Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Plotýnky

Diskuze

Rendolf
moncycak
| 24. 1. 2009 15:14
19x7...a to de? To se ti musel vyvalit bok,ne? Já měla 9 a byla jsem na palici. To víš že můžeš k nám. S takovýmhle mackem jsi král všech invalidů přes plotýnky. ...ne invalidek. No ono je to vážně těžký. Já jsem doma od 7.10. Bolesti jsem měla 24 hodin denně. Na operaci jsem se těšila jak malé dítě. Manžel s dětma mě doprovázeli a loučili se se mnou až na oddělení neurochirurgie a já jim rvala tašku z ruky a chtěla už být přijatá. Zatím co muž měl pomalu slzy v očích jak se bál, že už se nevrátím. V operační den jsem nemohla ani dospat. Žádný depky nebo nervy. A když jsem se probrala po narkoze a zjistila, že mě bolí jen ten řez a ne lítko a prsty a kyčel...no ...tak jsem se sice pozvracela, ale bylo to radostí.... Nevím, jestli bych nepřemýšlela jinak, kdybych měla dny, kdy to nebolelo. Spousta lidí říká, že se má nejdřív bojovat. A chirurgové ti řeknou, že nejlepší páteř je neoperovaná páteř. To jsem ti pomohla co? Ale zasmála jsem se nad tvým příspěvkem a představou, jak mlátíš nohou o zeď, když tě bolí... Tedy promiň...je mi tě líto. Kam jdeš pod kudlu? Zatím se všichni mějte...jo, je mi hůř...už krásně tahám nohu za sebou. Pejrak hadr...
operace
griotka69
| 24. 1. 2009 00:22
Tak si uvědom, jak moc Tě ta plotýnka v životě omezuje. A třeba budeš mít odpověď na to, jestli jít na operaci nebo nejít
.
rendolf2
| 23. 1. 2009 22:37
má,nemám...no jak kdy.....někdy malí někdy velký....chvíli,dlouho,to není stálí,houpe se to........nj je to hold těžký.......
neschopenka
griotka69
| 23. 1. 2009 20:08
Tak já třeba na neschopence vůbec nebyla, chodila jsem celou dobu do práce. Naštěstí v práci sedím a jediná poloha, kdy mě to nebolelo bylo právě v sedě - každý to má jinak. Takže já jsem doma od 16.12. a 17.12, mě operovali. Ale počítám, že budu doma tak do dubna.
Hele já nevím, co Ti poradit, jestli máš velké bolesti, asi bych tu operaci riskla....
...
rendolf2
| 23. 1. 2009 20:03
griotka--děkuji...no,co se týká obstřiků,třeba mi pomohli 2dny...ale pak zas třeba jen na 4-5hodin,je to různý,bolesti má jak kdy,spíše,když sedim dlouho nebo stojim,někdy malá bolest,někdy myslim,že si tu nohu (v)obouchám o zeď bolestí,takže sám nevím,co dál.jen se bojím,když bych se uschopnil a pokoušel pracovat,tak bych to dlouho nevydržel.jsem doma od října,....skusím to cvičení a pak se musím hold rozhodnout,jestli jít,či zrušit termín.
Rendolf
griotka69
| 23. 1. 2009 19:14
Hele já v tuhle chvíli můžu poraditr operaci - protože mě se ulecilo. Otázka je, jak to bude vypadat, až začnu cvičit. Ale snad to bude dobrý Záleží na tom, jak Tě to omezuje v životě. Nebo jak velké máš bolesti. Mám kamarádku, a ta to rozcvičila. Jak říkám, musíš si říct, jestli chceš třeba ještě několik měsíců trpět a pak možná jít stejně na operaci. A nebo trpět a pak třeba nejít.....
obstřik
griotka69
| 23. 1. 2009 19:10
Já teda byla na jednom obstřiku ale ne na nějakém řízeném. To bylo v září, kdy už jsem nemohla skoro nic, tak mi na ortopedii řekl mudr., že mám zablokovaný SI kloub a udělal mi obstřik. Je teda fakt, že to mi pomohlo a zabralo, už jsem pak neměla bolesti. Pak už mě ty nohy "jen" brněly Tak ten obstřik zkus a uvidíš. Ale nechci Tě strašit, jak jsem psala, mě bolesti polevily, ale brnění ne.
