Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

Vendy - další recept
lenka
| 2. 5. 2007 22:40
Vendy, tak zase šup šup do kuchyně a vařit fazolovou polévku s bílým receptem z Bio receptů . Vyzkoušela jsem, vychválila v deníčku a tak vřele doporučují. Aspoň budeš mít zase co fotit
sojove mleko
zuzu
| 2. 5. 2007 20:02
ahoj,to jsi nakoupila dobre , ale moc ty susene mleka nejsou doporucovana, to vis, cim mene upravovany, tim lepe..ja kupuju normalni sojove mleko tekute v krabici, je drazsi, ale zase ho nevypiju tolik, vydrzi mi krabice treba tyden a spis ho pridavam do pohankove, kukuricne kase..koukala jsem v Intersparu a tam ho maji, ryzove i sojove kolem 30kc, coz uz jde..jinak slunecnicova seminka jsou zdrava, ono ktera semena nejsou, ze? ja mam jeste radsi dynova, ty pridam kdyz varim treba testoviny nebo ryzi do te vody, co v ni varim, oni se pekne namoci a ty enzymy se lepe uvolnuji..take jsou dobra konopna seminky a pak klasika, lnene, sezamova, alfalfa(semena vojtesky prodava Coutry life)..jak pises ty jahly na sisky, tak jsi mela koupit i biomakvydrzi dlouho a stoji asi 60kc..jinak k tomu prasku jeste, ja mam koupeny suseny pohankovy napoj,ale moc ho nepiju, myslim ze ty tekute vyrobky jsou lepsi nez prasek..ted delaji i susene kozi mleko..jinak ale piju Amalku, susenou biosyrovatku, ta je moc dobra..hold pustit vice korunek za sojove mleko, ale nepit ho tak casto, to je asi se vsim..aspon se clovek neprejida
brambory ze zelím
anonym
| 2. 5. 2007 16:08
Na ty brambory se chystám zítra.Dnes jsem byla v našem obchodě se zdravou výživou a nebylo tam moc lidí, tak jsem si výrobky trochu prohlédla.Koupila jsem jáhly, na šišky, to je jasné, po té chvále na ně tady. Dále chalvu, jak o ní psala Vendy. Už mám v sobě, - vynikající. Dále slunečnicové semínka, ty jsou velmi zdravé. A sojové mléko v prášku. Překvapilo mě jak je tekuté sojové mléko drahé, tak se chci zeptat, používáté i to sušené?
pro Beauty
vendy
| 2. 5. 2007 11:32
Recept najdeš v magazínu Victorky v rubrice Bio recepty a nebo ho má taky Lenka ve svém bio deníčku
Brambory se zelím
Beauty
| 2. 5. 2007 11:23
Ahoj holky, teda Vendy ty brambory se zelím vypadají úžasně . Máš na ně recept? To bych mohla zkusit v římském hrnci.
Hezký den, papa
pro Lenku
vendy
| 2. 5. 2007 11:07
Leni včera jsem zkoušela taky ty zapékané brambory se zelím a bylo to opravdu moc dobré
pochvala
zuzu
| 2. 5. 2007 11:06
vypada to Vendy moc hezky, je fajn, ze sem davate obrazky ..v tom magazinu jsou zajimave clanky, vid..ale tak tretina jde mimo me, to uz je vylozene pro eko zemedelce, ale treba ty reklamy a clanky z ruznych akci jsou fajn a ty rady o rostlinach taky fajn..tak hezky den
Agar-agar
vendy
| 2. 5. 2007 08:28
Tak jsem se konečně dostala k tomu, abych vyzkoušela želírovací schopnosti agar-agaru . Dělala jsem něco na způsob vaječné tlačenky, ale teda bez vajec a myslím, že na první pokus to nebylo špatné ! Ztuhlo to opravdu krásně, více o tom napíšu v deníčku ....
pro Zuzu
vendy
| 2. 5. 2007 08:21
Já jsem ten článek o bio-potravinách v Plusu také četla, ale nevím, nemůžu to hodnotit, u nás prodejna Plusu není...takže jsem žádný z jejich výrobků zatím neměla, ale sama za sebe můžu říct, že každopádně dávám přednost českým biopotravinám a také nákupu v menším bioobchůdku , kde je prodavač, který je schopný poradit...v supermarkech člověk na prodavače ani nenarazí...natož aby s něším radil !

