Bio strava a vegetariánství - Diskuze | e15.cz
Zpět na výpis diskuze

Bio strava a vegetariánství

Diskuze

pro sylvik
vendy
| 30. 5. 2008 08:06
Moc Ti děkuji za ten odkaz, už jsem se na něj dívala...a uvažuju o tom kurzu Vaříme podle pěti elementů, který bude v srpnu...přemlouvám manžela aby jel se mnou..tak uvidíme . Ty jsi už na nějakém takovém kurzu byla ?
vendy
sylvik
| 29. 5. 2008 16:36
ahoj vendy dívala ses na ten odkaz co jsem posílala ohledně kurzů makr.vaření?
Bioslavnosti
vendy
| 29. 5. 2008 15:32
Holky chystáte se některá na "Bioslavnosti 2008" do Starého Města pod Sněžníkem ? Budou letos 12. července a vypadá to, že mi to snad letos konečně výjde, se tam podívat .

Jinak nějak mi tady asi něco uniklo...proč už nejsme Victorky, ale Ženy.cz ?? Victorie zněla daleko lépe ...........
recept
Dorka
| 27. 5. 2008 19:06
Ahojky holky, prosím nemáte některá osvědčený recept na špaldové nebo jiné celozrnné piškoty? Chtěla bych si upéct, ty z obchodu klasické jsou dobré, ale nejsou zdravé tak hledám jinou alternativu. Poradíte mi? dííky
Vendy
angelwoman
| 27. 5. 2008 18:47
Děkuju
Lulu
angelwoman
| 27. 5. 2008 18:47
Jj, v tom máš pravdu
Já pořád nadávám, že nežiju v Praze, protože tam se to těma zdravýma výživama a bioobchodama jen hemží (taky jediné pozitivum, které na Praze vidím )
Ostrava je velkoměsto, ale stále to není ono..já už mám ale zmapované 3 zdravé výživy, nedávno otevřeli novou v centru kousek od Stodolní, kde mají i čerstvé bioovoce a zeleninu
Já vždycky nakoupím tak 2x, 3x za měsíc, to co potřebuju (sušenky, čaje, těstoviny, koření, olivový olej, atd), jinak si třeba pro jogurty, tofu, pečivo, atd. chodím průběžně,aby to bylo čerstvé
.
Lulu89
| 27. 5. 2008 18:35
Nemyslím vesnici dnes..Já na takové právě bydlím a je to takové, jak píšeš..v jednotě moc na výběr není...
Jinak já etikety čtu, ale musím se přiznat, že těm názvům moc nerozumím..Každopádně dám ale přednost, když je tam napsané natural oil místo benzyl alcohol a tak..v jídle co nejméně éček..
Nechtěla jsem být tak radikální, jen mi prostě přijde, že těch zdravých výživ je pořád málo, spíš všude jsou reklamy na komerční věci a tak.
pro angelwoman
vendy
| 27. 5. 2008 15:36
Moc pěkně jsi to napsala a souhlasím s tebou ..kdo hledá, ten najde
Lulu
angelwoman
| 27. 5. 2008 14:39
Já netvrdím, že se máme vrátit do dřevěných domů s podlahou z hlíny, podojit si krávu, stlouct máslo, jíst co si vypěstuješ, atd. Myslím, že se shodneme na tom, že to v dnešní době je minimálně velmi těžké. Jsou lidé, kteří se sami od sebe vzdají velkoměsta, koupí nebo postaví si dům někde v přírodě a žijí tam v souladu s ní, ekologicky a šetrně. Proč ne, když jim to vyhovuje? Ale co my ostatní, kteří sice chceme žit zdravě, ekologicky a neubližovat přírodě, ale zároveň se nechceme vzdát všech vymožeností naší doby?? Myslím, že tady je třeba hledat nějaký kompromis.
