Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

Angelwoman
Evi
| 24. 8. 2007 08:59
Ahojky, vyznat se v počátcích v surovinách, názvech a postupech v bio, makrobio, vege je obtížné, ale jinak docela zábavné objevování, nejlépe je nechat si poradit od zkušenějších: kromě rad, které ti poskytují "naše" bioholky doporučuji zakoupit Biokuchařku Hanky Zemanové (s ní jsem začínala i já). Až si ji pořádně nastuduješ, budou ti docházet určité souvislosti (třeba jako mě, do té doby jsem nejedla skoro nic jiného než kuřecí a šunku, a když jsem si přečetla, jak to zvíře vlastně roste, přešla mě na něj chuť a od té doby maso vůbec nejím).
Poté doporučuji přečíst si Radost z jídla (MUDr. Strnadelová, Zerzán, 199Kč), je to vlice přehledné a jasné.
A ještě jedna moje začátečnická zkušenost: když jsem nezkušená a neznalá bloumala obchodem zdravé výživy, měla jsem pocit, že bych tam umřela hlady, že je to samé zrní a samé nechutnosti. Dnes právě to zrní moc a moc miluji, mám ráda rizoto na 1000 způsobů, takže pestrost je zaručena.
bio
zuzu
| 23. 8. 2007 19:20
jj to je ona, zalozila Albio a prodejnu a restauraci v Praze..dnes ma pekarnu Zemanka a daji se ve zdrave vyzive koupit od nich vyrobky..s tou rasou to delam jednoduse, proste kus utrhnu a kdym mam hotovou treba ryzi, tak ji okorenim a pridam ty natrhany kousky rasy..
zuzu
angelwoman
| 23. 8. 2007 18:30
Díky a ještě jednou díky za všechy ty super tipy! Já do toho pronikám pomalu, ale asi začnu s tím tofu, jáhly a bulgurem Biojogurtky jsou ňamky, ty kozí jsem teda ještě nezkoušela..Řasa mě láká, jen si ještě nejsem úplně jistá využitím-budu poctivě studovat
Já jsem si dnes koupila takovou malou brožovanou biokuchařku-není špatná.
Ta Hanka Zemanová je zakladatelka Albia, že? Mívá recepty v časopisu Apetit, kterého nevynechám ani jedno číslo Obdivuju ji, že se takhle vypracovala-a recepty má moc fajn
bio
zuzu
| 23. 8. 2007 18:00
ahoj,vitam Te mezi nami..jak pise Vendy, hodne receptu na tofu najdes na netu..koukni tady na tu stranku, je tady toho ke cteni strasne moc:
http://www.dia-potraviny.cz/…o_potraviny.html
ja si kupuji tofu marinovane(je nejmene tucne, z toho vyberu )nebo treba s rasou..ale je jich opravdu velke mnozstvi tech prichuti..tofu a vlastne soja, je nahrazkou, asi nejlepsi pokud nejis maso, ci ho chces zacit vynechavat..ja ho krajim na kosticky a jen tak ,,zastudena,, primicham do testovin, celozrne ryze, quinoi, nejakeho ,,zrni,, no kam me napadne..muzes ho zpracovavat i tepelne..jahly mam moc rada- je to loupane proso, je to normalne priloha, jako ryze, spaldo a bulgur to je to samy, proste misto brambor, hranolek apod nahradis bulgurem, spaldovym kernottem..ten bulgur ma vyhodu ze je rychly, jen ho zalejes v pomeru 1:2 varici vodou, 3min povaris a nechas 10min dojit pod poklickou, vetsinu tohohle,,zrni,,, ryzi, amarant var v pomeru 1:2, nejprve vse proplachnout, a potom dat varit, vlastne vubec neslivas, nebot se ta voda vyvari kdyz to das v tomhle pomeru a mas to pekne,,krupavoucke,, a nerozvarene..treba ryzi jsou lide zvykly varit jako testoviny, v ,,hafo,, vody, ale to je zbytecny, proste das hrnicek ryze, dva hrnky vody a za 20-30min mas vodu vyvarenou a ryzi krupavou ..ja z tech jahel delala i sisky s makem, ale spise je pouzivam naslano, proste do toho neco zamicham..jestli muzu poradit do ,,zacatku,,tak si kup sojove mleko, to vlastne neni mleko, ani kapkou, ale rika se to tak, jsou to vlastne sojove boby v tekutem stavu, muzes pouzit na pripravu kasi k snidani, treba kdyz si koupis kukuricnou polentu, tak das 4-5lzic polenty a zase 1:2 polenta: soj.mleko, 2min povaris a mas kasicku jedna basen ..zkus take kozi jogurty ..a urcite jestli jsi zvykla ,,zobat,, susene ovoce, tak prejdi na bio ovoce, to ,,normalni,, se neda jist, jak je sirene..zkus take rasy, jen tak kousek primichat do jidla, ja pouzivam Nori platky..jeste premyslim co napsat, ale ja osobne jsem zacinala s biokucharkou Hanky Zemanove, takze bych Ti ji doporucovala zakoupit, at mas nejakou inspiraci..
