Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

kamut
zuzu
| 3. 6. 2007 13:53
Ahoj!chci se zeptat zda pripravujete kamut(psenici)jako prilohu,ja jsem dneska delala, primichala ďobačky(znáte?)a upečenou cibuli a uvarenou cervenou repu a byla to mnamka
zuzu
Kloa
| 2. 6. 2007 18:17
Zuzu, pozkouším, uvidím co z toho vyleze Ještě jednou díky.
Jinak jestli si dobře pamatuju, nesháněla ses po nějakém způsobu na sušení placiček? Nebo jsem to popletla

Nakoukla jsem nad 55 a internet, protože jen tam to žije, tady je mrtvo a mija tam o něčem takovém píše.

http://www.victorie.cz/…iskuze/tema.aspx?…
sul
zuzu
| 1. 6. 2007 13:50
ja teda osobne nesolim temer vubec, dam varit vodu a pridam par kapicek olivoveho ci sezamoveho oleje a pokud se rozhodnu pro sul, tak jen spetinku, ale spis uz ted moc nepridavam, ono te soli je vsude dost, tak to neni potreba, vetsinou jeste pridavam k vareni treba ryze ci jine prilohy dynova seminka, hrsticku, tak ty to taky ovoni a navic sem aji macet ve vode, nebot teprve potom jsou ty enzymy ze seminek to prave, tak to vyuzivam pri vareni prilohy a take si tam potom natrham kousek ras, takze ty tu slanost taky nahradi..takze sul je sice nad zlato, ale neni potreba vsude a vzdy
zuzu
Kloa
| 1. 6. 2007 12:23
Je, zuzu, moc děkuji
Jen se chci zeptat jak solit? Třeba rýži nemusím tolik solit jako kuskus, jak je to s bulgurem?
pro Lenku - jahelník
vendy
| 1. 6. 2007 08:20
Do jahelníku jsem dala sušené švestky, meruňky a rozinky - přisladila jsem ho javorovým sirupem - byl moc dobrý - příště ho zkusím z těmi jablky
vegetarianska kucharka
zuzu
| 1. 6. 2007 08:02
ahoj bioholky,
vcera jsem si v knihovne pujcila moc hezkou kucharku, vegetarianskou, je tam i povidani a celkem zajimave veci, vyfotila jsem recept na sushi, tak prikladam, snad to bude k precteni, az neco dalsiho nastuduju tak napisu
bulgur
zuzu
| 1. 6. 2007 07:57
Ahoj,
psenicny bulgur znam a dlabu ho, priprava je jednoducha zalevam ho varici vodou v pomeru 1:2(voda)a asi dve minuty povarim a necham dojit pod poklickou, vyborna priloha..
na strankach probia pisi:
Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením
pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se
zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná
chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let),
při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských
technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají
určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno
se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě
drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava,
oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký
obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.

