Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

dovolená
zuzu
| 25. 6. 2007 12:23
ahoj Vendy,
ja se prave chystam taky po Česku, jelikož mám zadarmo vlak(mamka dělá u ČD), tak chci vyrazit asi do Slovinska, Lublan, jede tam primy rychlik z Prahy..pred dvema lety jsme takto projela Italii, no a v patek odjizdim do Chorvatska, s nasima, jedeme autem, tak si vezmu kolo a brusle ..prislo to najednou vim to asi tyden, ale tesim se na slunicko a more..no a co prijde dal to neplanuji, taky chci jet na vodu Vltavu, pokud tedy bude na cem jet, a nebude suchoa jizni Moravu, tu mam taky moc rada ..jsem zvedava, jak se ti na Lednici bude libit..
ODSTAVNOVAC planuji uz dlouho, spolecne se susickou jsme si ho chtela koupit, susicce jsme dala prednost a ted nasetrit na ten odstavnovac, ted o vikendu jsme objizdela elektra a koukala na ceny..jaky mas ty? ja bych asi nejaky kolem tisicikoruny..tak az prijedu z CH tak do nej investuji..jelikoz si kupuji cervenou repu a varim si ji, tak bych urcite zkusila stavu z ni..davam si ji kdyz jedu do Prahy v Counry Lifu za 30kc mala sklenicka, ale je moc dobra..tak jsme zvedava jak ji budu zvladat ja ..co hlidani baraku??
odšťavňovač
monky
| 25. 6. 2007 11:30
Ahoj já dávám s mrkví ještě jablka a když mám tak kiwi a pomeranč nebo mandarinku atd.Ale jen třeba ty jabka s mrkví.Je moc dobrá. Holky už si ji dělají samy.Když se doma sejde hodně ovoce a vím,že se nestihne sníst, tak je jasné kam s ním.
Odšťavňovač
vendy
| 25. 6. 2007 11:11
Holky vlastníte některá odšťavňovač ? My jsme si ho teď pořídili (jako svatební dar ) a tak s odšťavováním teprve začínáme. Co všechno odšťavňujete ?
Já jsem včera dělala čistě mrkvovou šťávu a byla výborná
pro Zuzu
vendy
| 25. 6. 2007 11:09
Jak už jsem psala mi se chystáme na dovolenou do Lednice - na týden, do kempu pod stany a chtěli by jsme dělat výlety po okolí. Snažím se zjistit, jestli tam není v okolí nějaká biofarma, jestli nějakou objevíme, tak se tam určitě vypravíme.
Srpnu budu mít ještě týden dovolené a to pojedeme na chalupu k mým rodičům a budeme se věnovat turistice .
A co ty Zuzu - kam se chystáš ?
dovolená
zuzu
| 25. 6. 2007 07:12
ahoj bioholky,
kampak se chytstate na dovolenou??..nekam do zahranici nebo budete brouzdat po nasi zemicce??
nechystate se podivat na nejakou biofarmu??me by to docela lakalo, tam treba na vikend vyrazit a nasat atmosferu..
a co ty, Vendy, co libanky??
cestování
Petrance
| 24. 6. 2007 14:25
Natálie a kam jedeš? mě připadá nejjednodušší si vše koupit až tam, všude ve světě bio frčí o 106 a ty produkty jsou leckdy levnější, než u nás...