Ještě k tomu výhřezu - mě taky napsali nejdřív, že mám jeden rozsáhlý výhřez a v propouštěcí zprávě mi pak napsali, že odstranili těch segmentů víc....
Já sjem taky zvědavá, jak na tom budu, až začnu cvičit. Určitě dám vědět
Monči správně, je dobře, že ses odměnila. Já jsem si taky koupila za operaci prstýnek, náramek a náušnice - z ocele a na netu, když nemůžu ven
Jinak kluku to víš, že můžeš k nám
plotny
rendolf2
| 23. 1. 2009 14:19
Zdravím dámy a doufám,že tu mohu s Vámi být..ikdyž jsem klučina...haha,k těm plotnám,mám výhřez 19x7mm a ještě diskogenni etiol-L5/s1 s kompresí....mam mít 17.2.operaci,ale moc se bojím,v po..jdu na rhb,kde mam doporučení na reflex.masáže Th a L pá.-nácvik LTV-po 11ti infúzích v Mělníku,mi to však nepomohlo a bolesti mam dále,co mám dělat?pokušet cvičit a ták,nebo pod nůž?
obstřik pod CT
petraceb
| 23. 1. 2009 14:04
Ahoj Sabčo,
no uvidíme, jdu tam ve čvrtek a jestli to nepomůže tak bude jasný, že tam asi sekvestřík bude.
Teď si mě docela překvapila, že jsi měla sekvestry a na MR nebyly vidět. Mě říkala, že tam vidět jsou a že když mám 3mm výhřez s lehkou kompresí na durální vak, že tam neni co operovat. Fakt mě štvou, nejradši bych šla k nějakýmu jinýmu dr.
papa
Ahoj holky
moncycak
| 23. 1. 2009 13:56
Díky za vaši podporu, já tady sleduju příběh každé z vás. Čekám na Griotku až začne cvičit a zjistí že to jde a nebolí to. Sabi tobě přeju, ať to dotáhneš do zdravého konce a pak jen nahlásíš že ti ukončili neschopenku. A ostatních příběhy jsou tu jak drama na pokračování. Já měla na doktory docela štěstí. Ale operace mě potkala až po 4 letech, kdy mě to pravidelně na podzim chytlo. Taky nikdy CT až teď a tam se na to přišlo. Vživotě jsem neslyšela o navigovaném obstříku, to jde? Musím přiznat, že se tu dozvím vždycky něco nového. Když jsem to vyprávěla doktorům v Lbc. nemocnici, o čem si tu píšem, tak se nestačili divit. Už jsme tu taková bolavá parta. Vlastně ne, některé z nás už to mají za pár do stavu čilosti a zdraví. ....Jo, zlato se nekonalo, ale koupila jsem si nový rolák, zakryje špeky. čauky
obstřik pod CT
sabina3333
| 23. 1. 2009 13:51
Ahoj Petro,

Dělají se prý max. tři - snad po měsíci. Jenže jestli jde o sekvestr, tak je otázka, jestli pomůže. A když mě¨dělali MR, tak popsali jenom velký výhřez, ale v operační zprávě mám, že odstranili ještě řadu sekvestrů, o nichž nebyla v popisu MR ani zmínka. A ještě - neurologové říkali, že malý výhřez může někdy vadit víc, než velky. Záleží asi, kam tlačí. Držím palce a jdi tvrdě za svým. Je to nebolí, Tebe ano. Pa
bolesti
petraceb
| 23. 1. 2009 09:52
To máš pravdu Griotko, že si mudr myslej, že nám nic neni, asi nám to dělá dobře chodit na ruzná vyšetření a trápit se v bolestech . Tak na rezonanci jdu až 25.2. teda to je doba, to zas budu měsíc v myšlenkách co mi najdou nebo nenajdou. Docela bych byla ráda, aby mi něco našli, protože to co mi našli na CT tak se prý neoperuje, ale nechápu jak mě chtějí zbavit bolestí tak snad tam bude nějaký ten sekvestr ať mě můžou kuchnout a já mám klid.