pro Klou
vendy
| 23. 8. 2007 14:52
To máš pravdu, zelenina z vlastní zahrádky je úplně nejlepší . My bohužel vlastní zahrádku nemáme, sice mě hodně zásobuje vlastní úrodou mamka, ale když teď denně pijeme ty zeleninové a ovocné šťávy tak máme zeleniny a ovoce strašně velkou spotřebu . Úroda ze zahrádky bohužel nestačí ....
pro angelwomen
vendy
| 23. 8. 2007 14:47
Jáhly mám moc ráda, dělám z nich buď kaši - jáhly rozvařím ve vodě (může být v mléku) a pak ke kaši přidám čerstvé nebo sušené ovoce, skořici, med, *** - prostě co má kdo rád. Často dělám jáhelník - to jsou zapékané jáhly - recept jsem určitě psala někde v mém deníčku. Jáhly se dají použít i na slano - prostě jako rizoto jen místo rýže použiješ jáhly. Taky je moc dobrý jáhlový knedlík a dají se použít i do polévky jako závařka. Bulgur používám jako přílohu, třeba k zeleninovému jídlu ( místo rýže)
pro angelwomen
vendy
| 23. 8. 2007 14:40
Ahojky, tofu vzniká sražením sojového mléka, říká se mu také sojový sýr, je velmi lehce stravitelné, málo tučné ...atd dočteš se o něm třeba tady na Victorce
http://www.victorie.cz/…asem-taliri.aspx
Tofu se prodává přírodní, marinované, uzené, s mořskou řasou, se zeleninou ....a má velmi široké využití. Receptů najdeš jistě na netu spouty. Já z tofu dělám různé pomazánky, přidávám ho do rizota, k těstovinám, do různých zeleninových směsí, do zapékaných jídel, a teď jsem z něj dokonce dělala švestkové knedlíky. Uzené nebo ochucené tofu je moc dobré i bez tepelné úpravy, jen tak nakrájet na plátky...k tomu nějaká ta zeleninka
Vendy - eko farma
Kloa
| 23. 8. 2007 14:11
Máme u baráčku zahrádku, takže máme vlastně takovou eko farmu pro sebe a ono se to s výrobky v obchodech nedá opravdu srovnat. Slepičky nám poslední dobou už moc nesnášely vajíčka, tak jsme taky museli pro jednou koupit v obchodě a byl to nepopsatelný rozdíl, až mě přešla chuť, tak jsme si pořídili nové slepičky a máme jich hned 10 Pro vajíčka chodí jak strejda, sestřenice, tak i sousedka a vozím je i přítelově mamince a až teď když byl ten nedostatek, tak jsem poznala ten rozdíl a našich slípek si vážím ještě víc. Stejně tak s brambory atd. Nikdy mi to tak nepřišlo, protože máme vlastní zahradu, žiju v tom odmalička a konečně vidím ten rozdíl. Takže vendy opravdu chápu ten chuťový rozdíl a pokud máte tu možnost, tak toho využívejte.
Rada
angelwoman
| 23. 8. 2007 13:44
Ahojky bioholky!
Jsem tady mezi vámi nová a ve světě bio se teprve rozkoukávám a tak bych se vás zkušenějších chtěla zeptat: dneska jsem v bioobchůdku viděla tofu-můžete mi vysvětlit z čeho je a na co se dá použít? dá se nakrájet na plátky a co pak s ním??
Pak by mě ještě zajímalo-když děláte jáhla, špaldo nebo bulgur-z toho děláte jen kaši nebo se to dá upravit i nějak jinak? A jak tu kaši udělám? Dá se na sladko i slano nebo třeba se zeleninou??
Děkuju moc za odpověď!
diky
zuzu
| 23. 8. 2007 13:09
holky diky za utechu, to vite ze to mrzi, ale za rok to zkusim znova..diky!