Nemyslím si jako ty, že právě ve velkoměstech je to těžší žít v souladu s přírodou. Tedy, abych byla přesná-asi si v paneláku na balkónové mini zahrádce nevypěstuju vše co potřebuju, to jistě ne, ale myslím, že právě lidé ve městech víc, než jiní cítí tu potřebu přírody a chtějí se jí dostat blíž, třeba už těmi zdravými biopotravinami, atd.
Víš, lidé na vesnici možná mají blíž k lesům, loukám a zvířatům, ale nezaměňovala bych to s ekologií či šetrností k přírodě. Většinou se na vesnicích topí ekologicky závadnými palivy (největším hitem jsou teď stará okna, z paneláků z velkoměst, které se rekonstruují a vybavují plastovými okny), zahrádky se vesele hnojí-a kdyby jen starou zlatou močůvkou a nakupuje se v Jednotě (nebo COOPu nebo podobném světovém obchůdku), kde asi také není příliš na výběr. A je naivní myslet si, že kdo žije na vesnici pije každý den čerstvě nadojené mléko či syrovátku. Myslím, že to je představa vesnic dob dávno minulých a je to už spíše výjimečné...
Takže bych rozhodně netvrdila, že my ve velkoměstě jsme chudáčci odkázaní na to, co nám nabízí super/hyper markety
Určitě je to hledání a nějaké snaze, to nepopírám, ale kdo hledá najde
Lulu, číst etikety je základ, jinak jen jako stádečku házíš do žaludku sobě a své rodině to co ti přijde v obchodě pod ruku a to moc rozumné není A od toho je jen kousek k tomu, aby ses zajímala o to, z čeho ten výrobek je, zda ti to neškodí, zda neexistuje zdravější varianta, pokud ano, tak kde ji koupím a kolik stojí, musím se rozhodnout, zda jsem to za to ochotan dát či nikoli, atd. Možná se ti to může zdát složité, ale je to jen o volbě každého člověka. Jíst a používat co ti servírují ostatní nebo nad tím přemýšlet...
JInak třídit odpad je snad už celkem samozřejmá věc ( i když, kdo ví...), já třeba myju okna zásadně vodou s octem (mamka je pořád drhne okenou a jinými zlepšováky, ale do toho jí mluvit nemůžu...), šetřím vodu, do obchodu nosím tašku s juty (koupila jsem ji v Tescu) místo hromady igelitek, kterými bych zatížila prostředí, atd. Možná jsou to maličkosti, ale může je udělat každý.
Až budu mít vlastní domácnost, hodlám ji vést ekologicky, zatím prostě musím skousnout, jak to máme doma...
Nevěš hlavu, já myslím, že každý člověk může něco udělat-ať už ve velkoměste nebo v domečku na samotě u lesa
A věz, že ti nikdo nenutí, abys v tom velkoměstě skončila-je to jen tvá volba, jak si ten život zařídíš
angelwoman
Lulu89
| 27. 5. 2008 10:13
Myslím, že je to opravdu hodně těžké žít v souladu s přírodou ve velkoměstech..Shánět přírodní výrobky, které jsou obvykle dražší, málo dostupné, neustále číst etikety..Když se podíváš okolo, příroda žádná..nákupní centra, paneláky, továrny, znečištěné ovzduší.