Nevíš na jak dlouho pomáhá ten CT navigovanej obstřik?
bolesti
bri
| 23. 1. 2009 07:33
Ahojky,přesně jsi to vystihla griotko,mě taky nejvíc ničil ten pocit že mi nikdo nevěří,takže když se začalo něco dít byla jsem šťastná i z tý operace.Nakonec to dorazil můj neurolog u kterého jsem 3 měsíce brečela bolestí a když se dozvěděl že jsem po operaci tak řekl "To jste asi měla opravdu velký když Vás operovali". Takže držím palce všem které čekají v bolestech na to,až se začne něco dít ať se brzy dít začně
Monči
sabina3333
| 22. 1. 2009 22:35
Monči,

to je mi moc líto a doufám, že se to zlepší, nebo alespoň, že Tě v tom nenechají moc dlouho vykysat. Doktoři mají totiž pocit, že my pacienti máme spoustu času čekat a čekat, jestli se nestane zázrak. Ale čas se dá strávit líp. Neboj, vše se v dobré obrátí, budeme zase běhat a snad i hubnout. Snaž¨ím se sice hlídat,ale stejně je to problém. ale takovej okrajovej, co? Tak do boje, pa
bolesti
griotka69
| 22. 1. 2009 20:31
Teda holky, máme toho za sebou každá dst Monči Tebe je mi hrozně líto, to máš teda fakt smůlu.
Petruš tak uvidíš, co Ti řeknou po vyšetřeních, hlavně že se už něco děje. Mě strašně ubíjelo, že každý mudr ty moje bolesti zlehčoval, pořád mi podle nich nic nebylo a na ct mě nikdo neposlal. Taky až půjdu na kontrolu, tak se stavím za tím blbem na neurologii a půjdu mu ukázat a říct, jak mi nic nebylo a jak moc divný příznaky jsem podle něj měla
Monči to by chtělo rovnou zlato to si určitě zasloužíš, ale bude určitě líp, neboj
Mě teda zatím nic nebolí a nebrní, ale nevím, zatím mám ten klidový režim a necvičím. To uvidím všechno až za 14 dní, kdy jdu na první kontrolu.....
Ještě mám dost plotýnek
moncycak
| 22. 1. 2009 14:57
Ahoj krasavice inteligentní...doufám,že to potěšilo, když už tu čtu co máte za bolístky. No já jsem absolvovala vyšetření na na neuro v Liberci. Tak to vypadá, že vyhřezal další plotýnka. Já se z toho picnu když si představím, co mám ještě plotýnek, které jen čekají, kdy se vyblemcnou na nervíky. To je snad nekonečný!!! Doktor mi řekl, že to může být i tím,že ulevuju tý operovaný straně a tak mám namoženou tu druhou, ale upřimně, myslím, že je to výhřez. To potěší. V pondělí jdu na MR a ve středu další konzultace. S milým úsměvem mi řekl, ať nepospíchám, že stejně upřednostňuje nejdřív konzervativní léčbu. To znamená, že další 3 měsíce klid, léky a cvičení. Pak se uvidí jestli operace, nebo ne. Při každým sednutí i na WC mám pocit, že mi tam Mudr.Brabec zašil skalpel. Když to spočítám, čeká mě další chcípání do dubna, pak možná operace a v srpnu do práce jak na koni. Jestlipak mě tam ještě poznají? Dnes jsem se rozhodla, že si v práci vyklidím skříňku. Kašlu na to. Jo, a jsem klustá!!!! Jak se půl roku nehýbu a jen žeru. To je depka jak prase. Promiňte, že to dnes není moc optimistické, ale mám pocit, jako když mě vyhodí v Člověče nezlob se těsně před cílem, a já jsem zase v domečku a šestka nepadá.Napíšu jak se to vyvíjí. Třeba mě to přejde, možná to chce moře, nebo zlato, nebo nákupy...určitě nějakou malou radost ...to zabírá zaručeně! Jdu na to. apa
plotýnka
petraceb
| 22. 1. 2009 09:43
Ahoj Griotko a Bri,
tak jste si taky pěkně užily brnění a bolesti jak tak koukám.
Tak mě dr poslala ihned na Mělník na neurologii a tam mě cévkovali zda nemám syndrom kaudy, vyteklo jen malé množství takže je to v pořádku. Pak jsem šla znova na CT a obraz byl stejný 3mm L4/5 s lehkou kompresí durálního vaku. Jsem tedy objednaná na CT navigovaný obstřik a na magnetickou rezonanci, prý je možný, že mám tu plotýnku kousek utrženou, pak by se to muselo operovat.
