Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

profik
zuzu
| 3. 3. 2007 19:22
jojo to jsem, priznavam se bez muceni ..zitra se na ne chystam, jaky davate holky olej..ja sezamovy a prijde mi ze do te slane varianty uplne sedi, ale zitra zkusim olivovy, ono je to asi ale jedno..a co vlocky, ja davam oves, jahelny, zitny, jecny a stridam to..a hlavne ty orechy, znate falfalfu? uz jsem se tu na to ptala, semena vojtesky, strasne malinky, ale jsou dobry
pro Vendy
Petra
| 3. 3. 2007 18:30
S tím kakaem, říkám si, že by mohly chutnat jako ty kakaové musli sušenky od Emca Na slano jsem nezkoušela, na to je profík Zuzu
sója
zuzu
| 3. 3. 2007 16:14
hele ale sovove vyrobky jsem jeste nemela, jake jsou? tp je novy BIO vyrobek
zázvor
zuzu
| 3. 3. 2007 16:13
vendy tak zkus zazvorovy cajik, se jenom zaleje cesrtvy zazvor a je to.. ja jsem si koupila porcovany, je teda trochu silnejsi, ale zahreje a je zdravy ..taky planuju koupit cerstvy a zkusit ho..precti si HZ, ona tam pise, kam se da pridavat, vlastne da se rict ze vsude
Sojové výrobky
vendy
| 3. 3. 2007 15:29
Omlouvám se - jasně, že sojové - 2x stejný překlep
Sovojé výrobky
vendy
| 3. 3. 2007 15:28
Já u sovových výrobků taky sleduju etikety a kupuju zásadně ty s označením GMO free. Pokud doma připravuju maso, tak ho většinou dělám napůl se sójou.

Peťo to je bezva nápad s přidáním toho kakaa, taky to zkusím, ale teď se chystát udělat je naslano, tak jsem zvědavá jaké budou.
Holky já jsem dnes poprvé koupila čerstvý zázvor, právě to těch placiček - k čemu se dá ještě využít ?

Na oběd jsem dnes dělala celoznné těstoviny s takovou zelenino-houbovou směsí. Bylo to moc dobré .
pro Zuzu
Petra
| 3. 3. 2007 12:01
Placičky jsem dělala nasladko. I když to HZ nepíše, ale přidala jsem do "těsta" trochu medua s meruňkami, rozinkami a slun.semínky. Mají tam přijít i mandle, ale ty nemámKdyž jsem to už pekla, tak jsem si říkala, že příště do půlky těsta dám trochu kakaa a budou jakoby čokoládové
pro Petu
zuzu
| 3. 3. 2007 10:42
Ahoj Peto,
no ja ted maso nejim..ryby ale jo...taky jsme si nechala delat testy, ale krevni a dopadlo to nastesti OK , mela jsem tam taky test na zelezo a v poho..bala jsem se toho, protoze mi zacali docela padat vlasy, ale to bylo spis z nervu, ted uz se to zlepsuje, ale porad to neni co to byvalo, zobu lecitin, snad pomuze..na ovesne placky se chystam zitra , jak jedu naa tyden pryc, tak si je vezmu s sebou, dlouho vydrzi a kdyz jsou naslano tak je jim i jako prilohu, delas slane nebo sladke? ja jsme tedy sladke jeste nedelala, jsem spis solimil
GMO free
zuzu
| 3. 3. 2007 10:38
ted jsi me teda rozesmala ..promin mysicko..ale je jasny, ze musis vybirat ty co jsou GMO free, na kazdem vyrobku mas jestli je z gen.modifikovane soji ci ne..samozrejme te S se obloukem vyhybam, a myslim, ze ve zdrave vyzive a rozhdone pokud je to BIO nemusis mit strach..treba vyrobky Provemal apod jsou sice drahe ale rozhodne , nebo sojove jogurty tam je taky psano, ze zadny GMO tam neni..chce to jenom cist co kupujes..a kdyz ti nechutna biopecivo, zkus si upect sama nejake placky z vlocek ci chleba, jde i v troube, sams si dej koreni, ja davam anyz a fenykl a pak ti to snad bude chutnat
bio
Petra
| 3. 3. 2007 10:26
Ahojky Zuzu ,

právě peču ovesné placičky o HK. Dnes jsem ke snídani měla jahelnou
kaši se suš. meruňkami(zbyla mi od včerejšího obědu,tak jsem ji
ohřála)Oběd dnes bude masový - nevím, jestli to tady můžu přiznat Teď
přes zimu-nezimu, jíme více masa. Bohužel nemáme zatím možnost kupovat
biomaso.Když jsme vybírali,které je menší zlo, tak než antibiotiky
vyhnaná kuřata, tak spíše jíme vepřové. Takže ho dnes budeme mít se
zeleninou a rýží.