Eko farma
vendy
| 23. 8. 2007 12:19
Tak včera jsme byli poprvé nakoupit zeleninu přímo na ekofarmě, která je nedaleko našeho města. Dopředu jsme si tam zavolali a dohodli se o kolik zeleniny máme zájem, dojet jsme si pro ni museli přímo na pole...takže jsme ji měli zaručeně úplně čerstvou . Koupili jsme 10k brambor, 10kg mrkve 3 kg červené řepy, nějaké kedlubny, petržel a fazolky. Ceny nebyly oproti supermartetu nikterak závratné - brambory a mrkev 1 kg/10 kč - ale chuťově opravdu nesrovnatelně lepší . Tak dobrou mrkev a kedlubnu jsem už dlouho nejedla .
pro Marianu
vendy
| 23. 8. 2007 09:43
Zrovna jsem přečetla knížku Zdravě jíst - zdravě žít, která se zabývá Hayovou metodou "dělené stravy" a dozvěděla jsem se že americký lékař Dr. Howard Hay trpěl těžkým onemocněním ledvin, které si sám díky změně stravovacích návyků úplně vyléčil . Já také nemám ledviny úplně v pořádku, takže o dělení potravin na bílkoviny a sacharidy docela uvažuju.
pro Zuzu
vendy
| 23. 8. 2007 09:37
Zuzu to je mi líto, že ti to s tím studiem nevyšlo , ale přesně jak píše Biobobi, třeba tě to navede na úplně jinou cestu.....říká se že všechno zlé je pro něco dobré .....i když vím, že v tuhle chvíli tě to asi moc mrzí ...
Zuzu
biobobi
| 23. 8. 2007 09:20
Zuzu, nebuď smutná, všechno zlé je pro něco dobré a opět Tě to zavede někam jinam, abys poznávala něco nového a dostala se na další cesty života ... Jaký obor jsi chtěla studovat? Myslím, že se svým rozhledem v oblasti zdravé výživy by ses mohla pustit do něčeho takového! Nepřemýšlela jsi třeba o kurzu pro nutriční terapii? Měj se fajn a nesmutni! A díky za tip na veg. kuchařku, jdu ji dnes hledat!
Dožínky
Dasa
| 22. 8. 2007 19:07
Já bych jela hned, ale jsem až od Krkonoš a máme dvě malý děti, takže to asi nedopadne Manžel na to moc není,takže asi nic.
Ta malá kuchařka v kroužkové vazbě je jeho předešlá, ale ta už je na trhu tak čtyři roky. Proto jsem tak dlouho čekala, až vydá novou
S tou školou je to osud. Já se taky hlásila asi před šesti lety na Karlovku na práva a nedostala jsem se o jeden bod, což opravdu naštve byla jsem hodně smutná. Ale teď zpětně to vidím tak, že bysme neměli vlastnoručně postavenej baráček, dvě krásný děti a spoustu jiných věcí. Takže všechno zlý je k něčemu dobrý
Zuzu
anonym
| 22. 8. 2007 18:30
I když je tady jiné téma, tak alespoň krátce. Nebuď smutná, za rok to zkus znova.Držím palce.
ledviny
zuzu
| 22. 8. 2007 17:49
Mariano tak to je fajn, ze je to lepsi..jen tak dal, az do ulpneho vyleceni..jj bylinky jsou moc dobre..ja do nich nejsem jeste moc zasvecena, ale ted v te veg kucharce co jsem si koupila je cela kapitola, tak se do ni pustim..ale byl.caje mam moc rada...ja mam zase dneska smutnou zpravu, prislo mi rozhodnuti ze skoly, mela jsme odvolani na navazujici mgr studium a nevyslo to, takze jsme z toho smutna, tak musim vymyslet co dal..
Uhrin
anonym
| 22. 8. 2007 16:37
Holky jste skvělé, ta jména jsem nikdy neslyšela, zase jsem chytřejší. Jen dávejte informace. Já dnes byla na kontrole s ledvinami, je to třicetiletá záležitost,. Půl roku se léčím alternativně / extrát bylinek / a výsledky jsou laboratorně lepší. Sice jenom trochu, ale je to krátká doba. Tak nedejte na bylinky dopustit. Hned jsem si šla do bio obchodu pro nové a tak jsem viděla ten nový jídelní koutek, co tam vytvořili, jak psala Vendy. A bylo tam dost lákavých drobných jídel. Jinak jsem ale opět v obchodě bezradně koukala. Něco málo jsem nakoupila, díky vám nějaké produkty znám.Mějte se dobře.
Uhrinovi
zuzu
| 22. 8. 2007 12:39
ja jsem zase videla biokucharku(v provedeni jako sesit, v krouzkovem svazani) v prodejne Country life, stala asi 89kc, a jsou v ni recepty co vari tam v te jejich VL vege. restauraci ..narazila jsme dokonce na jejich caj, je to Country life caj od Sonnentoru, sackovy a je to ,, dle receptu sefkuchare Uhrina, je moc dobry, bylinkovy- medunka, verbena...chystate se na ty dozinky??
