Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

pro Petrance
vendy
| 5. 11. 2007 12:44
Petrance, musím ti dát za pravdu - ty ***ovo-zázvorové sušenky jsou fakt výborné ! Já jsem si těsto udělala už den dopředu a z ledničky jsem vytáhla polovinu - zpracovala jsem to a pak teprve druhou polovinu..a musím říct, že se mi s těstem pracovalo docela dobře. Po sušenkách se u nás jen zaprášilo ......
pro Dasu
vendy
| 5. 11. 2007 12:40
Dášo, díky za rady . Od toho prvního nepovedeného kváskového chleba, jsem už upekla dva, které se mi opravdu povedly . Jde o to, aby těsto kynulo ve stabilní teplotě...už mám na to své fígle . Děti sice na mě koukali jako na blázna když jsem balila pekárnu do deky , no ale zabralo to . Chtěla bych vyzkoušet upéct kváskový chleba v troubě, tak jak píšeš ...nechat nakynout v ošatce...ale musím si tu ošatku nejprve pořídit.
Jinak pekla jsem chleba podle receptnu H.Z. z její biokuchařky, je úplně jednoduchý a fakt super !
pro Markytku
vendy
| 5. 11. 2007 12:34
Já nevím, jestli to někdo nějak převádí ale já ne, když je v receptu 10 dkg cukru, tak dám prostě 10 dkg medu a pokud vidím, že je třeba těsto moc řídké tak přidám trošku mouky nebo něčeho na zahuštění.... A pokud je to recept u kterého jde opravdu o přesnost...tak používám přírodní třtinový cukr.
převod
Markytka
| 5. 11. 2007 11:52
Prosím opět o radu....