Jinak magazím je bezva...je tam fakt spoustu zajímavého čtení !
magazin
zuzu
| 2. 5. 2007 07:59
ahoj,
no me chodi magazin diky tomu, ze jsem se prihlasila do te PRO- bio ligy, takze bud se prihlas take..ale videla jsem ten magazin i v obchode Country lifu v Praze, ale nevim zda meli aktualni cisla, nebo jen starsi na prodej, kazdopadne normalne v obchode ho nesezenes, asi by bylo dobre napsat do te bio ligy mail(oni hned reaguji) a zeptat se na to kde ho sezenes, ikdyz nejsi clenem..
bioliga@pro-bio.cz
bio magazin
anonym
| 1. 5. 2007 20:29
Zuzu, nemohla bys mi dát vědět kdo ten magazín vydává, případně kde se dá objenat? Dá se také koupit volně na stáncích, docela ráda bych se na něj mrkla.
Díky
bio magazin
zuzu
| 1. 5. 2007 16:28
ahoj bioholky,
tal vcera mi prisel novy bio magazin z pro-bio ligy na kveten, tak jsme se hned vecer zacetla a pisi tam na prednich strankach o te znacke biobio co zavedl Plus, polemizuji tam nad temi cenam..ze vetsina zbozi je dovazena ze zahranici, takze tam dobre popichuji slovy: biovejce z prichuti nafty..ono je to asi tak, ja osobne tedy taky radsi preferuji cesky vyrobky, nejlepe znacka Probio, Bioline a Country life..nejak me ty rakouske, nemecke aj znacky dovazene do Intersparu apod nelakaji, kdyz uz se venovat biu, tak i s podporou naseho eko zemedelstvi..ikdyz mozna jsem naivni, kdovi jak to vsechno je, ale aspon ten pocit je ok..jinak tam jeste pisi, ze najednu stranu je fajn, ze jsou takove velke kampane ve sdelovacich prostredcich o biu, ale nadruhou zase ty ceny stlacene na minimum nic moc pro maloobchodniky..a vy nemate rady to kouzlo jit nakoupit do maleho zdeneho obchudku se zdravou vyzivou, nez prolezat regaly ke stropu naplnene surovinami..taky jsme byla v Globusu a prekvapilo me, ze udelali novy koutek ceskych biopotravin, prevazne probio a country life, tak je to fajn..no tak to jen takovej poznatek do diskuze ..tak snad se nam to ceske biozemedelstvi neztrati pod tihou takovych akci obchodaku..cena preci neni vzdy to rozhodujici.. .
pro dousabel
vendy
| 30. 4. 2007 10:52
Věřím, že rýže k tomu perkeltu chutnala určitě taky výborně, ale ty placičky někdy vyzkoušej, jsou moc dobré !
Díky za fotku, jídlo vypadá lákavě a z posměchu tvých "chlapů" si nic nedělej, u nás děti také převrací oči a klepou si na hlavu, když si jídlo před obědem fotím !!!
šišky
Petrance
| 29. 4. 2007 18:51
Dousabel, to mě pobavilo s tím synem, já si představovala mlsnýho mrňouse ! Velcí chlapečci bývají ještě vybíravější...ale věřím, že mu šišky zachutnají, mám to vyzkoušené na manželovi, který se ofrňuje nad tofu, ale zdravější alternativy klasických dobrot (pokud jsou chutné), tak baští.
Šišek můžeš udělat víc a zkusit je třeba i naslano, orestované na cibulce se zelím a uzeným tofu nebo špekem.
Šišky
anonym
| 29. 4. 2007 18:25
já ti za všechny nedočkavé děkuji. Už si píši na nákupní lístek vše potřebné co doma nemám .
Až to vyzkouším na synovi (je mu chlapečkovi skoro dvacet) tak dám vědět, zda se mi ho podařilo ošálit. One je také dost konzervatiní , ale občas ho něčím překvapím.
Za tip na Mortadellu také děkuji, moje mamina bydlí na sídlišti u Plusu, tak ji tam hned vyšlu. Taky jsi hodná, že dáváš k dobru hned recept jak vše využít, já jsem teprve začátečník a tak hned nevím jak některé suroviny využít či kombinovat.
Bio Mortadella
Petrance
| 29. 4. 2007 17:48
A ještě přidám novou zkušenost - koupila jsem poprvé v Plusu jejich Bio Mortadellu (salám), protože jsem měla návštěvu, která naprosto odmítá jakékoliv zdravoty, ale mě to prostě nedá a vždy udělám nějaký kompromisek , takže jsem dělala bio jednohubky:

