdym dnes... ..tak zdravim do Paris .
ahojky
Smeraldina
| 6. 5. 2008 10:11
Srdečně zdravím všechny příznivce zdravé stravy!Doufám,že nevadí když se k Vám přidám.Ráda bych Vás na úvod seznámila se svým příběhem.Je mi 27 let,bydlím s přítelem v Paříži a o zdravou výživu se zajímám zhruba 10 let.Už jako mladá jsem měla dost velké problémy se zdravým,které mi poměrně komplikovali život.Denně jsem mívala opravdu velmi bolestivé migrény,měla jsem problémy s páteří,které se mi dali i do nohou,trpěla jsem neustálou zimnicí a ruce se mi klepali po celý den.Cpala jsem se léky,protože doktoři nevěděli co se mnou.Nemusím ani psát,že psychicky jsem na tom nebyla o nic líp a trpěla depresemi.Nesčetněkrát jsem myslela na sebevraždu.Jednoho dne jsem zašla do knihkupectví,kde jsem si posléze zakoupila knihu o makrobiotice.Popisoval to pán,který se díky ní vyléčil z rakoviny.Kniha mě samozřejmě nadchla a kupovala jsem si další a další o zdravé výživě.Úplně jsem změnila svůj dosavadní život a stravu.Vyřadila jsem veškeré živočišné výrobky,pšeničné výrobky,cukry,čaje kromě bilynných,kávu....Nahradila obrovským množstvím čestvé zeleniny,ovoce(bio),luštěnin,řas,sojových výrobku,obilnin,bylinných čajů,kvašené zeleniyn a čerstvé vody.Začala jsem cvičit jogu a lehce meditovat.Za 3 měsíce ksem zhubla 20 kilo všechny mé zdravotní problémy byly pryč a já se cítila jako nikdy předtím.
Ahoj Zuzu a Dorko
petrasan
| 5. 5. 2008 13:02
vidím, že jsem se , Dorko, potkaly v této diskuzi, tak to je sranda. Wegiwash mám doma, přiznávám, ale spíš protože jsem sklerotik , tak ho tak často nepoužívám, namáčela jsem do toho citrusy a teď se na to víc soustředím a budu veškerou zeleninu, co myju v tom namáčet a pak dám vědět, jinak mi to přišlo bez chuti a bez zápachu, musely by se udělat spíš nějaké testy, odebrat vzorky a analyzovat, což nejsem schopná. Podvod by to snad zrovna alespoň 100% neměl být. Bio certifikáty by nemělo dostávat kdeco, alespoň tak mi to potvrdila kamarádka, která pracuje v restauraci, kde připravují i z biopotravin a sami usilují o tuto certifikaci. Takže těmto věcem celkem věřím, možná je to spíš takové placebo. Chce to dlouhodobě otestovat. Tak se do toho budeme muset asi pustit.
Dorko, jinak řasy Nori - souhlasím, prodávají je i jako vločky. Ostatní jsou pravda více cítit mořem.
Jinak z čisticích a pracích prostředků mám otestovány různé věci od Ecoveru, Sonettu a Sodasanu pak i Ulrich.
Řekněte mi, perete v ořeších a jaký je efekt, když to srovnáte s nějakým eko pracím prostředkem?

Díky za vyjádření
cistidlo
zuzu
| 30. 4. 2008 16:52
tak to se pridavam k tve otazce, o tom jsem myslim neco malo slysela, ale rada bych taky neco takoveho koupila...tak snad nam nekdo poradi a ma zkusenosti,ze
čistidlo na ovoce a zeleninu
Dorka
| 30. 4. 2008 14:05
Holky, nemáte některá zkušenosti s tekutým čistícím přípravkem na ovoce a zeleninu? Koupila jsem to ve zdravé výživě, je to přírodní produkt a jmenuje se to Wegiwash. Prý to z povrchu ovoce a zeleniny odstraňuje až 97% pesticidů. Nechala jsem se zlákat tak jsem se chtěla zeptat, jesti to taky používáte. Zkoušela jsem to i na sířené sušené ovoce a po vyprání nebyly tolik cítit Snad to není nějaký trik z USA.