Je to náročnější, shánět přírodní věci nebo alternativní energii..Myslím, že lidi prostě kupujou to, co je v obchodě, třeba exotické ovoce nebo chemické prací prostředky..Muselo by se to celé změnit..
Jsme v tom vychovaní.. Navíc se to na tom velkoměstě zdá takové marné..
Je to úplně jiné, když přijedete k babičce na venkov..Kdysi lidé jedli to, co měli na zahrádce a prali tím, co bylo dostupné.. Dneska jsou supermarkety a lidi kupujou to je dostupné tam..
Muselo by se to celé změnit a stejně si myslím, že úplný návrat k přírodě je nemožný..
pro vendy
sylvik
| 26. 5. 2008 21:32
http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,213.0.html
petrasan
angelwoman
| 26. 5. 2008 17:49
Víš, ono je hrozně vědět, že někdo nad svým životem a tím, jak působí na přírodu takto přemýšlí To bych viděla jako 1. pozitivní věc. Další je to, že se to snažíme dělat i prakticky-my třeba třídíme ty odpady, používáme úsporné žárovky, máme všude pákové baterie a šetříme vodou, máme solární panel, takže využíváme sluníčkovou energii a já sama za sebe dělám vše to, co jsem popsala výš. Ale ano, máš pravdu - pořád to je málo
Ale myslím, že už to, že firmy a společnosti vidí, že se lidé orientují na biopotraviny, přírodní kosmetiku, že se lidé zajímají o to, co doma používají za prostředky, v čem perou, čím myjou okna, atd. je určitý krok dopředu, který bude postupně ty firmy tlačit k větší nabídce takových výrobků-můj názor
Jenže co vidím jako hlavní problém je to, že je ještě takové spousta lidí - no, co si budeme namlouvat, je to většina - kteří vůbec nepřemýšlí nad tím, co si cpou do žaludku, patlají na obličej, atd. Nečtou si etikety, nezajímá je, jak zatěžují životní prostředí nebo jak škodí přímo sami sobě. A to si myslím, že je hlavní věc, která by se měla změnit a snad se to i trochu děje..
Nechci ze sebe udělat maníka, který i ve spaní vidí zelenou bio zebru - všeho s mírou - ale myslím, že každý by měl nad tím, co si kupuje přemýšlet. Třeba mi přijde kravina kupovat si předražený škaredý ALE biopórek, naopak u masa to vidím jako důležité..
Prostě hlavní je přemýšlet a nic nesledovat slepě - reklamy v televizi na ani bio "módu"..Nejhorší je, když člověk přebírá něco se mu jiný nabízí a vůbec nad tím nepřemýšlí..
S tím ovocem mi mluvíš z duše-už dávno jsem tohle exotické ovoce omezila a opravdu se snažím jíst to, co roste zrovna v tu roční dobu na zahrádkách.. Jediné co si neumím odpustit jsou mandarinky-na těch naprosto ujíždím
No, je téma na dlouho
Maso
Petrance
| 26. 5. 2008 17:47
Ahoj holky, koukam, ze mame doma vsechny podobne chlapy ...ale ja uz mam na jezeni masa trochu jiny nazor, z vlastni zkusenosti.
Sama jsem nejakou dobu maso nejedla a nevadilo mi to, ale pak jsem zmenila praci za fyzicky i psychicky narocnejsi a najednou jsem byla totalne bez energie a vycerpana a mela jsem porad hlad.
A zjistila jsem, ze to bylo tim, ze nejim maso, chybela mi proste ta zemska energie.
Myslim, ze muzi tuhle energii potrebuji mnohem vic, nez my, jednak proto, ze vetsinou vice energie pri praci vydaji a jednak jsou proste od prirody vice "zivocisni". Jsou proste jinak staveni...Samozrejme mohou byt vyjimky, ale vsichni vegetariani, co jsem je poznala, byli svym zpusobem trochu zzensteli, nebo se mi to tak zdalo. A takove muze bych ani nechtela....
Takze toho sveho chlapa nepremlouvam, stejne by to nemelo cenu , ale spis se mu snazim varit to maso ¨v jednoduchych a stravitelnych upravach s korenim a bylinkami a pridat zeleninu a sem tam i nejake ty jahly a zelene nate... Myslim,ze proste kazdy extrem svym zpusobem vadi, tedy premira masa a i nedostatek.
