Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

výdaje
lenka
| 9. 2. 2007 15:06
No, co vám budu povídat, stručně bych řekla ,že toho projíme opravdu hodně. Na druhou stranu dřív jsme hodně chodili někam po restauracích, teď už jen výjimečně, protože nám klasické jídlo nechutná a raději si uvaříme doma. Ale jde oto, že ty základní věci opravdu nestojí o tolik víc než klasické,ale my s manželem kupujeme bio snad už všechno, kromě ovoce a zeleniny - té totiž konzumuju velké množství a v biu není takový výběr. Taky kupujeme pro něhoko možná bio zbytečnosti, ale to je tak jediná oblast, kde vyloženě utrácíme. Někdo kupuje pořád nové oblečení, kosmetiku a podobně, ale to my zase ne...takže padne na to dost peněz,ale zase ušetříme jinde.
chleba
lenka
| 9. 2. 2007 15:01
Vendy, jak to máte doma s pečivem? asi ještě kupuješ i v menší míře to běžné z obchodu pro zbytek rodiny,ne? Když je vás doma tolik, pekárna určitě nestačí -děti svačiny do školy a tak podobně....a ty sama jíš už jen ten domácí?
rodinný rozpočet
anonym
| 9. 2. 2007 14:49
Právě jsem se po inspiraci na této stránce podívala na biosfera.cz a nestačím se divit, co vše se v biopodobě dá sehnat. S biopotravinami jsem se seznámila asi před dvěma lety, když mě na ně upozornila kamarádka. Mám totiž oslabenou imunitu, citlivé trávení a problematikou pleť. Věřím, že by mi mohly biopotraviny pomoct. Zatím to řeším tak, že se vyhýbám hlavně nebezpečným éčkům (vyšla o tom báječná česká knížka) a toužím po domácí pekárně S biopotravin kupuju pravidelně cereálie, těstoviny a výrobky ze soji. Manžel je na mé stravovací experimenty zvyklý. Už několikrát jsem pár měsíců třeba vůbec nejedla maso, prostě mi přestalo chutnat. U biopotravin je ale hotový z ceny, ne že by mi to zakazoval, ale boj to je. Petra
anonymní
vendy
| 9. 2. 2007 14:38
Také jsem ze začátku byla hodně špatná z toho, že jsou bio-potraviny cenově nedostupné, jsme pětičlená rodina a kdyby jsme se měli stravovat výhradně bio, tak nám ani dva celé platy nestačí. Ale začali jsme bio-výrobky hodně do jídelníčku zařazovat, bio mléko, jogurty, tvaroh - zase tolik drahé nejsou, kupuju bio-mouky a chleba si peču, začala jsem hodně vařit luštěniny, a obilné kaše - kupuju méně masa a téměř žádné uzeniny, takže tam zase něco ušetřím. A hlavně jsme si zvykli jíst méně, což je jen ku prospěchu...
bio
zuzu
| 9. 2. 2007 14:37
myslim, ze rozhodne se zmenou stravy a jidelnicku se zmeni i traveni a tudiz clovek zhubne, u me to plati..no s temi penezmi je to pravda, ale kdyz clovek kupuje jen pro sebe, tak mi to nejak nevadi, co daji doma za flakotu masa, tak ja za to koupim treba dve tofu , kazdopadne vsechno taky nejde bio, ale snazim se co nejvice a kdyz ne bio, tak aspon ze zdrave a racio vyzivy, jj Praha je na to zlaty dul, tam nakoupite vsechno a jeste jedna vec, sice jsou biovyrobky drazsi, ale o to toho clovek sni mene a vazi si kazdeho sousta nebo kazde dobrudky a ne jako ten kdi zije konzumni spolecnosti a kazdy tyden ma jako rodinnou akci nakupy v Globusy s kosiky nacpanymi na tydena za rozmunou cenu samozrejme .......at zije BIO!
peníze
anonym
| 9. 2. 2007 14:24
Ráda bych se stravovala jen boiprodukty, ale přijdou mi finančně nedostupné. Z mojí stravy tvoří biopotraviny asi 5% možná i méně. Navíc nabídka v našem městě není nic moc. Obchod se zdravou výživou nabízí je to co je sušené a v pytlíku. Když jsem navštívila obchody v Praze, byla jsem nadšená z nabídky pečiva, sýrů a mléčných výrobků. Chutnali výborně, ale za jídlo asi na dva dny jsem utratila tolik, co obvykle za týden. Jak to řešíte? Hodně jsem slyšela o tom, že kdo začne s biostravou často hubne. Věřím. Ale není to spíš tím, že si nemůže dovolit to co dříve? Petra
díky Vendy
zuzu
| 9. 2. 2007 12:58
