Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

hrách
sylvik
| 11. 11. 2007 15:00
Ahoj holky hrách celý bio jsem objevila na biosfeře a mají tam i 3 druhy klíčících nádob
stále hrách
Biopavla
| 11. 11. 2007 14:16
Zuzu, děkuju. Bohužel Rozmarýna neposílá balíky. Má internetový obchod, ale je jen k objednávce a pak k osobnímu vyzvednutí (dříve posílali, taky jsem u nich nakupovala, ale změnili pravidla).
A ještě když "křoupneš" do té kuličky hrášku mezi drobným mungem je to požitek a to by u té půlky tak moc nebylo i kdyby to vyklíčilo .

Musím říct, že i v Německu ten celý zelený hrách mají pouze v jednom hypermarketu a to v Realu, který je tam teď nový místo původního, který se jmenoval WAL-MARKT . Rozšířili tam hodně nabídku bio věcí - to kdyby měli i u nás . Je to kousek před Drážďanama. Je tam i další velikánský komplex (jméno nevím) ve kterém je oddělení potravin a mají i bio věci, tam ho taky nemají a dokonce je tam i Reformhaus což je vyloženě krámek se zdravou výživou (přímo v tom komplexu) a ani tam ho za celý rok neměli... Nevím, proč je takový problém s celým zeleným bio hrachem, když ostatních luštěnin je všude dostatek bez problémů.
půlený hrách
zuzu
| 11. 11. 2007 12:32
no ano, je půlený..na klíčení nevím, ale asi by se dalo, proč ne..já ho koupila v Praze v rozmarýně na Andělu, taky mají internetový obchod, tak jukni..ahoj! zu.
hrách
Biopavla
| 11. 11. 2007 10:08
Zuzu, prosím Tě ten zelený hrášek od CL máš celý nebo půlený? Koukala jsem do jejich katalogu na netu a nabízejí jenom půlený.

Vendy, v žádném internetovém odchodě jsem ho neobjevila a to jsem pátrala důkladně už dávno, protože se mi nechtělo za hrášek v Německu utrácet.
Jako možnost vidím jedině objednat ho přes obchod zdravé výživy v našem městě, pokud to budou schopni udělat. Tak to můžeš zkusit taky zase u vás a uvidíme jak pochodíme. No ale jestli mají jen půlený, tak nevím, ale asi by nevyklíčil...
pro Biopavlu
vendy
| 10. 11. 2007 13:35
Tak to je velká výhoda, že když klíčíš v tom automatickém klíčedle už se nemusíš o ni starat, časem si ho asi taky pořídíme. U nás ten zelený hrášek bohužel taky nemají, už jsem se po něm dívala, tak dej pak vědět jestli jsi ho našla v nějakém tom internetovém obchodě.
Klíčky
anonym
| 10. 11. 2007 08:17
Zdravím vás bio- holky. Mám net mimo provoz a tak využívám pouze chvilky, kdy jsem u dcery.První pročítám vaší diskuzi. Klíčení mě již nějakou dobu zaujalo a tak vítám vaše podněty. Uvažuji o koupi klíčící misky. teď jsem si koupila sušené žitné klíčky a dávám si je i na namazaný chléb. Mají různé druhy. Ať se vám daří.
joga
zuzu
| 9. 11. 2007 21:49
jukni na www.yogajoga.cz..lekce jsou otevreny, tak muzes prijit na hod kterou si vyberes, je fajn ze kazdy tyden se to hodi jinak, ze..ja jsme byla jednou, zatim od 9-10 a pristi tyden planuju jit zase dopo ale jiny den, ted jsem byla na hatha a v tydnu chci zkusit dynamic..
Stále se učím -
Regina
| 9. 11. 2007 20:38
zdravím vás všechny, čas od času nakouknu a pročtu si vaše novinky a jsem ráda, že přidáváte i některé odkazy - já již nejsem tak zběhlá ve fíglech netu a nevim, kde co hledat , takhle hned vím, kam se kouknout a taky se musím přiznat, že čas od času si vytáhnu nějaký ten receptík na zdravou mňamku - viz. cukroví. - S Vendy jsme občas něco probraly a i dnes jsem si pročetla její deníček - -
A co je jisté,že kde se stravují rodiče zdravě děti pak jedí zdravě taky. -
Je opravdu nutné si s partnerem vyříkat připomínky k jídelníčku mimo dosah dětí, protože, když to nejí tatínek, nemusí ani ony. -Já jsem odmala zeleninové dítě. Můj muž vyrostl na poctivé moravské kuchyni . kde se i zelí zahušťovalo jíškou - a tak jednou když mi řekl, že on fazolové lusky nejí - jsem mu vysvětlila že je ale na talíř dostane - protože děti kazit nebude, chvíli na to divně koukal a když si je děti chválily jak jsou dobré udělal gesto - přidal jim ze svého a příště si spiklenecky šeptali - zase nám dáš ze svého- viď až po tátově smrti jsem jim prozradila, jak, že to bylo s jeho štědrostí - ale dětíi zeleninku papkají dodnes a rovněž tak vnoučata -
klíčky a jóga v Praze
biobobi
| 9. 11. 2007 20:32
Ahojte biařky! Tak jste mě těmi klíčky tak nalákaly, že jakmile nyní dojím svou milovanou Hokkaido (vařím si ji v páře, jsem na ni asi závislá, už mi i zežloutly ruce, nevím, jak přečkám zimu ), půjdu si je dát do vody do ledničky Zuzu, chtěla bych se zeptat, kam chodíš v Praze na jógu? Budu se v lednu stěhovat do Prahy, přestupuju tam na VŠCHT. Tady ve Zlíně chodím na powerjógu, klasickou jsem ještě nezkusila a moc bych chtěla. děkuji za info. Mějte se pěkně, nakličujte a baštěte zeleninku, ať vesele prožíváme ty pochmurné podzimní dny!
Vendy, Zuzu
Biopavla
| 9. 11. 2007 18:07
Zuzu, tak to jsi mi moc pomohla, že vím, že je od CL možné ten hrášek sehnat. U nás ho opravdu nemají, ale myslím, že by se dalo ho přes zdravou výživu objednat, protože už jsem takhle objednávala věci, které v sortimentu neměli.