když dáváte do pečiva místo cukru med,
jak to převádíte 100 g např. cukru, sladěnky = ? medu (lžic, lžiček...nevím?)
Vendy
Dasa
| 3. 11. 2007 13:14
Vendy, k tomu kváskovému chlebu. Nechat vykynout v pekárně, a pak dát do ošatky (vysypané hladkou kukuřičnou moukou) a nechat ještě dokynout (kyne dost dlouho - třeba 4 hodiny,podle teploty a tak).Pak rychle přemístit na plech a rychle do vyhřáté trouby, aby chlebík nespadl. Jsou to rady z Dámy. Chodím tam pravidelně a když něco budeš chtít vědět, určitě tam zajdi, holky rády poraděj přeji krásné pečeníčko
chleba
sylvik
| 2. 11. 2007 14:42
vendy s tím kváskem ti neporadím ale zkus se zeptat na dámě,tam pečou o 106.jinak už jsem vybrala pekárnu pro babičku.nakonec to bude panasonic 255 bže to potřebuju hlavně na ten bezlepkáč a taky na tento typ nejsou žádné negativní ohlasy.ještě se mi líbila kenwood ale nikde jsem nenašla žádnou recenzi tak proto panasonic
jestli budeš dělat pickles a máte rádi křen tak ho tam trochu dej,je to mírně pikantní.strouhla jsem ho normálně na jemno
pickles
sylvik
| 2. 11. 2007 13:12
já si zítra udělám další várku z bílého zelí.dávám si picles každý den na talířek k večeři takže mám docela spotřebu
ta knížka je fakt bezva .jsou tam dobré nápady a receptíky co se vždycky hodí a člověk už má většinu věcí doma v zásobě.já byla dneska pro tu jablečnou vlákninu tak jsem hned koupila natural rýži,prdopeč bez fosfátu a vanilkovej cukr s fruktózou(ještě jsem ho nikdy nezkoušela),rýžový vločky a semínka.ty bych taky mohla kupovat na kila jo a ještě lámanku a z té chci zkusit pomazánku právě podle kuchařky.v neděli budeme mít drožďové karbanátky s vločkama tak přihodím lámanku i do nich.koláč zkusím asi příští týden,protože jsme včera dojedli jablečnej s tvarohem.
Pro Sylvik
vendy
| 2. 11. 2007 12:53
Ahojky, tak to je fajn, že se ti pickes z červeného zelí povedlo, já se ho chystám dělat teď o víkendu . Recept na dýňový koláč vypadá zajímavě, už jsem si ho vytiskla a jeslti to stihnu tak ho taky o víkendu vyzkouším. Já se teď pokouším upéct doma kváskový chleba, kvásek už mám hotový a taky už jsem jeden chlebík upekla, ale moc se nezdařil , protože doba kynutí je u kváskového chleba dlouhá, nechala jsem ho tedy kynout ve vypnuté pekárně, jenže mu tam byla asi zima a tak mi moc nevykynul, no nevadí, zkusím to znovu.
Tu knížko o které píšeš mám už delší dobu doma, psala jsem o ní myslím i v deníčku. Je fakt bezva, taková přehledná, určitě moc užitečná pro začátečníky a je tam spousta skvělých receptů .
recepty
sylvik
| 2. 11. 2007 11:44
tak se omlouvám knížka se jmenuje Potraviny pro zdravou výživu od A do Z
recepty
sylvik
| 2. 11. 2007 11:39
mám doma asi 2 měsíce skvělou kuchařku Zdravé potraviny od A-Z od Mandžukové.je tam spousta rad pro toho kdo se zdravou výživou začíná.je to srovnáno abecedně a u každé základní suroviny je výpis souvisejících výrobků,různá doporučení a následují recepty.je tam hodně receptíků na CUKROVÍ.jo a stála asi 150,- takže pohoda.do kuchařských knížek jsem blázen
pro vendy
sylvik
| 2. 11. 2007 11:33
ahoj vendy tak dneska jsem ochutnala pickles z červeného zelí,křenu,cibule a mrkve a je to mňamka.přijde mi křehčí než minule,ale možná to bude tím,že už topíme a v místnosti bylo oproti minule ***ichystám se dělat marokánky a docela mě zaujal ten recept na dýňový koláč v dnešním článku.hokaido jsem sehnala jen jednu,ale na příští týden mám nějaké slíbené,tak uvidíme.jinak to zelíko všechnu ostatní zeleninu obarvilo na červeno takže to že jsem místo žluté cibule dala červenou,vyznělo jaksi naprázdno
pro Petrance
vendy
| 30. 10. 2007 17:52
Díky za recepty - hned jsem si je vytiskla a na vánoce vyzkouším .
kurz a receptíky
Petrance
| 30. 10. 2007 17:32
Vendy, ten kurz me taky zaujal, hlavne me pobavila ta fotoreportaz!
Uz jsem byla asi na 2 podobnych kursech (makrobiotika) a bylo to zajimave a obohacujici, i kdyz
mi cista makrobiotika pripada jako prehnana.
Ale urcite se na takovem kursu dozvis spoustu zajimavych informaci a receptu.

Nasla jsem 2 recepty na zdrave nepecene cukrovi, ktere mi moc chutnalo:

Seminkove kulicky
nasucho oprazime stejny dil loupane slunecnice, sezamu, dynoveho seminka, eventuelne i trochu lneneho, muzeme pridat i *** a oprazene liskove orechy. Vse dame do mixeru a nasucho rozmixujeme nahrubo.
Směs smícháme s rýžovým sladem či sirupem, tahini (sezamove maslo) a skorici, tak, aby vznikla tvarna hmota.
Z te pak tvarujeme kulicky a uchovame v chladu.

mimochodem takhle si delam i domaci gomasio, mozna nektera z vas nezna, je to vyborne ochucovadlo a i zdrave na 16 lzicek oprazenych seminek (sezam nebo dyne) se prida lzicka oprazene morske soli a vse se rozmixuje nasucho v mixeru. Gomasiem se sypou hotova jidla, kase, salaty, dobre je i na chlebik.