Každopádně bych ti doporučila vzít si kukus, bulgur (ty stačí jen zalít horkou vodou) koření, sojovou omáčku, instantní bio polévky, ovesné vločky, sojovou smetanu, müsli, vegetariánské paštiky (sojové, pohankové atd..), bisušenky, tyčinky a nějaký vakuovaný chleba, krekry. Taky výborná je halva sezamová, ta přijde vždy k chutí a nezkazí se v horku.
praní
Petrance
| 24. 6. 2007 14:19
Pavlo, taky jsem si říkala, že to bude pracné, ale vůbec ne, mýdlo je takové mazlavé, takže jde strouhat snadno a celá ta příprava ti zabere třeba 20 min a máš materiálu na měsíc praní...
já teda nejsem eko v tom směru šetření elektrickou energií a vodou, peru fakt hodně, tak 4x týdně a to jsme jen 2...ale neumím si představit, že bych si na sebe vzala tričko 2 dny po sobě a pěřiny taky převlíkám skoro každý týden. Ale zase moc nekoukám na TV , tak třeba to tím vykompenzuju.
Super
Biopavla
| 24. 6. 2007 13:16
Moc díky Petrance za Tvůj popis i za odkazy a vůbec za vtipný text Určitě to vyzkouším a dám vědět. Už jsem o tom slizu kdysi něco četla, ale nějak jsem si řekla, že ještě strouhat mýdlo... Už jsem dozrála a vidím to jinak. Tak a ještě jdu prozkoumat Tvé odkazy do větší hloubky a šířky. Myslím tím, že je to čtení plné dalších zajímavých informací, nejen sliz.
Zdraví Pavla.
BIO na cestu
natalie
| 24. 6. 2007 13:00
Ahooj prave se chystam na cestu do zahranici a vubec netusim co si vzit sebou za jidlo aby mi to aspon mesic vydrzelo nezkazene. mohl by mi nekdo poradit co tak mue byt prakticke z bio veci??? diky
dávkovač
Petrance
| 24. 6. 2007 10:52
jo a dávám cca 250ml na jednu 5 kg pračku.
Pokud máš hodně flekaté prádlo, mělo by se to předeprat žlučovým mýdlem, ale to jsem ještě nezkoušela...

Musím říct, že jsem se při nákupu ingrediencí na takovéto praní docela bavila tím, jak na mě koukali ostatní , jako že taková mladá žena v moderních hadřících a kupuje mýdlo s jelenem a prací sodu, jak ňáká socka .
Bydlím kousek za prahou a tak o víkendu občas jedu na kole nakupovat do vtipného obchodu "konzumu", kde mají neuvěřitelné věci, co se jen tak v Hypernovách nenajdou. Tuhle jsem tam kupovala klasickou meltu a žitovku a jedna babička na to koukala a povídá, nojó, to jsme pili ještě za vááálky, když nebylo na kafe a to se ještě prodává, jó?
Mýdlový gel
Petrance
| 24. 6. 2007 10:41
Ahoj Bipavlo, já jsem na to taky narazila na netu, hodně o tom píší maminky miminek, že je to vhodné na praní mimivěcí, mrkni na tyto stránky:

http://www.detiapriroda.cz/…nost/brezen.html

http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…

http://www.latkovepleny.cz/

http://www.vericimaminky.info/viewtopic.php?t=60&postdays=0&postorder=asc&start=60

a když zadáš do vyhledávače heslo "jelení sliz", vyjede ti spousta příspěvků.

Já jsem si koupila marseillské mýdlo od Lanzy a to je lepší než Jelen, líp voní.
Pak jsem postupovala metodou "přiměřeně, přiměřeně..." , takže jsem nastrouhala cca půlku mýdla do kyblíku, přidala asi 3 lžíce prací sody a zalila horkou vodou a rozmíchala. Za chvíli to ztuhlo a musela jsem přidat zase vodu...takhle jsem to nechala v kyblíku den a přidala tolik vody, aby to mělo konzistenci asi jako tekuté mýdlo. Nakonec jsem přikapala aromaolej levanduli a citron, asi 15 kapek od každého a nalila jsem si to do láhve od tekutého pracího prostředku, tak se gel dobře uskladní. Při praní ještě vždycky přidám do zásobníku nějakou tu kapku aromaoleje nebo když peru bílé, tak citronovou šťávu. Ocet jsem ještě nezkoušela. Pro desinfekci prádla bych přidala eukalyptus nebo tea tree...

Na některých stránkách píšou, že při prvním praní může prádlo trošku zešednout, jak se vymývají staré prášky, ale pak se opět vybělí. Mě se to nestalo, vše je vyprané ok.

