Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

pro cuketku
vendy
| 7. 3. 2008 14:32
Já dělám pickles nečastěji z bílého zelí, mrkve a cibule + sůl, kním a křen, taky jsem tam zkoušela přidávat červenou řepu, chuťově to bylo dobré ale konzistenčeně takové mazlavé.....
Tu tvou kombinaci určitě vyzkouším
pickles
cuketka
| 7. 3. 2008 12:57
Candys, tak už jsem se zaregistrovala. Ten článek se mi moc líbíl, nebo spíš ten styl života. To je můj sen, bydlet na samotě a všechno si pěstovat sama.

Sylvik, no ten mák s medem do jogurtu se mi taky líbí. Určitě to bude dobré.

Vendy, já dělám pickles do 4l sklenice. Mám takovou po dědovi. Pak dám do malých skleniček a do lednice. Dělám kombinaci červené zelí-bílá ředkev-mrkev + trošku kmínu. Pro inspiraci, jakou zeleninu dáváš ty?
mák
lenka
| 6. 3. 2008 07:45
Já ho nemelu, dá se to rozkousat z bez umletí a navíc já ho sním každý den pár lžiček a kvůli tomu se mi nechce vytahovat mlýnek a pak ho zase pokaždé čistit S tou tučností s hlavu nedělám, však já to všechno vyběhám v lese Vůbec nejlepší je ale čerstvý mák ze zahrádky, hezky si ho vysypat z makovice přímo do pusy
mák
sylvik
| 6. 3. 2008 06:56
pokud mi zbyde mletý mák tak si ho dávám do bílého jogurtu a přidám lžičku medu nebo se může přidat do kaše.skladuju ho v lednici,protože mletý může rychle zežluknout.lepší je nemlít větší množství najednou
mák
zuzu
| 5. 3. 2008 22:33
Leni to ho ani neumeles??
mak je ale dost tucny, tak bacha...
mák -cuketka
lenka
| 5. 3. 2008 20:03
Já ten mák jím jen tak.... nasypu si ho do misky a lžičkou nabírám a rozkousávám ho, tak mi chutná nejvíc, i když to rozkousávání chvilku trvá .-) Jinak se dá namočit přes moc do trochu vody a ráno je úplně měkký, ale přijde mi, že pak už nemá tak výraznou chuť.
Mini kvašák
vendy
| 5. 3. 2008 19:44
Holky, které jste si koupili mini kvašák na pickles dostaly jste taky nabídku od p. Štefka na 3 litrový kvašák ? Já už jsem si ho objednala a už se nemůžu dočkat až ho budu mít doma..protože v tom malém litrové nestačím pickles vyrábět...máme ho děsně velkou spotřebu ....
pro cuketku
Candys
| 5. 3. 2008 13:33
já sem se taky musela zaregistrovat, ale je to fakt hodně rychlé. okamžitě ti pošlou heslo na email
návštěva
cuketka
| 5. 3. 2008 13:26
Já o víkendu upeču moučníky z celozrné mouky, takže návštěvě nabídu a všichni si pochvalují. Přitom ani nepoznají, že je z jiné mouky. Nebo dám do misek sušené bioovoce a opražím slunečnicová a dýňová semínka se solí místo brambůrek. Ty nezdravoty zbývá jedině přibalit návštěvě na cestu.
Přítel mé maminky všecho sní, ale jak by se dozvěděl, že je to bio, nebo vegetariánské (veganské) jídlo, tak to jíst nebude, aniž by ochutnal. Jednou jsem je "omylem" vzala na jídlo do Rebia v Brně, no to byly řeči. Ještě, že tam bylo málo místa a neseděla jsem s nimi u stolu. Úplně mi bylo stydno, když jsem slyšela ty jeho poznámky. A babiččin přítel je ještě horší. Ten nazývá zeleninu bordelem. Spolupracovník zas krmením pro kozu. A pak když vidím, tyhle chlapi kolem sebe, tak si o to víc vážím svého přítele.
Prostě každý k tomu musí dojít sám.