Nějaký čas jsem maso nejedla vůbec, ať byla zima, léto,...Jídelníček
jsem měla hodně jednostranný a myslela jsem jak jím zdravě.Jenže jsem
se cítila slabě, bez energie. Pomalu jsem začala začleňovat maso -
ryby, vepřové, krůtí a asi 1x do měsíce kuřecí. Úplně jsem vyřadila
mléčné výrobky - ty mě zahleňují a i sojové, protože v nich jsou skryté
plísně.

Také k tomu navrátit se ke střídmé konzumaci masa mě vedlo to, že jsem
si nechala udělat testy ze vzorku vlasů, kde vám zjistí, co vašemu tělu
chybí. Vyšlo, že mám strašně málo železa, draslíku,no, ....Nedostatek
železa je nebezpečný hlavně pro těhotenstvíTak jsem nastudovala, kde je a doplňuji
Sójové výrobky
anonym
| 3. 3. 2007 10:23
Holky, jíte to?
A co genetická modifikace?
Já to tedy jím, ikdyž zrovna sójový jogurt jsem ještě nezkoušela. Ale ve zdravé výživě si cestou do práce koupím někdy brokolicový salát se sojanézou a z toho se vždycky málem po...ru.
Ale chutná mi to. Akorát s biopečivem mám problém. Kupuji takové maličké bulky. Není tam droždí a není to z pšenice (jsou bezlepkové) a tak konzistence tužší a chuť nic moc. Přijde mi to bez chuti. Málo slané nebo já nevím co. Prostě hmota bez chuti.
bio
zuzu
| 3. 3. 2007 09:13
ahoj bioholky,
tak co dnes chystate dobreho k obedu?..chtela jsem se zeptat, zda dlabete sojove jogurty, ja to stridam, k snidani si davam bily, sojovy, kozi a obcas si udelam pohankovou, nebo ryzovou kasi a do toho ovoce, jak susene tak normalni a vlocky..a vubec jake sojove vyrobky mate nejradsi? ja bych pridala k tem jogurtum jeste tempeh a tofu a samozrejme mleko..co vy? hezky den
ořechy
lenka
| 1. 3. 2007 20:06
Já to kupuje normálně v obchodě se zdrabou výživou, ale najdi si tady ten článek v rubrice Zdravý domov, byl tam odkaz i na nějaký internetový obchod.
mýdlové ořechy
anonym
| 1. 3. 2007 20:02
tak mne překvapilo,že to umyje i sporák tak se chci zeptat kde bych je mohla koupit? na to čištění by to bylo prima,dík ali
mýdlové ořechy
lenka
| 1. 3. 2007 19:26
Tak už jsem o těch mýdlových ořechách četla i na Viktorce...četly jste taky ten článek? dneska jsem si dělala ten roztok a uteklo mi to z hrnce na sporák, tak jsem to utírala a zjistila jsem, že to tak skvěle vyčistilo sporák jako nic předtím.
chemie v ovoci a zelenině
lenka
| 1. 3. 2007 09:04
Co se týká té chemie na kůře plodů - ono nejde jen o to, jestli se to dostaně skrz kůru, ale jde o to, že již od malé sazeničky je ta rostina ošetřována chemicky a to ještě žádné plody nemá, čili se to s ní táhne už od semínka, takže je pak v celém plodu i když ve slupce ještě víc, protože ji pak nastříkají znovu, aby plod v obchodech déle vydržel. Hrozně mě štve v resaturacích, když si dá člověk vodu a v ní plave kolečko citronu...nebo plave už v horkém čaji ,to se pak ta chemie z kůry do čaje luhuje ještě rychleji.
pro amalku
zuzu
| 1. 3. 2007 08:32
ahoj,
ja jsem teda v CountryLifu kavu koupila, tedy spise obilnou kavu, maji je tam- Yannoh apod...myslim ale, ze tam maji i ty z kofeinem, klasiku..ze nemaji maso, to mi vubec nevadi, nebot jsem ho z jidelniku vyradila..mlecných produktu si myslim, ze maji take dost, ten biotvaroh, co ted prodavaji, no to je parada ..me se tam libi v restauraci, ze si clovek muze dat jakou chce zeleninu, seminka, klicky..jooo jinak ted mluvim o Melantrisce....takze srovnat to s Jungmannovou nemuzu, ale v M. ulici bude nabidka vetsi to asi jo, je to asi jejich zakladna, ne? maji tam i kosmetiku apod, coz je fajn..v centru chodim prave sem, nebo do Truhlarsky do Probia, tam je to taky moc fajn..nebo zkus neco ukuchtit doma, zabalit a mas svuj zdravy obed po ruce kdykoliv, kdy prijde chut!
Bio ovoce
anonym
| 28. 2. 2007 23:34
Plně souhlasím s již vyřčenými názory. Pesticidy jsou dost zákeřné, takže ani nepochybuji o tom, že by zůstaly jen na slupce. Navíc já u bioovoce se slupkou zbožnuji to, že si klidně do nápoje dát kolečko citrónu nebo kůru použít při pečení, to bych si u konvenčního citrónu netroufla.
Country Life
anonym
| 28. 2. 2007 23:31
Mně bohužel v Country Lifu chybí vedle kvalitního biomasa i mléčné produkty a káva. Ráda si tam někdy zajdu na nějaký dobrý obídek, ale mrzí mě, že jejich nabídka se obměňuje minimálně. Stále ty samé sendviče, saláty a guláš nebo polévka.Tedy v Jungmannově ulici, do Melantrichovi se většinou nedostanu, tam je asi nabídka lepší. Všeobecně mi v centru chybí kvalitní rychlé jídlo. Určitě to znáte, potřebujete rychlý a zdravý oběd a nechcete jít od známých fast food nebo sedět dlouho v restauraci. Máte nějaký tip, kde se v centru rychle a zdravě najíst?
pro Zuzu
vendy
| 28. 2. 2007 20:12
Zuzu a co všechno dáváš do té slané varianty placiček ? Já jsem to těch sladkých dala rozinky, sušené meruňky, slunečnicová semínka, mandle, citrónovou kůru a skořici - krásně se upekly, byla jsem překvapená jak hezky to drží pokupě. I děti se olizovaly - prostě mňamka !
Mám vždycky radost když vyzkouším nový recept z bio kuchařky a stojí za to