Samozrejme nezne zene, ktera nema narocnou praci, staci
jemna zeleninkova strava a nepotrebuje biftek...
eko
petrasan
| 26. 5. 2008 14:29
pohodlný život určitě, tím jsme si však vytvořili spoustu volného času, ale teď naopak máme často problém s tím, že ho stejně špatně využíváme, třeba právě zbytečnými nákupy nepotřebných věcí.
Potraviny se prostě vyrábí průmyslově. U spousty věcí už asi nevíme ,ani jak chutnají, protože k nim je těžký přístup. Zrovna to mlíko je ukázkový, ale byl by to zřejmě i chleba a řada dalších potravin. A pak konzervanty a dochucovadla, fůry potravin by nám tak dlouho nevydržely, jak je dnes skladujeme.
Doma řešíme i takové dilema, jestli kupovat např. banány a exotické ovoce, ale i jahody, které vyrostly někde ve foliáku ve Španělsku. Vypadá to komicky, ale zrovna eko to není, když jsem si pak přečetla, co se dělá s banány a jak se kvůli tomu uměle hnojí a likvidují původní porosty - no a jsme u fair trade. A co teprve ty různé exotické potraviny z Asie, které si tu vychvalujeme. Vše se sem musí nějak dostat a když to vezmu do důsledku, tak přestože jsou bio, není vůbec eko je používat. S nadsázkou - asi bychom měli čerpat skutečně jen z dostupných a tamějších zdrojů a vrátit se k tomu "Valašsku". Samozřejmě taky mám nejradši potraviny , které si seženu u nás na vsi, kam jezdíme na chalupu - vejce, králíka, kuřata, mlíko atd.
Ale měli bychom se třeba začít orientovat i na obnovitelné zdroje energie apod.
Taky doma používáme eko přípravky včetně prášku na praní, třídíme odpad, omezila jsem značně tvrdou chemii a kosmetiku, ale i léky, ovšem myslím, že je to pořád málo.
Rezervy jsou stále ještě obrovské...
Petrasan
angelwoman
| 26. 5. 2008 13:39
Jinak máš pravdu, že to bio je i o něčem víc..nebo alespoň já to tak vnímám..právě o tom určitém návratu k tradici a přírodě..
Já sama jsem člověk hodně spjatý s přírodou, potřebuju ji mít blízko sebe... a poslední dobou cítím, že i když využívám všechny vymoženosti dnešní doby-mobil, internet, elektrospotřebiče, atd., čím dál víc cítím, že se z toho konzumního trendu vyděluju..Zajímám se o přírodu, snažím se používat čistě přírodní kosmetiku, bioprodukty, přírodně nezávadné domácí čističe, atd. A taky se necítím dobře v nákupních centrech, apod.
V tom Rožnově mě dostalo, když se jedna paní ptala, co musí udělat, aby si doma mohla taky udělat tak úžasný tvaroh - pán ji odpověděl, že pokud nebude mít čerstvé mléko, nikdy ho neudělá..S pasterizovaným mlékem z obchodu by jí vznikl jen takkový divný sajrajt... Není to smutné, že už vlastně vůbec nevíme, jak které věci opravdu chutnají?? Je to zvláštní... Ale asi daň za náš pohodlný život
Petrasan
angelwoman
| 26. 5. 2008 13:30
Díky za reakci
Víš, já bych to nechtěla všechno vrátit-jen to byl hrozně zajímavý pohled zpátky..
Ano, neměli to lehké, dřeli každý den často s nejistým výsledkem, ale přesto všechno si myslím, že byli mnohem šťastnější, než my teď se všemi těmi úžasnými možnostmi...Taky myslím, že se měli i víc rádi-prostě rodina držela při sobě a plnila funkci, která se mi zdá se poslední dobou trochu vytrácí..Nejde to samozřejmě tak paušalizovat...
Jen mě tak napadlo, že ten život byl tehdy takový intenzívnější a syrovější Určitě měl své kouzlo a je dobré občas na to zavzpomínat a třeba si z toho i něco vzít
Petrasan
angelwoman
| 26. 5. 2008 13:30
Díky za reakci
Víš, já bych to nechtěla všechno vrátit-jen to byl hrozně zajímavý pohled zpátky..
