Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

pozdrav
anonym
| 10. 5. 2007 17:57
Bioděvčata, co je s vámi, nějak jste ztichly. Diskutujte, ať je co číst. Ahojky.
quinoa
zuzu
| 6. 5. 2007 18:40
ahoj holky,
uz jste zkousely tu QUINOU? jak vam chutnala a s cim jste ji treba delali? me chutnaji i ty vlocky s jogurtem..
ládováni
anonym
| 5. 5. 2007 21:48
Zuzu,
s tím ládováním to není tak hrozné. Myslela jsem to jako, že jim to fakt chutnalo. Ani jeden můj chlap nemá problémy s nadváhou, syn spíš naopak, při svých 175 cm váží něco málo přes 50 kg. Jeho problémem je spíš skladba potravin. Dodnes nejí žádné ovoce a zeleninu jen minimál,ě, ale to tom jsem tu už myslím psala. Teď konečně přišel nachuť celozrnným rohlikům a přestává odmítat i moje "experimenty", jak on tomu říká. Dříve, kdyby zjistitl, že šišky nejsou bramborové, tak by je bojkotoval. No snad už dostává rozum, věk by tedy na to měl. ( zanedlouho bude slavit 20)
Takže já slavím každý jeho posun k lepšímu stravování
jah.sisky
zuzu
| 5. 5. 2007 09:16
to je dobre, ze se povedly a sisticky chutnaly ..ale zase nic se nesmi prehanet, jak pises ze se ladovali, vseho s mirou..k zdrave strave patri i stridmost
pozdrav
anonym
| 4. 5. 2007 22:09
ahoj holky,
pár dní jsem se sem pořádně nedostala a vy jste urazily pěkný kus povídání. Všechno to studuji a ukládám do paměti.
Včera večer jsem uvařila klukům ty jahelné šišky s mákem. Kdybyste viděly ,jak se ládovali, srdce by vám radostí poskočila.
bancha
Petrance
| 4. 5. 2007 20:55
a bancha jsou pražené lístky a větvičky japonského čajovníku, neobsahují kofein, takže se dají pít i večer a také mají příznivé účinky - neutralizují překyselení organismu. Připravuje se buď krátkým povařením nebo jen zalitím vroucí vodou. Ale musí to být ta pražená bancha (např. značka Mitoku nebo Hiro), také mají v CL a zdravých výživkách, takový velký pytel. Pak se prodává ještě pražená kukicha, to jsou jen větvičky a musí se vařit 10 min a také hojicha a to jsou jen lístky. Ta Bancha je něco mezi a mě chutná nejlíp. V čajovnách mají zelenou banchu a ta má jiné vlastnosti, jako zelený čaj. To jsou věci, co ?
umeboshi
Petrance
| 4. 5. 2007 20:44
Umeboshi jsou japonské švestky, nakládané v mořské soli s červenými listy rostliny shiso, které se přidávají kvůli ochucení a přibarvení. Tato směs se nechá asi měsíc uležet přikrytá těžkým víkem. Tím vznikne energeticky naprosto vyrovnaná potravina (jin a jang). Jejich chuť je slano-kyselá.

Tyto švestky obsahují více přírodních kyselin a minerálů. Umešvestky obsahují také velké množství vápníku a železa. Pomáhají při migréně i při střevních problémech. Také regulují činnost zažívacích orgánů. Působí i proti pálení žáhy a žaludeční nevolnosti. Prostě pomáhají všude tam, kdy máme problémy, způsobené z překyselení organismu.

Umeocet je vedlejší produkt při výrobě umeboshi .