Lenko, chtěla jsem se tě zeptat, na jaké způsoby jíš ten mák. Já mák moc nepoužívám, akorát občas na sladko na šišky. A taky ti děkuji za recept na čočkovou sekanou, který jsem tady někde od tebe četla. Dělala jsem ji v sobotu a byla moc moc dobrá. Určitě budu dělat častěji.
článek
cuketka
| 5. 3. 2008 12:49
To je skoda, zase mi ten clanek nejde otevrit i kdyz ty vsechny ostatni ano. Asi se budu muset zaregistrovat na MF Dnes, jinak si ho snad nepřečtu.
Bio článek
Januse
| 4. 3. 2008 21:08
Ahoj, hledala jsem jej taky na MF Dnes, ale nakonec jsem ho vypátrala tady
http://www.zdravanota.com/clanky.php?…
je to úplně ten první. Nejzajímavější je o té rodině, to fakt koukám a obdivuji.
Jana
Návštěvy
vendy
| 4. 3. 2008 15:20
Také to tak řeším, že když vím, že příjde návštěva, která si opavdu stejné jídlo jako my nevezme, tak jim připravím i něco podle "jejich gusta"...horší to však je, když jdeme na návštěvu my a hostitelé přesto že vědí, že třeba uzeniny vůbec nejíme připraví všechny chlebíčky se šunkou a salámy a řeknou "no však vás to pro jednou nezabije" tak to považuju za hodně netolerantní a neslušné...a příště už ani nemám chuť na takovou návštěvu jít.....
Stravování
Biopavla
| 4. 3. 2008 14:31
Jé tak tohle taky přesně znám. Nejlepší je mluvit co nejméně o tom co jíme. Taky jsme "divní" a taky nám to je jedno, protože je to náš život naše zdraví a nikomu druhému nic nevnucujeme.
Zato ti druzí se snaží diskutovat, přidávat další a další argumenty, aby se přesvědčili o tom, že jsme konečně pochopili jejich pravdu.
A nejhorší je to s návštěvami. Máme dvě kamarádky, které jsou také zvyklé se stravovat zdravě, tak se střídavě scházíme 3x v roce pokaždé u jedné z nás a to jsou nádherné a obohacující chvilky, na které ještě dlouho vždycky vzpomínáme. Sdělujeme si zkušenosti, nové poznatky...nádhera.
Ale Ti ostatní, když k nám mají přijít je to úděs. V žádném případě by nic z toho co máme doma nechtěli (zkusila jsem a bylo z toho pozdvižení), takže musím nakoupit "nezdravoty", aby se cítili dobře. Po jejich odchodu vždy něco zbyde a já pak nevím co s tím...je mi líto peněz -
okolí
lenka
| 4. 3. 2008 12:38
My to taky s manželem neříkáme....ale hodně lidí se na nás dívá divně už třeba jen tehdy když řekneme, že nechceme jít na večeři do resturace, kde se kouří. Už aby se ten zákaz kouření v restauracích konečně prosadil.
cuketka
lenka
| 4. 3. 2008 12:36
Díky cuketko, tohle všechno jím, takže mi snad vápník chybět nebude. Nejvíc mi dělalo problém vynechat ranní jogurt - rozmíchávala jsem si v něm vločky a různá semínka, ale teď místo jogurtu povařím vloky ve vodě, přidám trochu medu a bio margarinu a hlavně kousky ovoce a kakao a je to ještě lepší než s jogurtem.
pro cuketku
vendy
| 4. 3. 2008 10:17
Mám podobné zkušenosti jako ty, proto také nikomu zbytečně nevykládám jak se doma stravujeme, jen když vidím, že má někdo opravdu zájem. Máme s manželem hodně známých a přátel, ale bohužel nikdo z nich se nestravuje tak jako my...nezajímají se o zdravou výživu...a o nás si myslí, stejně jako ve tvém případě, že jsme "divní"....ale já to už neřeším...je to každého věc, jak se svým zdravím nakládá
Ale velkou radost mám z toho, že si na tu změnu v jídleníčku, kterou jsme za poslední roky postupně udělali, velmi dobře zvykly naše děti, že nepostrádají uzeniny, bílý cukr, klasické sladkosti, sladké pití, bílé pečivo a většinou s chutí snědí všechno co rodině navařím .
strava
cuketka
| 4. 3. 2008 09:55
"Bohužel hodně lidí vůbec o ničem hlouběji nepřemýšlí... "
to je fakt. Teď mě dostala jedna příbuzná, když jsem se zmínila, že nejíme párky. A co teda jíte????
Já vždycky zírám, jak krmí svoje děti. Před večeří dostanou perník s marmeládou, pak se diví, že se pohnípou ve večeři a hodinu po večeři mají najednou hlad, tak dostanou pytlík křupek a lízátko. Já se divím, že ty děti vůbec rostou.
S přítelem jsme se shodli, že je lepší ohledně našeho stravování se nikomu nesvěřovat. Mám pocit, že lidé z mého okolí to moc nechápou a nechtějí pochopit. A spíš si myslí, že jsme divní, když nejíme salámy.
vápník
cuketka
| 4. 3. 2008 09:40
Lenko, hodně vápníku je v tom sezamu a také v sojových bobech a mandlích. Prostě v ořeších a luštěninách. Taky některé minerálky mají hodně vápníku a někde jsem četla, že i brokolice. My s přítelem delší dobu také nepijeme kravské mléko, teda on ho vyloučil úplně, já si občas dám do čaje nebo když dělám kaši, tak dál půl mléka půl vody. Jemu to moc pomohlo, co se týče trávení a stolice. Kupujeme také Zajíce - to je sušený sojový nápoj a chutná mi více než mléko. A kozí jogurty a kefíry, to je pro nás lahůdka.
Tady jsem našla zajímavý článek ohledně mléka:
http://www.csvv.cz/index.php?…
Vápník a školní jídelny
Biopavla
| 3. 3. 2008 18:31
Lenko, hodně vápníku je v sezamu a výrobcích z něj - gomasio, tahini.

