Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

slavnosti
zuzu
| 9. 7. 2007 19:04
ahoj holky, ja se na slavnosti taky chystala, velkym pismem napsano v diari uz od zimy , ale ted mi do toho neco skocilo, tak taky nejedu..tak koukam, ze v tom nejsem sama..kazdopadne doufam, ze aspon nejaka biodusicka sem napise dojmy a pocity
bioslavnosti
Lindule
| 9. 7. 2007 15:34
My to letos nezvládáme. Sice máme ten den volno, ale je to trochu z ruky. Ale už jsem říkala Petrovi, že vím, kam pojedeme příští rok na dovolenou.
Vendy
Lindule
| 9. 7. 2007 15:33
namazat povidly, že mne to nenapadlo . Já jsem uvažovala o tom, podávat ho se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Ale já byla věčně v práci a Petr je na to moc pohodlný. Někdy mi připadá, že i uříznout si kousek je pro něho obrovská oběť.Ještě že to za něj nemusím žvýkat.
to Vendy
Snoopynka
| 9. 7. 2007 13:00
Jéé,tys byla u nás v Rožnově, jak to tu tak čtu Ještě abych to doplnila, je tu ještě jeden obchod se zdravou výživou - Včelka - je vcelku nový, ale dá se tam nalézt všechno včetně přírodní kosmetiky
pro Linduli
vendy
| 9. 7. 2007 11:22
To s tím čokoládovým koláčem je dobrý typ, příště ho taky zkusím nechat odležet. U nás ho děti snědly hned, byl sice trošku suchý ale vylepšila jsem ho povidly, které jsem na koláč namazala
Bioslavnosti
vendy
| 9. 7. 2007 11:19
Já se na bioslavnosti letos bohužel nedostanu. Strašně mě to mrzí, protože bych se tam podívala hrozně ráda, ale z tábora si prostě odskočit nemůžu...tak snad příští rok .....
Bio prodejny
vendy
| 9. 7. 2007 11:17
Ahoj bioholky, tak se hlásím po dovolené , v Rožnově bylo moc fajn (nějaké podrobnosti napíšu určitě do deníčku) ale sem chci napsat hlavně o bioprodejnách, do kterých jsme chodili nakupovat - v Rožnově mají hned dvě - Mandrogoru a Zrnko. Mandragora je větší prodejně a kromě pečiva jsem tam našla všechno co jsem zvyklá nakupovat doma . Zrnko je taková malá prodejnička, ale zato tam mají výborné pečivo ! Takže s nákupy potravin na dovolené nebyl vůbec žádný problém, teď se jen děsím co budu jíst na táboře - v pátek odjížím jako vedoucí na 14 dní - a tam vařit bio určitě nebudou .
bioslavnosti
Petra
| 9. 7. 2007 10:44
Ahoj Leni,
tak jak jsem předevčírem psala, že na bioslavnosti nepojedu, tak změna s největší pravděpobností pojeduProhodíme to - manžel přijede domů na tento víkend /abychom v sobotu mohli na bioslavnosti /a odjedu s ním do Německa už tuto neděli a ne až další. Mně to je jedno, protože od příštího týdne mám dovolenou.
Měla jsem strach, co budu jíst, ale prý kousek od hotelu jsou 2 velké supermarkety s velikánskými biokoutky, tak se moooc těším, že ozkusím něco nového
bioslavnosti
Petra
| 6. 7. 2007 22:00
Ahoj Leni ,

určitě kolem oběda není pozdě. My jsme tam vloni taky tak nějak dojeli,
program je až do večera. Je tam areál - takový parčík a na pódiu hrají
a jsou různé přednášky(vloni - H.Zemanová, P.Fořt,..)jsou tam různé
stánky, kde můžeš ochutnat i koupit různé biovýrobky - čajíky, šťávy,
pečivo,...právě vloni tam měli jako novinku pečivo z pekárny Zemanka -
ještě to nebylo v prodeji, jen na zkoušku, co chystají. K jídlu sis
mohla dát karbanátky z bulguru, jahelník, bioberana, bioklobásy s
biohořčicí,....a je tam prodejna pro-bia, kde si můžeš doplnit zásoby a
koupit cokoliv bio

Já už mám jasné, že letos nepojedem, manžel přijel na víkend teď domů,
tak příští zůstane v Německu a další přijede a vezme mě tam s sebou na
dva týdny - protože už budu mít dovolenou.