Vendy, vím, že se dá klíčit všechno možné, ale my jsme začali a prozatím stále zůstáváme u mungo fazolek, ktreré nám moc chutnají - s přidáním hrášku ještě víc a nějak nemáme potřebu více zkoumat. pokud ale něco vyzkoušíš, moc ráda si přečtu Tvoje postřehy.
Máme automatické klíčidlo, které nabízí např. Biosféra, tam dám předmáčené klíčky a přes noc jsou hotové. Stroj je kropí v pravidelných intervalech, takže se o nic nemusíme starat. Pak se akorát stroj musí vymýt. V té míse od Tupperware jako máš Ty Vendy je pak skladuju už hotové v lednici, nejsou "naplácnuté" přímo na dně a mám příjnemný pocit, že vzduch cirkuluje.
pro Zuzu
vendy
| 9. 11. 2007 11:29
Zuzu o nakličování se dočteš taky na
http://www.probio.cz/…/naklicovani.htm
pro Zuzu
vendy
| 9. 11. 2007 07:46
Zuzu, já zatím nemám s klíčením velké zkušenosti, ale mungo jsem nechala naklíčit tak, že jsem ho nejdříve na jeden den namočila do vody, pak vodu slila propláchla a dala do takové misky se sítem co mám z Tupperware, na síto mungo a dolů vodu, ale dá se to také udělat tak, že to dáš do obyčejné misky a překryješ nějakou namočenou gázou. Nejlepší asi budou ty speciální misky na klíčení co prodávají v prodejnách zdravé výživy. Dvakrát denně se musí mungo propláchnout, za dva dny máš krásné klíčky. Vůbec jsem netušila, že je to taková dobrota a nejvíce mě těší že to taky chutná dětem teď v zimě je to skvělý zdroj vitamínů a enzymů . Myslím, že nějaký návod na klíčení je i přímo na obalu munga.
Na ten zelený hrášek se určitě mrknu, jestli ho u nás taky mají ....
klíčky
zuzu
| 8. 11. 2007 21:06
Vendy, jak jsi prosim Te klicila tp mungo..ja ho kupuji z chladaku z obchodu, ale taky asi zkusim vlastni..diky.
zeleny bio hrach
zuzu
| 8. 11. 2007 21:03
holky to neni pravda s tim hraskem..ctu prispevek, ze neni k dostani biohrasek, ale ja ho mam ve skrince..country life- bio hrach zeleny bio- loupany puleny .
pro Biopavlu
vendy
| 8. 11. 2007 19:18
Pavli, tak to je škoda, že se ten zelený bio hrášek u nás nedostane koupit...musí to být opravdu dobré . My už jsme první várku naklíčené munga snědli, a tak dám hned klíčit další. Děti si to dneska vzali dokonce ke svačině do školy a spolužáci se nejdříve tvářili divně a když jim dcera dala ochutnat tak ji polovinu snědli a zítra prý má přinést další . Pavli a dáváš klíčit ještě i něco jiného než mungo ?
pro Vendy - klíčky
Biopavla
| 8. 11. 2007 15:01
Vendy, to jsem moc ráda, že Tobě i dětem chutnají. A taky že se Ti nezdá divná ta kombinace s ovocem. Můžu Ti říct, že klíčky také mícháme dohromady se zeleným bio hráškem -dávám asi 1/3 celkového množství a necháváme vyklíčit současně a je to také velká odbrota.
Chutná to totiž celkově ještě "hráškověji" Fakt je ale ten, že zelený bio hrášek si vozíme z Německa, protože tady jsem na něj nikde bohužel ještě nnarazila

