Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

kartacek
zuzu
| 2. 4. 2008 20:35
OK diky za rady, ale jak jsme psala, ja bych ten kartacek chtela spis na ovoce..nebot dyni kupuji, ale jenom obcas, varim sama pro sebe, takze u me ta spotreba neni velka, te dyne..brambory nejim, nedelam, takze na ty taky ne a petrzel nebo pastinak loupu, ja to chtela spis na tu mrkev, jablka, hrusky apod.ale to je asi moc drsne ty stetiny ne?? na korenovou zeleninu..treba jina zelenina- ta ,,mekci,, by tim myslis sla? ja te korenove zase tolik nedam, ale papriky, rajcata, kedluby apod hafo, jenze to je asi moc mekke na to..
kartáček na zeleninu
Petrance
| 2. 4. 2008 20:00
Ahoj Zuzu, ja jsem ten palmovy kartacek mela, bohuzel se mi ztratil pri stehovani, a byl bezva. Na mrkev, nove brambory, petrzel, pastinak a dyni hokkaido paradni, krasne to s nim odrhnes a ocistis. Myslim, ze ti vydrzi dlouho, pokud ho jako ja neztratis, jsou to opravdu pevna vlakna . Myslim, ze se da objednat i primo od firmy Sunfood Mervart http://www.e-sunfood.cz/, ja u nich nakupovala a vse bylo o dost levnejsi a po praze ti to dovezou. Vyplati se treba velke baleni javoroveho, ryzoveho sirupu, umeprodukty atd..Jinak uzasny je taky ten japonsky nuz na zeleninu, ale je drahy jako pes, bohuzel .
kartacek
zuzu
| 1. 4. 2008 20:58
holky, prosim Vam nemate nektera zkusenosti s tim kartackem na zeleninu a ovoce?
maji ho v Albiu, dnes jsem tam na nej koukala, je origos zabaleny, je to Japonsky vyrobek z palmy a myslim, ze to hlavne korenovou zeleninu dobre ocisti...stoji 147kc, tak jsem rikala, ze se nejdriv zeptam tady, nez to koupim..ja bych tim chtekla spis cistit ovoce- jablka, mrkev..ale aby to na to nebylo zase moc drsne...ahoj!
výhra
anonym
| 1. 4. 2008 19:10
Zuzu, také blahopřeji, to je radost. A pěkně jste s Vendy popsaly veletrh.
podekovani
zuzu
| 1. 4. 2008 18:17
ahoj holky, vsem Vam moc dekuju!
je to pro dve osoby a vybrat se to musi do konce roku, jelikoz jsou to Alpy tak nejlepe tam jet asi v lete, nebo tesne po lete- srpen, zari, nevim..jeste nemam ten voucher, dohodly jsme se, ze se tam stavim pristi tyden, tam mi reknou i vice info..
kazdopadne dve osoby, vse v cene, jen doprava je samostatna..s kym pojedu nevim, ani nevim,zda pojedu ja, nebo to dam treba nasim, to se jeste uvidi..
ale je to prvni eko hotel, vse ze dreva, no asi jste koukaly na stranky, byl tam odkaz..co ja jsem koukala, tak to u nas nabizi i cestovka..
tak diky!
zuzu
vagabonde
| 1. 4. 2008 14:15
Gratulujuuu Nezapomeň pak podat report... Slovinsko je prý krásné, takže si to určitě užiješ A to je pro jednu nebo dvě osoby? S kým případně jedeš?
pro Zuzu
vendy
| 1. 4. 2008 10:37
Téda Zuzu, to koukám ...to je opravdu super moc ti tu výhru přeju . To máš určitě obrovskou radost
zuzu
cuketka
| 1. 4. 2008 09:51
Týjo, tak to je super. To musíš mít pořádnou radost.
Přeju ti krásný pobyt a musíš potom poreferovat.
pro Zuzu
Petra
| 31. 3. 2008 19:47
Tééda Zuzu, to blahopřeji To je nádhera Užívej krásné pocity a pěkně zdravě to oslav
výhra
zuzu
| 31. 3. 2008 19:26
holky, já Vám se musím napsat, co jsem se dneska dozvěděla, nejprve čtěte:

BioStyl se blíží!

