Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

špaldová káva
Petra
| 17. 7. 2007 15:40
Káva je od Pro-bia - řada Biolinie. Je to úplná novinka - špaldová káva s cikorkou. Díky za tipy na ledovou kávu a zmrzku!!!
špaldová káva
Candys
| 17. 7. 2007 14:53
Já mám špaldové kafe taky moc ráda. Piju ho skoro každý den, většinou se sojovou smetanou. Ale zkoušela jsem už i kapučíno s našlehanými bio mlíkem. A ledové je taky vynikající. Většinou kupuju instantní od PRO-BIO v menší skleničce s vínově hnědým obalem. Mají ho v obchodech se zdravou výživou a v některých supermarketech.
špaldová káva
Petrance
| 17. 7. 2007 13:54
Ahoj holky, tak koukám, že jste si to užily na bioslavnostech, to muselo být super! My jsme bohužel jet nemohli, ale chystám se taky na biodožínky, buď v Toulcově dvoře nebo v Country Life...
Chci se zeptat, jaká je to značka špaldové kávy, na kterou tu pějete ódy? já kupuju od sonnentoru, bio nebio nebo někdy Yannoh nebo Cerealbon, tak mě každá novinka zajímá! Už jste zkoušely si z obilné kávy udělat Ice café? je to supeer! kávičku smícháte s mlékem nebo sojovou smetanou a dáte vychladit, pak přidáte kostky ledu...a výborné je to s javorovým sirupem.
Jinak taky dělám domácí biozmrzku, podobně jako Lenka, jen tam ještě přidávám biotvaroh a citronovou štávu a kůru. A sladím taky medem. Zrovna o víkendu jsem dostala borůvky, tak jsem je rozmixovala a smíchala s tvarohem, šlehačkou, medem a zmrazila. Dá se to dělat z ostružin, malin, jahod, citronu, meruněk...co zrovna zraje
balíčky
Petra
| 17. 7. 2007 09:22
Nevím, co bylo v balíčkách. My jsme to propásli - nevěděli jsme, že se
losuje a v tu dobu jsme šli s nákupem do auta a pak svlažit pejska do
toho potoku co byl před vstupem.

Ale viděla jsem jak někdo nese krásně zabalený koláč s mnoha náplněma, tak jsem si říkala, že je vylosovali.

Jak píšeš, že děláš zmrzku, tak to je dobrý nápad

Biokáva je skutečně dobrá - kdysi jsem si koupila špaldovou kávu, taky
byla instantní(v hnědé skledničce s hnědočervenou etiketou a světlým
nápisem)ale ta mi vůbec nechutnala, špatně se rozpouštěla,... - to
tohle je jiné kafé
bioslavnosti
lenka
| 17. 7. 2007 07:45
Já zmrzlinu nejím taky, ale pamatuju ještě z dob, kdy jsem ji jedla, jak ta obchodní chutnala - tohle byl opravdu rozdíl. Tu biozmrzlinu u nás v prodejně nemáme, ale já někdy dělám doma svou -jen rozmixuju jahody a med (celkem dost medu) a dám to zmrznout, je to moc dobré.
To pekařství se jmenuje Leština, přečti si tento odkaz, je tam kde se dá jejich chleba koupit, já měla dva druhy, oba dobré:
http://www.biospotrebitel.cz/page.php?…

Na ty farmy jsme nejeli, ani jsem si napsala, kde jsou, protože určitě byly kousek odtamtud a pro nás je to fakt dost daleko, takže bud hledat nějakou na Jižní Moravě, protože bych se taky někam ráda podívala.
Byla jsi tam ,kdy se losovaly ty bio balíčky? Nevíš, co v nich bylo?
Ty biokáva je bezva, manžel včera vypil dva velké hrnky, dal si k tomu biooplatek a pochutnával si.
bioslavnosti
Petra
| 16. 7. 2007 20:22
Na palačinku jsme čekali a čekali a nějak nám na ni přešla chuť- ta fronta nás odradila, že jsme to vzdali
Ale věřím, že byla vynikající. Jak jinak zmrzlinu nejím, tak tahle mě
dostala. Lenko, když máte u vás takovou pěknou a dobře zásobenou
bioprodejnu - dá se koupit biozmrzlina ve vaničce? (Před dvěma lety,
když jsem byla s manželem v Německu, tak tam měli biozmrzlinu od
Promavelu)

S pečivem jsem zaváhala. My jsme dlouho obcházeli a "očíhavali" a
říkali, to až pak, to nakonec a když jsem vyrazila pro pečivo, tak už
stánek nebylTo mě moc vadilo.