Jinak jsem dělala pickles v kombinaci červená řepa, čínské zelí, cibule - moc dobré, tentokrát jsem dala více soli a opravdu to chtělo. Toto mám již ve sklenici a teď kvasí právě čínské zelí s křenem. Lidi nadávají, že zdražili máslo, mléko, mléčné výrobky a mě to až tak nevadí (i když samozřejmě příjemné to není), ale zelenina je prostě super "zasycovadlo" a zdroj dobré nálady. Včera jsme byli nakoupit na nechali jsme tam 600,- Kč převážně za zeleninu, bio mungo, bio rýži a prodavačka u pokladny říkala no vidíte paní - tolik peněz a nic ze základních potravin tam nemáte... Tak jsem jen kývala a nevysvětlovala, že právě hlavně z toho jsme živí jako ze základních potravin
P.S. Jak píšu o klíčkách, manžel mi jich přinesl k počítači plnou mističku, dostala jsem na ně strašnou chuť
pro Biopavlu
vendy
| 7. 11. 2007 20:12
Pavli, ještě dříve než jsem si přečetla tvé rady, se mi potvrdilo, že máš pravdu. Odpledne jsme s dětmi začali naklíčené mungo ochutnávat a všem tak zachutnalo, že jsme stále uďobávali, a celou mističku jsme snědli jen tak. Jsem ráda, že naklíčené mungo dětem chutná..říkají,že je to jako hrášek . S grepem nebo pomerančem to může být také dobrota...určitě vyzkouším !
pro Petrance a Petru
vendy
| 7. 11. 2007 20:07
Tak tady máme rovnou 2 nastávající maminky to je paráda, moc vám holky přeji ať to těhotenství prožijete co nejlépe a ať se vám narodí krásná zdravá miminka ! S těmi chutěmi je to fakt zvláští, že vám moc nechutnají ty zdravé jídla, na které jste byly zvyklé .... to by mě moc zajímalo, jak by to bylo u mě . Ale vzhledem k tomu, že u máme s manželem dohromady 3 děti, tak další zatím neplánujeme....
miminka
Petrance
| 7. 11. 2007 19:09
Petro, taky gratuluji a držím nám oběma palce, ať vše dobře dopadne . Jak píšeš, taky mi chutnají spíš klasická jídla, omáčky a maso, sladké jsem první 4 měsíce vůbec nemohla, teď si dám sem tam něco, ale spíš bez cukru, ten mi nedělá dobře. Sladké snídaně jako dřív vůbec nemůžu a ty luštěniny a nadýmací věci taky ne..nejvíc mi teď chutnají polívky, hlavně miso a vývary. No a láduju se pořád, nějak moc to neřeším, kila navíc se potom shodí . Věřím, že si mimčo řekne, co potřebuje.
Pro Vendy - klíčky
Biopavla
| 7. 11. 2007 17:44
Ahoj Vendy,
možná to není žádná rada, ale naklíčené mungo se moc dobře chroupe jen tak třeba večer, když má člověk na něco chuť. My dáváme klíčit mungo často a snažíme se ho jíst dále neupravené, protože tím, že naklíčí vznikne úžasná živá potravina plná enzymů pro tělo velmi prospěšná. Takže dělám třeba i mungo smíchané s kousky pomeranče nebo grapefruitu. Možná ta kombinace zní divně, ale je to ohromně svěží salátek plný šťávy.
Petrance
Petra
| 7. 11. 2007 17:07
Gratuluji k miminku!!!