Tak držím palce a dej vědět, jak jsi dopadla
Praní
Biopavla
| 23. 6. 2007 13:36
Ahoj Petrance,
taky chci pořád nějak vyřešit prací prášek, ale ty z bioobchodů jsou drahé a na mýdlové ořechy jsem četla rozdílné názory. Tvůj mýdlový sliz mě hodně zaujal.

Prosím Tě, kolik čeho jsi dala. Na 1 kostku mýdla kolik vody, kolik sody a kolik kapek olejíčků? A jak velkou máš odměrku? Předem moc děkuju. Pavla.
Praní
Petrance
| 22. 6. 2007 22:18
Ahoj, taky jsem o těch ořeších nečetla jen samou chválu...
já už asi 10 dní peru v "mýdlovém slizu", který se hodně doporučuje pro eko praní a musím říct, je to dobrý! použila jsem nastrouhané marseillské mýdlo, které se rozpustí v horké vodě a přidá se tam prací soda, nechá se den ustát. já jsem do toho přidala aromatický olej citronový a levandulový a do pračky dávám cca 1 odměrku toho gelu...a fakt dobrý. Příjemně to voní a dobře pere...a mám z toho dobrý pocit, oproti těm práškům. A opravdu to stojí pár korun a pár minut času
mýdlové ořechy
monky
| 21. 6. 2007 10:30
ahoj našla jsem na jiném servru doktorka.cz něco o těch mýdlových ořeších.
Moc je tam teda nechválily.Prý vyperou jen málo zašpiněné prádlo, prádlo nevoní.Dětské skvrny neperou vůbec.A je moc drahé.Koukněte se tam a budete chytřejší.
Vendy
anonym
| 20. 6. 2007 19:12
Vendy, v naší diskusi nad 55 a internet, někdo z těch končin je, myslím, že Blaky, ale nejsem si jistá, je nás tam hodně. Zkus tam dát dotaz. Ahojky všem bioholkám.
Prosba
vendy
| 20. 6. 2007 14:46
Holky jedu za týden na dovolenou do Lednice - nejste náhodou některá z těch končin a nevíte jestli je tam v okolí nějaký bio-obchůdek ? ( myslím třeba Břeclav, Mikulov nebo Hodonín )
Eko praní
vendy
| 15. 6. 2007 07:25
O těch mýdlových ořeších už jsme si tady s holkama psaly, ale nevím, jestli už to některá zkoušela, ale vypadá to docela zajímavě. Zkusím se na ně v bioprodejně zeptat jestli je mají - a vyzkouším. Jinak zatím taky používám klasický prášek bez fosfátů.... Na mytí používám Ecover a jsem s tím moc spokojená.....
eko praní
Misaa
| 14. 6. 2007 16:02
Tak v tomto ohledu mám mnohem horší svědomí než ty Já zatím jenom bio potraviny a přírodní kosmetika. Tu používám Alverde z DM drogerie. Budu se teda muset polepšit.
Eko praní
Petrance
| 14. 6. 2007 15:40
Ahoj kočky biokočky, mám dotázek ohledně pracích prášků - v čem perete? Přiznám se, že v tomto ohledu mám špatně svědomí, neboť většinou kupuju normální prací prášky, jen bez fosfátů.
Jinak použivám všechno bio, na mytí Ecover, Sodasan, mýdla i kosmetiku, všechno bio, ale ty prací prášky mi furt nějak nevycházeji .
Našla jsem na netu zajímavý odkaz na ekologické tipy do domácnosti
http://www.detiapriroda.cz/…ost/brezen.html,
tam nabízejí alternativu mýdlo s jelenem, ale mě vždycky smrdělo...koupila jsem si teda od Lanzy Marseilske mýdlo, což je podobně, ale voní celkem příjemně, zkusila jsem udělat ten prací gel, ale pochybuju, že na to budu mít pořád čas... Zaujaly mě tedy i ořechy z mýdlovníku, nezkoušely jste?