...a s ním i velká soutěž o 30 balíčků s ekologicky šetrnými výrobky. Hlavní cenou, kterou můžete vyhrát, je týdenní pobyt v hotelu TERME SNOVIK (www.terme-snovik.si) ve Slovinsku!
Jak vyhrát? Navštivte nás na našem stánku na veletrhu BioStyl, správně
zodpovězte na jednoduché otázky kvízu a odevzdejte soutěžní kupon.
Soutěž probíhá po celou dobu konání veletrhu a slosování proběhne 31.
března.

Výherce hlavní ceny čeká první hotel ve Slovinsku, který získal ekoznačku EU.

Kromě soutěže jsou pro Vás na stánku připraveny zajímavé informace z oblasti označování ekologicky šetrných výrobků.

Těšíme se na Vás.

no a teď to hlavní, odpoledne mi volala paní, že jsem vyhrála první cenu, ten termální pobyt!!
hned jsem se ptala, zda to není nějaký rádiový chyták a prý ne..no hurá! poprvé v životě jsme něco vyhrála a hned toto....uffff.
biofestival
cepecek
| 31. 3. 2008 16:59
No to věřím že to tam muselo být fajn. Nevím jak se to bude líbit manželovi až mu řeknu že se to konná od nás 150 km , asi mi řekne že se nikam nejede
biofestival
Petra
| 31. 3. 2008 16:37
Biofestival měl zatím 2 ročníky, vždy kolem 15. července v sobotu, tak doufám, že to tak bude i letos. Koná se ve Starém Městě pod Sněžníkem. Zatím jsme na obou byli a líbilo se nám.
biofestival
cepecek
| 31. 3. 2008 16:07
Ahoj, můzete prosím napsat kdy a kde je biofestival ?
veletrh
Petra
| 31. 3. 2008 14:06
Ahoj bioholky ,