je malo kaloricky a netucny a fakt dobry..
potom jestli muzu jeste poradit prilohy, tak je moc dobra quinoa, ta se pripravuje stejne jako ryze 1:2a voda se necha vyvarit a take jsem ted prvne zkusila amaranth a take moc dobry, sice to jsou strasne mala zrnicka, ale dobra, a jeste treba pripomenu spaldove kernotto to je hodne podobne tomu bulguru, jen priprava je o neco delsi, ale moc mi chutna..nebo jahly, ty jsou hodne podobne kuskusu..tak at chutna bulgur, fakt doporucuji
bulgur
Kloa
| 31. 5. 2007 22:44
Ahoj bioholky, hledám u vás radu. Jste jistě v tomto znalejší než já.
Nevím jestli jste to tady už někde probíraly, pokud ano, tak se omlouvám, že vás s tím znova obtěžuju, ale chtěla jsem se zeptat na zkušenosti s bulgurem (teda myslím, že se to tak píše) Mamča má občas problémy s nadýmáním a dostali jsme na toto tip. Má to být luštěnina, něco na styl rýže nebo kuskus. Máte s ním některá zkušenosti a jak na přípravu?
Předem děkuju. Ještě nevíme jestli do toho půjdeme, rýži milujeme, kupujeme basmati, i kuskus čas od času uděláme, ale o bulguru toho moc nevím.
jáhelník
lenka
| 31. 5. 2007 21:50
A jaké ovoce jsme do toho jáhelníku dala? Zkusila jsi i ty kolečka jablíček a ***? s tím je to mňam mňam.A čím jsi ho osladila?
:-)
vendy
| 29. 5. 2007 07:58
Ahoj holky, koukám, že tady přibylo spoustu zajímavých příspěvků ! Ty ajurvédské čaje jsem zatím nikde v obchodě neviděla, tak se zkusím kouknout, jestli se dají objenat v nějakém internetovém obchůdku, určitě je ráda vyzkouším.
O ghí jsem už taky četla, ale zatím jsem ho nezkoušela.
Včera jsem poprvé pekla jahelník a byl moc dobrý !
ghí
Petrance
| 28. 5. 2007 17:44
Ahoj Biobobi, já si ghí občas dělám doma a používám a musím říct, že je moc dobré, lehce stravitelné a zdravé. Na vaření je bezva. Dříve přepuštěné máslo používaly už naše prababičky, nemusí se totiž skladovat v chladu, ale jako olej při pokojové teplotě. Ale pořád bych ho asi nepoužívala, jako v Indii, tam si mimo jiné ghí i mažou na tělo

Holky, vyzkoušela jsem úžasný bioocet citronovo-tymiánový ze Sluneční brány a doporučuju,na salát super!
Sluneční brána má vůbec všechno moc dobrý

http://obchod.slunecnibrana.cz/index.php?…

už jste zkoušely tyto octy?
Ajurvéda
biobobi
| 28. 5. 2007 13:26
Ahojte! Tak v průběhu dneška snad už určitě písnu do svého deníčku příspěvěk o ajurvédských čajích čtu nyní knihu o Ajurvédě od Davida Freje a dost mě to zaujalo. Zajímáte se také o nějaké takové stravovací a vůbec medicínské směry? I když to není jen o stravě a léčbě, to je hlavně o prevenci a životním stylu celkově .. Nepoužíváte doma ghí- přepuštěné máslo na indický způsob, prý velmi zdravé, při jeho přípravě se z másla odstraní bílkoviny i ostatní přísady v másle, svými zdravotními účinky se tento tuk rovná olivovému oleji ... Nezkoušely jste, znáte?
biovaření
Lindule
| 26. 5. 2007 08:50
Právě jsem si koupila nový Apetit. Zavedli v něm novou rubriku o biovaření, kterou povede Hanka Zemanová. A není to žádná umrněná stránečka, ale 4 stránky se 6 recepty od polévky po moučník.

