Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

UHT
Biopavla
| 19. 3. 2007 13:15
Ach jo, teď jsem vložila příspěvek a nezobrazil se.
Tak alespoň v krátkosti - o UHT píše H.Zemanová ve své Biokuchařce a z toho je článek i zde http://www.victorie.cz/…jist-mene--.aspx

a co se týče vitamínu B 12
vkládám z Vitarianu:

řešením je zaměřit se na konzumaci bio zeleniny, která není před použitím opláchnuta nebo oloupána (bio mrkev nemusíte škrábat), což zajistí přísun bakterií, které žijí v půdě do střeva spolu vitamínem b 12. Další, ještě lepší varianta je zařadit do jídelníčku čerstvé, divoce rostoucí byliny natrhané v přírodě (pampeliška, kopřiva, jetel, lopuch, některé bodláky) a to nejlépe v podobě čerstvě vylisovaných šťáv. Toto je stále více prosazovaný trend v rámci vitariánství a je to logické - konzumace divokého býlí je návratem k přirozené stravě člověka a tyto byliny jsou několikrát vydatnější v obsahu živin a chlorofylu, přičemž na nich sídlí mnoho mikroorganismů syntetizujících vitamín b 12. Jedná se hlavně o kořenové a přízemní části (pampeliškový a lopuchový kořen jsou všeobecně velice hodnotnou potravinou).

My jsme si koupili Mladý ječmen, je plný chlorofylu a dalších velmi prospěšných látek. je to sice dražší investice, ale dlouho vydrží.
UHT
vendy
| 19. 3. 2007 13:13
Já už jsem také několikrát četla (např. v knize Mudr. Jonáše), že by jsme se výrobkům(jde především o mléko) ošetřeným metodou UHT měli vyhýbat, proto si na to také dávám pozor a tyto výrobky nekupuju. Takto jsou ošetřeny výrobky, které potom mají hodně dlouhou trvanlivost, jsou prostě mrtvé. Zkusím to v knížce najít a ještě jednou se kouknout, proč vlastně tyto výrobky škodí.
UHT
lenka
| 19. 3. 2007 12:34
Tak jsem se dívala na internetu, co je to UHT a znamená to ošetřené vysokou teplotou....tak nevím ,as to zabije hodně cenných látek,a el zase máme jistotu, že v tom výrbku nejsou žádné bakterie a tak podobně, ne? Třeba mléko nadojené přímo od krávy bych si nedala, protože v ně může být klidně klíšťová encefalitida - proto a pro další bakterie se to ošetřuje vysokou teplotou, což celkem chápu.Ono když se napíše, že je něco ozařované, tak to zní hrozně,ale když se npíše, že je to ošetřené vysokou teplotou, tak to zn líp. No ale nevím,co si o tom všem mám myslet - jaký na to máte názor?
B12
lenka
| 19. 3. 2007 12:26
Pavli, tak to UHT je zkratka pro ozařování? To jsem nevěděla...sójov smetanu taky používám, tak se musím podívat po té Natumi. Jinak s tím mlékem vím, že to není dobré, ale jogurty jím....nevím totiž, jak jina vyřešit problém s viaminem B12, který je je v mase a živočisných produktech- čili mléčných výrobcích. Já jím jen ryby a to tak jednou za týden nebo 14 dní, takže si ten B12 chci z něčeho brát a tak volím jogurty. Nechci ho jíst jako potravinový doplněk. Jak to řešíš s tím vitaminem ty?
pro Vendy
Biopavla
| 19. 3. 2007 12:14
To se Ti jednou vrátí Vendy, myslím to, že svou dceru taky takhle učíš. Jednou Ti za to moc poděkuje.