Tu špaldovou kávu jsem taky koupila, taky mi mooc chutná

Byli jste se podívat na farmě? My udělali stejnou blbost jako vloni,
nepodívali jsme se, kde ty farmy jsou abychom nastudovali cestu a jeli
tam autem - měli jsme s sebou pejska. Tak příště...Jinak tam jezdili
autobusy a co jsem viděla, když lidi nasedali, tak zájem byl veliký.
bioslavnosti
lenka
| 16. 7. 2007 20:01
Já jsem chtěla o těch bioslavnostech napsat něco do deníčku,ale jak je to vedro, tak nemám sílu, snad později. Moc se mi to líbilo, dala sis taky ty palačinky? Akorát bylo třeba na ně vystát dlouhou frontu, škoda, že měli jen jednu tu elektrickou pánev. Biozmrzku jsem si dala taky - sice jsem na ni neměla chuť, ale zajímalo mě, jak chutná, tak jsem si dala borůvkovou - byla moc dobrá, akorát jak říkám, dala jsem si ji po těch palačinkách a tím pádem už jsem na sladké neměla chuť.Na ten večerní koncert jsme tam nebyli, přijeli jsme kolem poledne a nechtělo se nám tam čekat do večera. Tu poznávací sadu jsem si koupila taky, domů jsem pak přivezla ještě takový výborný koláč, který měl čtyři nádivky- makovou, meruňkovou, tvarohovou a ořechovou, to byla pocutnáníčko. Jo a koupila jsem novinku - Instantní špaldové kafe -stačí jen rozmíchat ve vodě, nemusí se vařit, dala jsem si ji s trochou mléka a bylo to nejlepší ze všech kávových náhražek co jsem kdy pila.
Obchody s bio
angelwoman
| 16. 7. 2007 18:51
Ahoj! Chtěla bych se zeptat těch z Ostravy jestli mi nemůžete dát tip na nějakou bioprodejnu? Já znám jen jednu prodejnu se zdravou výživou v Zábřehu v Kotvě, ale mají tam VELMI omezený sortiment..
bioslavnosti
Petra
| 16. 7. 2007 17:07
Ahoj ,

tak jsme v sobotu byli na bioslavnostech. Byli jsme mooc spokojení.
Spousty jsme toho ochutnali a nakoupili. Splácali jsme různé kombinace,
ale nebylo nám špatně - bio je bio

V bioobchodě jsem nakoupila potraviny, které u nás nejsou k sehnání - u
nás ve zdravé výživě téměř nic nemají (hlavně že mají pivo, koláče,..) Ve stánku s Laverou jsme nakoupili potřebnou kosmetiku s velkou slevou Sice
tam neměli celý sortiment, ale to neva. U stánku s kořením a čaji
Sonnentor jsme koupili mou oblíbenou Poznávací sadu, kde jsou různé
druhy čajíků a manžel se tam zamiloval do gumových jogurtových
medvídků, tak už vím, co mu příště koupím místo čokolády Poprvé jsem ochutnala biozmrzlinu - snědla jsem 4 kopečky, moooc mi chutnala.

