Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

Šmakoun
anonym
| 16. 5. 2007 11:53
Ahoj, já jsem se jenom chěla zeptat, co to vlastně je ten šmakoun a kde se dá sehnat (parah). Už jsem o tom několikrát četla, ale nikde jsem se zatím nedozvěděla co to je a na co je to dobré..Díky za odpověď, Terka
šmakoun
Kloa
| 16. 5. 2007 11:24
Prosím, nemáte někdo nějaký recept jak připravit šmakouna? Vím, že se dá připravit s těstovinami, to si udělám na večeři, ale teď na oběd bych ho chtěla připravit jinak. Nevím jestli se dá připravit na zelenině jako např. přírodní řízek. Koupila jsem si uzený, to taky asi mění chuť. Uvažovala jsem, že ho zapeču v troubě společně se zeleninou, co myslíte? Za každý tip budu vděčná. Děkuju
Jinak asi jste to tady už někde psaly, ale hledat to bude na hodiny.
třídění odpadu
vendy
| 16. 5. 2007 11:09
Taky se hlásím k těm co třídí, máme to ještě ulehčeno tím, že máme kontejnery na plast, sklo a papír přímo před domem. V některých městech se hliník sbírá na základních školách, tak jako třeba papír, ale u nás zatím bohužel ne.
třídění odpadů
Lindule
| 16. 5. 2007 10:45
My se také doma snažíme třídit odpad. I v práci máme koše zvlášť na plasty a zvlášť na papír. Jen uklízečka to občas smíchá všechno dohromady