Z bio tvarohu (taky z Plusu) jsem udělala křenovou pomazánku (tvaroh, máslo, nastrouhaný čerstvý křen, sůl, troška smetany), namazala na celozrnné rohlíky a na to dala kousek Bio Mortadelly a kolečko kyselé okurky. Ti se olizovali! Salámek fakt moc dobrýý, pro oslavy doporučuju!
Jáhelné šišky recept
Petrance
| 29. 4. 2007 17:39
Ahoj kočky, koukám, že tady všichni mlsně čekají na jahelné šišky, tak vám napíšureceptík od Hanky Z. a přidám ještě něco dalšího z jáhel :

Jáhelné šišky:
těsto -
250g syrových jáhel v biokvalitě
špetka mořské soli
150 g kukuřičné mouky
3-4 lžíce maizeny

Jáhly spařit a uvařit se špetkou soli do kašovita, vychladlé smíchat s kuku moukou a maizenou - aby bylo těsto tvárné. Z těsta tvořit malé a úzké šišky, které zaváříme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, hned je vyjmeme a dáme stranou.
Vychladlé šišky orestujeme na tuku (bio margarín nebo máslo) a přidáme rýžový nebo jiný obilný sirup, necháme lehce zkaramelizovat. Na talíři šišky posypeme opraženým a namletým mákem, polijeme ještě trošku sirupem a posypeme sušeným obilným mlékem (ovesné, sojové, rýžové, kukuřičné...)

Jáhelník
spařené jáhly dáme vařit do vroucí vody, do které jsme přidali špetku soli a celou skořici a třeba i vanilku. Když jsou jáhly skoro uvařené, přilijeme sojovou smetanu a přidáme spařené a oloupané mandle, sušené švestky, obilný sirup, mletou skořici a rozinky. Ještě trochu povaříme a pak celou směs dáme do vymazané zapékací misky, pokapeme ještě trochu smetanou, můžeme dosladit medem, posypeme ***em a necháme zapéct v troubě.
Je to moc dobrý a zdravý dezert a dá se dělat i s jiným ovocem - s merunkami, s jahodami, nebo střídat ve vrstvách se strouhanými jablky jako zdravá obdoba žemlovky - lze přidat i vrstvu tvarohu s medem..mnam!