Kuchařka
Dasa
| 22. 8. 2007 10:29
Holky, musím vám napsat o nové kuchařce. Jmenuje se Nevařte podle kuchařek a autorem je Roman a Halyna Uhrin. Je skvělá už jsem na ni dlouho čekala. Roman Uhrin je spojován s Country lifem a bude také na Dožínkách v Nenačovicích, jak se píše i tady na Victorce. Je to veganská kuchařka. Jsou tam zásady stravování a kupa receptů. Já byla půl roku vegan, teď jím tak nějak všechno s mírou, ale Romana Uhrina mám moc ráda, výborně vaří. Tak kdybyste měli zájem, tak se po kuchařce poptejte. Stojí teda 388,-- ale co je dneska levný. Já si ji objednávala u nás v knihkupectví a za měsíc ji nesehnali, tak jsem ji koupila přes internet (sice asi 80,-- poštovný), ale druhý den byla doma
Kuchařka
Dasa
| 22. 8. 2007 10:29
Holky, musím vám napsat o nové kuchařce. Jmenuje se Nevařte podle kuchařek a autorem je Roman a Halyna Uhrin. Je skvělá už jsem na ni dlouho čekala. Roman Uhrin je spojován s Country lifem a bude také na Dožínkách v Nenačovicích, jak se píše i tady na Victorce. Je to veganská kuchařka. Jsou tam zásady stravování a kupa receptů. Já byla půl roku vegan, teď jím tak nějak všechno s mírou, ale Romana Uhrina mám moc ráda, výborně vaří. Tak kdybyste měli zájem, tak se po kuchařce poptejte. Stojí teda 388,-- ale co je dneska levný. Já si ji objednávala u nás v knihkupectví a za měsíc ji nesehnali, tak jsem ji koupila přes internet (sice asi 80,-- poštovný), ale druhý den byla doma
díky
Petra
| 22. 8. 2007 09:52
Zuzu a Vendy děkuji za tipy na květák. Dívala jsem se, že jsou i tady v rubrice dietní recepty.
Vegetariánská kuchařka
vendy
| 22. 8. 2007 07:14
Zuzu díky za typ na kuchařku , až budu v knihkupectví tak se po ní podívám.
Jinak recepty na květák vypadají zajímavě, ale já mám stejně nejraději květák zapékaný. Uvařím ho do poloměkka a pak dám do zapékací misky společně třeba s brokolicí nebo jinou zeleninou, zaliju sojovou smetanou a posypu sýrem a dám do trouby zapéct. Nebo ho zapékám společně s brambory.
kolac kvetakovy s houbami
zuzu
| 21. 8. 2007 20:43
a posledni kvetak, co je v te kucharce, ale chce to si uzpusobit ty suroviny podle nasich ,,bio zdravych predstav,, myslim co se tyce mouky apod..
dalsi receptik- kvetak
zuzu
| 21. 8. 2007 20:40
kvetak
tempura z kvetaku, krevet a brokolice
zuzu
| 21. 8. 2007 20:36
tak tady to je..v priloze
kvetak
zuzu
| 21. 8. 2007 20:34
Peto posilam recept na kvetak..nafotila jsme to, abych to nemusela psat, tak snad se v tom vyznas, ono je to citelny myslim docela dobre..je to z knizky, kterou jsme taky vlozila, taky doporucuju.,jmenuje se ZELENINA prakticka kucharka krok za krokem...jeje aby me nekdo nenapadl ze tu delam reklamu
kucharka
zuzu
| 21. 8. 2007 20:19
ahoj holky,
tak se s Vami musim podelit o muj dnesni ulovek..koupila jsme si vegetarianskou kucharku..ale ne jen tak nejakou, mela jsme ji uz ,,v oku,, z knihovny, ale rikala jsme si, ze ji musim mit doma..tak jsme nevahala..prikladam obrazek a doporucuji..nejsou tam jenom recepty ale mnoho povidani a podkapitol o zelenine, lusteninach, houbach, rasach..no znate to, proste popsany suroviny a plodiny, coz je super, porad objevuji neco noveho..navic jsou tam kapitoly jako jedle kvety, potrava jako lek, veda a lid. strava, asijska kuchyne..no proste je prima a sice je zahranicni, ale dostala oceneni ,, Best in the world, honourable mention,, od Gourmand World cookbook..to jsme se docetla ..zatim hltam prvni stranky, znate to,kapitoly uvodni o sacharidech, tucich, vitaminech apod..no mam z ni radost
ekologie - odpadky
zonan
| 21. 8. 2007 11:35
Ohledně odpadků musím naše městečko pochválit. Fakt se svozová firma snaží. Dokonce kontejnery omývají a zametají kolem nich. Ve svých občasnících lidem děkují, za vzorné třídění odpadů, takže si lidé už asi zvykli. Nyní začíná další novinka - bioodpady. Zatím to jde zkušebně, ale pravděpodobně budeme mít i tyto kontejnery. Osobně se na ně těším. Občas vážně nestačíme všechno sníst.
recept
Petra
| 21. 8. 2007 09:56
Holky, prosím, poradíte mi nějaký dobrý recept na květák??Děkuji

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Slavka2
21. 5. 2025 19:41
14327
cudlik