Nedávno mne manžel zahanbil. Vyprávěla jsem mu, že existují i bio pleny a bio menstruační vložky. Že se po použití mohou dát do kompostu, kde se rozloží.Mne to přišlo nechutné. Ale můj muž na to: No co, mají tím ženské ucpávat záchody nebo házet do normálního odpadu? Tohle je lepší. Do toho kompostu se to zahrabe, ono se to rozloží a je to v pohodě, ne? A to jsem byla původně já, kdo se začal zajímat o třídění odpadů, bio produkty a tak
určitě třídit
Spacek
| 16. 5. 2007 09:47
Bydlím teď na vesnici a můžu se vzteknout když tam někdo toto podceňuje. A to můžeme třídit i krabice od nápojů, což je super. Hliník se u nás asi zatím netřídí zažila jsem to jen "na západě" ale ono to snad brzy příjde. Nedávno jsme šli na výlet a museli jsme projít kolem jedné velké skládky u Prahy a to teprve člověku dojde jak moc by pomohlo, kdyby třídili všichni!
Bio Eko
biobobi
| 15. 5. 2007 15:36
Ahojte! Moc děkuji za tip na kosmetiku Alverde, hned jsem ji byla omrknout, ceny jsou opravdu bezva! Nedávno jsem sháněla nějaký přírodní deodorant, dosud jsem používala Niveu nebo Rexonu, ale už nechci kvůli parabenům, které jsou v těchto sprejích i tuhých deodorantech obsaženy, jsou údajně možnou příčinou rakoviny prsu! Sama smím z konvenčních deodorantů používat jen spreje, protože po nanesení tuhého deo jsem se dvakrát tak neskutečně osypala, že jsem musela ležet týden na kožním... Ve zdravém obchůdku mi doporučili kuličkový Deo Krystal od firmy Urtekram, stojí 185 Kč. Je dobrý, ale škoda, že jsem chvilku nepočkala a nekoupila si v DM ten měsíčkový, tak příště. Chci se zeptat bioholek, jak jste na tom s ekologickým cítěním? Myslím, že to k biopotravinám též neodmyslitelně patří. Já se snažím recyklovat, co se dá, klasicky všechen papír, plast i sklo, na štíru jsem tak trochu s hliníkem, skladuji doma víčka od jogurtů a podobné věci, ale pořádně nevím, kam to mám odnést, co s tím. Bio kupuji jednak kvůli zdraví a jednak jsem si vědoma, že pokud bude člověk i do budoucna natolik přetěžovat a využívat naší planetu, tak už možná děti mých dětí nebudou mít páru o nějaké přírodě a čisté půdě (i když, existuje dne sještě čistá půda?). Jak jste na tom vy?
cizrna
Petrance
| 15. 5. 2007 14:49
Špačku, cizrna chce máčet aspoň 8 hodin, tedy přes noc ideální a pak je důležité slít namáčecí vodu a dát novou, tím se zbavíš skoro všech nadýmavých látek. Když jí pak dáš vařit do papiňáku, bude uvařená krásně doměkka cca za 45 min až za hodinu. Mnam, cizrnu mám moc ráda, hlavně hummus a falafel, už jste ho jedly? A taky cizrna na paprice z biokuchařky je prostě super .
Cizrna
Petra
| 15. 5. 2007 09:03
Já máčím cizrnu/jakékoliv luštěniny/ přes noc a pak jsem ji také asi hodinu a půl vařila. V neděli jsem dělala salát tady z Viktorky cizrnový se smetanou a byl moc dobrý.
Cizrna
Spacek
| 14. 5. 2007 13:48
AHojky, jak dlouho vaříte cizrnu, nechala jsem ji máčet cca 4h a pak ji tak hodinu a půl vařila (samozřejmě v neslané vodě)a stejně nebyla moc měká. Mám ráda jídla kde se smíchá více luštěnin najednou, ale mám pak problém sladit ty časy na vaření.
Díky
Alverde
anonym
| 14. 5. 2007 12:03
Já jsem od Alverde vyzkoušela denní a noční krém pro citlivou pleť (olivový) a sem opravdu spokojená. Fakt supr. Taky mám ještě šampón a pleťovou vodu Míša
pro Marianu
vendy
| 13. 5. 2007 21:48
Na ten zelný salát se už taky chystám . Špaldu jsem si taky hodně oblíbila, dnes jsem pekla špaldovou buchtu s karobem a byla fakt moc dobrá . Recept mám v deníčku... S tím kakaem nevím, dočetla jsem se že obsahuje škodlivé methylxanthiny, tak jsem ho teď vyměnila za karob. Korob dostaneš koupit v v prášku, je to docela velký sáček za necelých 20 Kč.
pro Petrance - Alverde
vendy
| 13. 5. 2007 21:44
Ten měsíčkový deodorat je super, se šampónem jsem taky moc spokojená jen ten noční krém mi zrovna moc krásně nevoní. Je s výtažky s nějaké divoké růže...no těch krémů mají víc, tak příště vyzkouším nějaký jiný........
pro Petrance
vendy
| 13. 5. 2007 21:41
Já jsem dneska použila umeocet do zálivky na hlávkový salát, přidala jsem jen olivový olej, trošku třtinového cukru a bylinky - solit jsem ho už ani nemusela a byl vynikající . Příště to zkusím i s tou bio hořticí a místo cukru dám med.
umeocet
anonym
| 13. 5. 2007 15:39
Už si to značím, další poznatek. Musím se také pochlubit. Dnes jsem udělala te zelný salát s jogurtem z Viktorky z bio receptů. Měla jsem jeden sáček zelí, tak mě to napadlo. Bílý bio jogurt jsem také měla, zbytek jsem trochu musela upravit. Místo pórku jsem dala cibuli a žádný zdravý sýr jsem také neměla, tak normální cihlu nastrouhanou. A dala jsem tam trocu křenu a pepře a ten jogurt. Ale musela jsem to trochu přisladit třiňovým cukrem, bylo to dost kyselé. A teď je to chuťově fakt dobé. Pak si k tomu dám špaldové sucharky. Ty mám pořád. Já nedám na špaldu dopustit, to je lék, vydržela i Černobyl. Tak a teď jdu péct nezdravou bábovku. škoda, že nemám carob, ale kakao není až tak nezdravé, ne?
Alverde
Petrance
| 13. 5. 2007 15:30
Vendy, chci se zeptat, jak jsi spokojená s kosmetikou Alverde z DM? tuhle jsi psala, ze sis koupila nejake vecicky, tak dej vedet, jake to je, prosim. Zajima me ten mesickovy deodorant. Ja uz jsem vyzkousela sampony, telove mleko s rakytnikem, krem na ruce a vsechno bylo fajn.
umeocet
Petrance
| 13. 5. 2007 15:23
Ahojky, umeocet vřele doporučuju, já nepoužívám skoro jiný ocet, než umeocet. Pak ještě občas použiju rýžový nebo jablečný nebo balzamico, ale umeocet je univerzální. Kvasný lihový ocet je hrozný svinstvo!
Kromě toho, že má umeocet fakt pozitivní vliv na zdraví, tak jídlo skvěle dochutí, akorát se nesmí zapomenout, že je i slaný, takže solit až po jeho použití. A je růžový, takže jídlo trošku obarví, ale to většinou nevadí. Například do slanokyselých jídel jako koprovka, do čočková polévka nebo do salátových zálivek je prostě báječný.
Hodí se třeba do okurkového salátu (akorát je salátek lehce růžový ) nebo mám moc ráda tuhle zálivku: smíchat olivový olej s umeoctem, lžící medu a lžící biohořčice. Může se přidat kapka citronu a nasekané bylinky. Tahle zálivka chutná v každém zeleninovém salátku
umeocet
Petra
| 13. 5. 2007 15:04
Ahoj Vendy. Taky jsem si před nedávnem koupila umeocet. Do jídla jsem zatím neměla odvahu jej dát, jím ráno lžičku na lačno. Cítím, že dělá dobře zažívání.