dekuju za radu, uz jsem si ji byla u nas v bioprodejne koupit, taky jsem se zeptala na T620a koukali jak puci , ale koupila jsem psenicnou bio hladkou, dava se tam male mnozstvi, tak tim stejne nic nezkazim ..no tu kasi delam uplne jednoduse, recept je na strane 129. kucharky HZ, proste vetsinou sest mensich lzic krupice a kdyz mam soj. mleko tak pouziju to, ale spis vetsinou ty kase delam s vodou(nejsem na to narocna, nevadi mi to, ze to neni nejak sladke, stejne moc nemusim)no a to tam 1:4(voda)neee vic, aby to nebylo moc ridke..micham to asi dve minutky a pak to necham pod poklickou aspon deset min dojit a navrch si dam ovoce, jak cerstve tak susene.
pro Zuzu
vendy
| 9. 2. 2007 11:47
Zuzu prosím tě jak přesně děláš tu kaši z pohankové krupice ?
pro Zuzu
vendy
| 9. 2. 2007 10:22
Zuzu vždyť už jsem ti to psala - T650 je klasická hladká pšeničná mouka
ach jo
anonym
| 9. 2. 2007 10:12
Ahoj bioholky,
hlasim se po delsi dobe, ale mela jsem ted toho nejak moc a pred dvema dny jsem dojela domu, no mela bych byt rada, taky jsem, tesila jsem se na vsechny, ale...! Jen jsem dojela a bylo navareno a napeceno jako pro regiment a tohle si vem a tamto snez a navic veci, kterym se docela vyhybam, chteli jsem s pritelem neco uvarit nejake tofu nebo tak neco, ale neni sance pak jsem jeli k nim a tam nás cekalo to same, no a jeste k tomu porad slysim jak clovek ma jist tohle a tamto, radsi se do tech reci nepoustet, ale nekdy je toho az moc... tak se tady ted tesim az dostuduju a budeme mit s pritelem vlastni "biokuchyn" a nikdo nam do toho nebude mluvit a procitam si vase prispevky a rikam si, ze je fajn, ze aspon nekde se na me nevrhaji jako bych delala neco hrozneho jen proto ze masa jim minimum a snazim se jist jinak. A tak me napada, jak to resite vy? Sem tam neco zazni. Ja se priznam, ze jsem rezignovala a uz rodicum nevysvetluju proc nejim tohle a nebo tamto a nejhorsi jsou debaty o tom proc je muj pritel vegan... no proste ach jo
bílá mouka
lenka
| 9. 2. 2007 09:55
Já bych ti poradila, ale nevím ....já se o bílé mouky vůbec nezajímám, kupuju jen celozrnné, takže nemám přehled.
mouka
zuzu
| 9. 2. 2007 09:24
holky poradte mi s tou moukou prosiiim....bíla biomouka T650????diiik
pro Vendy
zuzu
| 9. 2. 2007 09:13
Vendy přesně tak, vařím jen pro sebe, takže menší porce, třeba když dělám ty placky, tak je fajn, že se dají jíst dlouho, nezkazí se, tak to dělám podle receptu..když jsme měla ten bulgur, ten polotovar, tak to byly dvě porce, tak jsem si ho nechala na druhý den, ale to víš, vařit jen pro sebe, občas je to vopruz ..proto dělám hotovky, a to je v poho..nějaké omáčky apod věci bych pro sebe asi moc nevyužila, ale já ty hotovky radši..dneska si udělám celoz.těstovinky, včera jsem byla v CountryLifu na nákupu a koupila nějaké sojové výrobky, Ďobačky se to jmenuje, prý je to dobré zamíchat s těstovinami, tak to zkusím, ale já můžu těstoviny i úplně samotné..no a třeba s tofu a podobnými věcmi taky není problém, to je většinou 200g tak to mám natřikrát, tak papa a hezký den, já musím vyrazit na procházku s psíkem, je nějaký plný energie, pořád mi nosí hračku a šťouchá do mě čumáčkem, ať si s ním hraju, pusinka ..ahoj!
vločky
lenka
| 9. 2. 2007 08:47
Ahoj holky, dneska jsem měla na snídani vločkovou směs od Bioline rozmíchano v jogurtu, jsou tam vločky, sušené ovoce a oříšky a moc jsem si pochutnala. Jinak kdysi se tu kdosi ptal na pražení vloček, tak hlásím, že jsem v obchodě už viděla ty vločky rovnou napražené.
pro Zuzu
vendy
| 9. 2. 2007 08:42
Zuzu jak to děláš když vaříš jen pro sebe - uděláš si jídlo z polovičních dávek, nebo to uděláš podle receptu a pak jídlo jíš na vícekrát ? Já mám strach když něco dělám poprvé, že to zbytku rodiny nebude chutnat a bude toho potom moc, a nerada bych jídlo z kvalitních surovin vyhazovala .
pro Zuzu
vendy
| 9. 2. 2007 08:34
T 650 je klasická hladká pšeničná mouka