Ano, neměli to lehké, dřeli každý den často s nejistým výsledkem, ale přesto všechno si myslím, že byli mnohem šťastnější, než my teď se všemi těmi úžasnými možnostmi...Taky myslím, že se měli i víc rádi-prostě rodina držela při sobě a plnila funkci, která se mi zdá se poslední dobou trochu vytrácí..Nejde to samozřejmě tak paušalizovat...
Jen mě tak napadlo, že ten život byl tehdy takový intenzívnější a syrovější Určitě měl své kouzlo a je dobré občas na to zavzpomínat a třeba si z toho i něco vzít
petrasan
sylvik
| 26. 5. 2008 11:35
s tím vařením partnerovi je to někdy problém.já maso nejím asi deset let.přítel byl myslivec takže nosil domů zvěřinu a vařila jsem dvě různá jídla.podotýkám,že jsem vařila bez ochutnávání po čase přestal také jíst maso a bylo to naprosto v pohodě.teď už asi půl roku maso jí,protože mu chybělo.dohodli jsme se,že si ho bude dávat v restauraci a doma budu vařit dál bez masa.minule jsem mu dělala přírodní kuřecí plátek a v podstatě jsem zjistila ,že už ani nevím jak to ochutit a co si s tím počít.dlouho jsem to že se vrátil k masu nemohla strávit a trápilo mě to,ale je to jeho volba.
historie- úvahy
petrasan
| 26. 5. 2008 11:26
Vše má své pro a proti, kromě toho že se zabývali neustále svojí obživou, trpěli chorobami, které my už prakticky neznáme a naopak, my jsme si zase přivodili různé civilizační a exotické, jak se svět globalizoval a "zmenšil". Určitě v mnohém to byl ideál, žili na jednom místě a nikam necestovali, ale jejich poznání bylo velmi omezené. Neměli možnosti výběru jako my dnes, v tom je život podstatně náročnější, je o větší zodpovědnosti, protože máme vědomí a více zkušeností a tudíž svobodu. Ale umět s ní žít a plně ji žít je opravdová fuška. Určitým způsobem existuje i jisté nevolnictví a závisí, jak se necháme zpracovat. Dnešní podoba bio je možná mnohdy křeč, snobárna a kdoví co ještě a je úsměvné si představit, jak píšeš, že se přetransformovala do zelené nálepky.
Bohužel asi totální návrat ke kořenům není možný, už jen proto, že se proměnilo např. klima, vzduch, který dýcháme si víceméně nevybereme. Tak to alespoň můžeme zlepšovat jídlem a co je ,myslím, nejzásadnější ekomyšlením. Je to však těžké,když si jen uvědomíte, kolik chemie je okolo nás a původně měla naše životy chránit a zlepšovat. Taky by se mi částečně líbilo žít v přírodě, ale znamená to vzdát se compů, telefonů, el. proudu a všech civilizačních vymožeností a toho už asi nejsem dnes schopná. Takže mám jen romantické představy a hrabu se na zahradě, čímž si kompenzuju návrat ke kořenům.
Tak to jsem jen chtěla dodat něco na okraj bio, protože se stále bavíme o jídle, ale nejspíš se snažíme všechny o něco víc. Nebo jak to cítíte?
historie
petrasan
| 25. 5. 2008 23:53
To je všechno krása a skutečně žili bio i včetně přípravků do domácnosti a praní, nic než mýdlo, ocet apod. vlastně neměli. Ta představa, že žiju v jedné místo s řadou dalších lidí je ovšem horší. Ale pak si představ, že se celý den vlastně zabývali jen svoji obživou a v průběhu roku přípravou na zimu, nebyla to sranda a když se jim náhodou neurodilo atd. , byl průšvih, protože na tom skutečně visel jejich život. Ale museli být otužilí a rozhodně netrpěli obezitou - z čeho taky, tvrdě manuálně pracovali a neměli volný čas jako my.
bio život
angelwoman
| 25. 5. 2008 21:00
V sobotu jsem byla v Rožnově p. Radhoštěm v
tradiční valašské dědině, kde byly ukázky řemesel + různé jarní
práce..Nadchlo mě to..Člověka mohlo zamrazit, když si procházel ty
dřevěné domky s doškovou střechou, kde dřív žilo v jedné místnosti
rodiče a 11 dětí..je to až k neuvěření..Jenže pak jsem si po celém dnu
tam stráveném uvědomila, že se měli vlastně krásně-narozdíl od nás..