Teď doma zkoušíme domácí jablečný ocet. Tak dám vědět jak dopadne
Umeocet
vendy
| 13. 5. 2007 14:06
Holky používáte umeocet ?J á jsem ho teď koupila poprvé (píšu o něm v deníčku) a je fakt super. Překvapilo mě, že je tak slaný, ale alespoň už pak jídlo nemusím solit !
Taky jsem si koupila karob v prášku, používám ho při pečení místo kakaa. Nevíte jestli se dá použít i na něco jiného ?
Pohanková nať
Petrance
| 13. 5. 2007 10:47
Asi by vyrostla i na vatě, já jsem pohanku ale zatím vždycky dala do hlíny do květináče nebo na zahrádku.
pohnková nať
anonym
| 13. 5. 2007 10:16
Tak jsem si to přečetla, mám tip na další stránky, musím si je prostudovat více. Ale já myslela, že tu nať vypěstuji na vatě, ale to asi ne, to musím dát do květináče nabo i na zahradu?
Rady
anonym
| 13. 5. 2007 10:11
Ahojky, tak jsem si zase dobře početla, některé ty věci mi nic neříkají ani názvem, tak budu studovat. Já zatím používám jenom ty řasy Nori - vločky, jak mi doporučila Vendy, jako začátečníkovi. Spirulina je moc kvalitní řasa, někde o ní napíši. Na tu nať se moc těším, hned zítra jdu koupit neloupanou pohanku. Až budu psát v Měsíci o výživě, tak je to hlavně o bio potravinách. A je to hlavně o obchodech, jak píše vendy v deníčku. Myslíl, že vás to pak bude v mém deníčku zajímat, ale ještě tam napřed dopíšu pár věcí a pak tu výživu, no ta bude nadlouho. Co se týká potravinových doplňků, tak se nedoporučují, ale to může dodržet jenom ten, kdo používá bio produkty, protože v ve stravě z obchodu nic není, jenom samé jedy. Ještě mám vynikající knihu Co nám chybí od Janči, ten se zybýval alternativní medicínou. Každý léčitel má na něco odlišný názor, ale já Janču beru, daří se mi podle něho léčit ledviny. A on v té knize popisuje i bezva účinky většinu těch potravin, co používáte, ale našich. Pak to také někdy opíši v blogu. Ovesné vločky se třeba nemají vařit, ztrácejí hodnotu, jenom nechávat namáčet. A raději s mléčnými výrobky, vločky odvápňuji. Tak jsem toho napsala už dost, kouknu na ty stránky o nati. Díky za tip.
Pohanková nať
Petrance
| 13. 5. 2007 09:32
Mariano, pohankova nat je bezva, nema zadnou pachut, takze se da pridat do salatu, ale vyroste pouze z neloupane pohanky, prodava se ve zdrave vyzive, ale tato neloupana pohanka je vhodna jenom ke kliceni, protoze slupky nejsou
stravitelne. Tady jsem nasla neco o poh. nati
http://www.ordinace.cz/…ek/pohanka-seta/