Lenko, byla jsi spokojená? Vydrželi jste i na večerní koncert Mňágy?
biojarmark
Lindule
| 13. 7. 2007 15:52
Koukala jsem se na to, zní to báječně, ale zrovna ten víkend mám být v práci. Ale třeba si mi povede s někým prohodit směnu. Když to vím takhle dopředu. Takže díky za info.
biojarmark
zuzu
| 13. 7. 2007 12:32
ahoj!
tak jsme narazila na dalsi biojarmark, jelikoz vetsina z vas pise ze se nedostane ted o vikendu na bioslavnosti, ja take ne..tak treba tohle by nam mohlo vyjit..kouknete

http://www.toulcuvdvur.cz/biojarmark/
pro Petrance
vendy
| 13. 7. 2007 10:18
Díky za zajímavý článek - jestli budu mít ještě nějaké přebytky ovoce tak to určitě vyzkouším !
Rybíz jako brusinky
Petrance
| 13. 7. 2007 09:10
...a ještě jsem si udělala pár skleniček zdravého rybízu jako brusinky, což je skvělá dobrota ke svíčkové nebo i různým rybám...

červený rybíz rozdělíme na jednotlivé kuličky a dáme do mísy, asi kilo rybízu jsem zasypala asi tak 40 dkg třtinového cukru (šel by i ovocný), dáme do lednice a necháme do druhého dne pustit šťávu. Pak přidáme půl lžičky soli, 4 kousky celé skořice, asi 10 hřebíčků a biocitron nakrájený na kousky a dáme vařit, vaříme lehce asi 15min. Pak naplníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. Já jsem to už pak nesterilovala a zbylo mi dost samotné šťávy, tak tu jsem použila jako sirup na kašičku . Musí se to nechat ňákej tejden uležet, aby se chutě propojily.
marmelády bez cukru
Petrance
| 13. 7. 2007 09:00
Ahoj holky, koukám, že jste správné hospodyňky a plníte spižírny domácími marmeládkami, já jsem taky řešila zdravou variantu marmelád bez tuny cukru, zkoušela jsem jako holky s přírodním cukrem a agarem, ale našla jsem i zajímavý článeček od jedné šikovné paní o zavařování se solí a agarem. Zkusila jsem marmeládu z jahod a podařila se! Z meruněk nebo jiného hodně sladkého ovoce bych tipovala, že bude marmoška eňo ňuno!

zde je ten článeček:

Ovoce omyju, vypeckuju a buď umelu nebo rozmačkám rukama. Na dvě kila
ovoce dávám malou lžičku soli, zamíchám a vařím na mírném ohni (ideální je
hrnec podložit rozptylovací mřižkou) anebo to dám do pekáče a šoupnu do
středně vyhřáté trouby, obojí tak na jednu až dvě hodiny (měkké ovoce míň,
tvrdé víc). Troubu přitom nechávám malinko otevřenou, aby mohla jít pára
pryč. Musí se to často míchat, aby se to nepřipalovalo. Docela dost té
šťávy se odpaří, zbytek je potřeba zahustit agarem, aby to mělo džemózní
konzistenci. Agar rozpustím v trošce vody, povařím minutu, přidám k ovoci
a ještě asi minutu povařím.

Horkou marmeládku dávám do malých skleniček, maximálně do těch od dětských
výživ, protože když se to pak otevře, je potřeba o rychle sníst, samozřejmě
se to kazí mnohem rychleji než chemicky ošetřené nebo cukrové marmelády. No
a samozřejmě se to taky musí zavařit, takže skleničky zavíčkuju a zavařuju
půl hodiny při 80 stupních (by oko, prostě tak, aby se to nevařilo, ale
sem tam utekla nějaká bublinka).

Taky si každý rok zavařuju ovoce na buchtičky, které v zimě jako když
najdu. Ovoce narovnám do sklenic (peckoviny vypeckuju, pak už to jde
blbě), do každé sklenice nasypu špetku soli, zavíčkuju a zavařuju taky půl
hoďky při 80 stupních. A když mám dobrou náladu, zavařím si do sklenic
pohromadě několik druhů ovoce. Totéž dělám se strouhanými jablky na
štrúdl. Pokud chci mít kompot, udělám to stejně, jen ještě ovoce zaliju do
3 vodou