A ještě moc dobré jsou šťouchané brambory s jáhly -
uvaříme zvlášt oloupané osolené brambory a zvlášť jáhly, když je vše uvařené, šťouchadlem trochu rozšťoucháme brambory, pak přidáme vařené jáhly a trochu másla a třeba i sojové smetany a najemnou nakrájený zelený pórek nebo jarní cibulku. Vše ještě trochu povaříme, rozšťoucháme a podáváme jako přílohu. Tohle chutná i zarytým odpůrcům zdravé stravy
Ahoj Hani
Biopavla
| 29. 4. 2007 17:31
biokuchařku mívají i ve Zdravé výživě, zkus se zeptat.
recepty
anonym
| 29. 4. 2007 16:26
Ahoj, bio holky.Kdo nemá kuchařku zkuste si najet na tyhle stránky. Já to neumím okopírovat tak je jenom napíši. www.probio.cz a pak recepty. Je jich tam spousta, možná ty stránky znáte, ale já je dostala dnes a mám z nich radost. To budu pročítat a tisknout. Mějte se dobře.
jáhelné šišky
hanicka
| 29. 4. 2007 16:16
Ahojky! To by bylo opravdu super, kdyby jste tady zveřejnili ten receptík!!!Prosím! Zatím jsem tu na něj slyšela jen samou chválu. Taky tu kuchařku nemůžu sehnat. Nejdřív ji měly všude, ale já neměla peníze. A když už si na ní člověk našetří a rozhodne se ji koupit, tak ji nikde nemají ! To je k vzteku!
jahelné šišky
anonym
| 29. 4. 2007 09:15
Ahoj Zuzu,
prosím nemohla bys mi recept na jahelé šišky napsat nebo odkaz na stránky kde je. Já knížku od HZ ještě nemám, koukala jsem po ní minulý týden u nás v knihovně, ale nemají ji. Můj syn miluje bramborové šišky s mákem, ale zdravá strava mu nic neříká, zkusila bych ho trochu oblafnout a uvařit mu ty jahelné šišky.
Díky Dou
jahelne sisky
zuzu
| 29. 4. 2007 08:32
ahoj bioholky,
ja jsem vcera zase delala ty jahelne sisky s makem, z biokucharky HZ, jsou moc dobre a nejlepsi je,ze jsou tak jednoduche a i tech surovin je malo..jinak jsem uz vyzkousela ty vlocky z quinoy, jak jsem psala, s jogurtem jsou moc dobre..maji uplne jinou chut nez klasicke ovesne, zitne, jahelne apod..tak to pekne zvyrazni, prirovnala bych je spise k pohankovym..koupila jsem si cervenou cocku, tak se na ni chystam, musim najit nejaky pekny receptik, hlavne jednoduchy ahoj
Vendy,
anonym
| 28. 4. 2007 13:15
hlásím, že dnes jsem vyzkoušela tvůj králičí perkelt. Jsem ale teď tak nesoustředěná, že jsem všechnu poslední mrkev jsem nakrájela mužskýmu do polévky, takže jsem musela vynechat jáhlové placičky jako přílohu, Udělala jsem tedy rýži. Jinak jsem místo králičího masa dala kuřecí prsa, ale to jsem plánovala a pak jsem neměla červenou papriku, dala jsem tedy žlutou, ztratilo to jen na barevnosti. Bylo to výborné, zařazuji to do svého jídelníčku. Ještě jsem zvědaná co tomu řeknou kluci, ty měli k obědu klasicky pečené kuře s bramborem, ale večer prý ochutnají.
Kuchařky
vendy
| 27. 4. 2007 14:24
Ty kuchařky vypadají opravdu moc hezky, mrknu se jestli je nemají u nás v knihkupectví !
Zapálená kuchařka
Petrance
| 27. 4. 2007 13:33
Daso, já teda nemám všechny kuchařky od Lenky Požárové, ale ty co mám, jsou naprosto super, hrozně hezky a vtipně psané, krásné fotky a zajímavé recepty. Z té dýnově kuchařky jsem vařila už skoro všechno, výborný je třeba dýnový koláč - akorát na různé recepty se používají různé druhy dýní. Ale hokkaido se hodí skoro na všechny.

Schovala jsem si semínka z dýní, tak se taky chystám sázet , aby bylo v zimě z čeho vařit.

Celozrnný dýňový koláč
Těsto:
1 a 1/4 hrnku celozrnné polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
8 lžic rostlinného margarínu PRIMA
4 až 5 lžic ledové vody

Smíchejte mouku a sůl, přidejte nasekaný rostlinný tuk a dobře promíchejte. Poté přilijte ledovou vodu a vidličkou a poté rukama zpracujte. Pokud těsto neutvoří kouli, přidejte trochu víc vody. Hotové těsto dejte na čtvrt hodiny do ledničky a potom vyválejte na lehce pomoučněném vále. Vyválené těsto vložte do formy na koláč o průměru 25 centimetrů tak, aby byly vyloženy i stěny formy.