Také jsem těhotná a jsme na tom podobně, jak píšeš, že Ti zdravá
strava nechutná, mně taky ne. A to jsem si vždy plánovala jak v
těhotenství budu jíst perfektně. Po většině jídel je mi špatně.Ale
neznamená to, že bych jedla knedlíky s omáčkama, to ne. Ale chutnají mi
klasická jídla jako šunkafleky, přírodní řízek s brambory,
rizoto,... Na zítřek mám v plánu k obědu fazole, tak uvidíme jak to
dopadne. Minule mi po hrachové kaši bylo strašně špatněKdyž mi bude těžko i po fazolích zůstanu u červené čočky. Polévka z červené čočky podle HZ mi sedla
cukroví
Petrance
| 7. 11. 2007 16:18
Vendy, cukroví v tvém deníčku vypadá moc dobře, určitě vyzkouším! Dej vědět, jak jsi dopadla s tím mungem ...
Já si teď luštěniny musím odpustit, čekám miminko a vůbec mi nedělají dobře, ani tempeh a vůbec zdravá strava, kterou jsem dřív jedla, miminku nechutná...

Ještě jsem si vzpomněla, že jsem loni dělala takové jednuduché dobroty z datlí a sušených švestek -

datle nebo švestky namočíme do mirinu (výborný likér, dá se koupit od Sunfood Mervart ve zdravé výživě) nebo do dobrého rumu - nejlepší je Key rum tmavý, který je ochucený pravou vanilkou a pak plníme oloupanou mandlí nebo oříškem. Napíchneme na párátko a omočíme v karobové nebo čokoládové polevě, můžeme ještě obalit třeba v ***u či mletých oříšcích.
pro Zuzu
vendy
| 7. 11. 2007 14:55
Zuzu tak to je super, že jsi si tu jógu tak užila ! Úplně jsi mě navnadila, abych se u nás po nějakém cvičení jógy taky poohlídla. Jenže všude je to jiné...cvičit jógu s třiceti dalšími lidmi v tělocvičně, mě zase tolik neláká. No musím zjistit jaké jsou u nás možnosti...tak dík za info a měj se
pro Petrance
vendy
| 7. 11. 2007 14:51
Díky moc za recepty, ta zelená naklíčená pánev vypadá moc dobře, takže ji asi zkusím .
Já jsem dneska dala do svého deníčku nějaké recepty na zdravé cukroví, které jsem našla na stránkách restaurace Špalda. Tak se na ně mrkni, vypadají docela zajímavě...
klíčení
Petrance
| 7. 11. 2007 14:21
Ahoj Vendy, jsem moc ráda, že se ti sušenky povedly a chutnaly, já se na ně zase chystám, akorát chci zkusit přidat javorový sirup, chuť bude zase trošku jiná .
Ohledně klíčení, já jsem vždy z naklíčené čočky či munga dělala salát - různá nastrouhaná a nakrájená zelenina, mrkev, celer, paprika atd + mungo a zálivka z tofunézy a horčice.

Ještě jsem našla další recepty, ty jsem ale nezkoušela, ale nevypadají špatně

Zelená naklíčená pánev
300 g naklíčených mungo, 3 stroužky česneku, 6 polévkových lžic sójové omáčky, 8 polévkových lžic suchého Sherry, 3 polévkové lžíce sezamového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 pórek, 1 malou cuketu, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce rýžové mouky nebo bramborový škrob, kousek zázvorového kořene.
Návod k přípravě: Připravte směs z najemno nakrájeného česneku, zázvorového kořene, sójové omáčky, sherry, sezamového oleje a naklíčených mungo. Zelí nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka a cuketu na plátky. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu za stálého míchání krátce opečte. Přidejte připravenou směs, krátce opečte a nakonec zalijte směsí z rýžové mouky (brambor. škrobu) a vody a nechejte povařit. Dochuťte v s klíčky mořskou solí a podávejte s přírodní rýží.