a jeste jeden sladky

Svestkove suky
150 g susenych svestek povarime v trose vody a pomeleme nebo umixujeme. Hmotu smichame se 100g oprazenych ovesnych vlocek, cca 130 g ryzoveho ci jecmenneho sladu a 100 g ***u nebo umletych orechu.
Vse smichame a utvorime valecek, ktery obalime v ***u. Nechame ztuhnout a pote krajime na sikme platky.
linecké cukroví
Petra
| 30. 10. 2007 13:24
Proč troufalost Rádi poradíme Vložím recept do oddělení biokuchařka, ju
linecké od HZ
Markytka
| 30. 10. 2007 11:54
Bioholky, byla by ode mě velká troufalost, požádat Vás o recept na linecké od HZ?
biocukrovi
Petra
| 30. 10. 2007 09:12
Ahoj Petrance,

vloni jsem také dělala linecké podle HZ a povedlo se, těsto bylo moc fajn a jak píšeš namazala jsem jej marmeládou rybízovou St.Dalfours a nemělo to chybu Vršek jsem postříkala polevou z karobu a byly vzhlednějšíPak jsem podle HZ dělala čokoládové cookies a ty nám taky mooc chutnaly. Nejvíc ale ubývaly marokánky, to jsem vzala klasický recept a uzpůsobila jsem si ho.

Bude fajn, když napíšeš odzkoušené recepty na zdravé cukrovíRáda se přiučím a odzkouším něco nového
pro Petrance
vendy
| 30. 10. 2007 08:06
Bezva, na recepty se už těším !
Včera jsem si prohlížela ty stránky Květoslavy Svobodové na které jsi sem dala odkaz ohledně dýní hokaido. Hrozně jsem se nadchla pro ten "Kurz přírodní výživy", který K. Svobodová pořádá. Program vypadá fakt moc zajímavě , hned bych jela...jenže od nás ze severní Moravy je to dálka a navíc ta cena . Ale třeba letos budou pěkné vánoční prémie
vánoční biocukroví
Petrance
| 29. 10. 2007 21:15
Vendy, vyzkoušej, sušenky jsou vynikající!
já jsem podle toho receptu pekla několik alternativ klasického cukroví a bylo to ok. Výborné je celozrnné linecké, když se pak namaže rybízovou nebo malinovou marmeládou St. Dalfours, to je mnamka! akorát je třeba myslet na to, že je cukroví bez cukru nebo s málo cukrem, takže se nedá skladovat tak dlouho.
Pak jsem dělala taky tmavé sušenky s karobem nebo kakaem, namazané ořechovým máslem a sušenky s pomerančovou kůrou a skořicí. Jde udělat i varianta vanilkových rohlíčků (přidají se mleté ořechy nebo mandle), ale nejsou tak křehké, jako klasické. Prostě zapojit fantazii a zkoušet...

Mám někde napsaných víc receptů na zdravé cukroví, zkusím to¨vyhrabat a něco sem ještě hodím , holky bioholky o vánocích určitě chtějí mlsat zdravěji .
pro Petrance
vendy
| 29. 10. 2007 18:17
Tak to mám radost, že jsi recept vyzkoušela a že jsou sušenky dobré. Taky mám kuchařku H. Zemanové, ale k tomuto receptu jsem se ještě nedostala. Zázvor mám moc ráda, takže to určitě brzo vyzkouším .
výborné sušenky
Petrance
| 29. 10. 2007 14:57
Ahoj holky, tak mě o víkendu honila mlsná a povedly se mi tak dobré ***ovo-zázvorové sušenky, že se musím podělit o receptík .
Vycházela jsem z receptu na sušenky z Biokuchařky Hanky Z., ten recept se dá dělat na mnoho způsobů a já z něj pekla už 2x Vánoční cukroví a super.
Dala jsem:

300 g hladké špaldové mouky celozrnné
cca 150-200 g rostlinného tuku (já dala napůl ***ový tuk
a napůl Provamel tuk)
špetka soli
trochu vinného kamene
cca lžička sušeného zázvoru
cca 8 dkg strouhaného ***u
cca 3 lžíce rýžového sirupu
cca 5 lžic třtinového cukru Muscovado (ten nejtmavší)
cca lžička strouhané kůry z biocitronu

vše smíchat a pořádně propracovat těsto, konzistence asi jako na linecké cukroví, podle potřeby přidat mouku či tuk

pak nechat uležet v lednici cca hodinu

rozválet a vykrajovat sušenky, pak péct v troubě na 180 stupnů (horkovzdušná)

Těsto se trochu lepí, takže jej lepší dělat menší tvary.

Ale jsou fakt výborné, doporučuju!