Umeboshi se prodávají v krabičkách, mají je třeba v Country Life a všude v dobrých zdravých výživách. Krabička stojí myslím něco kolem 110,-Kč, ale bere se vždy malý kousek švestky, takže vydrží dlouho.
kosmetika Alverde
vendy
| 4. 5. 2007 14:39
Nedávno se tady někdo ptal na zkušenosti z kosmetikou Alverde, já jsem si z ní dnes v DM něco nakoupila, ty ceny jsou opravdu hodně příznivé a na obalech je uváděno, že se jedná o přírodní kosmetiku z biologicky kontrolovaných přísad, že neobsahuje syntetické, vonné, konzervační ani živočišné látky.
Koupila jsem si balzám na odličování, noční krém , kuličkový deodorační balzám s měsíčkem a šampon s břízou a šalvějí. Všechno to voní úžasně bylinkama ! Tak jsem moc zvědavá, jestli budu s touto kosmetikou spokojená. Jinak používám většinou Laveru, ta je super, ale drahá ....
susene klicky
zuzu
| 4. 5. 2007 14:05
ahoj,
co myslis temi susenymi klicky? to jsem taky neslysela..normalne se prodavaji naklicena semena, mungo, cocka, hrach? ale susene? to sama nevim, tak snad nam to tu nekdo obajni..jinak znam ovesny klicky, mensi nez vlocky, ale to je asi z jineho soudku.. .
klíčky
anonym
| 4. 5. 2007 12:49
Ahoj, bio děvčata. Píši si na papírek všechny názvy, co uvádíte, ať pak lépe vyhledávám v obchodě. Ještě jsem tam viděla sušené klíčky. Co s nimi ? Asi se dají přidávat do všeho, ale namáčejí se? Mořské řasy už přidávám skoro do všeho, ale ty zelené vločky.To práškové sojové mléko jsem ještě nezkusila. A teď dělám ty brambory ze zelím.
Yannoh
zuzu
| 4. 5. 2007 12:18
jojo k te kave Yannoh se pridavam, je moc dobra..ale cena neni zase tak hrozna, no neni to za par korun, ale kdyz si koupite normalni ,,presovou,, kavou tak ta lepsi(ktera uz se da pit)stoji taky kolem 150kc..umebosi neznam, ale slysela jsem o nich..jak to prodavaji? to jsou susene?..banchu jsme take nemela, ale dnes jsem koupila biohoneybush, tak jsme zvedava, ale bude to asi jako rooibos, ktery mam moc rada, je fajn, ze se da pit i studeny a ta bancha, to je caj, nebo kura stromu, ktera se musi povarit??obdobne jako lapacho?co lapacho, pijete holky?
pro Petrance a Vendy
anonym
| 3. 5. 2007 15:19
díky za rychlé odpovědi tu sojovou smetanu Provamel určitě pohledám v některém z oblíbených bioobchůdků. Bydlím v Praze, takže výběr k nakupování je veliký. Moc ráda vidím, jak se obchůdky rozrůstají navzdory všem řetězcům a supermarketům. Taky lidi mi jsou tam milejší a usměvaví. Ještě vás všechny musím pochválit za úžasné deníčky, které jsou pro mě zdrojem inspirace Míša
smetana do kávy
Petrance
| 3. 5. 2007 15:08
Ahoj Míšo, já stejně jako Vendy , nepoužívám kravské mléko a fakt nejvíc mi chutná sojova smetana Provamel, je v biokvalitě a stačí jí troška. A protože po kafi nemůžu spát, tak střídám různé druhy obilných káviček, to Ajurvédské kafe je fakt mnam, nebo spaldová káva nebo když jsem doma, vařím klasickou meltu. A pokud se chci odměnit, občas si dopřeju instantní kávu Yannoh, ta je sice dost drahá, ale fakt chuťově nejlepší a má i příznivé účinky.
Holkky a znáte švestičky umeboši?
To je jeden ze skvělých makrobiotických léků a můžu z vlastní zkušenosti doporučit, že fakt zabírají na migrénu nebo různé nevolnosti. Dobrý je i horký čaj bancha (také mají ve zdravé výživě), s troškou shoyu omáčky a kouskem umeboši. Na migrošku zabere během chvilky.
pro anonymní
vendy
| 3. 5. 2007 14:44
Ahojky, taky mám moc ráda Ajurvédskou kávu, piju ji nejčastěji černou, ale když mám chuť si ji vylepšit, přidám do ní trošku sojové smetany (tekuté) a nebo Ovesmilk, není to sice asi ta nejideálnější varianta, ale v takovém malém množství si myslím, že nemůže škodit. Pro mě je to určitě lepší varianta než kravské mléko, které mi nedělá vůbec dobře.
zdravím spřízněné duše
anonym
| 3. 5. 2007 14:07
Ahoj bioholky, tuto diskuzi jsem našla poměrně nedávno a chtěla bych vás pochválit za supr příspěvky, rady, nápady a inspirace. Zdravě se snažím stravovat a žít už docela dlouho a v poslední době zařazuju i hodně biovýrobků. Diskutovali jste tady různé sojové a jiné náhražky mlíka, tak jsem se chtěla zeptat, co používáte do kafča? Já si v poslední době pochutnávám na obilném Melcafé a na Ajurvédské kávě do které ještě přidávám soya creamer v prášku. Některá jste tady psala, že sušené varianty nejsou příliš zdravé, protože obsahují fosfáty. Díky za odpověď. Míša
zdravím spřízněné duše
anonym
| 3. 5. 2007 14:07
Ahoj bioholky, tuto diskuzi jsem našla poměrně nedávno a chtěla bych vás pochválit za supr příspěvky, rady, nápady a inspirace. Zdravě se snažím stravovat a žít už docela dlouho a v poslední době zařazuju i hodně biovýrobků. Diskutovali jste tady různé sojové a jiné náhražky mlíka, tak jsem se chtěla zeptat, co používáte do kafča? Já si v poslední době pochutnávám na obilném Melcafé a na Ajurvédské kávě do které ještě přidávám soya creamer v prášku. Některá jste tady psala, že sušené varianty nejsou příliš zdravé, protože obsahují fosfáty. Díky za odpověď. Míša
Papání
Beauty
| 3. 5. 2007 13:07
Ahoj holky, prosím, mám na některou z Vás dotaz...Jedly jste biokuře? A jaký je rozdíl mezi normálním? Myslím tím chuťově.
Seitan
vendy
| 3. 5. 2007 12:35
Holky dneska jsem měla tak dobrý oběd, že se musím pochlubit - zašli jsme si dnes na oběd domů a měli jsme seitan se zeleninou a bramborovou kaši bohatě posypané jarní cibulkou. K tomu hlávkový salát s ředkvičkami - obojí z bio farmy. Úžasné dobrota
sushi
Petrance
| 3. 5. 2007 11:25
Zuzu, díky, ten sezamový olej by mohl být super, zkusím.To kysané zelí je fakt moc dobrý, dá jídlu tu kyselou chut, dobré je to i s proužkem tofu nebo uzeného tempehu. Jsou to teda spíš takové makrobiotické variace, ale je to rychlé a dobrý tip, jak zužitkovat zbytky rýže atd...
Já potom někdy hotové nakrájené sushi pokapu dobrou sojovkou se zázvorovou štávou jo a moc dobrý je do sushi i nakládaný zázvor, mnam!
Sushi
vendy
| 3. 5. 2007 10:47
Tak jste mě holky zase navnadily, a pokud budu mít o víkendu trošku času tak to vyzkouším .
Zuzu na té fotce to vypadá fakt lákavě ! Musím projít starší příspěvky a najít ten, kde jsi přípravu suhsi popisovala...
Petrance
zuzu
| 3. 5. 2007 10:35
diky za napady co pridat do sushi, ja teda ty Nori neprazim, porek jsem taky nezkousela, mrkev jojo ale povarit, jinak by to asi neslo vid, ja pridavam do ryze zliscku sezamoveho oleje, pekne potom voni, umeocet taky zkusim, jen me mrzi ten tuřín, má takovou ,,nakyslou,, chuť a k těm řasám se vyloženě hodí, jen škoda, že ho tady asi neseženu, ale možná ten umeocet, že tu nakyslou chut udělá míto toho..zkusím..toho lososa dávam jen po malých kouskách, ono v tom balení ho je stejně poskromnu, ale když to má člověk jako hlavní jídlo,tak aby to i trošku zasytilo a ne jen zeleninu..jinak zelí mě vůbec nenapadlo, ono je to asijské jídlo, a zelí bych si k tomu nedokázala vůbec předstvavit..ale asi to jde..
jinak něco ze zajímavostí, víte že Japonsky je ,,sushi,, sushi ale Korejsky je to KIMPAP..zadne sushi..tak ahoj!