Vím, dneska to moc ve vztazích nefunguje a o to víc si vážím toho, že takto žijeme. Je to hodně o toleranci a vzájemném pochopení. I vztah se musí budovat...
pro Biopavlu
vendy
| 19. 3. 2007 11:31
Pavli, tak to je moc fajn, že tě maminka už od dětství vedla ke zdravé výživě - já se u své dcery snažím o totéž a myslím, že už má docela přehled (a to je jí teprve 8 ). Je to určitě dobrý vklad do života .
To jsi pěkně napsala, že s manželem žijete moc hezky v souladu a pohodě to už dnes člověk bohužel moc často neslyší . Tak ať vám to stále takhle klape !
ahojka
Martule
| 19. 3. 2007 10:55
rado se stalo, jsem moc rada,ze se povedlo a snad jste si to s manzelem uzili, vzpominala jsem na vas papa Martule
Provamel a UHT
Biopavla
| 19. 3. 2007 10:34
Ještě bych chtěla přidat příspěvek k tématu stravy.
Používali jsme rádi sojovou smetanu Bio od firmy Provamel. Jenže jsem zjistila, že je UHT, tedy ozářená a tak si dávám pozor a všechno podrobně čtu.
Přidávám i kousek ze článku uveřejněném zde na Viktorii.
Zcela vylučte trvanlivé mléko ošetřeno UHT a sušené mléko.
Nechala jsem si z Biosféry poslat další dva druhy sójové smetany od jiných firem a ta jedna nějaká myslím italská měla úplně malininkaté UHT v droboučkém textu a ta druhá myslím se jmenuje Natumi tam UHT neměla.Takže jsem přešla na tuhle. Taky je bio.
Děkuji za přivítání
Biopavla
| 19. 3. 2007 10:25
Byla jsem už vlastně od mala mojí maminkou vychovávána ke zdravému stravování. To bylo pro mě velkým přínosem a základem do života. Měla jsem štěstí, že i můj manžel měl vždy kladný vztah k ovoci, zelenině, luštěninám, celozrnnému pečivu atd.,ač k tomu nebyl nikdy vedený. Maso vyjma občas ryb nejíme. Vyškrtli jsme z jídelníčku i kuřata (plná růstových hormónů a antibiotik). Nakupujeme na Biosféře a různě ve zdravé výživě v kamenných obchodech, ale moc nabídek mimo Prahu kde žijeme není. Žijeme spolu moc hezky v souladu a pohodě.
pro Zuzu
vendy
| 19. 3. 2007 10:24
Zuzu, díky za informace muselo to být opravdu super , tak jsem ještě zvědavá co nám napíše Dáša, jak se veletrh líbil jí.
Mezi holkami z PRO BIA byla určitě i Dáša Matějková, která sem psala pár přísvěvů jako bioDasa , vyměnili jsme si spolu pár meilíků, je moc sympatická ! Zuzu tak to se možná jednou na nějakém takové výletě nebo exkurzi potkáme !
Biopavla
lenka
| 19. 3. 2007 09:30
Ahoj Biopavli, vítáme tě tady u nás a protože jsi nováček, tak bys nám mohla napsat něco o sobě a manželovi - teda hlavně ohledně jídla, kdy jste začali, proč, co nejraději jíte a tak pdoobně .