K nám ten žitný chleba vozí v úterý, jíme ho my dva s přítelem a vždycky nám vydrží tak akorát na ten týden .
placky
zuzu
| 28. 2. 2007 19:41
tak to je fajn, ja je na sladko nedelala,porad jen naslano, ale proste si na nich ulitavam..jinak ja dneska zase varila jahly a delala ty sisky, takze zitra si je dam k obedu, ono je fakt dobry je nechat ulezet v lednici, oni se tam hezky ,,scuknou,, ..dnes jsem byla v nasem kramku se zdravou vyzivou a chleb asan jim vozi kazde pondeli, tak jsme uz s mamine rikala, ze s tim mi bude muset pomoc, ze to sama nesnim, ze jendou si neda klasickej, ale tenhle , tak jsem zvedava jaky bude, pisi ze procistuje, je dobry pri dietach, no proste na linii a to je fajn ..ted jsou koukala na CT1 na Pod poklickou jak delaji sojove mleko, asi ho nekdy zkusim, az se budu nudit a nebudu vedet do ceho pichnout, ono to vypada totiz dost pracne..tak at placicky chutnaji, ja si zitra dam zase jahelny sisky, tak ahoj a pekny vecer!
pro Zuzu
vendy
| 28. 2. 2007 19:35
Zuzu, tak jsem dnes konečně dělala ty placičky podle H.Z. - měla jsi pravdu jsou fakt móc dobré . Dělala jsem je na sladko a příště ještě zkusím slanou variantu . Díky za typ - pa pa
Francie
anonym
| 28. 2. 2007 18:27
ahoj zuzu,