Máte nějaké svoje jiné osvědčené receptíky na biocukroví?

pro Petrance
vendy
| 27. 10. 2007 18:35
Díky za rady ohledně dýní , teď zvažuju jestli dýně nepřesunu ze skleda na chodbu, že bych si to tam trošku vyzdobila , ale sklep máme naštěstí suchý, takže se tam mým dýním zatím daří dobře . TAky dík za odkaz na krásné a zajímavé stránky, ty fotky dýní jsou nádherné
uskladnění dýně
Petrance
| 27. 10. 2007 17:44
Ahoj holky, koukám, že řešíte dýňky, dýně má specifické nároky na uskladnění, nesnáší vlhko a moc velkou zimu, měla by se uskladňovat v suchu do 10 stupňu, míň ne, jinak by rozbředávala. Já jí skladuju normálně doma, v chladnější místnosti, třeba v ložnici pod postelí nebo na parapetu u okna. je to i hezká dekorace. V Praze jsem chodila do jedné pěkné restaurace, kde měli celou zimu parapet plný dýní a postupně mizely, protože na jídelníčku byla celou zimu dýňová polévka , mnam! dýně tak vydrží v pohodě do jara.
V lednici se jí nelíbí, protože je tam vlhko, ale načatá a bez semen by měla týden vydržet.
Tady jsou docela hezké stránky, kde se píše i o dýních
http://ekozahrady.com/…yne_hokkaido.htm
Dýně Hokaido
Dasa
| 27. 10. 2007 15:05
K tomu uskladnění dýně. Já jsem si koupila bio asi před měsícem. měla jsem ji asi 10 dní v ledničce, vybírala jsem receptík, co z ní uvařím a najednou takovej smrad. No, otočila jsem ji a byla nahnilá tak letěla celá do popelnice. Mohla to být náhoda, byla jsem překvapená, že tak málo vydrží.
Tak ať vám vydrží déle
řasy
Petra
| 27. 10. 2007 10:41
Petrance, díky za radu. Je to dobrý, po navlhčení zůstala zelená, takže to je sůlJá se lekla, abych nejedla plísně
pro vendy
sylvik
| 27. 10. 2007 10:18
uvidíme.objednala jsem si čtyři kousky.velikost 3-4 kg.sklep máme vysekanej v pískovcový skále tak snad to přežijou.teda jestli je nezbaštím dřív já .na trhu jsem včera nakoupila zelí,křen,mrkev a cibuli takže o víkendu naložím pickles.dám ti pak vědět jak chutná to červený zelí s křenem.
jo a v pondělí má být v MF ONA dnes povídání o biokosmetice
pro vendy:)
vilitajemstvi
| 26. 10. 2007 17:46
Tak to jsem moc a moc rada,ze ti ta lavova zem sedlaJa se ji nemuzu nabazit,akorat do blaticka pridavam jeste malinko medu a par kapek jojoboveho oleje(med vyzivy a jojobak zaruci nevysuseni)a kdyz ti nevoni tak muzes prikapnou nejaky EO treba levanduly(je antibakterialni a krasne voni
řasy
Petrance
| 26. 10. 2007 16:14
Ahoj Petro, pravděpodobně to je vykrystalizovaná sůl, ale abys měla úplnou jistotu, zkus jí setřít navlhčeným prstem, pokud to půjde, je to sůl, pokud ne, může to být plíseň, ale je to velmi nepravděpodobné. Já mám kombu a wakame doma asi rok a půl a je ok, ta sůl je na ní taky .
šikula
Petra
| 26. 10. 2007 15:22
Koukám, že jsem byla šikovná a příspěvek jsem vložila dvakrát
řasy
Petra
| 26. 10. 2007 15:21
Chtěla bych se zeptat - mám doma řasu kombu asi od jara. Když vařím luštěniny, rýži,...tak kousek přidám. Řasa je místy nabělalá - znamená to plíseň???
řasy
Petra
| 26. 10. 2007 15:21
Chtěla bych se zeptat - mám doma řasu kombu asi od jara. Když vařím luštěniny, rýži,...tak kousek přidám. Řasa je místy nabělalá - znamená to plíseň???

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
30. 10. 2025 20:00
15415
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40