biostyl
lenka
| 19. 3. 2007 09:28
Zuzu, díky moc za vyčerpávající informace. Jinak o Biostylu bylo i ve zprávách , tak se koukněte tady na video:

http://www.ceskatelevize.cz/…ntare/31036.html?…
BIO veletrh Holešovice
zuzu
| 18. 3. 2007 22:28
zdravim vsechny BIOholky,
tak mi to nedalo jeste Vam sem napsat dnes vecer jak bylo na veletrhu ..no uzasne! jednim slovem....jela jsem rano a navecer jsem byla doma, prosla jsem vsechny stanky v sekci BIO a zabloudila jsem i do te Esoteriky, tak jsem si nechala zlakat vestenim z karet, tak jsme se dozvedela nejake novinky , ta Esoterika a jeji sekce byla pekna ale tam me to moc netahlo, byly tam stanky s hudbou alternativni medicinou joga caje CD kameny rucni vyroba..no ale zpet k BIO:
tak stanku tam bylo tak akorat, vse se pekne stihlo projit..nejvice me zaujal stanek Slunecni brany- caje a koreni, koupila jsem brusinkovy caj a ovocny sypany caj s rakytnikem..pry je ted rakytnik v mode amaji to jako novinku, maji i v porcich, novinka ..jeste jsem tam koupila kmin cerny, chtela jsme nejake koreni na ,,vsechno,, uni a tohle je pry super ..jsou to takove male cerne pecicky, jako sezam..no dale to byl stanek PRO BIA, tam jsem se dala do reci s mladymi holkami jako ja a rikala jsem ze jsem clenka a ze bych rada se ucastnila i aktivne nejakych akci, tak pry si me najdou a budou kontaktovat, ze se pojede na farmu, na vylety..nejake eko akcicky ,vypadalo to na kolektiv mladych lidi, tak to je moc fajn a pry kdyz jsme ta clenka dostala jsem platenou nakupni tasku s napisem ZIJU BIO..odpo bylo vyhlaseni vyrobku roku(ja tedy osobne hlasovala pro ten BIOtvaroh )ten skoncil 3..druhy byl syr Mandava a 1. zakysany napoj(urcite ho znate, je v zelenem stojacim obalu)je take moc dobry..
jinak jsem videla i slecnu Hanku Zemanovou ta tam predstavovala tu svoji pekarnu, jak pece vselijake susenky apod..
no utracelo by se to vite..jeste se mi libil stanek Salus, tam jsme koupila olej do aromalampy ylang ylang..hezke byly i stanky faire trade, hlavne nabizeli kafe, ty jejich cokolady a kakaa..
taky jsem si koupila konopne seminko, da se s nim pracovat jako s jinymi, treba dyn.seminky, je moc dobre, bez THC a je moc zdrave.takze holky pokud vahate, po ochutnani, doporucuju , pridavat kamkoliv..
docela jsem se divila ze jsem nenarazila na sojove vyrobky, mozna par hodne znamych prodavali, ale jako stanek treba s tofu, tempehem, mlekem apod to ne,se divim ze treba firma Provemal, ta si myslim je se soj mlekem nejvice na trhu zastoupena tam nebyla..jinak kozi jogurty tam mela firma z Ratiboric, jsou to ty v tom modro pruhovanem obalu, maji novinku ochuceny, tak jsem koupila bily a na zkousku s cernym rybizem, meli tam i fotecky z vyroby a pry kazdou nedeli, myslim, je takovy ,,den otevrenych dveri,,.
polabske mlekarny tam predstavovali ten svuj biotvaroh, manadvu a novy biotvaroh s prichuti, 2 nove, vsechny jsou odtucnene a za dobrou cenu, tak jsme dve novinky na zk koupila a vychvalovala ten kalsicky no a predstavte si ze jsem za to dostala jeden zdarma
no potom jsem jeste nakoupila vlocky- ted je take novinky na trhu, jsou to vlocky ale spevilane obrousene, teprve to rozjizdeji, ale jsou moc dobre, zkusim na jit na netu a poslat odkaz..dale obiloviny a klasicke vecicky co znate vsichni ..jo a testovinky z Rapunzelu tak ahoj, snad je to uz vsechno...
díky
renu
| 17. 3. 2007 08:55
za poklonu,anonymku,ale baštit bych se jí neodvážila,co ty?