no ja sem tu studijne, Francie je taky moje srdecni zalezitost, obvlaste ten jih!
Jinak s penezma je to jasne, ja zatim pobiram typko, tk to jde vyjit, horsi to bude, az budu bez nej, to si taky nebudu moct vyskat Ale co mi tu prijde dobre (ja teda vim, ze to nepodporuje maloobchodniky) tak je to, ze v podstate nejdulezitjsi bio potraviny sezenej v kazdem vetsim supermarketu, vcetne zeleniny, ovoce, mleka, vajec a jogurtu. Supermarket to ma vetsinou pod svoji znackou, takze to je cenove opravdu velmi dostupne (samozrejme neni to Lidl ). A jaky druh prace shanis? Mas v Marseille pohovory?
Francie
nika2411
| 28. 2. 2007 16:40
Jééééééé holky já vám zavidím , taky bych hned vyjela do krásné Francie, je to můj sen, snad se někdy vyplní. tak papa a přeju příjemnou cestu
bio
zuzu
| 28. 2. 2007 12:48
takze jsi ve Francii, to je super ze se tam da sehnat BIO, to je fajn, ze to vim ..ja byla ted tri mesice v Anglii a tam to bylo taky celkem OK, jen ta cena nooo, ono jeste BIO a jeste v CIZINE, jak tam clovek nevydelava(ja tam byla od skoly)tak to moc kupovat nejde...hokaido jsem koupila min tyden..je vybrona, hlavne se nemusi loupat , ja jsem to delala taky podle HZ, ale ne polevku ale to hlavni jidlo, s cibuli a celerem, dala jsem do trochu trosku medu a bylo to super..ja na polevky moc nejsem, tak jsme ani z kucharky jeste zadnou nevyzkousela..s temi jedlymi kastany to musi byt lahudka, njn koukam udrzujes gurmansky zpusob, kdyz uz jsi ve Francii
a co treba jogurty, mleka apod..v Anglii jich mely hodne, ale to asi bude v cele EU vice dostupne nez u nas, ze?
pro mantis
zuzu
| 28. 2. 2007 12:44
ahoj, no jo psala, jedu ale jen na tyden, 5-14.3, uz se moc tesim, Francii miluju, pokud ale ted vse vyjde, mam tam sjednane nejake schuzky ohledne prace, tak tam budu v lete, co ty
pro Zuzu
anonym
| 28. 2. 2007 12:13
Ahoj zuzu,
chtela sem se zeptat, myslim, ze jsi a diskuzi psala ze jedes do ciziny do Marseille. Na jak dlouho? Ja sem "nedaleko" v Montpellier
dekuju
anonym
| 28. 2. 2007 12:11
Diky za odpoved holky, ja sem si to myslela, ze to bude presne jako s tou kuzi... ja sem ted v cizine a vzhledem k cene biopotravin k ostatnim mi prijdou daleko dostupnejsi tady nez v cechach, takze z bio zeleniny i ovoce uz sem toho vyzkousela dost. Kupuju hlavne brambory, cibuli, zeli, brokolici, jablka a dyni :) ta je nejlepsi, prodavaji tu 2 drhy, jeden je hokaido a druhou neznam, ale obe jsou chutove vyborne, varim z nich polevku dle Hanky Zemanove a muzu doporucit pridat do plevky a rozmixovat jedle kastany, je to opravdu lahudka (a i ty se daji sehnat v bio kvalite)!!!
bio
zuzu
| 28. 2. 2007 09:19
presne tak, ja myslim ze taky, ze slupka je jako kuze a kdyz si vezmeme co se do nas dostane zkrze kuzi, tak si mylsim ze jednoznacne do ovoce taky...ja kupuji, kdyz na ne narazim v obchode, ted nejvice banany, je ale smula, ze vetsinou to maji balene po velkem mnozstvi a to se mi moc nevyplati kupovat, nebot nez se to zkazi tak to ani nestihnu snist, on ten datum spotreby je mnohem kratsi nez u tech chem. osetrovanych..ale tak banany v lednici vydrzi..rozhodne ale porad kupuji vice klasicke ovoce a zeleninu a BIO zel ov kdyz na ni narazim, pro radost
minuly tyden jsem koupila bio dyni, byla moc dobra, ale strasne velka, tak jsem ji dala nakrajenou zamrazit, ususila jadyrka a snad na jare vysadim, potom jsem mela biohrusky a ty byly opravdu vyborny, sice ta cena, ale stalo to za to, no a pak jeste cuketu..to je zatim cely muj bio repertoar
pro Mantis
vendy
| 28. 2. 2007 09:11
No pokud mám možnost tak kupuju v bio kvalitě i ovoce co má slupku, hlavně citróny - protože tam můžu použít i tu kůru, ale taky banány, občas i pomeranče. Pokud kupuju ovoce, které není bio, tak sleduji zemi původu a dávám přednost zemím EU, protože tam je to přece jen více kontrolováno. Já osobně si myslím, že se ty pesticidy i přes slupku dostanou.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
24. 5. 2025 12:56
14349
..Magda
24. 5. 2025 10:17
73371
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55