Ahoj :-)
Dorka
| 30. 4. 2008 13:56
Ahoj zuzu, díky za radu. Až mi dojdou mořské řasy co mám doma tak vyzkouším NORI . Jsem zvědavá, jestli mě budou chutnat.
ahoj
zuzu
| 24. 4. 2008 11:09
pridat se jiste muzes...pro zacatecnika nejlepsi rasy NORI, prodavaji se nas platky, tak si kousek utrhnes a pridas do jidla..nemusis varit...
Ahoj holky
Dorka
| 24. 4. 2008 10:45
Zajímá mě Bio strava a vše zdravé, občas vás sleduju a máte pořád zajímavé témata. Můžu se k vám přidat? Vidím, že teď právě probíráte mořské řasy. Poradíte mi, které nejsou moc cítit rybinou (to mě nevoní) dííky moc
korejsko-japonské potraviny
petrasan
| 24. 4. 2008 10:29
Následující příspěvek mi jinak připomněl názvy těch dalších řas, ale zajdi do tohoto obchodu, neměla bys být zklamaná. Mají tam samozřejmě vše na sushi, např. více druhů wasabi, nepřeberně sojovek, ale neříkám , že jsou bio nebo všechny super, ale můžeš si vybrat, tofu - ale to správné, jednak prodávají čerstvé a pak v krabičkách kvalitativně rozdělené podle toho, co z něj chceš dělat. To v CL není. Taky jim přibyly mražené mořské mrchy a ryby, které jsou už i báječně připravené třeba zrovna na sushi. Pak tam mají samozřejmě čaje a různé pochutiny, přísady a neposlední řadě to rozšířili i o ingredience pro thajskou kuchyni. Je to malý krámek, ale myslím, že nebudeš zklamaná, mimochodem je tam už dost let a dodávají do všech japonských restaurací , co jsou v Pze, stačí hodit řeč včetně Ambiente, no všude kde dělají něco japonského či korejského. Je tam sice jedna neochotná Češka, ale pak paní - Korejka, která ti poradí. Jsou tam i další zaměstnanci, ale s některými si nedomluvíš ani česky. Mj. bylo to snad první místo v Pze, kde prodávali hrnce na rýži.
Teď bude trochu horší se tam dostat, protože je výluka tram 16 a 10, pokládají nové koleje, ale jinak je to u zastávky Moravská? tuším, jezdím tam stále, ale vidíš, nejsem schopna přesně říct název, protože to většinou ani nevnímám, ale je to 1 zastávku za nám. Míru. Když jedeš z nám. nahoru tak je to Korunní a po levé straně, kousíček nad tou zastávkou. Nebo tam můžeš jít od metra J. z Poděbrad, jdeš k Žižkovské vodárně a pak po Korunní přímo dolů a budeš mít ten obchod po pravé straně.
Snad to najdeš.
Mnoho štěstí
řasa
cuketka
| 24. 4. 2008 10:04
Ahoj. Já používám řasu Laver, tu právě stačí jen na chviličku namočit a hnes se rozvine. Je taková slanější a má víc rybí chuť. A krásně voní. Dávám ji do salátu nebo miso polévky. Mají ji na Biosféře.
Pak mám ještě řasu Arame, ta je na nudličky a vařím jí ve vodě se sojovkou. Ta je zas dobrá do těstovin.
obchudek
zuzu
| 23. 4. 2008 20:19
jeee a poradis, kde ten kramek v Praze presne je? bych se tam zasla podivat ..diky.

Nori taky pouzivam porad, ale chtela jsme zmenu..no ale asi vidim, dle Vasich nazoru, ze zustanu u nich..je mi prave jasne, ze se vsechny jinak musi varit, coz mi moc nevyhovuje, ale ta Nori se ani sparit nemusi...mozna jeste pokouknu po ty wakame...diky holky.