(doufám, že to nebude bráno jako reklama. Když těch bio... věcí je tak málo, že každý příspěvek je úžasný.)
zuzu
Lindule
| 26. 5. 2007 08:02
je ráno . TAk jaký byl čajík?
novinka
zuzu
| 25. 5. 2007 19:57
tak to jsem rada, ze to tu nekdo zna..se priznam ze jsem jeste nemela, mam je pekne vystaveny u cajiku, ale v tomhle teple nejak nebyl ,,cas,, kazdy den si varim zeleny, a potom rooibos ktery ale piju studeny, to by za takovyho tepla ani neslo byt teply..takze zitra k snidani si povinne dam novinku, at muzu poreferovat, ktery mam zkusit jako prvni ?
Pukka
biobobi
| 25. 5. 2007 13:42
Pukka je novinkou i u nás a mně moc moc chutnají! Co jim říkáš Ty, Zuzu?
čaje
zuzu
| 25. 5. 2007 11:09
přidávám fotku ajurvedskych cajiku
čaje
zuzu
| 25. 5. 2007 11:03
ja piju osobne nejvic zeleny ruzne druhy, potom mam bily, dale rooibos(zeleny i cerveny) a honeybush(vyborny vecer na uklidneni ), mate, lapacho- ale ta priprava je trosku slozitejsi..tento tyden jsme si vzala vzorecky prave ajurvedskych caju u nas v prodejne, jeste jsme je nemela, ale je to nejaka novinka, jsoui docela drahe, ruzne druhy revitalizujici, uklidnujici, harmonizacni atd. od firmy PUKKA, jsou teda sackove, ne sypane..ale vypadaji dobre..tak zkusim..
čajíky
biobobi
| 24. 5. 2007 20:06
Ahojte bioholky! Chci se zeptat: pijete ajurvédské čaje, případně nějaké jiné speciální indické, čínské, africké ... mám na mysli hlavně takové ty "nepravé" čaje, obsahující koření či části nečajových rostlin. Zítra se chystám napsat do svého deníčku příspěvek o ajurvédských čajích, tak chci jen předběžně zjistit, zda- li si v nich také libujete (já moc Dnes už to nestihnu, koukám na Potížistky Mějte pěkný večer!
hokaido
lenka
| 24. 5. 2007 13:04
Holky, hokaido byla úžasná -udělala jsem ji pečenou s jinou zeleninou a bylo to skvělé!! Recept napíšu do deníčku, teď jsem na odchodu, tak snad večer.
makrobiotika
lenka
| 24. 5. 2007 13:02
Ne, my takto nežijeme - makrobiotika je něco úplně jiného než bio strava....bio strava jsou normální potraviny, jen bez chemie.
bioholky
anonym
| 24. 5. 2007 12:39
A co si myslíte o makrobiotice v poslední výměně manželek?
Vy takto taky žijete?
smakoun
zuzu
| 24. 5. 2007 12:23
zrovna ted jsme prisla z nakupu a v tasce Smakouna mam , kupuji ty dva platky 200g, tak to mam na dvakrat, ja to jenom nakrajim, popr.pokapu sojovou omackou a primicham do testovin, ryze apod..a pridam treba nejake bylinky, podle druhu prilohy..
pro Lollu
vendy
| 24. 5. 2007 11:14
Šmakouna můžeš za studena přidávat do různých zeleninových salátů, nebo ho můžeš upravovat stejně jako maso, na přírodní způsob, jako řízek, do rizota nebo nudlového salátu. Jeho využítí je opravu široké.....já ho mám ráda i na grilu
Recepty najdeš na http://www.smakoun.cz/
šmakoun
Lolla
| 24. 5. 2007 10:18
Milé bioholky, potřebovala bych od Vás radu. Máte tipy na jednoduché recepty, jak využít šmakouna? A dá se jíst i ve studeném stavu? předem díky za odpovědi
dyne
zuzu
| 24. 5. 2007 06:33
aha, do polevek, kdyz ja polevky nejim, ale asi by sel z toho udelat salat, trebas se zeleninou ne..z dyne jsme uz varila, jsem zvedava co ji reknes a jak se povede..jen to malinko osol ona pak vynikne ta chut, ja jsme zbytek zamrazila a ted pridavam do ruznych jidel..
salát za kafe
Kloa
| 23. 5. 2007 21:09
Nemáš zač, to je taková kompenzace za to kafe hlavně ať z toho něco vybereš a ať chutná
pro Klou
vendy
| 23. 5. 2007 20:33
Díky za odkaz, těch salátů je tam opravdu hodně, určitě si z toho něco vyberu. Líbí se mi, že je u receptů věšinou komentář těch, kteří už recept zkoušely
saláty
Kloa
| 23. 5. 2007 19:15
Vendy, snad si na této adrese něco vybereš a uděláš z toho nějakou bio verzi
http://recepty.atlas.cz/…recept_kateg.asp?…

Mám ráda těstovinový salát se zeleninou (okurka, paprika, kukuřice, porek), dávám trošku tatarky, ale vy máte jistě zdravější verzi tatarky Pak mi taky moc chutná těstovinový salát s tuňákem. Co zbožňuju je balkánský salát. Mamka k obědu často také dělá salát z čínského zelí nakrájeného hodně najemno s koprem.
U nás se taky dost na oslavách ujímá ovocný salát, po něm se vždy zapráší
červená čočka
lenka
| 23. 5. 2007 19:00
Já ji hodně přidávám do polívek...třeba do zeleninových nebo bramborových.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
23. 5. 2025 10:12
14339
Elsa
23. 5. 2025 09:18
73358
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55