Vinná réva
anonym
| 17. 3. 2007 08:33
To je ale krásný obrázek. Jako všechny Tvoje.
jéé,Vendy,
renu
| 17. 3. 2007 08:28
teď teda vypadám.My nejsme zrovna rodina,která kupuje nejlevnější zboží a na etikety koukám,než něco koupím.Jen moje peněženka prostě nemá na tu "bio" kvalitu.Když vidim kilo rajčat za 100 nebo za 50,tak prostě koupim ty levnější,samozřejmě,že nejsou nahnilý nebo tak podobně,ale nejsou z bio zahrádky.Víš,já si ale myslim,že nějak tu zeleninu a ovoce ošetřovat musí,asi to hlídaj,ale ochraňovat před škůdci a plísněma přece nějak musí.My pěstujem zeleninu na zahrádce,ale konzumujem ji jen sezoně,na uskladnění nezbyde.Jablka dostáváme od manželovo rodičů.Kompoty a zavařeniny taky.Ale ostatní a během roku nakupujem v krámě.Nikdy nekupuju to jo levný,to mi připadá podezřelý.
Tak jo,zpovědí jsem prošlaale stejně si mezi váma přijdu,jak barbar.Příště radši u 30.Papa
Což takhle dát si révu vinnou?
Děkuju za hezké počteníčko
Biopavla
| 17. 3. 2007 02:56
Ahoj bioholky.
Tak jsou skoro tři hodiny ráno a já konečně dočetla celou diskuzi - nedalo se přestat. Hlásím se k Vám, stravujeme se s manželem taky zdravě, bio a tak si můžeme hezky popovídat. Dnes už jen zdravím a jdu spát. Mějte se krásně.
Pro Petru
vendy
| 16. 3. 2007 21:42
Teda ty máš nabitý program tak ať se vám všechny ty oslavy vydaří ! Vstupenku jsem nakonec poslala Dáši a jsem moc ráda, že ji někdo využije .
Taky jsme si s přítelem říkali, že příští rok si už veletrh nenecháme ujít.
Ty povidla jsem vzala na zkoušku, nejspíš asi pro děti na chleba a taky se dají přidávat do býlého jogurtu, jsem na ně zvědavá.
Renu :-)
vendy
| 16. 3. 2007 21:28
ty a tady ? To je fajn že jsi k nám nakoukla ! Jo máš pravdu dnešek jsme si opravdu užili (viz. zprávička).
Proč jsou biopotraviny tak drahé - protože jsou to opravdu kvalitní výrobky a odráží svou reálnou cenu. Jasně že v supermarkech dostaneš spoustu neklavlitníhp zboží za super nízké ceny, ale ty výrobky jsou plné všelijakých náhražek, barviv, zvýrazňovačů chuti, škodlichých Eček....které nám v těle tvoří škodlivé toxické látky. Nízká cena potravin taky vede k tomu, že se u nás lidé přejídají a tím si způsobují další zdravotní problémy. Kdyby kupovali méně kvalitních potravin, tak je to finančně výjde nastejno.
Koukni někde na net - určitě to tam bude lépe vysvětleno .
pro Vendy
Petra
| 16. 3. 2007 21:00
Ahojky!
Moc se omlouvám, že se ozývám až teď!Nešlo mi se přihlásit a poslední dny jsem neměla čas to zkoumat. Moc děkuji za nabídku vstupenky Ráda bych jela ale nejde to. Dnes jsem byla celý den ve škole, zítra mě čeká karneval, navečer a v neděli rodinná oslava(máme 3Josefy,2x narozky)Takže to skutečně nevyjde. Kdyby toho tolik nebylo, tak máme dilema, protože je veletrh i v Brně. Nejen o bydlení, ale i rybářský - na ten se těšil manžel. No, co se dá dělat, snad příští rok....

To je fajn, že jste si udělali výlet a doplnili zásoby co plánuješ dělat s povidly??Budeš péct?nebo na chlebík?
ahoj Vendy
renu
| 16. 3. 2007 20:55
a sehnali jste tu bio restauraci ,Já si nechci dělat legraci,spíš hledám,kde jsi.
Takže si dnes prožila den přesně podle svého gusta,viď?
Doufám,že jste dobře pochodili.
Když už jsem zavítala mezi vás,tak se musím zeptat:je velký cenový rozdíl mezi obyč a bio potravinami?Já kupuju Máťovi bio mléčné výrobky ve Sparu,dál jsme zatím nepokročili.