viz. tabulka

Pšeničné mouky

00 Pšeničná mouka hladká světlá

T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá

T 405 - je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší
a tedy "nejmíň" celozrnná.

T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)

T 512 - Pšeničná pekařská speciál

T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál

T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá

T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.

T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová

T 1000- Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)

T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá

T 1150- Chlebová mouka

T 1800- Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
bio
zuzu
| 9. 2. 2007 08:30
ahoj holky,
souhlasim, ze pohankova kase je moc dobra,ja jdi nedelam z vlocek,ale z pohankove krupice, obdobne jako z kukuricne(krupice) polenty instantni, zitra se chystam na ty palacinky z HZ, vcera jsem si koupila pohankovou mouku, dnes musim jeste sojove mleko..jsem rada, ze tam nemusim davat vajicka..akorat poradite mi, je tam psane- spaldova, pohankova mouka a take bila biomouka T650???to je normalni psenicna mouka, nejak tomu nerozumim..zkusim tam zamichat i zlicku pesta, mohlo by to pekne ochutit: jinak recept je- 120g hladka cel.spaldova mouka, 80g pohankova mouka, 100g te bile mouky, sul, 3/4l sojoveho mleka, mala lzicka oleje do testa, pak olej nejlepe na smazeni sezamovy..a u slane varianty primichat lzicku pesta..jsem zvedava, jestli bude testo drzet ..ale nevim co ta bila mouka
pro Rybu
vendy
| 9. 2. 2007 08:05
Díky těší mě, že vám pomazánka chutnala
pro Vendy
ryba
| 9. 2. 2007 06:57
Vendy ,včera jsem zkoušela tu drožďovou pomazánku. Byla výborná. Chválím
pomazánka
Petra
| 8. 2. 2007 14:12
Vida, díky za tip Určitě zkusím, kvasnice jsou dobré na nervy a na pleť- obojí potřebuji

Dnes jsem přišla dřív z práce, jsou u nás prázdniny, tak máme málo
dětí, tak peču jablečnou buchtu. Už to tady začíná krásně vonět Je to upravený klasický recept -místo bílé mouky špalda, místo cukru biotřtinový,...však to znáte
Pohanková kaše
vendy
| 8. 2. 2007 13:48
Pohankovou kaši určitě zkusím, já dělám většinou ovesnou - mám ji ráda se sušeným i čerstvým ovocem.
Včera jsem dělala moc dobrou drožďovou pomazánku. Osmažila jsem cibuli na olivovém oleji, rozpustila jsem v tom kostku droždí a přidala balíček nastrouhaného bílého tofu. Malinko se to podlije, chvilku podusí, přidá se drcený kmín a sůl, může se rozmixovat do hladka ale nemusí. S tmavým chlebem to bylo móc dobré .
pohanková kaše
Petra
| 8. 2. 2007 12:50
Dnes jsem si ke snídani dělala kaši z pohankových vloček a byla jsem
překvapena, jak byla dobrá. Nevím proč, měla jsem zakódováno, že
pohankové vločky nejsou dobré. Přidala jsem k tomu sušené biomeruňky -
ty mám v kaších nejradši.