Mimochodem - musím se pochlubit, až budeš v tom Starém Městě pod Sněžníkem, tak si na mě vzpomeň tam odsud nám teď staví roubenku, vloni, když jsme byli na biofestivalu, tak jsme jej spojili s dokončením plánů na dům Jsou to moooc hezké vzpomínky
bioslavnosti
lenka
| 6. 7. 2007 19:25
Tak my na ty bioslavnosti asi pojedeme. Péťo,můžeš mi říct, jak to tam probíhá? Dostaneme se tam i kolem oběda, myslíš, že už to třeba nebude pozdě? Mo se těším, jsem zvědavá ,jesli tam budou nějaké výrobky co neznám.
bioslavnosti
Petra
| 5. 7. 2007 12:51
Ahoj bioholky

před časem jsem psala o bioslavnostech a budou zase!! 14. července ve
Starém Městě pod Sněžníkem. Vloni to tam bylo moc fajn, tak doporučuji Podrobnosti a nějaké fotky jsou na www.pro-bio.cz/…bioslavnosti2007

Mooc mě mrzí, že asi letos nepojedeme, protože manžel je pracovně v zahraničíNo, co se dá dělat.
"čokoládový" koláč
Lindule
| 4. 7. 2007 15:50
Vendy, vím že jseš na dovolené, ale předpokládám, že budeš důkladná a příspěvky si poctivě přečteš. Já jsem hlava děravá a do tvého návratu bych to zapomněla.

Pekla jsem "čokoládový" koláč z tvého deníčku. První den nám moc nechutnal. Říkali jsme si s Péťou, že je celkem suchý. Pak jsem ho měla třetí den a musím říct, že se nádherně "odležel", a pak už jsem ho neměla, protože mi ho Péťa zblajznul. Takže ho tímto zařazuji do svých oblíbených receptů s poznámkou: Péct tři dny před plánovanou konzumací.
koření
Linda
| 29. 6. 2007 16:20
Kupuji co možná nejvíce v biokvalitě a v létě si pěstuji na balkoně čerstvé. Letos mám mátu, bazalku, tymián, pažitku a petržel. A čerstvý zázvor mi leží také v ledničce, ale za čerstva s ním zatím neumím pracovat.
ahoOJ
zuzu
| 29. 6. 2007 15:35
ahoj holky, bioholky..
za chvili vyrazim na dovcu, tak se chci rozloucit ..bio suroviny, jak rika mamka: zrni mam sbaleno , vlocky pripraveny, tak muzu vyrazit do boje..tak za tyden a neco zase tu, doufam, ze tu pribude hooodne zpravicek, ahooj!
diky
zuzu
| 29. 6. 2007 15:32
ahoj Lindo,
diky za rady, ja si kupuji feferonku a vzdycky trosku nakrajim do jidla, kdyz mam chut na ostrejsi ..vim, ze ostre nastartuje matabolismus, ale zase jestli to nema nejaka jina negativa, ale ono ma vsechno asi sve plus a minus..zazvor jsem si koupila cely, cerstvy, mam ho v lednici, ale jeste jsem ho nepouzila, asi zkusim caj..a jeste jedna vec, mas ty koreni BIO?diky ahoj!
pálivé koření
Linda
| 29. 6. 2007 10:09
ahoj zuzu, v starším čísla fajn života píší, že ostré koření nastartuje metabolismus a spálí získanou energii o třetinu rychleji. Já používám chilli, pálivou papriku a sušený zázvor (je také trošku ostřejší), vždy jen špetičku do zeleninových pokrmů. Moc dobré.
Bylinky
vendy
| 29. 6. 2007 07:22
Já používám hodně saturejku , dávám ji do všech zeleninových jídel, výborná je do rajčatového salátu . Taky mám moc ráda šalvej a zelenou petrželku.
recepty
anonym
| 29. 6. 2007 06:45
Zdravím bio holky.Výborné recepty, cukiny, to je moje. A já mám všechno ze zahrady tak strašně bio, že už více opravdu nemůže nic být. Ale nestíhám, tak všechno zatrávníme a pak budu shánět jinde.Mám teď plno receptů z biogenní výživy, někdy dám něco do deníčku, semínkové máslo, semínkový sýr, zálivky. Třeba něco nebudete znát a inspirujete se. Pomalu přecházím na bio stravu, ale ještě hodně hřeším, půjde to pstupně. Tak pište, ať jsem poučená, hlavně v těch výrobcích to nemám ještě ujasněné. Mějte se fajň.
jelen a bylinky
Petrance
| 28. 6. 2007 22:01
Ahoj Biopavlo,
tak to jsem zvedavá, tohle se myslím dává rovnou do prádla a ne do zásobníku, vid? tak pak dej vedet, jak to fungiruje . Me ten sliz pere pekne a je mi i prijemne, ze pradlo nijak nevoni, z normalnich prasku muj alergicky manzel obcas kychal .