A co se dá dělat po celý rok, je sušené ovoce rozvařené s kuzu. Vezmu asi
3 sušené meruňky na osobu, nakrájím na kousky a vařím ve dvou až třech
dílech vody s pár zrnky soli doměkka. Na poslední dvě minuty varu přidám
jedno jablko na kostičky a zahustím kuzu, které nejdřív rozmíchám ve
studené vodě a nechám přejít varem. Jde to udělat i s agarem nebo
maizenou. (Kdo neví, tak kuzu je keř, ten prášek se dělá z jeho kořene, je
velice lehce stravitelný, zlepšuje stravitelnost ovoce, zabraňuje
překyselení trávicího traktu a posiluje a reguluje zažívání.
Biopavla
| 12. 7. 2007 17:13
Vendy,to jsi moc hodná, že jsi to tak hezky napsala. Už dávno jsem si říkala, že bych dělala džem, ale ve zdravé verzi, takže to asi taky zkusím.
čajovny
Petra
| 12. 7. 2007 16:56
Jojo čajovny i čajíky mám taky ráda My jsme si takovou malou čajovnu udělali domaK
Vánocům jsme si koupili konvičky s kalíšky, čajíky a postupně
doplňujeme čajové vybavení - gaiwany, kalebasu na mate,...A když jsou
pošmourné dny a večery, tak si rádi sedneme k čajíku. A když je manžel
pryč, tak si ho klidně udělám sama a při učení,...popíjím