Zkusila jsem si sama stlouct máslo a pak ochutnala na čerstvě
upečeném chlebu-paráda!!! Pak jsem se dívala, jak se dělá bryndza a
ochutnala čerstvou syrovátku - je 100x lepší, než sebedražší bio
Amálka, měla jsem typické pohankové placky, jehněčí guláš jako
polívku-nejdřív jsem nad jehněčím trochu ohrnovala nos,ale pak se mi
dělaly doslova boule za ušima! Taky jsem si dala čerstvý kozí sýr a mléko-no paráda!


Je to zvláštní, když si člověk uvědomí, jak se tehdy žilo BIO, i když o tom tehdy ještě nikdo nevěděl, že to nějaké BIO je
Hrozně se mi líbil ten soulad s přírodou, jak si člověk vše sám
připravil..napadá mě, jak ti lidé museli být zdraví, když se takto
stravovali..toho by jen těžko v dnešní době dosáhneme..


Jsem všemi deseti pro BIO, ale je to úsměvné to vidět ve své původní podobě bez nálepky zelené zebry

Zkrátka mě ten výlet nabil pozitivní energií k návratu ke
kořenům-taky jsem se na chvíli zasnila, jak tam pobíhám jako ty děvčata
v širokých sukních a bosky, piju čerstou syrovátku a mám nádherně
přírodní zdravé vlasy a překrásnou pleť..


Teď nás to stojí tolik úsilí...Byl to krásný výlet do dob, které se bohužel nikdy nevrátí...
dík za tipy
petrasan
| 25. 5. 2008 15:55
jako příloha- jáhly to beru, ale jinak mi přijde, že kromě těch sladkých věcí z toho zase příliš mnoho zázraků nevyčaruju. Chce to vždy něčím dochutit a pak kombinace s čočkou je vysloveně mdlá a válcuje to čočka, tudíž to si ji raději dám samotnou. Možná jsem trochu konzerva, ale potřebuju fakt výrazné chutě a experimenty s kořením. Stejné je to u kafe. Většinou ráno piju kromě čajů tzv. babiččinu arabiku, je z čekanky a rozpouští se a když mám chuť na kafe, protože já tu chuť opravdu miluju, udělám si to silné presíčko v konvičce, které mě osvěží, ale nepiju ho denně ani víc jak jedno.
Kdysi když jsme pracovala s Italy , pila jsem jich několik denně a to už se mnou nic prakticky nedělalo spíš to bylo takové placebo a zvyk. V Itálii je káva takový rituál jako u nás popíjení piva a asi nikdo by do konvičky nedával meltu. Ale zkuste to.
Koupit se tu dají konvičky už běžně a v různých typech a designech. Hliníkovou jsem měla kdysi taky , ale brzo jsem ji zespodu připálila a pak ji musela vyhodit, protože káva měla pachuť. A u toho hliníku to jde rychle. Taky nerez mi přijde zdravější.
Jinak nevím, jak u vás doma a asi se to tu zmiňuje stále, ale já musím neustále připravovat nějaké maso, přestože ho prakticky nejím, ale partner se ho nemůže vzdát. Když jim udělám čistou zeleninku, to si vyslechnu řečí, že dnes nic nemáme k jídlu apod. Mají rádi saláty, ale vždy jako dodatek k hlavnímu jídlu. Je tedy pravda, že můj partner hodně cvičí a chce neustále nabírat svalovou hmotu, takže se dožaduje masa, ale nevím, jak ho přesvědčit. Kdysi mi říkal, že se postupně stane vegetariánem, ale to byly jen řeči, nikdy to neměl, myslím, v úmyslu. Takže musím neustále vařit tak alespoň 2 jídla, trávím pak spousty času v kuchyni.
Jak jste je doma zmákly, že se živíte všichni stejně? Jediné z čeho slevil jsou uzeniny, ty jsem prostě odmítla kupovat, ale zato chce flákoty.
konvička a jáhly
Petrance
| 24. 5. 2008 21:09
Ahoj holky,

ta konvička vypadá moc hezky a asi z ní ta káva bude dobrá, co? pamatuju si, ze jsme ji mivali doma, kdyz jsem byla mala, asi to byla nejaka moda ...

tak dejte vedet, jak se v tom uvari spaldovka, to me zajima!