Jeste jsem si vzpomnela na jeden pekny napad s bylinkami od Jamieho Olivera - vzit pekne delsi stonky cerstveho rozmarynu, stahnout z nej listky, nechat pouze ty nahore a stonky pouzit jako jehly na spizy na grilovani. Na stonky navlect treba kousky marinovaneho masa nebo tofu, cibuli a zeleninku a grilovat. Rozmaryn kousky pekne provoni a hezky to vypada.

A protoze zacina sezona cuketek, jeste 2 receptiky:

cuketový dip - nastrouhanou cuketu smíchat s tofunézou, troškou olivo¨vého oleje, umeoctem a nasekaným koprem

marinované cukety - mladé cuketky nakrájíme na podélné proužky a na oleji lehce opečeme nebo nasucho ogrilujeme. Pak naložíme do marinády (olivový olej, dobrý ocet, čerstvý tymián, máta, petrželka) a necháme uležet. Výborná příloha
Pěkné recepty
Biopavla
| 28. 6. 2007 17:35
Ahoj Petrance, pěkné recepty, díky za inspiraci, něco určitě vyzkouším. Jinak už mám nastrouhané mýdlo, měli jsme doma 4 a půl kostky, tak jsem to všechno sestrouhala a chci zkusit instantní sliz, jak jsem se dočetla na netu na e miminu mělo by to jít i takhle:
Většinou nastrouhám 3-4 mýdla (Jelen), nasypu do toho jeden sáček sody, zamíchám a uzavřu do krabičky s víkem. Je to rozhodně skladnější, lépe se s tím manipuluje a účinek je myslím stejný.
Dávkuju hodně od oka, většinou podle míry zašpinění prádla, ale dávám tam cca jednu velkou polévkovou lžíci a ještě trošičku. Hodně velké skvrny potírám žlučovým mýdlem a zatím nemám žádný problém, ani žádné zašlé skvrny.

Tak pak dám vědět jak se mi to povedlo. Ještě musím koupit sodu.
děkujeme
eve
| 28. 6. 2007 17:11
za radu ohledně bylinek,právě mám v lednici cuketu,hned vyskouším.Já používám bylinky na pstruha také oregano nebo tymián,někdy medunku.Co mám moc ráda je majoránka,do polévek,čočky aj.Budete li mít další bylinkové nápady,posílejte.Mějte se.
bylinky
Petrance
| 28. 6. 2007 14:20
Ahoj Petro, taky mám na zahrádce a v zimě i doma bylinky a používám je o 106, jsou úžasné a ochutí i nejobyčejnější jídlo. Moje nejlepší tipy jsou:
tymián-
pečená cuketa s tymiánem, olivovým olejem a bio sojovkou, pak je výborná cibulová polévka s tymiánem a taky rizoto - na oleji osmahnout cibulku, proužky cukety, přidat uvařenou rýži a sušený či čerstvý tymián a prohřát, pak posypat parmezánem a papat

rozmarýn
je úžasný na maso, na kuře - rozmarýn smíchat s citronovou kůrou (bio) a šťávou a olivovým olejem a solí, potřít tím kuře zvenku i vevnitř a nechat marinovat, pak péct v troubě

oregano (dobromysl) -
dělám salát z červené řepy, sterilovanou řepu smíchat s natrouhanou mrkví, zelenou cibulkou, petrželkou, tofunézou, přidat trošku umeocta, biohořčice, olivového oleje a nasekané oregano. Nechat proležet.
Pak je oregano výborné do jakýchkoliv těstovin, společně s bazalkou, třeba si můžeš udělat domácí pesto - rozmixovat bazalku, trošku oregana s česnekem, olivovým olejem, piniovými oříšky (nebo mandlemi) a parmezánem.
Já si to loni i zmrazila a pak v zimě jako když to najdeš

Taky si můžeš udělat ochucený olej nebo ocet - čerstvé bylinky naložíš do olivového oleje nebo dobrého octa a necháš pár dní luhovat, ale pozor, ne moc dlouho, protože ty čerstvé bylinky mohou zplesnivět, takže tak asi 5 dní a každý den to promíchat a kontrolovat
koření
Petra
| 26. 6. 2007 21:34
S vhodností koření neporadím, někde píší, že je pálivé vhodné někdy že ne...