Zkoušely jste jahelné vločky? Já z nich jednou dělala domácí musli, ale přišlo mě, že se musí vařit - byly tvrdé.
pro Vendy
Petra
| 8. 2. 2007 12:47
Teda to jsi rychlík Doufám, že budeš spokojena
bio strava a vegetarianstvi
anonym
| 8. 2. 2007 11:20
zleva na kozmetiku je i v prodejne Zdrave vyzivy v Brne na Antoniske
pro Petru
vendy
| 8. 2. 2007 08:38
Peťo díky za typ už mám objednáno
pro Vendy
Petra
| 7. 2. 2007 20:11
Vendy, ty stránky jsou www.bioobchod.cz. Jinak je taky dobrá
www.biosfera.cz, tam je určitě více bia než na bioobchodě,ale nemají
tam ty slevy
Biokosmetika
vendy
| 7. 2. 2007 20:02
Peťo ty ceny vypadají lákavě a na kterých stránkách to najdu ?
Zuzu, Petra
vendy
| 7. 2. 2007 20:00
Tak vidím holky, že máte podobné zkušenosti jako já. Někdy je to fakt těžké, si svoje názory uhájit proti většině. Peťo i já jsem moc ráda, že mám přítele, který se zdravé stravě nebrání spíše naopak a můžeme se o tom spolu bavit.
Dokonce ani moje maminka, se kterou si jinak moc rozumím, nechápe, že se chci stravovat jinak a pokaždé je překvapená že se s chutí nevrhám na buchty a koláče, které napekla. Ach jo nemáme to lehké..
Alespoň že tady se můžeme vypovídat a podělit se o své zkušenosti
biokosmetika
Petra
| 7. 2. 2007 19:56
Holky, dívala jsem se na stránky bioobchodu, potřebuji doplnit zásoby a zjistila jsem, že mají slevu na nějaké zboží.
hlavně zaujaly slevy sprchových gelů od Lavery. Sprchový gel s vůní
pečeného jablka (to mi voní nejvíc ze všech) a gel s mlékem a
medem(taky krásná vůně) jen za 59Kč!! Jinak
stojí - teď nevím úplně přesně ale kolem 170Kč. Taky mají minibalení
krému na ruce(30ml)za 29Kč, už jsem párkrát se na něj párkrát dívala,
že ho zkusím. Tak mrkněte - mají i biopotraviny,bioovoce,....když
objednáte za 500Kč tak máte poštovné zdarma. Jinak s tímto internetovým
obchodem mám dobré zkušenosti, dávají k nákupu i dost vzorků!
názory ostatních
Petra
| 7. 2. 2007 17:17
Jojo, Vendy, na toto téma jsem si chtěla už párkrát postěžovatVždycky se vyventiluji manželovi, který mě chápe a říká mi, ať si z okolí nic nedělám, jenže ono to je někdy těžké.

Většinou se s negativními názory setkávám v práci - nejčastěji, že
pořád držím diety, že jsou zvědaví jak budu vychovávat děti - jestli je
vůbec budu moct mít(to mě nejvíc rozhodí a je mi smutno, z toho jsem se
už i rozbrečela), že nemám co na práci(mimochodem chodím do práce a
studuji, takže se fakt nenudím), a další a další hlášky.

V poledne si nosím své jídlo a tak se dívají co zrovna mám - za zrní,
blaf - no, různě to nazývají. Často dostávám přednášky o významu
polévek, masa,mléka(to mléko mě vytáčí nejvíc, protože vím, že ho
nemůžu, strašně mě zahleňuje, ale to nechápou je pravda, že jim to nevysvětluji)Jinak ale mám kolegyně fajn, ale v tomto si nerozumíme.

Ve škole kde studuji, na mě taky koukají jak na exota - jsou tam
hodně maminy, tak si taky myslí, že nemám co na práci než vymýšlet co
je zdravé a nezdravé.

A kamarádky mají taky spíš názor, že co je dnes zdravé, že vše je ekologické a smějí se a poukazují na salámy,...

No, tak ještěže mám manžela, který mi rozumí (jedna hodná
kolegyně mi říká, že jsme se hledali až jsme se našli, když on peče
chleba,... ) a taťku, ten mě taky chápe a VÁS!!!

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
23. 5. 2025 18:59
14345
..Magda
23. 5. 2025 21:23
73364
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55