Petrasan - ad jahly na slano -
nejcasteji delam z jahel prilohovou kasi, jahly uvarim do kasovita se soli a jeste horke rozstoucham se sojovou smetanou Provamel a nakrajenym porkem (zelena cast) nebo jarni cibulkou.
Vyborne je taky tuto kasi udelat pul na pul s bramborami. Muze se pridat i trocha masla. Je to vytecna, zdravejsi a rychlejsi nahrada bramborove kase. Chutna i memu manzelovi, ktery se jinak zdrave strave spis vyhyba .

Pak jsou taky moc dobre jahlove krokety, to uz je pracnejsi a min zdrave, ale obcas nevadi ...uvarene jahly se smichaji s kukuricnou moukou a cibulkou, udelaji se kulicky, nebo placicky a ty se smazi. Muze se pridat i najemno nastrouhana mrkev.

A az se urodi dyne Hokkaido, tak jahly s dyni jsou moc chutne: na oleji s cibulkou se v tlakovem hrnci oprazi sparene jahly (1 hrnek), pak se prida nakrajena dyne Hokkaido (1 hrnek) a prileje se voda (4-5 hrnku), osoli se. Tlakovy hrnec se uzavre a vse se jemne dusi asi 15-20 min. Moc dobre je posypane oprazenymi seminky a jarni cibulkou.
Bio čočka
Dorka
| 23. 5. 2008 13:10
Měla jsem dnes k obědu červenou BIO čočku a byla mňam. Moc jsem si pochutnala . Jedla jsem ji dnes poprvé a příště si udělám zas. Prý nenadýmá jako ta obyčejná klasická.
kafíčko
Dorka
| 23. 5. 2008 13:07
dělám většinou obilné a nejraději mám BIO instantní špaldové s cikorkou. Je mooc dobrá neznám lepší. Obyčejnou kávu zrnkovou ani instatní nemůžu, nedělá mi dobře na žaludek.
jáhly
sylvik
| 22. 5. 2008 16:21
já si jáhly taky vařím dohromady s červenou čočkou a přidávám ještě quinou a kousek wakame.moc mi ta kombinace chutná.dneska jsem si ráno dělala ovesnou kaši a měla jsem kousek rebarbory tak jsem ji nejdřív podusila,pak vločky a lžíce pohankového mléka a semínka.navrch čerstvé jahody a skořice

jinak jsem koukala na rozmarýnu a kuskus už je i špaldový a z kamutu.je to sice pořád jen jiný druh pšenice ale možná zdravější.
kávovarek
anonym
| 22. 5. 2008 16:04
Bio - holky moc vás zdravím, poctivě vás pročítám, ale neměla jsem žádný dotaz, tak jsem nepsala. Ale teď musím reagovat na Dousabel. Já si ten kávovarek přivezla z Itálie, ale špaldovku jsem v tom nedělala. ty jsi mi ale moc pomohla, protože na tom obrázku je webová adresa, kterou jsem zrovna dnes moc hledala a nemohla si vzpomenout. Pořád jsem hledala špagetku a on je to Cuketka. Jestli jsi tam četla tu diskuzi o tomhle kávovarku, tak tam jsem také zapojená. Musím se na Cuketku znova podívat. Tak jsme vám to tady trošku holky narušily, ale v Cuketkovi možná najdete i něco zajímavého pro vás. Vendy drž se. Dousabel moc zdravím a myslím, že máš moc resty v deníčku. Že by se u vás nic nedělo?
jáhly, čočka
petrasan
| 22. 5. 2008 14:44
Jinak kuskus se snažím si upravovat podobně jako v arabské kuchyni - máta, cayenský pepř, malinový ocet - to je spíš franc. záležitost a rozinky, pak přidávám různé zeleniny či tuňáka i kuře a kapary. Mám ráda výraznější chutě, samozřejmě je výborný i jako pouhá příloha.