pohankova krupice je vyborna na kasi, jak psala ZUZU, v biokucharce je recept na pohankovy puding s ***ovym mlekem a orechy a to je luxusni dobrotka! Na svete je takovych dobrot - a zdravych, zejo .

A holky, co delate, kdyz jdete k nekomu treba na navstevu ä ted vam tam zacnou cpat preslazeny dorty, chlebicky a jiny hnusy? o me to teda uz hodne lidi vedi, ze leccos nejim, ale i tak je to nekdy trapny a je mi lito, ze musim hospodyni zklamat...vzdycky si teda snazim vybrat alespon nejaky kompromis...ale vetsinou to moc nejde .
sojove maso
zuzu
| 13. 5. 2007 07:39
ahoj,
jojo sojove maso si obcas udelam, stoji malo, priprava je jednoducha a kdyz se dobre okoreni tak je moooc dobra a navic dietni, jinak soju pouzivam porad, sojove vlocky, mleko, tofu, vyhybam se masu, takze soju dlabu temer porad, v bezmasych surovinach je pridavan temer do vseho..mam moc rada marinovane tofu, je taky nejmene tucne..jinak si kupuji ruzne ty zeleninove, cockove platky, do testovin si primichavam tvaruzky(hodne bilkovin, skoro zadny tuk)..ty testoviny zkus, byly OK..ja jsme pred tim o te rase ani neslysela..jinak Nori pridavam temer do vseho, nepouzivam ty vlocky(prijdou mi nic moc) ale klasicke sushi nori a natrham je..jahly mam taky rada, bulgur a kernetto je taky vyborne..
pohanka
Petra
| 12. 5. 2007 20:47
Ahojky , s pohankou to taky moc neumím. Stejně jako Zuzu nejvíc jím pohankové vločky. Jinak ji přidávám do polévky - zelenina,pohanka,jáhly - jednoduchá a moc dobrá.