tak to je dobře, že jste si veletrh užily a děkujeme za info!!Taťka tam také byl a přijel nadšený. Už se těším na léto, že pojedeme i s mimčem na Biofestival. Každopádně to není tak velké jako v Praze, ale ta atmosféra je tam také fajn. A člověk se dozví a pokoupí něco nového.
pro Zuzu
vendy
| 31. 3. 2008 14:03
Ta restaurace se jmenuje Karavanseráj a je na Masarykově nábřeží. Koukni na stránky www.Karavanseraj.cz. Restrauraci mi doporučila Candys a já ji může vřele doporučit dál
bio
zuzu
| 31. 3. 2008 11:32
Ahoj Vendy, tak mas podobne ,,pocity,, jako ja z veletrhu, nejvice mne taky zaujal ten sonnentor, krasny stanek a mili lidi..ten olej jsme nevidela, nastesti, to by mne jiste taky hned slzely oci..prosim Te, jak pises o te restauraci Klubu cestovatelu, to je kde?? na to jsem jeste nenarazila tady v Praze..jinak do Country Lifu chodim pravidelne, je to v centru, takze jsme tam denne, tak je to fajn, je to pekny obchudek s bohatym sortimentem a dobrymi cenami(az na to ovoco a zeleninu)..jinak v Albiu uz jsme nebyla hodne dlouho, snad jen v obchode, jak pises, je to spatne jak s cenami, obsluhou i sortimentem, asi jak to pustili Zemanovi, tak to slo ,,dopryc,, zato Zemanovym se dari s jejich pekarnou Zemankou, dyt take vyhrali biovyrobek...ale tu holcicku maji fakt peknou..a manzel vypada strasne mlade, to je asi tim, jak ho krmi biostravou ..
salus Vendy byl super., take mam m,noho vzorecku..koupila jsme si tu ruzovou pletovou vodu a je prima, rano jsme ji uz zkousela, ma rozprasovac, tak se to dobre aplikuje na tamponek..a krasne voni .
jinak esoterika mne nejak nenadchla, snad jen stanek vyznavacu jogy a ty kresliri, to je pravda..loni jsem si nechala kreslit nejake tvary jakoze moje karma, za 500,. letos jsem ododlala..mam to doma v suplicku, obcas na tu juknu, mam tram nakreslene kolecko, jakoze to je muj andelicek(mam pry ,,jen,, jednoho)..letos jsem na tomto ,,usetrila,, ..
ja jsem se hodila do reci s holkama ze stanku pro-bio ligy, jak jsme tady psala, ze jedu na tu kozi farmu za 14dni do Ratiboric(modry obal, prouzky)tak jsme se domlouvali odkud se pojede a rikala jsem, ze kdyz budou poradat nejakou brigadu, at se urcite ozvou..ze nechci jen zaplatit clensky prispevek a byt pasivni clen, ale take se aktivne ucastnit...
tak hezky slunecný den, holky! uzivejme slunce, od stredy hlasi zase hnusne.
Albio a Country Life
vendy
| 31. 3. 2008 11:09
V sobotu v podvečer jsem si zašli do restaurace Albio...obchůdek už byl bohužel zavřený ...a restaurace nás trošku zklamala. Jednak pro šíleně vysoké ceny (no chápu je to centrum Prahy)..ale když už jsem si vybrali..tak vybrané jídlo zrovně neměli..tak jsem si nakonec dali jen miso polévku. Ani obsuha nebyla nikterak příjemná.......
Zato obchůdek Country Live v Melantrichově ulici nás potěšil...ceny přijatelné...velký výběr bio zeleniny, pečiva, jogurtů
pro Candys
vendy
| 31. 3. 2008 11:03
Musím Ti moc moc poděkovat za skvělý typ . V neděli jsme byli na oběd v Klubu cestovatelů a byli jsme opravdu nadšení . Je to orientální restaurace s čajovnou, příjemné prostředí, je to kousek od centra... v restauraci byl úplný klídek, pohoda ..moc milá obsluha a výborné jídlo .
Já jsem si dala jídlo nazvané Dieta harémových dívek což obnášelo : / Vinný list plněný rýžovou kořeněnou směsí, taštička plněná
sýrem a mátou, pasta z cizrny s olivovým olejem, pasta z lilku s tahini
a petrželí.
Manžela zlákala sultánova svačinka: Nakládaný lileček s ořechy a papričkami, vinný list plněný
rýžovou kořeněnou směsí, taštičky plněné mletým jehněčím, cibulí a
píniovými oříšky, libanonské klobásy v rajčatové omáčce s citrónovou
šťávou, olivy.
Výběr jídel tam je opravdu pestý, nejsou sice v kvalitě bio, ale člověk, který dává přednost bezmasé kuchyni si tam jistě vybera a pochutná si
Biostyl
vendy
| 31. 3. 2008 10:49
Biostyl 2008 už tady hodnotila Zuzu, tak já přidám ještě nějaké své zážitky a dojmy . Byla jsem na Biostylu poprvé, a byla jsem nadšená .... Byli jsem tam v sobotu hned o půl 10, takže tam bylo ještě poměřně málo lidí a tudíž žádné froty u stánků . Celou výstavu jsem prošli snad třikrát a stále jsme objevovali něco nového a zajímavého. Krásný stánek měl Sonenntor ( také jsem tam bohatě nakoupili a dostali Bio ledový čaj zdarma). Moc se mi líbil stánek Celozrnného pekařství Pooh Corner. Snad u každého stánku byla možnost výrobky ochutnávat..u kosmetiky vyzkoušet. Moc nám chutnaly Lněné Bio krekry..od Lifefoodu..měli je tam v různých příchutích ..cibulové, zázvorové, bramborákové, jablečné, perníkové, kakaové a mexické. Domů jsme si koupili cibulové a jablečné...mňam je to fakt zdravá dobrotka, snad se brzo objeví i v prodejnách se zdravou výživou ! Hodně nás zaujaly výrobky z bioplastu, a kompostování..jak už psala Zuzu.
Zuzu také jsi narazila na stánek, kde nabízeli nějaký eukaliptový olej ? Kápli mi ho na ruku, pak jsem ho měla promnout v dlaních a vetřít na krk a šíji, údajně pro osvěžení a proti bolestem hlavy. Jednak to byla takový síla, že mi z toho začali okamžitě děsně slzet oči a za tím krkem jsem pak ještě nejméně hodinu cítila velmi nepříjemné pálení...no hrůza..manžel měl že mě srandu...a to za ten olej chtěli 800 Kč . U stánku Saloosu jsem však taky neodolala a koupila si balzám Bio Karité s limetkou ke kterému jsem dostala zdarma dva vzorečky . Ochutnali jsme toho spoustu..bio víno, bio pečivo, medoládu, jogurty, aloe gel, všelijaké sušenky a křupky, čajíky...až jsem měla hrůzu, co to se mnou udělá....ale naštěstí to bylo v pohodě . V čajovně jsem si dali zelený čaj a trošku si odpočinuli a pak hurá na esoteriku ...Zuzu taky jsem z toho měla takové smíšené pocity, co mě však zaujalo..bylo kreslení pravou mozkovou hemisvéroou..kdy se údajně během 3 denního kurzu naučít každý úžasně kreslit..byli tam na ukázku portréty, které malovali účastníci kurzu první den a portréty které malovali po ukončení kurzu..prostě neuvěřitelné !!! Takže celkové dojmy byly opravdu dobré ...peněženku jsme sice také řádně provětrali...ale co jak už psala Zuzu...bioveletrh je jen jednou za rok