jinak Alverde neznam, ja ted pouzivam Salus, koupila jsem si odlic. olej i pletovy olej a spokojenost
obrazek
zuzu
| 3. 5. 2007 10:28
jinak ja tam davam okurku, mrkev(povarenou), tuřín(ale ten jsem v cechach bohuzel nesehnala, ale je tam moc dobry), krabi tycinky, lososa(pomalu, je drahy)..
omlouvam, ze ze jsem to poslala vicekrat.
sushi
zuzu
| 3. 5. 2007 10:25
ahoj Vendy,
no jelikoz se ted ucim na statnice, tak na sushi neni cas, neni to tezke, ale cas to nejaky zabere, tak ted bohuzel sushi ,,nemotam,, ale jim ty rasy jen tak, jak jsem rikala pridavam je do jidla, kdyz delam treba ryzi ci testoviny, tak pak kdyz tam nakrajim tofu nebo neco podobneho, tak pridam i natrhanou rasu na mensi kousky a je ony pekne zmeknou a je to mnamka ..v restauraci je sushi pekne drahy, par kousku za kilo, to uz si za tu cenu koupis cele baleni ras..tak az budu delat tak ti poslu na ochutnavku, ju
pridavam obrazek, ale je to zrovna fotka ,,zbytku,, odrezku ktere zbydou, kdyz to krajim u tech koncu, takze to z nich trosku ,,vyleza,, ale na chuti to nic nemeni
sushi
Petrance
| 3. 5. 2007 09:39
Ahoj bioholky, ty brdo, vy jste se v diskusi pekne rozjely ! Koukam, ze jste resily obilna mleka tekuta a susena...ja taky susena skoro nepouzivam, obsahuji fosfaty (stejne jako normalni kyprici prasek), ale jednou za cas ho pouziju jako posyp místo moučkového cukru (na závin, na koláč, na jahelné šišky, na vánoční cukroví). Určitě se vyplatí investovat do tekutých. Úplně nejvíc používám sojovou smetanu Provamel, které stačí jen troška a krásně zjemní omáčku nebo polévku a v lednici vydrží otevřená týden.
Nebo je super tekuté rýžové mléko, ted jsem videla i špaldové, ale ještě jsem nevyzkoušela.
Mléčné výrobky (kromě másla a občas tvarohu) nejím, ale to je hodně individuální, každý si zjistí sám, co mu vyhovuje. Mě mléko zahleňuje a horší se mi po něm pleť, to mám ověřené. Jakmile si dám víc mléčných výrobků, hned se osypu. Takže jsem usoudila, že to tělíčko nechce Ale pak je potřeba hodně doplnovat vápník z jiných zdrojů (mandle, tofu, zeleninka, řasy).
A sushi doporučuju! tedy hlavně bioholkám, které mají rády neobvyklé chutě, sushi je ze začátku opravdu zvláštní...