Topinky s naklíčeným mungem
Celozrnný chléb, rajčata, klíčení mungo, strouhaný sýr, máslo, oregáno, sůl
Návod k přípravě: Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem. Topinky položte na plech a v troubě krátce zapečte.

Karbanátky z naklíčeného munga
100g slunečnicových semen, 200g naklíčeného munga, 50g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej
Návod k přípravě: Slunečnicová semena a mungo poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.
joga
zuzu
| 7. 11. 2007 11:21
vendy, tak joga byla uzasna, ted jsme dorazila do skoly, ale jsem takova ,,oblbla,, ze nevim, jak budu fungovat ..byly jsm etam jen dve a slecna svicitelka, prijemne prostory, proste cele moc sympaticke..mistnost v ***, barevna, vsude svicky, lampiony, no uzasny na dusi ..byla to klasicka hatha joga(ono z ni vsechny ty dynamic, gravid apod vychazeji)..pujcili mi i podlozku a sly jsme na to..jak rikam, cviceni z vlastnim telem je ,,nejtezsi,, super jsme se protahla a snan i posilila..urcite vyrazim zase, je fajn, ze si clovek muze vybrat kdy chce jit, jsou to otevrene lekce, zadny uzavreny kolektiv..muzes juknout na:
www.yogajoga.cz
je zajimave ze zacali ucit uz i jogu pro deti..
chystaji vanocni celodopoledni kurz jogy, tak premyslim, ze se na nej objednam..4hodinovalekce se vsim vsudy, az na ty penize..tak snad jsem dost popsala moje pozitivni zazitky z jogy(bylo ot i tim ze nas tam bylo malo a clovek se soustredil jen na sebe a hlas cvicitelky)a ja jdu ,,utuzovat,, mozek pa!

P.S.yannoh urcite zkus, je to zase uplne neco jineho nez spalda..
Klíčení
vendy
| 7. 11. 2007 10:15
Holky máte některá zkušenosti z klíčením obilnin nebo luštěnin. Já jsem si teď dala naklíčit mungo, hrozně moc to nabylo a já nevím ...jak to teď mám využít. Poradíte ?
pro Zuzu
vendy
| 7. 11. 2007 10:13
Zuzu, tu špaldovou kávu s cikorkou hned tak za jinou nevyměním, hrozně mi chutná, dokonce moc chutná i dětem, tak jim ji taky občas svátečně vařím . Jen doufám, že pak nikde nebudou vykládat, že si doma dávají běžně s mamkou kávu . Jinak tu špladovou střídám ještě s mou oblíbenou ajurvédskou - yannoh jsem ještě nezkoušela, ale když ji tak chválíš ...tak ji budu muset taky zkusit.
Určitě pak napiš, jak se ti v józe líbilo, zajímá mě to !
zuzu - špaldová káva
Candys
| 7. 11. 2007 09:19
Já to taky střídám - mám tady tu špaldovou, pak yannoh a ještě jsem si koupila bio kávu fair trade, která je taky úžasná. Někdy mám prostě chuť i na normální kávu, tak jsem si aspoň koupila hodně kvalitní
spaldova kava
zuzu
| 6. 11. 2007 20:55
tak jsem po dlouhem behani a shaneni po bioobchudcich spal.kavu konecne koupila, meli posledni na Andelu v Rozmaryne, jakoby na me cekala ..za 66coz je nejnizsi cena co jsem videla, je to to v te zlute kulate krabicce, jak jsme se uz o nem bavily..doma ma yannoh(na nej nedam dopustit) a v Praze v podnajmu budu mit spaldove ..take ho holky porad jeste popijite nebo uz jste ,,presedlaly,, na neco jineho? jinak jsme konecne v Pze objevila kurzy jogy, tak rano pred skolou vyrazim na hatha jogu, jeje ja se tesim ..tak ahoj holky!

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
29. 10. 2025 19:05
15411
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40