biostyl
cuketka
| 31. 3. 2008 10:32
čauky. My jme byli na biostylu v sobotu. Byla jsem letos poprvé a moc mě to nadchlo. Velice příjemná atmosféra a moc milí lidé. Taky jsem nakoupila čajíky a koření u Sonnentoru a kosmetiku od Lavery. Moc se mi taky líbily přednášky, dozvěděla jsem se nové věci a škoda, že jsme neměli moc času. Klidně bych tam seděla od rána do večera všechny 3 dny.
Jediná věc, co mě trošku zklamala byla restaurace Albio. Kvalita vůbec neodpovídala ceně, i když bylo jídlo z biopotravin. Přitom ten popis jídel vypadal tak lákavě. Škoda. Ale na veletrh pojedu příští rok určitě zas.
bio
zuzu
| 30. 3. 2008 22:55
Candys, ja kupuju biozeleninu leda tak v countrylifu v melantrisce, jinde take nevim, kde ji dostupne cenove v praze koupit..hlavne bioavokado tam kupuji ks kolem 10kc a biomrkev a bioredkev..jinak je to opravdu hodne drahe..ceskou zeleninu a ovovce take kupuji, nejvice na trhu, dole pod vaclavakem, u uhelneho trhu, chodis tam take?maji tam ceska jablka, jezdi tam manzele od JIcina, jsou vyborne!a pry jeste na dva mesice maji zasoby, doporucuji a vubec tam to ovoce je podstatne levnejsi nez v obchode(albert, tesco aj.)
biostyl- veletrh
zuzu
| 30. 3. 2008 22:42
ahoj bioholky, tak jsem dneska navstivila bioveletrh biostyl..bylo to prima,kdo jste nebyly letos, ale loni, tak to bylo temer stejne, i jsme poznavala stejne obliceje ..biovyrobkem roku se staly nejake susenky z biopekarny zemanka(co vlastni H.Zemanova, co napsala biokucharku,mimochodem byla tam s mimce, ma krasnou holcicku, takovou baculdu, roztomila, s manzelem ji tam hlidali navzajem, pani Zemanova obchazela stanky a take asi hltala novinky, ja jsme ji videla jak kupuje knizky o vyzive pro dedi a mimi, njn nova role- mamina )..jinak druhy byl kozi jogurt, ten s modrymi pruhy(pro nej jsem hlasovala, tak mne to potesilo, ale nic jsem nevyhrala)..ale vzorecku a jinych veci mam moc, a tech penez, auau, no ale co, bioveletrh je jednou za rok, ze, takze pruvan v penezence az tak neboli...nakoupila jsem nejvice cajiky- sonnentor(meli krasny stanek, s caji, korenim aj zbozim, davali hodne vzorecku, treba i cele ty jejich ledove caje)..dale se mi libil stanek Salus, tam jsem si koupila odlicovaci vodu- ruze a biorakytnikove bambucke maslo(to je vyborne) a dostala take mnoho vzorecku napr.masazni olej vanilka a celluline, tak jsem zvedava..dale jsem koupila klasiku- testoviny(ruzne celozrnne druhy),vlocky a to co se bezne kupuje, ale tam to meli levnejsi..
mam mnoho letacku, ale dnes uz nemam silu to cist, tak az neco nactu, urco pisnu..
jeste k tomu co mne zaujalo:meli krasne bioobleceni, holky takove nadherne saty z biobavlny na leto, fakt super! byly myslim made in holand, ale fakt super ,,strih,, jednoduchy ale krasny, hned bych si je koupila, ale cen: normalne 2000 a na veletrhu 1600..coz na obycejne saty, ikdyz sik je sakra hodne.
spolu s biostylem tam byla ezoterika, no holky reknu vam, ze nekdy ty stanky v te ezoterice, no Pelisky a Duskova energizujici koule hadr , ne ze bych to nejak apriori odmitala, ale obcas to bylo hodne podivinske..
chtela jsem si koupit nejake CD s relaxacni hudbou na jogu, ale dejte za CD 450kc, to bylo dle meho nazoru taky docela predrazeny..
v tom biu mne zaujalo kompostovani a trideni, jen kdyby to nebylo tak drahe(zase ta cena)..na bioodpad ty kompostery stoji kolem peti tisic a napr. jeden maly sacek(jakoby igelitak)recyklovatelny a rozlozitelny, ze skrobu vyjde na 3,5kc..ale mam propisku, ktera az dopise, tak se rozlozi, jen se z ni musi vyndat perko ..
co mi od lonska chybelo byli nejake stanky se surovinami chlazenymi..treba soja, seitan apod to tam vubec nebylo..jenom stanek s biojogurty a biotvarohem..
kdyz to nejak srhnu, tak to bylo moc pekne, diky vzoreckum vseho druhu mam na par dnu vystarano, hlavne cajikove..ale nejake novinky nebo tak jsem se nedozvedela, hodne propagovali konopne seminko, ale to uz frcelo i loni na veletrhu, vetsina stanku tam byla se surovinami, ktere jsou bezne dostupne a zname(lavera, weleda, country life, zemanka, olma, pro-bio, slunecni brana)..
holky, omlouvam se, ze to mozna nema moc hlavu a patu, ale psala jsme to, jak mi myslenky prichazely..s tim posunem casu neni divu, ze asi nic moc kvalitne..jsem zvedava co jsme napise Vendy aspol, kdo tam byly...
tak ahoj! a biu a zdravemu zivotnimu stylu hola !
a jeste jogove rozlouceni ,,namaste,,.
Zdravím bio-holky
anonym
| 29. 3. 2008 16:34
Dlouho jsem tady u vás nečetla a teď se budu muset hodně vracet, abych to dohnala. Teď v závěru mě zaujal příspěvek od Candys s tou kávou v džezvě. Já si ji přivezla vloni z itálie a ještě jsem ji nepoužila.Mohla bys o tom dát i malý článek do deníčku, tady se to pak už špatně hledá. Já si také chodím na tu čerstvě praženou kávu, jak píše Vendy. Holky si užívají na Bio- veletrhu, tak pak bude určitě hodně dojmů a tady příspěvků.Já nakonec nejela, snad příště.
džezva a česká buchta
vagabonde
| 29. 3. 2008 12:00
Díky za inspiraci, Candys. Porozhlédnu se po Café Natura a džezvě :)