S kořením to nepřeháním, nekupuji připravené směsi, kde je spousty
druhů které se vzájemně přebíjejí. Nejčastěji používám kmín, majoránku,
saturejku, bazalku. Na balkoně mi teď roste bazalka a rozmarýna. Na
zahrádce mám různé bylinky, které se používají i jako koření, např.
tymián, yzop,dobromysl, ale je přidávat do jídla ještě nezkoušela - i
když je to škoda. Nevíte do čeho by se tyto bylinky jako koření hodily?
hotovky
Petra
| 26. 6. 2007 21:26
Mně bulgur s čočkou chutná, dělám ho buď jako kaši nebo placičky.
Sladké směsi - pohankový dezert - ten mi nechutnal vůbec, je na mě
přeslazený a jáhelník - ten si můžes udělat hravě sama a větší množství
než je v tom sáčku.
koření
zuzu
| 26. 6. 2007 21:00
holky, jake pouzivate koreni?? ja nejcasteji susenou bazalkku, smes na testoviny, bylinny peprnik..zajimalo by me, zda treba chilli nebo paliva paprika podporuji traveni, asi ano, ze..ale myslite, ze ke zdrave strave tyhle ,,palive,, koreni patri?? jsme z toho zmatena
pro-bio
zuzu
| 26. 6. 2007 20:51
jojo vim o tom , maji take ty houbovo, zeleninove spaldota a treba ty jahlove moucniky..mela jsme zatim jen ten bulgur s cervenou cockou, nebylo to spatny, ale stejne tyhle polotovary..neni nad to si to pripravit od surovin sama ..nejak jsem posledni dobou pohanku troskku vypustila, dlabu vlocky pohankove, tak ji musim pouzivat hojneji, jsem skoro uz zapomnela, jak moc je dobra..tak pohance slava!
pro Zuzu
Petra
| 26. 6. 2007 20:03
Zuzu,kdyby sis chtěla pohankovou sekanou udělat doma,tak ji
můžeš koupit jako hotovku - směs od pro-bia. Nedávno jsem ji vyzkoušela
s novými brambory a zel.salátem a byla to mňamka!!
jídelna
zuzu
| 26. 6. 2007 19:21
ahoj bioholky, dnes jsem byla s maminou na obede v Country Lifu a vedle nas dlabala Lenka Korinkova ..to jen takova info ..bohuzel nemeli cerstvou repovou stavu, tak jsem dala mrkvovou, mnam, musim poridit ten odstavnovac, jako tady pisi holky..jeste jsme ochutnali pohankovou sekanou, vyborna..a ja jsme si dala zeleninovy karbanatek a mamina dobacky s cesnekem, pry taky chutnalo ..je fajn, ze tam je porad narvano, at clovek prijde v kteroukoliv hodinu, porad fronta..to je fajn.
Odšťavňování
Petra
| 25. 6. 2007 18:29
Ahojky.

Před časem jsme s Lenkou probíraly odšťavňovače Vendy,
my jsme si ho taky koupili jako svatební dar. Jojo, sezóna
odšťavnňování začíná, vloni byla spousta ovoce - uvidíme jak to bude
letos. U mě vede mrkvová a šťáva z řepy.

Pěkné recepty na šťávy jsou na stránkách www.zdravinadlani.cz
pro Zuzu
vendy
| 25. 6. 2007 13:28
Tak to tě čekají parádní prázdniny ! Tak ať se ti vydaří !

No, my jsme už o odšťavovači taky nějakou dobu uvažovali. Měli jsme vyhlédnutých několik typů okolo 3 000 Kč, jenže pak se nám jako svatební dary nasbírala docela pěkná částka, tak jsme to všechno vrazili do odťavovače a koupili jsme si "Healthy Juicer elektrický tlakový odšťavovač" za 6790 Kč. Běžně ho nikde nemají, objednala jsem ho přes bioobchod.cz

Šťávu z červené řepy mám taky moc ráda, ale i u nás stojí 2dcl - 30 kč takže se moc těším, že si ji budu dělat sama. Výborná je i mrkev s okurkou

Hlídání domečku je úplně v pohodě, na vesnici je klídek, dozrávají maliny, děti se o víkendu koupaly v bazénu, pejsci poslouchají, takže si to docela užíváme. Bojím se, že se dětem ani nebude chtít zpátky do města

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
22. 5. 2025 19:31
14337
..Magda
22. 5. 2025 12:34
73356
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55