plotýnka
bri
| 22. 1. 2009 07:29
Výhřez jsem měla 13 mm ,"chodila" jsem s tím 4 měsíce a pak mě něurolog poslal na konzultaci na neurochirurgii Na homolce.Tam si mě okamžitě nechali a hned druhý den operovali.Po operaci mi přetrvávali křeče v levé noze a byla jsem docela nešťastná že mi to moc nepomohlo.Pak jsem se dostala k úžasné pani doktorce Menclové na rehabilitaci v Čelákovicích a všechno se o mnoho zlepšilo.Ještě teď mám občas křeče v levé noze a bolí mě nerv pod zadkem,ale se stavem před operací se to vůbec nedá srovnávat a cvičením se to zvládne.Takže rozhodnutí jít na operaci zatím nelituju.Přeju klidný den bez bolestí
brnění
griotka69
| 21. 1. 2009 20:28
Ahoj Petro, jak už psala Bri, brnět Tě mohou obě nohy. Mě taky brněly obě, když jsem si sáhla třeba rukou na zadek, tak jsem necítila ani jednu půlku a dost často mě bolela jakoby kostrč a vlastně celé přirození, přesně jako píšeš Ty. Tak doufám, že jsi dostala doporučení a už víš něco víc. Držím palce, aby Ti brzy bylo líp
Monči Ty ses tady dlouho neukázala, jak jsi dopadla u doktora?
plotýnka
petraceb
| 21. 1. 2009 13:41
Ahoj Bri,
tak to jsem zvědavá co mi na to řekne mudra.
A kolik si měla výhřez?
Děkuju za palečky
termíny
bri
| 21. 1. 2009 13:08
Ahoj Petroceb,jsem 3 měsíce po operaci plotýnky L5/S1.Druhá noha tě může brnět pokud se výhřez rozlévá na obě strany páteřního kanálu-pak jsou utlačeny nervy do obou nohou.S tím by souhlasily i tvoje problémy s močením.(Já musela při čůrání tlačit jako na velkou)Jmenuje se to odborně syndrom Cauda Equina.Držím palce k brzkému vyřešení problémů
plotýnka
petraceb
| 21. 1. 2009 10:00
Tak ještě jednou ahoj,
nevšimla jsem si, že jsi mi psala tak Ti odepisuju až teď.
Jinak už tam odemě vzkázek máš. Psala jsem, že mě právě před týdnem začala brnět i ta druhá noha a dokonce i přirození.
Včera bylo u praktické hodně lidí tak tam zajdu dnes ať mi dá to doporučení, že může ihned na neurochíru,jinak mě tam nevemou.
Já klidně na operaci půjdu, hlavně ať už nemám ty bolesti a brnění.
Určitě si mi poradila dost, děkuju
termíny
petraceb
| 21. 1. 2009 08:53
Ahoj Griotko,
tak koukám, že jsis taky pěkně užila viď.
Já to močení ze sebe jen musim tahat.
Prosim tě je možný, aby mě brněla i ta druhá noha? Mám to tak týden co mě to začalo i u druhé nohy a včera mě tak dvě minutky brnělo i přirození.
termíny :o(
griotka69
| 20. 1. 2009 20:04
Sabi tak to jsi teda vydržela dlouho. Já měla první příznaky, kdy si teda myslím že se mi to stalo v únoru 08, pořád mi říkali, že to plotna není, v srpnu mi začaly k bolestem nohy brnět, ale v září mi kvůli bolestem dělali obstřik. Pak bolesti polevily, ale brnění a necitlivost byla horší a horší. Ale že mám vyhřezlou plotýnku mi zjistili až týden před operací. Pak už to bylo rychlý..... Před operací jsem nemohla chodit, stát, ležet. Byla to docela hrůza
Petro jestli máš potíže s močením, tak to neváhej. Ono vůbec nezáleží na tom, jak je výhřez veliký, ale jak moc utlačuje nervy. Tak se drž a ať Ti to dobře dopadne....
plotýnka
petraceb
| 20. 1. 2009 08:02
Ahoj Sabčo,
jsem z Neratovic, takže mám v plánu Ústřední vojenskou nemocnici, do které jsem objednaná na 17.2. Včera jsem se mohla zbláznit bolestí tak jsem volala do ÚVNky jestli bych mohla přijít ihned, že mi to sestřička při objednání řekla, dr kterej tam byl, byl dost hnusnej (naštěstí to není plotýnkář) tak mi řekl, že když chci přijít akutně tak musím mít doporučení tak jsem jela na Mělník, kde jsem byla hospitalizovaná na infuzní terapii, tam jsem čekala dvě hodiny a když na mě přišla řada tak doktorka musela odejít, že má na lůžkovém reakci z CT, takže se na mě ani nepodívala a mám si zajít k praktické, tak tam za chvilku půjdu ať mi napíše doporučení, že můžu přijít akutně na neurochíru. Jinak ta rehábka nepomohla, spíš to mám horší a horší, sedět nemůžu, stát nemůžu, neujdu už ani půl kilometru, pajdám na nohu, protože ji špatně citím. A s tím čůráním nevím zda se do toho počítá i že mám pocit nedomočení a musim to ze sebe tahat, moc samovolně mi to nejde.