Vendy píšeš to úplně přesně, že nejprve musejí být děti ke správnému stravování doma vychovány a pak se to teprve odrazí na zájmu o úplně jiné pokrmy ve školních jídelnách. Bohužel hodně lidí vůbec o ničem hlouběji nepřemýšlí...
školní jídelny
vendy
| 3. 3. 2008 12:40
Také bych byla pro možnost volby, zdravou variatu jídla za příplatek ..nebo "klasiku" za standartní cenu...aby si prostě rodiče mohli vybrat...no bohužel nevím, nevím jestli se toho ještě u svých dětí dočkám. Je to opravdu problém, protože naše děti jsou už doma zvyklí, stravovat se jinak...takže jim jídlo ve škole často ani nechutná, připadá jim přesolené, mastné...chybí jim tam zelenina. Dcera z polévek pracně vybírá párky, protože uzeniny vůbec nejí...no naštěstí už dozor v jídelnách nenutí děti, aby celou porci snědly. Ale bohužel jsou i opačné situace, když občas přece jen mají nějakou tu zdravější variantu jídla..třeba luštěniny..tak děti, které na takové jídlo nejsou z domova zvyklé, celé porce vrací...s tím, že tohle oni nejí ....takže ono to opravdu není lehké a základy dobrého stravovaní by děti určitě měly získat v doma v rodině .
škola
lenka
| 2. 3. 2008 14:35
Vendy, na ty jídla ve školní jídelně jsem taky často myslela....nejhorší je, že vážně není na výběr, kdyby byly aspoň dvě možnosti - klasické jídlo za míň peněz nebo zdravé, ale drazší, aby děti a hlavně jejich rodiče, kterým jde o jejich zdraví měli na výběr. Aspoň by se v dětech vypěstovaly návyky na zdravé jídlo doukud jsou menší. Ještě teď si vzpomínám, jak v jídelně stál vždycky dozor a když někdo něco nedojedl, musel se vrátti a sníst to - třeba hnusné šlachovité maso a podobně.
mléčné výrobky -vápník
lenka
| 2. 3. 2008 14:30
Musím říct, že poslední dobou jsem hodně omezila mléčné výrobky, dřív jsem jedla každý den ke snídani bílý jogurt s vločkama, ale měla jsem velké problémy se zahleněním...zkusila jsem tedy na 14 dní vynechat všechny mléčné výrobky a měla jsem hned po problému,takžě to bylo tím mlékem. Takže teď jím hodně máku, protože je tam velký obsah vápníku plus je snažím hledat další potraviny, kde je vápník,aby mi pak nechyběl. Poradíte, kde je ještě hodně vápníku? Mléčných výrobků se úplně nevzdám, ale hodně je omezím.
maso
sylvik
| 2. 3. 2008 14:10
tak já maso ani ryby nejím asi deset let.cítím se dobře.mám krevní skupinu A takže jsem typický vegetarián.přestala jsem pít mléko a jím pouze zakysané mléčné jogurty.mám moc ráda kozí nebo sojové jogurty.mléko používám pohankové nebo rýžové
maso
vendy
| 1. 3. 2008 20:49
Já jím ryby a když mám občas chuť tak si dám kousek krůtího masa, ale není to často. Naše děti se bohužel stravují ve školní jídelně (jinak to nejde ) a tam mají maso prakticky každý den...a pokud mají "bezmasý" oběd...což bývá sladké jídlo..tak mají většinou čočkovou nebo gulášovou polívku s párkem . Je to smutné, že jídlo ve školních jídlenách nemá se zdravou výživou vůbec nic společného.... Teď jsem četla o akci "Bio do škol" - byla bych každopádně pro...jenže většině rodičů se nelíbí vyšší cena obědů..což teda absolutně nechápu, že nejsou ochotni dát o pár korun více, když jde o zdraví jejich dětí.....
maso
zuzu
| 1. 3. 2008 20:14
ja take uz tak pres rok nejim maso, a jsem za to rada.ale je pravda, ze mi neco asi v organismu chybi, ale co se da delat..rada sportuju, jsem aktivni clovek a je pravda, ze nekdy jsou docela vystavena...z hlediska meho, mi je to jedno, preziju to, ale je pravda ze s temi detmi(jednou)to bude asi horsi, to me trosku desi..
maso
vendy
| 1. 3. 2008 08:54
Souhlasím s Nux, že vegetariánství není pro každého, každý organismus má jiné potřeby a reaguje jinak, co jednomu naprosto vyhovuje, druhému může škodit...každý si musí na sobě vyzkoušet jaký výživový styl mu sedí a jaký ne . Myslím, že hlavní problém je v tom, že lidé jedí maso v obrovském množstí..denně..někteří i vícekrát denně (a to nemyslím uzeniny, protože ty nemůžou prospívat nikomu). Kdysi se jedlo maso svátečně, třeba jednou týdně v neděli a to myslím bylo pro zdraví daleko lepší. Velké procento nemocí, které dnes lidi trápí je z přebytku...
Květinko
anonym
| 1. 3. 2008 06:11
Ani vegetariánství není pro každého.
Prostě jsme každý jiný. Nepaušalizovala bych to, vegetariánství mnoha lidem naopak od zdravotních problémů pomohlo.
nic nepřehánět
kvetinka81
| 1. 3. 2008 00:03
Nevím, jestli už to tu náhodou někdo nepsal (to množství příspěvků jsem nezvládla přečíst), ale každopádně si myslím, že vegetariánství není zdravý životní styl. Hovořím ze své zkušenosti, kdy jsem přes rok maso nejedla a ačkoli jsem se snažila o jinak velice pestrou stravu a dokonce jsem neodolala a sem tam jsem si dala rybu, tak jsem se nakonec cítila fyzicky špatně. Lékařka mi po krevním rozboru řekla, že mám sice nádhernou hladinu cholesterolu, ale že jinak je to děs...sama se mě zeptala, zda jsem náhodou nepřestala jíst maso....tak jsem kývla a ona mi na rovinu řekla, že chci-li jednou zdravé děti, tak mám jíst maso...že mi nenakazuje bůček a maso denodenně, ale že zcela maso vynechat není dobré. Tak jsem se z toho důvodu k masu vrátila a můj zdravotní stav se také zlepšil
probio liga
zuzu
| 29. 2. 2008 23:01
ahoj holky, prekopiruji sem info z pro-bio ligy:

Vážení členové PRO-BIO LIGY,

dovolujeme si Vás pozvat na další z výletů na české
ekofarmy. Tentokrát pojedeme za čerstvě narozenými kůzlaty na Kozí farmu DoRa (www.kozimleko.cz) v Ratibořicích. Výlet se uskuteční 19. dubna 2008 a PRO-BIO LIGA na něj pořádá autobusový
zájezd v ceně 120,- Kč (pro členy LIGY) a 150,- Kč pro ostatní účastníky,
budete-li mít zájem o hromadnou dopravu přihlaste se prosím na tomto e-mailu
nebo níže uvedeném telefonu nejpozději do 10. dubna 2008.
Více informací naleznete v přiložené pozvánce.

Rádi bychom Vás ještě upozornili na zahájení soutěže
Nejoblíbenější česká biopotravina roku, v níž můžete – pokud jste
tak již neučinili - hlasovat pro Vaše oblíbené biopotraviny, buď
hlasovacím lístkem (naleznete v prodejnách biopotravin či Bioměsíčníku) nebo na webu www.biospotrebitel.cz/biostyl2008.
Pět hlasujících, vylosovaných 30.3. na veletrhu Biostyl
v Praze, získá koš plný nominovaných biopotravin.

S uctivým pozdravem

PRO-BIO LIGAhttp://webmail.o2active.cz/…oRa_19_04_08.pdf?…

ja asi pojedu, bude to asi prima ..a pro bio vyrobek urcite hlasujte, ja jsem dal hlas bílému kozimu jogurtu DORA ..st.pierre se mu nemuze rovnat(obsahuje susene mleko)hezky vikend!.
pro Petrance
vendy
| 28. 2. 2008 10:57
Díky za bezva odkaz - včera jsem na těch stránkách strávila celý večer...jsou moc zajímavé !!

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
28. 10. 2025 18:22
15406
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40