řasy
petrasan
| 23. 4. 2008 13:23
Umeocet je fakt jednička. Řasy používám taky nori, wakame a pak další, ale bohužel teď nejsem schopná napsat název, chodím si je kupovat do korejsko-japonských potravin, kde mají úžasný výběr včetně švestiček, sojových omáček apod. Ale je to v Pze na Korunní, taky je to levnější než v Country lifu. Řasy tím, že jsou vysušené se nějak do vody namočit musí, vařit se nemusí, větší jen třeba spařím horkou vodou. Dělávám polévku miso, kam se řasy přidávají a to zcela jednoduše. Miso (dle vašeho výběru), řasy, sezam, třeba i trochu porku , občas přihodím i bramboru. Povařím a konzumujeme.
Řasy a umeocet
Candys
| 23. 4. 2008 10:56
Umeocet taky používám pořád a sem moc spokojená - hlavně do salátů je úžasný.
Z řas mám zatím zkušenosti s kombu a nori. Kombu má tu nevýhodu, že se vaří poměrně dlouho - přidávám ji k rýži, luštěninám nebo když vařím zeleninovou polívku. Ale zase když se delší dobu povaří, tak nemá vůbec takovou tu řasovou pachuť (nevím, jak to přesně napsat) - třeba kamarádka si ji v zeleninové polívce spletla s houbama
Umeocet + řasy
vendy
| 23. 4. 2008 10:42
Umeocet používám už více než rok a v kuchyni si to už bez něj vůbec neumím představit ! Používám ho všude, prostě místo klasického octu. Je vynikající !!!
Zuzu já používám také stále jen Nori řasy..chuťově mi příjdou nejpřijatelnější . Nedávno jsem si dala u nás ve zdravé výživě poléku z řasy Wakame...a jak od zdravé výživy jsem schopná sníst všechno..tak tohle fakt nemůžu. Byl to takový slizský, zelený smradlavý blivaz....brrrrr. Snědla jsem dvě lžíce a víc jsem do sebe nedostala...manžel byl statečnější...ten snědl snad čtvrtinu misky .
řasy
sylvik
| 23. 4. 2008 10:03
Ahoj Zuzu používám řasy wakame.přidávám je do pohanky,jáhel a jiných příloh.nalámu ji na kousky a dám ke konci vaření přímo do pohanky.řasa je za chvilku hotová.na zítra jsem si objednala u nás v krámku nori.chci ji přidat do gomasia
rasy
zuzu
| 23. 4. 2008 09:46
ja take pouzivam umeocet, temer do vseho, hlavne k zelenine...svesticky jsem jeste nemela, nejak me vzdy odradi cena, ale urcite bych je chtela vyzkouset..holky, co rasy? ja pouzivam Nori, ted jsem je zrovna dodelala, a rada bych zkusila nejake jine, ale nejsem si jista, ktere lze pridat do jidla jen tak, aniz by se musely varit ci namacet, Nori jsem jen nalamala a dala treba do hotove ryze, ale treba warame se musi macet..jake pouzivate vy?dik.
umeboshi
petrasan
| 22. 4. 2008 15:03
Vendy, osobně je taky pojídám jen tak po troškách , chutnají mi a taky se tím léčím, ale určitě budou i recepty, mrknu se doma do japonských kuchařek. Jinak mohutně používám umeocet, který přidávám prakticky do všech salátů, nemusíš pak vůbec používat sůl. Dá se pít i jen tak.
Švestičky Umeboshi
vendy
| 22. 4. 2008 11:12
Holky, které používáte "umebošky" můžete mi poradit co s nima ? Pojídáte je jen tak samostatně, nebo se dají používat i jinak ? Já jsem si je teď koupila poprvé..samostatně mi teda docela chutnají i přesto, že jsou děsně slané
kozi farma
zuzu
| 20. 4. 2008 22:30
ale ono nam to pocasi docela vyslo,tak na 80%..jsme tam prijeli a svitilo slunicko, az kdyz jsme odjizdeli tak zacalo krapat a poradne lejt zacalo az cestou zpet..tak to bylo OK..ale opravdu doporucuji! .