Jen mi pořád nesedí, že mám výhřez jen 3mm a dělá to takovou paseku.
Teda to jsi čekala pěkně dlouho než tě vzali na operaci.
A děkuju Ti za palečky
moje blbost
sabina3333
| 20. 1. 2009 00:54
Ne, v srpnu 07 mi to začlo, v prosinci to konečně diagnostikovali podle MR, hned mě chtěli kuchnout a já na radu rehabilitační sestry odmítla, po třech měsících marnýho cvičení mi sama řekla, že mi cvičení nepomůže, další doktor z rehabilitace pohovořil o mých morálně volních vlastnostech (asi že to cvičení flákám), další nadšená neuroložka mě přesvědčovala asi půl roku že to přejde, ve finále jsem se namíchla a nechala se v říjnu 08 hospitalizovat znovu na neurolce a tam mi píchli v tom, že ukecali neurochirurga, aby mě vzal ještě ten samý měsíc. Termín mi totiž na neurochíře dali až na 21.1., což je pozítří. Právě proto tady píšu návod, jak se těm obstrukcím vyhnout. Víš, neměla jsem tak šílený bolesti, že bych lezla po zdi, ale prostě jsem byla neschopná normálně žít. Oběd, kterej běžně uvařím za hodinu i s nákupem, jsem vařila asi 7 hodin. Pa
termín
griotka69
| 19. 1. 2009 21:19
Sabčo Ty jsi čekala na operaci 3 měsíce? To je teda dost děsný.... to si nedovedu představit, jka bych to vydržela tak dlouho čekat....
plotýnka
sabina3333
| 19. 1. 2009 21:01
Ahoj Petro,

nevím odkud jsi, ale pokud operace není akutní, tak trvá tak 3 měsíce, než se na tebe dostane řada. Být tebou, objednala bych se na konzultaci na neurochirurgie a pokud by mi doporučili operaci, nechala bych si vypsat termín a poté bych zkusila rehabilitační léčbu. Pokud do třech měsíců rehabka nepomůže, tak je ta operace zřejmě nutná a když pomůže, vždy to můžeš zrušit. Já udělala tu chybu, že jsem jí nejdřív ¨striktně odmítla a pak jsem měla problémy se k ní zase dostat ve slušném termínu. Pakliže se nebudeš moct na nohu postavit a budeš mít problémy s močením, vezmou tě hned. Držím palce
Petro
griotka69
| 19. 1. 2009 18:50
Já teda nejsem lékař, a jestli Tě čeká operace nevím, ale fakt je, že na netu jsem četla a i v nemocnici mi to lékaři říkali, jakmile nohy začnou brnět, je prý nutná operace. Na druhou stranu, pokud máš ty problémy co popisuješ, já být Tebou, tak asi na operaci jdu. Mě taky nohy brněly a vím, jak to bylo omezující.
No moc jsem Ti asi neporadila, ale drž se
Vyhřezlá plotýnka
petraceb
| 19. 1. 2009 11:23
Ahojky, tak se k Vám taky přidám.
V srpnu 2008 jsem upadla celou vahou na levý a od té doby mě bolí v kříži a vystřeluje do levé nohy. Byla jsem na obstřiku a na rhb, což mi pomohlo na chvilku.
V prosinci 2008 mě začala dost bolet ta levá noha a brněla jak čert, šla jsem k lékařce a ta mi dala léky, ty nepomohly tak jsem byla hospitalizovaná na neurologii na infuzní terapii, to mi pomohlo na tři dny, byla jsem i na CT kde mi zjistili vyhřezlou plotýnku 3mm L4/5, nemůžu moc chodit a nohu necitím, někdy i upadnu a bolestí a brněním už nemůžu ani moc spát.
Chci se Vás zeptat zda mě čeká operace.
Předem děkuji za odpovědi. Petra

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
8. 6. 2025 11:41
14468
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518