Tak si představte, že už mi některé firmy odepsaly na reakci v rámci "České buchty" (viz Hnutí DUHA) To jsem ani nečekala:

Povltavské mlékarny:
... Biopotraviny v současné době nevyrábíme, nicméně si uvědomujeme
jejich
rostoucí význam a tento trend pravidelně vyhodnocujeme ve vztahu k
našim
budoucím rozvojovým projektům.
Chtěli bychom Vás však ujistit , že
naše výrobky jsou velmi kvalitní, ačkoli
nemohou nést označení bio.
Nadstandardní kvalita výrobků je základní
požadavek, o který
usilujeme.
Klademe důraz na vysokou kvalitu jak vstupních surovin, tak také
celého
procesu zpracování. Uplatňování politiky jakosti vyústilo v
Povltavských
mlékárnách v roce 2003 v certifikaci řízení jakosti společnosti
podle normy
ISO 9001:2000. Používáme mléko ze svozné oblasti středních Čech o
celoročně
nadprůměrné kvalitě, jehož mikrobiologická jakost i obsah hlavních
složek
jsou každodenně kontrolovány se zpětnou vazbou k producentům.
Pravidelně
provádíme audity na farmách. Všichni naši dodavatelé mléka jsou
schváleni a
registrováni státní veterinární správou. Snažíme se již od
počátku výroby a
ve všech jejích fázích eliminovat rizika ohrožující zdraví
našich konzumentů
a tato snaha jde nad rámec monitorovacích a verifikačních
analýz v rámci
systému HACCP.