Tak budu moc ráda za vaše zkušenosti a tipy!
rýže
Misaa
| 12. 6. 2007 11:35
natural mám taky v bio, někdy se mi podaří sehnat i tu basmati - ta je naprosto supr, že se dá jíst skoro samotná no a ty ostatní sem zatím bio nenašla
bio kvalita
zuzu
| 12. 6. 2007 10:57
a kupujes je v biokvalite?? ja ma nejradsi od Bioline, kupuji natural..
rýže
Misaa
| 12. 6. 2007 09:15
Já mám nejradši basmati, potom jasmínovou, indiánskou a natural. Nedávno jsem objevila výborný indicko-pákistánský obchůdek a tam mají spoustu dalších druhů, mě zatím neznámých, ale určitě brzo vyzkouším.
rýže
zuzu
| 12. 6. 2007 08:13
ahoj, holky jakou pouzivate ryzi- druh..ja jsem se ted do ryze zamilovala a mohla bych ji jist porad, tak bych chtela zkusit nejake specialitky..poradite?
bio
zuzu
| 8. 6. 2007 13:44
ahoj bioholky, tak jsem zase narazila na hezky clanek, posilam odkaz:
http://www.novinky.cz/…16568_el0vv.html

ahoj!
sluněnka
Petrance
| 7. 6. 2007 09:41
Taky jsem zvědavá. Ty pomazánky zwergenwiese jsou vynikající, např. ta s medvědím česnekem chutná jako hrozně dobrý sýr, zajímalo, jak je to udělané, je to jen ze slunečnicového semínka a koření. Ale jsou fakt dost drahé, tu skleničku bych snědla natošup. Možná budu doma experimentovat a zkusím ze slunečnice něco vyrobit .
Sluněnka
vendy
| 7. 6. 2007 07:59
Jééé - to vypadá hodně zajímavě, tak doufám, že se Sluněnka časem dostane i k nám do bioobchůdku !!! Už se těším, až ji vyzkouším !
Sluněnka
Petrance
| 6. 6. 2007 15:28
Ahoj holky, nezkoušely jste už novou slunečnicovou pomazánku Sluněnka? Vypadá dost dobře http://www.biospotrebitel.cz/page.php?…

já ještě ne, jsem zvědavá. Občas i koupím tu Zwergenwiese, která je vynikající, ale pekelně drahá, tak uvidíme, jeslti bude sluněnka levnější česká alternativa.
pro Zuzu
vendy
| 5. 6. 2007 07:24
Taky mi ta pozvánka přišla, už jsem se těšila, že tam vyrazíme, ale pak jsem zjistila, že 14. července nám začíná dětský tábor, takže zase nic . Dívala jsem se na fotky z minulého roku a myslím, že bioslavnosti určitě budou stát za to !
jahody
zuzu
| 4. 6. 2007 20:01
jojo Vendy, to mas pravdu, mamka taky byla na jahodach, tak privezla beliky, jsme daly docela dost namrazit, ono se to rychle kazi a skoda to nechat zplesnivet a zase tak rychle se to nesni...letos asi bude vse rychly a na konci prazdnin uz nebude nicjenom ty vlasaky na podzim (to se moc tesim, mame na zahrade vlasskej orech, tak loupeme), ted uz i ty tresne zrajou ostoset..chci se zeptat, holky, chystate se na bioslavnosti??
dneska mi dosel novy magazin bia a tam je pozvanka, tak zda mate nejake zkusenosti, vim ze jsme uz o tom tady diskutovaly, ze jste tam byly, ale preci, jestli to stoji ten den za to..co myslite? na tom biofestu ted o vikendu jste nebyly?
ahoj
Jahelník
vendy
| 4. 6. 2007 15:15
O víkendu jsem dělala jáhelník s jahodama a byla to děsná mňamka , jen se po něm zaprášilo !!! Škoda, že období jahod, je tak krátké ....

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
22. 5. 2025 19:31
14337
..Magda
22. 5. 2025 12:34
73356
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55