Náplň:
1 a 1/2 hrnku vařené a zcezené dýně
1 a 1/2 hrnku hnědého cukru demerara
5 vajec - dala bych míň
2 a 1/2 hrnku bio mléka - může být sojové
3/4 lžičky mořské soli
3/4 lžičky mleté skořice
3/4 lžičky mletého zázvoru

Na těsto nalijte náplň, kterou připravíte důkladným smícháním rozmačkané dýně (použijeme dužinu velké kulaté oranžové dýně, která se na podzim prodává na tržištích), hnědého cukru, vajec, mléka, soli a koření. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu a půl nebo dokud není střenka nože, zasunutého do středu koláče, po vytažení čistá. Koláč můžete před podáváním ozdobit šlehačkou.
pro Zuzu
vendy
| 27. 4. 2007 12:25
Zuzu moc ráda bych ti poradila, ale ty placky jsem zatím také nezkoušela........asi budeš muset experimentovat !
Petrance
Dasa
| 27. 4. 2007 11:10
Tak jsem koukala na ty stránky, co jsi o nich psala a nadchly mě. Tak jsem si zrovna pět kuchařek objednala - fazole, dýni, švestky, mrkev a špenát. Tak jsem na to moc zvědavá. Reference mají ty kuchařky teda moc dobré, tak snad jsem udělala dobře. Tak děkuji za odkaz
pro Vendy
zuzu
| 27. 4. 2007 10:48
AHoj,
ja uz jsme to tady nekde psala, ale take jsem mela nedavno koupenou dyni..delala jsem ji podle recepty z biokucharky HZ, s tim medem, bylo to dobre..ale byla ta dyne na me moc velka, tak jsme ji nakrajela na kosticky a dala zamrazit a ted kdyz treba pecu rybu v troube, nebo neco jineho, tak tam par kosticek pridam..jinak jsem ji pridala normalne k zelenine na panvicce, chce trosku posilit, aby dostala tu svoji chut, ale ne moc..ale doporucuji ten recept z HZ, pridava se tam i celer, moc dobrej..a jeste tam ma recept na dynovou polevku, ale ja nejsem polevkova, tak to jsem nedelala..holky prosim vas, ptala jsem se na ut susicku, bohuzel zadna reakce:(..nevite jak susit ty placky na tom specialnim plastu?
Hokkaido
Dasa
| 27. 4. 2007 10:44
Já jsem si koupila semínka dýně Hokkaido, zasela asi před 14 dny doma na předpěstování a každá už má asi 30 cm Tak ji s manželem zkusíme o víkendu dát už ven, snad nepřijdou mrazíky. Mám jich tak deset, tak asi všechny ani dávat nebudu. Taky jsem o dýni četla, že je moc dobrá, viděla jsem ji ve zdravé výživě asi dvakrát, ale ani jednou mi nepřišla moc čerstvá, tak jsem si řekla, že to zkusím sama Tak jsem moc zvědavá, jak to dopadne
Hokkaido
Petrance
| 27. 4. 2007 09:07
Ahoj Vendy, gratuluji, dýně hokkaido je úplně úžasná, výborná a taky zdravá!
Jistota z ní je polévka, kterou najdeš v biokuchařce, ta chutná snad každému a je jednoduchá (neloupané kostky dýně se osmahnou na oleji s cibulí a solí, zalijí vodou nebo vývarem a vaří doměkka. Pak se rozmixuje ponorným mixérem a dochutí wurzlem nebo jiným biobujonem a zjemní sojovou smetanou nebo výborná varianta je s ***ovým mlékem a troškou kari)
Moc dobrá je kuchařka od Lenky Požárové Což takhle dát si dýně http://www.zapalena-kucharka.cz/…rka.ukazky.html, doporučuju!
Jinak pokud máš ráda neobvyklé chutě, zkus dýni, pečenou v troubě nakrájenou na měsíčky a pokapanou olivovým olejem a dobrou sojovkou a tymiánem, peče se doměkka a podává se s nějakým dipem (tofunézou) a zeleninovým salátem.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Slavka2
3. 11. 2025 20:35
15438
Petu La
15. 10. 2025 17:29
3
Ivan Zeman
3. 10. 2025 16:40