Teď často dělám jáhly, protože podle bioreceptáře se v květnu mají jíst jáhly.
pohanka
anonym
| 12. 5. 2007 19:16
Ahojky děvčata, to jsou mi věci, co se tady jeden doví. Pohanku dělám už dlouho, dávám ji jako zavářku do polévky, nebo míchám do bramborové kaše, nebo se zelenonou na způsob rizota. Ale tu nať si udělat, tak to mě uplně fascinuje, to musím zkusit.
Spirulina asi není cítit, je to sladkovodní řasa a moc kvalitní. Já ji bohužel doposud brala pouze jako doplněk výživy v tabletách. Tak pište svoje zkušenosti, je to fajň. A co sojové maso , používate? Mějte se hezky.
pohanka
zuzu
| 12. 5. 2007 18:03
ahoj,
ja mam taky rada pohanku, nejvic ale asi dlabu pohankove vlocky, rano k snidani, jsou moooc dobre , pak mam suseny pohankovy napoj, ale ten obcas, moc tem susenym totiz neholduju a varim si kasi z pohankove krupice, tu taky doporucuju , jinak pohanka jako priloha mi moc nejede, nevim proc, asi ji neumim pripravit a zkombinovat tu orechovou chut s jinymi surovinami..dneska jsem si koupila k obedu ty testoviny psenicnnne s rasou Spirulinou, urcite jste ji uz na pultech taky videli, jsou od Pro-bia, zelene, a ta rasa tam neni vubec citit a jsou bych rekla dobre, klasika..tak ahoj
pohanka
zuzu
| 12. 5. 2007 18:03
ahoj,
ja mam taky rada pohanku, nejvic ale asi dlabu pohankove vlocky, rano k snidani, jsou moooc dobre , pak mam suseny pohankovy napoj, ale ten obcas, moc tem susenym totiz neholduju a varim si kasi z pohankove krupice, tu taky doporucuju , jinak pohanka jako priloha mi moc nejede, nevim proc, asi ji neumim pripravit a zkombinovat tu orechovou chut s jinymi surovinami..dneska jsem si koupila k obedu ty testoviny psenicnnne s rasou Spirulinou, urcite jste ji uz na pultech taky videli, jsou od Pro-bia, zelene, a ta rasa tam neni vubec citit a jsou bych rekla dobre, klasika..tak ahoj
pohanka
Spacek
| 12. 5. 2007 16:57
Díky za podnět. Poohanka je prospěšná při vysokém krevním tlaku a jak jsem zjistila mám ho vyšší, tak jí chci zapojit do jídelníčku. Dáte mi někdo ještě nějaký nápad? Víte co jiného ještě dokáže být pro vysoký tlak prospěšné? (o česneku a grepech vím)
Díky
pohanka
anonym
| 12. 5. 2007 12:17
díky, díky za bezva tip. Já pohanku moc miluji a rajskou ještě více. Při nejbliřší příležitosti to vyzkouším.
Pohanka a quinoa
Petrance
| 12. 5. 2007 11:57
Ahoj bionadsenkyne , quinou uz jsem parkrat zkousela, normalne jsem ji varila jako prilohu misto ryze nebo jsem k ni ke konci vareni pridala nakrajenou zeleninu a ochutila korenim a bylo to dobre,jako zeleninove rizoto nebo tak nejak.
Quinoa ma zajimavou jakoby orechovou chut a je bez lepku a taky je zdrojem aminokyselin, vápníku, fosforu, železa, hořčíku a draslíku. Je hodne vyzivna.

A jak jste na tom s pohankou? Jite ji casto? Ja ji mam moc rada, ale zanedbavam ji, nejak na ni zapominam...a pritom je tak zdrava!
Me se dost delaji modriny, asi mam krehke cevy, tak ze
se ted polepsim a jdu si uvarit vybornou pohanku s rajskou omackou, doporucuju! A taky jdu zasadit neloupanou pohanku, ze ktere za chvilku vyroste zelena pohankova nat a ta ma pry jeste vice rutinu, nez pohankova zrna. Da se s ni posypat chleba, nebo pridat do salatu.

Pohanka s rajskou omackou

Pohanku uvarime v horke vode se soli a nechame jakoby slepit, aby nebyla sypka, ale daly se z ni vykrajovat noky.

Rajská omáčka
Na oleji osmahneme cibulku, kousek mrkve a cervene repy, kdyz máme tak kousek dýně hokkaido a hrst rozinek (ty to osladi), pridame krajena cerstva rajcata nebo pasirovana ze sklenicky. ja mam jeste z lonska zmrazena domaci rajcatka . Trosku podlijeme, osolime a nechame varit, pridame bobkovy list, nove koreni, kousek cele skorice, kousek biocitronu i s kurou a ja davam nekdy i trosku tymianu. Kdyz je zelenina rozvarena, rozmixujeme ji ponornym mixerem dohusta a dochutíme sypkým biobujonem, můžeme jeste dosladit trtinovym cukrem a dokyselit citronem. Kdo ma rad kremovou omacku, tak zjemnit ¨sojovou smetanou.

Omackou polijeme pohankove noky a ozdobime zelenymi natemi (cibulka, petrzelka, pohankova nat).
je to jednoduche a fakt moc dobre!

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
23. 5. 2025 17:16
14343
..Hanka
23. 5. 2025 16:29
73361
rozvita.ruze