Pribina:
... děkujeme Vám za Váš
email týkající se výrobků BIO a za zájem o naši značku.

V současnosti se
zabýváme možností vývoje BIO produktů a to nejenom z
hlediska požadavků
spotřebitele, ale i z hlediska průmyslové proveditelnosti
a s tím spojených
nákladů.

Ještě jednou Vám děkujeme za Váš zájem.

BOHEMILK

Vážený zákazníku,

naše mlékárna se zabývá produkcí mléčných výrobků zejména pro
gastronomii (hotely, restaurace, instituce ...). Na běžné maloobchodní prodejny se
tedy z naší produkce dostává minimum výrobků.

Stěžejním výrobním sortimentem jsou
smetany, mléko, zakysané smetany, jogurty a zmrzlinové směsi.

Přesto, že v současné
době nedodáváme výrobky maloobchodním zákazníkům, rádi bychom využili Vašeho zájmu
o BIO výrobky, který jste projevili odesláním Vašeho e-mailu a zjistili tak, o které
BIO mléčné výrobky byste konkrétně měli zájem.

Prosíme tedy o odpověď na následující
otázky.

1. O které BIO mléčné výrobky máte zájem? (Mléko, jogurty, máslo, apod.)

2.
Byli byste ochotni zaplatit za BIO výrobek o 50 % vyšší cenu?
Kafe
Candys
| 28. 3. 2008 12:35
Vendy, tak ajurvédské kafe i to špaldové bio s cikorkou mám
taky moc ráda. U mě se střídají takové období, kdy piju hodně jedno, pak druhé
a někdy mám prostě chuť na to normální. Jak píšeš o té čerstvě mleté kávě, tak
sem si taky párkrát takhle kávu koupila. Mňam.

Vagabonde, určitě bych ti doporučila to Café Natura, dá se z něho udělat turek
a je fakt výýýýborné. Když si ho udělám v práci, tak to provoní celou kancelář
(i když je vakuově balené) a ta vůně vydrží opravdu dlouho, když ho skladuješ v
dobře těsnící nádobě.

Příprava kafča v džezvě je typická v arabských zemích. Je to taková konvička na
kafe - viz obrázek pro představu.

Postup přípravy pravé "turecké kávy" jak ji popíjejí arabové

7 g velmi jemně namleté kávy a 100 ml vody. Do džezvy nalijeme studenou vodu,
přidáme kávu a přivedeme k varu. Káva nám zpění a naplní džezvu až po
okraj.Kávu odstavíme a necháme pěnu spadnout. Zpěnění opakujeme ještě 2krát.
Potom necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do
šálků. Kávu můžeme připravovat i s lžičkou cukru, přidanou do džezvy ještě před
zpěněním. Tím se překryje nahořklá chuť kávy, způsobená únikem těkavých
aromatických látek při opakovaném varu.

Vendy, čerstvá biozelenina - to zní jako sen. V Praze sem zatím na nic
podobného nenarazila. Aspoň teda ne v cenových relacích, o kterých píšeš undefinedundefinedundefinedObčas
si taky koupím biozeleninku nebo ovoce, ale všechno je dost drahé. Tak se
snažím kupovat alespoň českou zeleninu a ovoce, většinou u stánků nebo menších
obchůdků a snažím se kupovat tu kvalitnější.
Vendy - bio zeleninka
vagabonde
| 27. 3. 2008 22:11
No, tak to je super. Jak se jmenuje ta farma?
Kafe
vendy
| 27. 3. 2008 20:00
Já jsem si hodně oblíbila Ajurvédskou kávu a taky špaldovou bio s cikorkou, ale když mám občas chuť tak si zajdu koupit sáček čerstvě pražené kávy...u nás ve městě totiž jedna paní sama praží kávu a to je pak chuť a vůně voní nám pak kávou celý byt...to se nedá vůbec srovnat s tou kávou, která se dostane koupit ve vakuovaném obalu.....