Zkoušela jsem vařit jáhly s červ. čočkou a uvařily se výborně, ale ta čočka v tom není , myslím, zrovna to nejlepší, jiná přísada by byla asi lepší. Pak jsem to zkoušela ochutit ještě dalšími přísadami, ale příliš mě to neohromilo. Trochu mdlé...
co děláte zajímavého s jáhlami, možná to tu už zaznělo kromě sladkých úprav?
Osobně je mám velmi ráda vařené v ***ovém mléku, pak přidat nějaké čerstvé ovoce.

Zato jsem vyzkoušela pohanku s tvarohem a česnekem, dodala jsem ještě nějaké koření a to je výborné, toho bych dokázala sníst spoustu.
Chci vyzkoušet taky slaný závin z bramborového těsta, tak dám vědět, jestli to stojí za to.
káva a kuskus
petrasan
| 22. 5. 2008 14:32
Tak se vám omlouvám za mystifikace, znám kuskus od arabů z Francie. A tak mám v těch obilovinách už nějaký chaos.
Oproti tomu tuto konvičku znám velmi důvěrně. Naučili mě s ní zacházet a používat ji v Itálii. Musím říct, že mám ráda dobré kafe a to i díky času strávenému v Itálii a ve Francii, naučili mě ji tam připravovat a pít. Podstatou je, že voda se zahříváním vytlačuje nahoru přes sítko a protéká zpět do vrchní části konvičky. Je to takový malý primitivní presovač, klasické presso je ještě lepší, ale i káva z této konvičky je výborná, ovšem neuděláte nikdy takovou pěnu jako v presovači. Je silná, ale má chuť jako káva a nikoliv ty ostatní pochybné "kávičky". Nevím , ale obilné kávy bych v tom zrovna nedělala, taky nevím, co pijete, ale používám většinou, co se rozpouští - špaldová, babiččina atd. Nevím, jaké by z toho byly. Nejsou tak silné a nemají to aroma. Na klasickou kávu je konvička výborná, ale koupila bych si jinou než hliníkovou, mám např. nerez v kombinaci s porcelánem.


Pokud jsi vyznavačka dobré kávy, neváhej.
Vendy
angelwoman
| 22. 5. 2008 09:48
Děkuju za rady-to jsem vůbec nevěděla, že to bude takhle složité..chtěla jsem si to udělat jako lehkou ňamku k obědu s tofu, rajčátky a pórkem..no, nebylo z toho nic Práfvě, že já jsem je nechtěla úpně na kaši-taky jsem to měla takové rozvařené a slizké...
Nevím, nevím, zda mám na tohle nervy..asi radši zkusím ten kuskus - ten by se mi snad mohl povést

Nejnovější příspěvky v diskusích

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
..Hanka
26. 4. 2024 17:17
70317
helena.07
26. 4. 2024 14:24
11822
♥Jarka*Alice♥
26. 4. 2024 08:01
409
Uivatel_5825696
16. 4. 2024 20:10
479
helena.07
27. 3. 2024 11:56
8
Uivatel_5747674
19. 1. 2024 11:51
16826
Pavlna Trojanov
12. 3. 2024 09:26
5
Jiina Koudelov
25. 2. 2024 20:33
148
Anna Soukov
23. 2. 2024 00:14
115
Jiina Koudelov
13. 2. 2024 21:43
46
Silvie Zimmermannova
13. 2. 2024 17:15
10831
Jiina Koudelov
3. 1. 2024 18:58
327
Uivatel_5725017
3. 1. 2024 10:00
33
Lucie Baklkov
28. 11. 2023 14:24
8775
Uivatel_5694482
24. 11. 2023 19:31
82
Cryptomeria Rasa
16. 11. 2023 18:49
287
sona.koutna8
30. 6. 2022 21:02
26
Vlado Schiffel
12. 11. 2023 01:48
439

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video