Bioprodejna Krnov
vendy
| 16. 3. 2007 20:37
Holky já jsem měla dnes dovolenou, tak jsme si udělali výlet do nedalekého Krnova a byli jsme tam okouknout tamní bioprodejnu. Byla jsem fakt mile překvapena, jak široký sortiment bio výrobků tam mají. Bohužel mnohem větší než u nás . Pořádně jsme tam provětrali peněženku a museli nám tam dát krabici, aby jsme zboží vůbec pobrali . Ale máme alespoň zásobu na delší dobu. Nakoupili jsme tam sušené bio meruňky, rozinky, ***, mouky, čajíčky, koření, bio jablečno-hrušková povidla - ty ´vůbec neznám, tak jsem zvědavá jaké budou. Pak taky nějakou zeleninu - měli tam mrkev, cibuli, brambory, červenou řepu, citróny, kiwi......Dokonce tam měli i bio pivo - o to se zajímal hlavně přítel . A taky všelijaké sušeny, a krekry a dobroty...prostě fakt dobře zásobená a krásně zařízená bio prodejna + ochotní a znalí prodavači .
pro Dasu
vendy
| 16. 3. 2007 20:23
Dašo, tak to mám velkou radost, že vstupenka včas dorazila a že ji využiješ !!! Užijte s to tam a těším se na zprávy !
anglie
zuzu
| 16. 3. 2007 19:41
ahoj, ja byla v Anglii ctyri mesice a taky jsem si kupovala od teto znacky mleko a dezerty..u nas je to podle meho nazoru prodavano pod znackou Provamel..je to asi nejdrazsi znacka soj. mleka ktera se da koupit..je to i v obdobnem baleni..a tu sezenes urcite vsude..je moooc dobre, ja si kupuju klasicke v takove cervene krabici, neprislazene, bez prichuti..jinak maji i s prichuti, s vapnikem apod..
dáša
lenka
| 16. 3. 2007 19:26
To je dobře, že jdete dva, aspoń můžete vzít dva batohy a víc toho nakoupit
vstupenky
Dasa
| 16. 3. 2007 19:02
Ahoj holky,
tak obě vstupenky mi dneska došly. Děkuji Vendy i Marťuli, moc moc moc to půjdem s manželem oba zadarmiko Ráno odvezeme andílky a vyrážíme. V pondělí se těšte na informace pá pá a krásný víkend všem
biopotraviny
lenka
| 16. 3. 2007 16:32
Holky, přepisuju zprávu z MF Dnes:

"Český trh biopotravin se může do roku 2010 ztrojnásobit. Během čtyř let může obrat dosahovat zhruba 2,5 miliardy korun. Loni Češi utratili za potraviny v bio kvalitě 760 milionů korun."
Alprosoya
anonym
| 16. 3. 2007 14:16
Ahoj vsem priznivcum biopotravin mam kamaradku,ktera se vratila z rocniho pobytu v Anglii a samozrejme se tam naucila jinym stravovacim navykum.Jeden z nich jsou i vyrobky Alprosoya(mleko,jogurty...),bohuzel stale nemuze tyto vyrobky v Praze nikde sehnatChtela bych ji pomoci,neznate prodejnu,kde se Alprosoya prodava???Za odpovedi dekuji Veronika
Zuzu pardon
lenka
| 16. 3. 2007 12:21
Jééé, Zuzu promiň, já jsem si vůbec nevšimla, že jedeš taky...tak to je bezva, to budeme mít dvojnásobné množství informací . A nesejdeš se tam s Dášou?
vyslanec
zuzu
| 16. 3. 2007 12:18
a ja nejsem?....ja tam jedu v nedeli taky
..dobra dobra budu si to pamatovat zuzu.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
24. 5. 2025 12:56
14349
..Magda
24. 5. 2025 10:17
73371
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55