Já ho dělám většinou, když mi zbyde uvařená celozrnná rýže, tak ji natřu na opraženou nori, veprostřed pokladu proužkem pórku, mrkve, výborné je kysané zelí, černý sezam a posypu wasabi a pokapu umeoctem a zabalím a šup do lednice. Pak až změkne řasa, tak se nakrájí na kolečka. Je to takové vegetariánské, s rybama jsem to zkoušela jen jednou....a jaké druhy jste zkoušely vy? Až zas budu sushovat, tak se šoupnu fotku .

Holky, já mám dotaz z trochu jiného soudku - už jste zkoušely kosmetiku Alverde z DM? a jak vám vyhovuje? Koukala jsem, že už mají certifikát BDIH, což značí, že by měli splňovat normy přírodní kosmetiky, ale mě zaráží ty ceny, je to opravdu levné. Už jsem zkoušela tělové mléko, mýdla a oleje, ale na obličejový krém jsem si ještě netroufla, jinak používám Weledu a Laveru.
pro Zuzu
vendy
| 3. 5. 2007 09:13
K sushi jsem se pořád ještě nedostala, ale nejraději bych si ho nejdříve dala někde v restauraci, ať vím jak to chutná, ale u nás žádná restourace, kde by se dělalo sushi není !

A ty jsi zařadila sushi do jídelníčku, děláš ho pravidelně ?
mleko
zuzu
| 3. 5. 2007 08:19
jj neni za co, jsme rada, kdyz muzu napsat nejakou zkusenost , ono jde o to jak se budes tim mlekem hodne ,,napajet,, ja si dam denne mensi sklenicku, nebo udelam tu kasi, takze urcite ho nespotrebuji tak rychle jako treba muj bracha, ktery vypije celou krabici mleka denne..to susene se spise pridava do ruzneho peceni, vareni, kdyz zrovna neni po ruce tekute, ja mam susene ovesne kdyby nahodou bylo potreba..jinak jsem se zkamaradila s rasami a pridavam je temer kazdy den do jidla, pokud chytnou ten pach hlavniho jidla, tak jsou moc dobre, a vubec nevadi, tak doufam, ze se to nekde projevi, zhe je dlabu ..no a co sushi, uz jste holky zkousely?
Zuzu
anonym
| 3. 5. 2007 07:53
Díky za rady, v obchodě řekli, že tekuté je lepší a když ho máš na týden, tak to jde. Budu prostě zkoušet a když něco, tak se vás poptám.
pro Lenku
vendy
| 3. 5. 2007 07:28
Tak recept na fazolovou polívku jdu hned zkoumat !
Ten agar-agar nesmrdí vysloveně po rybách, ale má svou specifickou "vůni" i chuť. Když jsem ho rozmíchávala v té horké vodě, tak jsem si říkala, že teda nevím komu toto budu moci nabídnout, ale když rosol vychladl, tak to bylo v celku v pohodě, jedly to i děti.
Ale ten agar agar pohlcuje ostatní chutě, takže je třeba rosol pořádně okořenit, více než obvykle....
brambory se zelím
lenka
| 2. 5. 2007 22:42
Jsou vážně výborné, už jsem je dělala vícekrát, udělala jsem k nim ještě salát a vždycky se moc povedly.
Vendy- agar agar
lenka
| 2. 5. 2007 22:41
Ten agar agar teda jde cítit po rybách? A hodně?

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
23. 5. 2025 17:16
14343
..Hanka
23. 5. 2025 16:29
73361
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55