Tu zeleninu kupujeme přímo ze dvora..za nádherné ceny...třeba kilo mrkve za 10 Kč, kupujeme tak mrkev, červenou řepu, celer, petržel, brambory, giganty, ředkvičky..už se těším, až zase začne sezóna zeleniny
A jedna pozitivní zpráva z ekolistu
vagabonde
| 27. 3. 2008 19:57
Independent: Biopotraviny jsou zdravější a bezpečnější, zjistil výzkum
undefined

undefined
31. října 2007 08:20
undefined

PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor) - Evropskou unií
podpořený výzkum rozdílů mezi konvenčními potravinami a biopotravinami
ukázal, že ty s předponou bio mají mnohem vyšší nutriční hodnotu,
napsal britský deník Independent.

V nejrozsáhlejším výzkumném projektu zaměřeném na kvalitu potravin (Quality Low Input Food),
jaký byl dosud proveden, byly na farmě v severovýchodní Anglii čtyři
roky vyráběny potraviny konvenčními metodami i podle zásad bio. A bylo
zjištěno, že v bioovoci a biozelenině je až o 40 procent více
antioxidantů, které mohou podle názoru vědců snížit riziko srdečních
onemocnění a rakoviny, uvádí Independent. Dobytek, který byl chován na
téměř třistahektarovém pozemku, dával biomléko obsahující o 60 procent
více antioxidantů a důležitých mastných kyselin než obyčejné mléko.

Studie, jejíž celkové výsledky budou zveřejněny příští rok, je
prvním systematickým srovnáním zemědělských praktik, napsal
Independent. Pod vedením univerzity v Newcastlu
analyzuje informace 33 výzkumných center po celé Evropě. V posledních
sedmi letech se biopotravinářská lobby neúspěšně snaží přesvědčit
britský Úřad pro potravinové standardy (FSA),
aby uznal prospěšnost biopotravin. FSA ale tvrdí, že současné vědecké
důkazy dostatečně nepodporují tvrzení, že jsou biopotraviny bezpečnější
nebo zdravější.

Klíčová zjištění studie:

* Biomléko obsahuje větší množství vitamínu E - antioxidantu, který přispívá ke zdravějšímu oběhovému systému.

* Brambory, kiwi a mrkev v biokvalitě mají vyšší obsah vitamínu C,
který posiluje imunitní systém a brání rakovině a srdečním onemocněním.

* V biosalátu, biošpenátu a biozelí byly objeveny vyšší koncentrace minerálů a antioxidantů.

Podle článku Emily Duganové v deníku Independent ze dne 29. 10. 2007
Zajímavá akcička Hnutí Duha
vagabonde
| 27. 3. 2008 19:55
... malé pošťouchnutí stávajícím českým firmám, aby do své nabídky zařadily bio výrobky

Podrobnosti zde:
http://www.hnutiduha.cz/bio/

Bylo by super tu mít na výběr stejně jako v Rakousku, ne?
GMO a ekospotřebitel
vagabonde
| 27. 3. 2008 19:06
Dobrá zpráva, sice nevím, jak stará, ale konečně vím, že i když na soji není přímo napsané, že neobsahuje GMO, tak se nemusím bát:

www.ekospotrebitel.cz

Od začátku roku 2002 u nás platí povinnost
označovat výrobky obsahující geneticky modifikované organismy.
Tuzemské i dovážené výrobky musí být podle zákona označeny nápisy
v češtině: "tento výrobek obsahuje geneticky modifikovaný organismus"
nebo "geneticky modifikovaný organismus".
Toto označení musí být zřetelné – nikoli tedy malinkatými písmenky
někde na dně krabice. Výrobky i jejich výrobci či dovozci musí být
také zapsáni na seznamu u
Ministerstva životního prostředí ČR. Ti, kdo poruší příslušné zákony, riskují až miliónovou pokutu.

Zatímco před několika lety našla Česká zemědělská
a potravinářská inspekce několik výrobků s geneticky upravenou sójou,
v této chvíli na našem trhu není žádný výrobek, který by nesl označení,
že obsahuje geneticky modifikované organismy. Začátkem roku 2002
provedlo Greenpeace test deseti „podezřelých“ výrobků, který žádné GMO
neprokázal. To je dobrá zpráva, která ukazuje, že výrobci nejednají
protizákonně.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