Kozí farma
vendy
| 20. 4. 2008 14:41
Zuzu tak to byl určitě moc hezký výlet ...jen to počasí vám mohlo vyjít pěknější ! Taky bych se tam někdy s dětma ráda podívala..takže díky za typ !
kozi farma
zuzu
| 19. 4. 2008 19:16
ahoj bioholky,
dnes jsem byla na tom vylete s pro-bio ligou na kozi farme v Ratiboricich, bylo to moc pekne!
http://kozimleko.cz/kozi-farma.html
bohuzel jeste nemam stazene fotky, ale urco nejake vlozim...
maji tam cca 400 koz, maji ted hodne mladat, a jsou uzasny! jak se pokouseji mecet , vsude chodi volne, probihaji po stajich, vsude cisto a vonelo to tam!! zadny ,,kozi,, puch, naopak...pani Dobrovolna(majitelka)byla moc vstricna, provedla nas statkem, popovidala o historii i o tom jaky to je ,,ocistec,, zadat o evropske dotace, rikala ze ted min dva roky si musi dat pauzu, nez vymysli zase nejaky projekt, ze kdyz clovek neco chce a zada, ze je to celodenni urednicina...
ukazala nam i vyrobnu a zpracovatelnu toho koziho mleka, samo jen pres okno, ale i tak- mohutne stroje a balirna...mleko primo se staji odchazi v hadicch tam, do sterilniho prostredi, takze ve staji se vubec nedostava na vzduch..
no holky, ale fakt ty male kozicky byly krasne! deti i velci z nich byli nadseni, jak spinkali, ony kozy jsou hodne pratelske...
jen tam byl takovy ,,minus,,(ackoliv je to priroda)- na farme si nechavaji pouze ,,zensky,, kozicky a kluci ne dlouho po porodu jdou rovnou na jatka..v par tydnech...kvuli tomu, ze na mleko nejsou a pokud by mamku kozu jeste ,,vycucavali,, tak ji ty struky znici a potom uz nebude ani ona na to mleko pouzitelna, staci pry ze ji je okusuji kozicky holky..tak to bylo tkaove smutne..pani Dobrovolna rikala, ze ten den kdy si pro ne prijedou z tech jatek nese vzdy hodne spatne..
takze urcite pokud nebudete vedet kam se jet podivat, tak tam...navic kazdou sobotu maji otevreno- uvitaji Vas a nabidnou i vyrobky...a ted na jare ty mladaci jsou uzasni...tak nevahejte vyrazit na vylet!
biolexikon
zuzu
| 18. 4. 2008 11:37
ahoj Vendy,
ja jsem si ho uz prohlizela, je to takova relativne mala knizecka, resp.format...je moc hezky udelana, ale uprimne neni pro nas...vsechno co tam je jsou dle meho ,,nazoru,, zaklady a to co se tam pise jsme uz rozebiraly..urcite je zajimavy pro nejakeho zacatecnika..ale treba vysvetleni ze je lepsi celozrnna ryze, co je to bulgur, kernotto, to uz je davno za nami ..ale publikace je to moc pekna, premyslela, zda koupit, ale nakonec jsme usoudila, ze neni potreba..
biolexikon
vagabonde
| 18. 4. 2008 09:20
Já ano. Je to docela hezky udělaná publikace, u jednotlivých ingrediencí je vždy i recept, jak jsi viděla v ukázce, ale osobně si myslím, že většinu informací toho typu, co je v knížce, najdeš i na internetu. Ale samozřejmě kniha je kniha, má to něco do sebe...

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
28. 10. 2025 09:14
15403
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40