Kdybyste měly zájem o nějaké čaje, tak jsme je objednávali z www.amana.cz a mají i kamenný obchod v Praze.
marmeláda
Lindule
| 12. 7. 2007 15:23
Jé, Dousabel se tu chtěla zeptat, jak vytvořit marmeládu zdravěji a hned je tu odpověď. I bez ptaní.
polenta
Lindule
| 12. 7. 2007 15:20
Já jsem ji právě tento týden prvně dělala.(polotovar) Část jsem použila místo knedlíku k sojovo-hovězímu guláši a část jsem zapekla se šunkou a sýrem.
Marmeláda
vendy
| 12. 7. 2007 13:03
Holky včera jsem poprvé použila na přípravu marmelády - agar-agar a marmeláda mi krásně stuhla a je výborná . Dělala jsem meruňkovou - na 1 kg ovoce jsem použila 10g prášku agar agaru a dala jsem asi 35 dkg ovocného cukru. Jen doufám, že se marmeláda nezačne kazit, ale myslím, že děti už se postarají aby se nezkazila .
čajovny
vendy
| 12. 7. 2007 12:56
Já jsem byla teď po dlouhé době v čajovně na dovolené v tom Rožnově a hrozně moc se mi tam líbilo. Útlulný interiér, příjemná obsluha, výborné čajíky. K čaji jsme si dali pistáciovou chalvu a pak ještě pitu se zeleninou. Ale dělají tam i kuskus na sladko s rozinkama. V nabídce měli dokonce i bio čaje - tak jsem si jednu krabičku koupili sebou domů. Na dnešní počasí je čajovna ideální řešení
čajovny
zuzu
| 12. 7. 2007 11:49
ahoj holky, chodite do cajoven?? U nas je Dobra cajovna, dneska se zrovan s kamoskou chystame, je seredne, po slunicku ani vidu, tak snad nam aspon dobry cajik zvedne naladu..
Polenta
Juja
| 11. 7. 2007 08:37
Petro, s té instantní polenty můžeš udělat i knedlík (trochu podobný bramborovému), jen asi minutku povaříš ve slané vodě, ale nezapomeň dát méně vody než by jsi dala vody nebo mléka na kaši. Pozor, téměř okamžitě to začně houstnout. Ještě než to úplně zhoustne, tak to přelij do nějaké nádoby (já nejraději dávám do srnčího hřbetu) a nech to zchladnout. Pak nakrájej a podávej jako přílohu. Můžeš to ale klidně vylít i na plech a nakrájet z toho čtverečky. Ty můžeš třeba ještě ogrilovat nebo opéct na pánvi, případně použít i nějakou marinádu nebo koření a pak podávat klidně jen k salátu......
diky
zuzu
| 10. 7. 2007 19:55
dikas za radu! to je fajn, ze ji nemusim varit, dneska jsem ji nakoupila, tak to zitra zkusim s tou mrkvi, jablka jsou ted pekne draha, tak skoda je neslupnout cely..mam taky ,,mens,, otvor, takze jablko by se tam cele rozhodne nevlezlo, ale tak se pokraji, to uz je malickost, hlavne se uz mam odstavnovac
řepa
lenka
| 10. 7. 2007 16:01
Zuzu, tu řepu vůbec nemusíš vařit, jen se oloupe a šup tam s ní. Je ale hodně silná, takže ji vždycky piju jen s něčím, nejlépe s mrkví a jabkem.Jablka nakrájím, nevím, jestli můžeš odšťavnit jablko vcelku, já ne celé se mi ta nevleze, ale stejně i tak bych ho nejdřív rozkrojila. Někdy je totiž jablíčko pěkné, ale po rozkrojení se ukáže plesnivý jádřinec.
odstavnovac
zuzu
| 10. 7. 2007 15:26
tak uz mam taky odstavnovac a parada , dneska jsme si delala mrkvickovou stavu a lahudka, jen na dvojku sklenicku stavy asi osm velkych mrkvi padloa co zbytku zbylo..njn ale stoji to za to ..jeste zkusim repu, holky to uvarite a pak odstavnite, se asi musi uvarit ze?a co treba jablka?..jinak zaregistrovaly jste tu zpravu, ze nam podrazi ovoce, to je des:(, to nevim co budu jist, asi zemru hlady.uz ted je to tak drahy..
polenta
Petra
| 10. 7. 2007 12:05
Děkuji za rady!! Kaši i placičky vyzkouším. Je to instantni polenta, takže ji nebudu vařit tak dlouho - asi jen do zhoustnutí.
Polenta
Petrance
| 10. 7. 2007 10:19
Ahoj Petro, tak já dělám z polenty dobré přílohové placičky -
postup je takový:
suchou polentu orestuju na olivovém oleji se solí, pak zaleju horkou vodou a vařím doměkka. Pokud to není instantní polenta, vaří se docela dlouho, je třeba občas zamíchat a hlídat, aby konzistence byla kašovitá - přilívat kdyžtak vodu. Když jsou zrnka měkká, nechá se trochu zchladnout, můžeš přidat i nějaké koření (provensálské, tymián, bazalku...) a pak na pánvi na oleji smažit dozlatova malé placičky. Hodí se to třeba k nějakému zeleninovému ragů nebo něčemu s omáčkou, mňam!
A nebo můžeš tu uvařenou kaši smíchat s nasekanou zeleninou (mrkev, cibule, česnek, pórek, paprika), kořením (výborné je bio provensálské od Sonnenturu a dát do vymazané skleněné formy, posypat třeba sezamem a nechat zapéct v troubě.
A bacha na množství, polenta při vaření děsně nabývá na objemu
polentaa
zuzu
| 10. 7. 2007 08:28
ahoj, ja pouzovam polentu klasicky na kukuricnou kasi k snidani, necham ohrat sojove mleko a primicham polentu, chvili necham prohrat a potom par minut odlezet v hrnci, casto jeste do mleka davam susene svestky, ktere vlastne taky povarim, a je to dobrudka..naslano jsme jeste nezkousela, ale myslim ze to bude to same, v kucharce pisou ze se da zapect jeste v troube, pote co ji takto uvaris, a pouzivas jako prilohu..lepsi je, ze polentu staci povarit minutku, dve..nez kdyz pouzivas klasickou kukuricnou krupici, polenta ti usetri cas .
slavnosti
lenka
| 9. 7. 2007 19:16
No já jdu zatím určitě, snad to nepřekazí nějaké nečekané události Pak poreferuju, jaké to tam bylo. Chystám se tam hodně věc nakoupit, beru velkou tašku
polenta
Petra
| 9. 7. 2007 19:16
Bioholky, mám otázku, myslím, že už jsem se ptala před časem
- na kukuřičnou polentu. Koupila jsem si balíček(už to je hodně
dlouho), zjišťuji, že trvanlivost vyprší koncem srpna, tak co z ní?
Může se použít na kaši jako třeba instantní kukuřičná kaše? A k čemu se
podává, když ji udělám naslano?

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
22. 5. 2025 19:31
14337
..Magda
22. 5. 2025 12:34
73356